powodzeniem zapakować w pojemniczek i zjeść w pracy lub podróży. Co prawda ich przygotowanie jest nieco czasochłonne, ale uwierzcie mi że warto! 😊 PIEROŻKI DROŻDŻOWE Z FARSZEM MEKSYKAŃSKIM (składniki na 4 blachy pierożków) Składniki na ciasto: - 700g mąki pszennej - 1 całe jajko + 1 białko - 60g drożdży świeżych - 50ml oliwy z oliwek lub innego płynnego tłuszczu - 400ml mleka - łyżeczka soli - łyżeczka(...)wytrawnego wina - pół szklanki przecieru pomidorowego - tłuszcz do smażenia (np. masło klarowane, oliwa z oliwek) - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do kuchni meksykańskiej (Kamis) Przygotowanie: Zaczynamy od zrobienia ciasta drożdżowego. Najpierw przygotowujemy zaczyn do ciasta. Mleko podgrzać, tak żeby było ciepłe, ale nie gorące. Ja wstawiam na około minutę do mikrofalówki o mocy 1000w. Drożdże pokruszyć i wsypać
Zgrabne GotowanieObwarzanki to drożdżowy wypiek, którego nazwa wzięła się ze sposobu przygotowania, czyli obwarzania. Ciasto przygotowujemy tradycyjnie jak wiele ciast drożdżowych z mąki, wody, drożdży i soli. Ciasto powinno urosnąć, następnie jest formowane i ponownie pozostawiane do wyrośnięcia. Jednak kluczowe w przygotowaniu obwarzanek jest „obwarzanie” czyli wkładanie na chwilę do wrzątku i obgotowanie ich (stąd nazwa). Gotowe obwarzanki posypuje
To co lubię - gotuję i polecamnapracować się nad bardzo długim postem, już prawie go publikować i przez przypadek... skasować go :/ Przepis zaczerpnęłam z tej strony ( klik ), jednak zrobiłam z połowy porcji. To ciasto drożdżowe nie należy do tych bardzo puszystych - jest raczej zbite ale za to bardzo plastyczne i aromatyczne :) Zamiast wianuszków możecie uformować dowolne kształty bułeczek. Najprościej będzie zawinąć ciasto z nadzieniem
My simple kitchenPyszne ciasto drożdżowe kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy będąc u babci na wakacjach, zapach unosił się po całej kuchni. Zawsze skubałam ciepłą jeszcze kruszonkę. A potem mogłam zajadać ciasto na podwieczorek, kolację i jak zostało to jeszcze na drugi dzień na śniadanie. Zapraszam na takie z nadzieniem jagodowo-budyniowym pod pyszną maślaną kruszonką! Składniki na rozczyn
Trufelkowozłotą i chrupiącą skórką, miękkim i sprężystym wnętrzem... 🍞 Wystarczy tylko zagnieść mikserem lub ręcznie wszystkie składniki i wsadzić ciasto do lodówki na około 10 -11 godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem, aby rano móc upiec świeży chleb lub odwrotnie, zagnieść ciasto rano, by delektować się chlebem na kolację... Dokładną instrukcję z przygotowania pieczywa podałam Wam niżej w przepisie. Dodam tylko(...)cukier. Dokładnie wszystko wymieszaj, a następnie wlej olej. 2. Rozpocznij wrabianie ciasta dolewając stopniowo 500 ml ciepłej wody. Ciasto wyrabiaj przez kilka minut, najlepiej w misie miksera, hakiem do ciasta. (Możesz oczywiście ciasto wyrabiać ręcznie lub zwykłym, ręcznym robotem z hakami do ciasta drożdżowego). Pod koniec wyrabiania możesz dosypać odrobinkę mąki, by ciasto ładnie połączyło się
Słodko-Słony Świat Ilonyrazu na papierze do pieczenia (wyrysujcie koło) wówczas łatwiej będzie przenosić ciasto na blachę. Jedno koło smarujemy obficie masą makową, zostawiając brzegi wolne. Kładziemy na nie drugi płat ciasta. Na środek układamy szklankę i tniemy wszystko na 16 kawałków (patrz zdjęcia). Teraz bierzemy dwa sąsiadujące ze sobą kawałki ciasta i wywijamy je 2 razy na zewnątrz. Robimy tak z każdą(...)około 40 minut. Ciasto należy obserwować, bo każdy piekarnik piecze inaczej. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego *wpis we współpracy z Tota mąka The post Drożdżowy makowiec – świąteczne ciasto first appeared on Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko
Słodkie okruszkiDrożdżowe rogale z czekoladą to smak mojego dzieciństwa. Pamiętam jak tata zawsze przynosił nam je co rano na śniadanie. Ostatnio zatęskniłam za tym smakiem i postanowiłam
Prosty przepis napszenną (najpierw tylko 500g) przesiać, wymieszać z drożdżami, dodać cukier, następnie ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem. Wbić całe jajka. Wyrobić ciasto około 8 minut, w mikserze z hakiem do ciast drożdżowych lub ręcznie, w miarę potrzeby dodając pozostałe 100g mąki. Ciasto musi być elastyczne, gładkie i miękkie. Będzie lekko lepkie. Uformować z ciasta kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką
Karo in the KitchenŚwięta pachną ciastem drożdżowym, makiem i powidłami śliwkowymi. Zrobienie takiego ciasta jest dziecinne proste. Można wykorzystać do ciasta własną masę makową jak i taką z puszki. Możemy zrobić ją również z kremem czekoladowym, orzechowym lub cynamonowym. Makowa choinka składa się małych drożdżowych bułeczek idealnych do oderwania i zjedzenia. Składniki: 180 g mąki pszennej 120 g mąki orkiszowej 20 g świeżych(...)łyżki mąki, cukier i połowę lekko podgrzanego mleka. Odstawić na 15 minut aż drożdże zaczną pracować. Zaczyn drożdżowy dolać do pozostałej mąki. Dodać jajko, sól i pozostałe mleko. Zagnieść do połączenia się składników. Masło rozpuścić, przestudzić i dodać do ciasta. Ugnieść ciasto na gładkie i elastyczne. Przykryć szmatką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie zagnieść ciasto
Kuchnia w oparachcukru 2 łyżki cukru pudru do posypania Rozpuść drożdże i cukier w mleku. Dodaj mąkę i zagnieć luźne ciasto. Pokrój suszone morele w kostkę i dodaj do drożdżowego ciasta.Wyrabiaj ciasto przez 10 minut w robocie, a następnie pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. Wyłóż ciasto na stolnicę i złóż kilka razy. Przykryj i pozostaw na 10 minut po czym rozwałkuj
codojedzeniaśniadanie zrobiłam paluchy drożdżowe, pulchne, smakowe i szybko znikające. Świeżo pieczywo na śniadanie to coś co smakuje każdemu, małemu i dużemu. Dlatego warto pokusić się o zakręcenie ciasta drożdżowego a potem cieszymy się puszystym pieczywem bez konserwantów. Paluchy na drożdżach na śniadanie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, mąkę i szczyptę soli. Ciasto wyrobić na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. 5. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na grubość
Szalona Kuchnia Ewelinywyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, mąkę i szczyptę soli. Ciasto wyrobić na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na grubość 2-2,5cm. Następnie
Szalona Kuchnia EwelinyBułki drożdżowe z tego przepisu są puszyste, miękkie i aromatyczne. Ciasto na bułki dla wygody wyrabiam w automacie, ale oczywiście równie dobrze można je zagnieść ręcznie. Czytaj dalej
Przepisy KulinarneBardzo smaczna babka drożdżowa z dodatkiem kisielu cytrynowego. Miękka, puszysta, żółciutka, rozpływająca się w ustach. Jeszcze lukier nie zdążył zastygnąć, a połowy babki już nie było. Bez mleka i masła. Z delikatną cytrynową nutką. Polecam nie tylko na święta :) 50 g. drożdży 6 łyżek cukru 2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 1 kisiel cytrynowy bez cukru 2/3 szklanki ciepłej(...)minut. Ciasto: żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru na puszystą masę. Mąkę i kisiel przesiać, wsypać do żółtek, wlać również zaczyn i wyrabiać ciasto końcówką do ubijania ciasta drożdżowego. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczoną i ciepłą margarynę bezmleczną. Wyrabiać jeszcze chwilę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Foremkę na babkę wysmarować dokładnie tłuszczem, wyrośnięte ciasto
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie