ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:258/1072)

Ciasto na wakacje – moje ulubione przepisy 271

tempie. Nie znam osoby, która by nie lubiła puszyste drożdżowe z owocami i kruszonką. Drożdżowe z owocami to prawdziwy hit lata. Obok drożdżowego często wypiekam kruche z owocami . W zeszłym roku był niesamowity wysyp owoców, więc ciasta owocowe pojawiały się na blogu jedno po drugim. Ciasto ze śliwkami i bezą piekłam chyba z 3 razy! Wczesne śliwki są bardzo smaczne(...)obie babcie miały te jabłonie w ogrodzie. Kiedy więc piekę szarlotkę latem to jest to na ogół szarlotka z pierwszymi tegorocznymi papierówkami. Praktycznie z każdym owocem można upiec ciasto drożdżowe, kruche czy też ucierane. Próbowaliście piec ciasto z brzoskwiniami? Ja tak! W zeszłym roku tak nam obrodziły brzoskwinie, że ciasto z brzoskwiniami piekłam jedno za drugim. Ciasto z owocami

codojedzenia
150. Letnie, drożdżowo - maślane jagodzianki, czyli: cynamonowe bułeczki z jagodami i truskawkami 129

bułeczki wypełnione truskawkami i boskimi jagodami posypane cukrem i cynamonem.. Istny obłęd naprawdę! Przepis nie jest trudny, ale jak to wiadomo potrzebne jest nam trochę więcej czasu, bo ciasto drożdżowe lubi wyrastać powolutku, nigdzie się nie spiesząc. W przepisie nie szczędziłam na cukrze, ale tylko takie wypieki kojarzą mi się z dzieciństwem, z wakacjami u babci, z beztroską(...)takich chwil grzech nie powracać! Zapraszam :) Julia Składniki: (na 16 bułeczek) ciasto maślano-drożdżowe:  - 600g mąki pszennej + do podsypywania - 7g drożdży suchych - 250ml mleka  -75g masła 82%tłuszczu  - 100g cukru -szczypta soli  - 3 żółtka  -1 całe jajo  nadzienie:  -garść truskawek - około pół litra leśnych jagód - cukier do podsypywania owoców posypka cynamonowa

Symfonia Smaków
Drożdżówki z jabłkami i rabarbarem 160

pomyśleć, że jeszcze kilka lat temu bałam się piec cokolwiek na drożdżach. Nawet ciasto na pizzę mnie przerażało, o drożdżówkach i cieście drożdżowym nie wspominając ;) I nie piekłam do momentu zainspirowania ciastem szafranowym , a potem rogalikami krucho-drożdżowymi. Teraz drożdżowe wypieki goszczą w mieszkaniu kilkanaście razy w miesiącu :) Składniki : Ciasto 500 g mąki pszennej typu 750 (chlebowa) saszetka(...)Doprawić do smaku cukrem i przyprawami. Ciasto podzielić na 10 części. Każdą część rozgnieść na dłoni, formować jakby koszyczek, do którego potem należy włożyć ok. łyżki farszu. Skleić brzegi ciasta, a końce podwinąć pod spód. Formować podłużne bułeczki. Układać je na sklejonych brzegach. Przy dzisiejszej temperaturze bułeczek nie trzeba było odkładać do wyrośnięcia. Kiedy indziej sugeruję dać im ok. pół

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżowe muffiny zawijane z jabłkiem i cynamonem 156

Wypiekania na śniadanie . Pomysł na przepis podrzuciła nam Monika z bloga Matka wariatka . Oryginalny przepis na  muffiny znajdziecie   tutaj . Jak dla mnie jabłka, cynamon plus puchate drożdżowe ciasto to idealne połączenie. Drożdżowe muffiny zawijane z jabłkiem i cynamonem Czas przygotowania: 140 minut Proporcje na 12 sztuk Składniki Ciasto: 250 g mąki pszennej 15 g drożdży

Kulinarne przygody Gatity
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami 74

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami to pyszna przekąska do barszczu czerwonego. Czy u was pojawiają się na świątecznym stole? Są bardzo proste do przygotowania i jeśli mamy gotowe ciasto francuskie, przygotujemy je w kilka chwil. Do tych pasztecików używam farszu tego(...)samego, którego używam do pierogów z kapustą i grzybami , więc przed świętami od razu szykuję podwójną porcję (dodam też, że dobrze się mrozi, więc można wcześniej). Jeśli jednak wolicie drożdżowe ciasto podrzucam wam przepis na drożdżowe paszteciki z kapustą . PRZEPIS PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego farsz: pół kg kiszonej kapusty

Dorota Smakuje
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kokosową kruszonką 135

sekret tkwi w okruszynach, które po upieczeniu są bardzo mięciutkie i rozpływają się w ustach. Kruszonka pochodzi ze śląskiego kołacza , tak zasmakowała całej rodzinie, że robimy ją również do ciasta drożdżowego.  Przepis na dużą blachę piekarniczą.  Ciasto 3 jaja 0,5 kostki margaryny 7 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 7 dag świeżych drożdży 1,5 szkl. mleka

Kuchenne aromaty
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 365

Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Patatas alioli Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą(...)kremem Krówkowe wafle Tort marchewkowo-piernikowy z kremem Cytrusowe ciasto z figami i daktylami Popękane czekoladowe ciasteczka Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Kruche piernikowe ciasteczka Szarlotka na kruchym cieście Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe roladki z kremem orzechowym 76

roladki zaskoczyły smakiem nie tylko mnie;) Mimo że są z ciasta drożdżowego, nie smakują jak typowe drożdżówki. Są bardziej kruche i mocno orzechowe. I co najważniejsze - są w pełni wegańskie. Wzorowałam się na przepisie Ottolenghi, jednak już na etapie zagniatania ciasta musiałam skorygować ilość mąki, żeby nie były zbyt twarde.  Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki: Orzechowe bułeczki(...)laskowych (lub innych, np włoskich, pekan) 20g sezamu skórka otarta z pomarańczy  olej do posmarowania ciasta Drożdże wymieszać z cukrem i płynem (wodą lub napojem roślinnym), wsypać mąkę, sól, zagnieść ciasto, pod koniec dodając olej. Ciasto będzie nieco twardsze, nić tradycyjne drożdżowe. Włożyć do miski, przykryć folią i odstawić do wyrastania na ok 1,5h. Orzechy podprażyć na patelni

Obiad gotowy
Kruche drożdżówki ze szpinakiem i jajkami 431

Miękkie i delikatne krążki z ciasta drożdżowego wypełnione szpinakiem z dodatkiem twarogu wędzonego. Na środku jajko sadzone, które nie dość, że świetnie komponuje się z farszem to jeszcze pięknie wygląda. Taka drożdżówka świetnie sprawdzi się na śniadanie, na którym nie może zabraknąć soku Hortex. Szczególnie pomarańczowy polecam na dobry początek dnia. CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE: 2 szklanki mąki pszennej(...)temperaturze pokojowej. Jajko roztrzepać z żółtkami, odlać 2 łyżki, a resztę wlać do przesianej mąki pszennej. Dodać zaczyn z drożdży i rozpuszczone, przestudzone masło. Wymieszać, zagniatając jednolite i elastyczne ciasto. Nie trzeba długo wyrabiać. Ciasto podzielić na 6 części. Z każdej z nich uformować placek, zawijając brzegi do środka, tak aby wokół powstał wałeczek. Przekładać na blachę z wyłożonym papierem

https:KKuchniaMniam
Kołacz z pomarańczą 99

Cześć! Polubiłam bardzo drożdżowe ciasto. Przyszło to do mnie z czasem. Jednak nie ma to jak swój wypiek. Takie najbardziej smakuje przynajmniej mi i mojej rodzinie Tym razem zrobiłam nie z jabłkami a z pomarańczą kandyzowaną. Fajny, delikatny drożdżowy kołacz. Można go jeść bez dodatków albo z dżemem. Kubek mleka tylko podkreśli jego smak. Powinnam wspomnieć jeszcze o filiżance kawy(...)lubi. To ciasto nie jest trudne w wykonaniu. Potrzeba tylko trochę czasu, by dać mu wyrosnąć. Oczywiście jako, że drożdżowy lubi być pieszczony kuchennym ciepłem. Do zrobienia ciasta potrzebowałam: * 50 dkg mąki * 1 szklankę mleka * 1/3 szklanki cukru * 10 dkg masła * 3 jajka * szczypta soli * 3 dkg drożdży * kandyzowana skórka z pomarańczy * 1 opakowanie cukru waniliowego 16 g * 1 jajko

Pieprzyć z Fantazją
Drożdżówka zawijana z makiem 166

Ostatnio u mnie coś drożdżowo..tą drożdżówkę zawijaną z makiem robiłam jednocześnie z użądleniem pszczoły ..tak gdzieś dwie trzecie ciasta drożdżowego zużyłam do ciasta z masą budyniową , a resztę wykorzystałam do tego oto zawijańca...ale można zrobić i z całej ilości ciasta ..i wtedy będzie na większą blachę..U mnie były dwa ciasta "za jednym zagniataniem"..Drożdżówka pyszna..zjedzona

Moje domowe kucharzenie
Czekoladowe ciasto drożdżowe z owocami 202

Takie niby zwyczajne ciasto drożdżowe, a jednocześnie inne, bo w czekoladowej wersji- z dużą ilością czekolady, ale od razu dodam, że również i z ogromną ilością owoców- dla równowagi- bez dodatku kruszonki (jak w oryginale), a tylko delikatnie oprószone cukrem pudrem. Ciasto jest mięciutkie, puchate, pięknie wyrasta i... gdyby tylko gorzka czekolada byłaby mniej wyczuwalna, to dla mnie byłoby idealne

Kraina Miodem Płynąca
DROŻDŻOWA BABA WIELKANOCNA! NAJLEPSZA! 188

pszennej szymanowskiej - aromat cytrynowy - kostka masła - 6 jaj - 1 szklanki mleka 3,2% - szklanka cukru - paczka drożdży świeżych Do dużej miski wsyp mąkę, zrób sporą dziurkę. W kubeczku rozpuść drożdżowe w 1/2 szkl. mleka, dodaj łyżeczkę cukru. Masę wlej w dziurkę i wymieszaj z częścią mąki na gęstą papkę. To jest rozczyn, który teraz pozostawiamy na 25 minut. Jajka utrzyj(...)rondelku. Do miski z rozczynem dodaj mleko + masę z jaj. Całość zacznij zagniatać energicznie, tak aby jak najwięcej wprowadzić powietrza do ciasta. Dodaj tłuszcz i dalej zagniataj.  Ciasto drożdżowe im dłużej zagniatane tym lepiej smakuje.  Ja zawsze wyrabiam minimum 20 minut. Ciasto po wyrobieniu odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, ma sobie spokojnie wyrastać. Przekładamy do formy

SMYKWKUCHNI
Warkocze pełne malin na oleju rzepakowym i maślance 275

Bardzo lubimy drożdżowe wypieki:) A w szczególności bułeczki na słodko. Świetnie sprawdziły się u nas właśnie te bułeczki - warkocze z ciasta drożdżowego na bazie maślanki oraz oleju rzepakowego. Wypełnione słodkimi świeżymi malinami i polane lukrem. Idealne zarówno na śniadanie jak i na deser;) Składniki: 350g-400g mąki pszennej,  150g mąki krupczatki,  30g świeżych drożdży,  3 jajka(...)malin.  Wykonanie Drożdże zasypać 3 łyżkami cukru i odstawić, by zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać krupczatkę oraz rozpuszczone drożdże. W maślance rozkłócić dwa jajka oraz olej. Dodać do ciasta. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1,5 godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie ciasto podzielić na 8 części. Każdą rozwałkować na kształt

Z miłości do słodkości