tempie. Nie znam osoby, która by nie lubiła puszyste drożdżowe z owocami i kruszonką. Drożdżowe z owocami to prawdziwy hit lata. Obok drożdżowego często wypiekam kruche z owocami . W zeszłym roku był niesamowity wysyp owoców, więc ciasta owocowe pojawiały się na blogu jedno po drugim. Ciasto ze śliwkami i bezą piekłam chyba z 3 razy! Wczesne śliwki są bardzo smaczne(...)obie babcie miały te jabłonie w ogrodzie. Kiedy więc piekę szarlotkę latem to jest to na ogół szarlotka z pierwszymi tegorocznymi papierówkami. Praktycznie z każdym owocem można upiec ciasto drożdżowe, kruche czy też ucierane. Próbowaliście piec ciasto z brzoskwiniami? Ja tak! W zeszłym roku tak nam obrodziły brzoskwinie, że ciasto z brzoskwiniami piekłam jedno za drugim. Ciasto z owocami
codojedzeniabułeczki wypełnione truskawkami i boskimi jagodami posypane cukrem i cynamonem.. Istny obłęd naprawdę! Przepis nie jest trudny, ale jak to wiadomo potrzebne jest nam trochę więcej czasu, bo ciasto drożdżowe lubi wyrastać powolutku, nigdzie się nie spiesząc. W przepisie nie szczędziłam na cukrze, ale tylko takie wypieki kojarzą mi się z dzieciństwem, z wakacjami u babci, z beztroską(...)takich chwil grzech nie powracać! Zapraszam :) Julia Składniki: (na 16 bułeczek) ciasto maślano-drożdżowe: - 600g mąki pszennej + do podsypywania - 7g drożdży suchych - 250ml mleka -75g masła 82%tłuszczu - 100g cukru -szczypta soli - 3 żółtka -1 całe jajo nadzienie: -garść truskawek - około pół litra leśnych jagód - cukier do podsypywania owoców posypka cynamonowa
Symfonia Smakówpomyśleć, że jeszcze kilka lat temu bałam się piec cokolwiek na drożdżach. Nawet ciasto na pizzę mnie przerażało, o drożdżówkach i cieście drożdżowym nie wspominając ;) I nie piekłam do momentu zainspirowania ciastem szafranowym , a potem rogalikami krucho-drożdżowymi. Teraz drożdżowe wypieki goszczą w mieszkaniu kilkanaście razy w miesiącu :) Składniki : Ciasto 500 g mąki pszennej typu 750 (chlebowa) saszetka(...)Doprawić do smaku cukrem i przyprawami. Ciasto podzielić na 10 części. Każdą część rozgnieść na dłoni, formować jakby koszyczek, do którego potem należy włożyć ok. łyżki farszu. Skleić brzegi ciasta, a końce podwinąć pod spód. Formować podłużne bułeczki. Układać je na sklejonych brzegach. Przy dzisiejszej temperaturze bułeczek nie trzeba było odkładać do wyrośnięcia. Kiedy indziej sugeruję dać im ok. pół
Weekendy w domu i ogrodzieWypiekania na śniadanie . Pomysł na przepis podrzuciła nam Monika z bloga Matka wariatka . Oryginalny przepis na muffiny znajdziecie tutaj . Jak dla mnie jabłka, cynamon plus puchate drożdżowe ciasto to idealne połączenie. Drożdżowe muffiny zawijane z jabłkiem i cynamonem Czas przygotowania: 140 minut Proporcje na 12 sztuk Składniki Ciasto: 250 g mąki pszennej 15 g drożdży
Kulinarne przygody GatityPaszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami to pyszna przekąska do barszczu czerwonego. Czy u was pojawiają się na świątecznym stole? Są bardzo proste do przygotowania i jeśli mamy gotowe ciasto francuskie, przygotujemy je w kilka chwil. Do tych pasztecików używam farszu tego(...)samego, którego używam do pierogów z kapustą i grzybami , więc przed świętami od razu szykuję podwójną porcję (dodam też, że dobrze się mrozi, więc można wcześniej). Jeśli jednak wolicie drożdżowe ciasto podrzucam wam przepis na drożdżowe paszteciki z kapustą . PRZEPIS PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego farsz: pół kg kiszonej kapusty
Dorota Smakujesekret tkwi w okruszynach, które po upieczeniu są bardzo mięciutkie i rozpływają się w ustach. Kruszonka pochodzi ze śląskiego kołacza , tak zasmakowała całej rodzinie, że robimy ją również do ciasta drożdżowego. Przepis na dużą blachę piekarniczą. Ciasto 3 jaja 0,5 kostki margaryny 7 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 7 dag świeżych drożdży 1,5 szkl. mleka
Kuchenne aromatyChili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Patatas alioli Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą(...)kremem Krówkowe wafle Tort marchewkowo-piernikowy z kremem Cytrusowe ciasto z figami i daktylami Popękane czekoladowe ciasteczka Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Kruche piernikowe ciasteczka Szarlotka na kruchym cieście Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą
Kulinarne przygody Gatityroladki zaskoczyły smakiem nie tylko mnie;) Mimo że są z ciasta drożdżowego, nie smakują jak typowe drożdżówki. Są bardziej kruche i mocno orzechowe. I co najważniejsze - są w pełni wegańskie. Wzorowałam się na przepisie Ottolenghi, jednak już na etapie zagniatania ciasta musiałam skorygować ilość mąki, żeby nie były zbyt twarde. Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki: Orzechowe bułeczki(...)laskowych (lub innych, np włoskich, pekan) 20g sezamu skórka otarta z pomarańczy olej do posmarowania ciasta Drożdże wymieszać z cukrem i płynem (wodą lub napojem roślinnym), wsypać mąkę, sól, zagnieść ciasto, pod koniec dodając olej. Ciasto będzie nieco twardsze, nić tradycyjne drożdżowe. Włożyć do miski, przykryć folią i odstawić do wyrastania na ok 1,5h. Orzechy podprażyć na patelni
Obiad gotowyMiękkie i delikatne krążki z ciasta drożdżowego wypełnione szpinakiem z dodatkiem twarogu wędzonego. Na środku jajko sadzone, które nie dość, że świetnie komponuje się z farszem to jeszcze pięknie wygląda. Taka drożdżówka świetnie sprawdzi się na śniadanie, na którym nie może zabraknąć soku Hortex. Szczególnie pomarańczowy polecam na dobry początek dnia. CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE: 2 szklanki mąki pszennej(...)temperaturze pokojowej. Jajko roztrzepać z żółtkami, odlać 2 łyżki, a resztę wlać do przesianej mąki pszennej. Dodać zaczyn z drożdży i rozpuszczone, przestudzone masło. Wymieszać, zagniatając jednolite i elastyczne ciasto. Nie trzeba długo wyrabiać. Ciasto podzielić na 6 części. Z każdej z nich uformować placek, zawijając brzegi do środka, tak aby wokół powstał wałeczek. Przekładać na blachę z wyłożonym papierem
https:KKuchniaMniamCześć! Polubiłam bardzo drożdżowe ciasto. Przyszło to do mnie z czasem. Jednak nie ma to jak swój wypiek. Takie najbardziej smakuje przynajmniej mi i mojej rodzinie Tym razem zrobiłam nie z jabłkami a z pomarańczą kandyzowaną. Fajny, delikatny drożdżowy kołacz. Można go jeść bez dodatków albo z dżemem. Kubek mleka tylko podkreśli jego smak. Powinnam wspomnieć jeszcze o filiżance kawy(...)lubi. To ciasto nie jest trudne w wykonaniu. Potrzeba tylko trochę czasu, by dać mu wyrosnąć. Oczywiście jako, że drożdżowy lubi być pieszczony kuchennym ciepłem. Do zrobienia ciasta potrzebowałam: * 50 dkg mąki * 1 szklankę mleka * 1/3 szklanki cukru * 10 dkg masła * 3 jajka * szczypta soli * 3 dkg drożdży * kandyzowana skórka z pomarańczy * 1 opakowanie cukru waniliowego 16 g * 1 jajko
Pieprzyć z FantazjąOstatnio u mnie coś drożdżowo..tą drożdżówkę zawijaną z makiem robiłam jednocześnie z użądleniem pszczoły ..tak gdzieś dwie trzecie ciasta drożdżowego zużyłam do ciasta z masą budyniową , a resztę wykorzystałam do tego oto zawijańca...ale można zrobić i z całej ilości ciasta ..i wtedy będzie na większą blachę..U mnie były dwa ciasta "za jednym zagniataniem"..Drożdżówka pyszna..zjedzona
Moje domowe kucharzenieTakie niby zwyczajne ciasto drożdżowe, a jednocześnie inne, bo w czekoladowej wersji- z dużą ilością czekolady, ale od razu dodam, że również i z ogromną ilością owoców- dla równowagi- bez dodatku kruszonki (jak w oryginale), a tylko delikatnie oprószone cukrem pudrem. Ciasto jest mięciutkie, puchate, pięknie wyrasta i... gdyby tylko gorzka czekolada byłaby mniej wyczuwalna, to dla mnie byłoby idealne
Kraina Miodem Płynącapszennej szymanowskiej - aromat cytrynowy - kostka masła - 6 jaj - 1 szklanki mleka 3,2% - szklanka cukru - paczka drożdży świeżych Do dużej miski wsyp mąkę, zrób sporą dziurkę. W kubeczku rozpuść drożdżowe w 1/2 szkl. mleka, dodaj łyżeczkę cukru. Masę wlej w dziurkę i wymieszaj z częścią mąki na gęstą papkę. To jest rozczyn, który teraz pozostawiamy na 25 minut. Jajka utrzyj(...)rondelku. Do miski z rozczynem dodaj mleko + masę z jaj. Całość zacznij zagniatać energicznie, tak aby jak najwięcej wprowadzić powietrza do ciasta. Dodaj tłuszcz i dalej zagniataj. Ciasto drożdżowe im dłużej zagniatane tym lepiej smakuje. Ja zawsze wyrabiam minimum 20 minut. Ciasto po wyrobieniu odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, ma sobie spokojnie wyrastać. Przekładamy do formy
SMYKWKUCHNIBardzo lubimy drożdżowe wypieki:) A w szczególności bułeczki na słodko. Świetnie sprawdziły się u nas właśnie te bułeczki - warkocze z ciasta drożdżowego na bazie maślanki oraz oleju rzepakowego. Wypełnione słodkimi świeżymi malinami i polane lukrem. Idealne zarówno na śniadanie jak i na deser;) Składniki: 350g-400g mąki pszennej, 150g mąki krupczatki, 30g świeżych drożdży, 3 jajka(...)malin. Wykonanie Drożdże zasypać 3 łyżkami cukru i odstawić, by zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać krupczatkę oraz rozpuszczone drożdże. W maślance rozkłócić dwa jajka oraz olej. Dodać do ciasta. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1,5 godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie ciasto podzielić na 8 części. Każdą rozwałkować na kształt
Z miłości do słodkości