dżemami, powidłami, owocami lub czekoladą, polać lukrem, polewą, kruszonką, posypać cukrem pudrem lub podać bez dodatków. Słodkie bułeczki to idealny dodatek do śniadania, podwieczorku lub popołudniowej kawy z dodatkami. Drożdżowe bułeczki SKŁADNIKI: Rozczyn: 25 g świeżych drożdży + 250 ml letniego mleka + 2 łyżki cukru 500 g mąki pszennej + 1 łyżka 1 średnie jajko 16g cukru z wanilią lub cukru wanilinowego(...)szybko wyrobić kulę. Miskę z ciastem przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 70 minut do wyrośnięcia. Najczęściej rozgrzewam lekko piekarnik, wyłączam i wstawiam miskę z ciastem drożdżowym. Po 70 minutach ciasto chwilę wyrabiam rękoma. Z ciasta odrywam niewielkie kawałki – u mnie o wadze ok. 95 g, formuję okrągłe lub owalne bułeczki. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej
Zasmakuj Kuchniroku smażyliśmy pączki na kwaśnej śmietanie i planujemy jeszcze zrobić jedne z przepisu Sandry Kotowicz, której kibicowaliśmy w Top Chefie. Dzisiejsze pączki robiło się bardzo przyjemnie i szybko, ciasto było miękkie i plastyczne, a same pączki ładnie się usmażyły z białą obwódką, były lekkie i puszyste. Po wystygnięciu zanurzyliśmy je w cytrynowym lukrze i to sprawiło, że pączki na kwaśnej(...)utarte żółtka. Za pomocą robota kuchennego z hakiem lub ręcznie wyrabiać kilka minut jednolite i sprężyste ciasto. Wlać masło wymieszane z wódką, ponownie wyrobić, aż masło się wchłonie. Drożdżowe ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto na pączki wyłożyć na blat, zagnieść i rozwałkować na grubość
niecodziennikparyzrobić się coś oryginalnego i czego jeszcze nie konsumował. Ale są pewne rzeczy, które nigdy nie wychodzą z kanonu ukochanych ciast, między innymi jest to bardzo dobre i puszyste ciasto drożdżowe. Uwielbiam je podawać na śniadanie, z ciepłym kakao lub kawą, do tego świeże i prawdziwe masło i najlepszy miód jaki mam. Ostatnio odkryłam miód eukaliptusowy z upraw ekologicznych, który(...)szczerze polceam smakuje jak karmel. Ponadto jest bardzo zdrowy. Zaprszam wobec tego na krótki powrót do dzieciństa, bo niewątpliwie ciasto drodżowe pozostanie moim ciepłym wspomnieniem z lat dziecięcych, kiedy to z tatą lepiłam ludziki drożdżowe, a z rodzynek robiłam oczy i guziki... ;-) Przedstawiam drożdżową chałkę z kruszonką! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 750g mąki pszennej (np. babuni) - 200 ml mleka
SMYKWKUCHNIskładniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 30 g drożdży 250 ml mleka 6 ml oleju 2 jajka 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułeczek wykonanie: W miseczce dokładnie mieszamy drożdże z mlekiem, cukrem oraz 4 łyżkami mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, sól, podrośnięty zaczyn(...)zagniatamy cisto, pod koniec wyrabiana dodajemy olej (gdyby ciasto było za luźne dodajemy trochę więcej mąki). Formujemy kulę i pozostawiamy do wyrośnięcia (odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywając bawełnianą ściereczką). składniki na farsz ziemniaczany: 500 g ugotowanych ziemniaków 3 cebule 200 g sera białego tłuszcz sól, pieprz wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Do ziemniaków dodajemy podsmażoną
Domowy Smak JedzeniaZnów włoskie pieczywo na blogu! Kto często bywa we Włoszech, ten zapewne doskonale zna Focaccię. Focaccia to drożdżowe pieczywo, które stanowi podstawę pizzy i podawana jest zazwyczaj jako przystawka przed daniem głównym. Możliwości jej przygotowania jest od groma! W każdym regionie Włoszech piecze się ją z innymi dodatkami: oliwki, suszone pomidory, bazylia, cebula, rozmaryn, lub po prostu polewając oliwą(...)połowie tego czasu odgazować ciasto, uderzając w nie pięścią lub naciągnąć każdy bok ciasta do środka. Im dłużej ciasto wyrasta, tym smaczniejsze i bardziej puszyste pieczywo otrzymamy. Więcej o cieście drożdżowym przeczytasz tutaj . Wyrośnięte ciasto przełożyć rękami (wcześniej oprószonymi mąką lub nasmarowanymi oliwą) do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą. Ciasto równomiernie rozłożyć
Nastoletnie WypiekanieDrożdżowe ślimaczki z cynamonowym pachnącym nadzieniem.Polecam! składniki: 450 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 200 ml mleka 2 jaja 50 g masła ( roztopione) 100 g cukru szczypta soli do nadzienia: 100 g masła ( roztopione) 100 g cukru trzcinowego cynamon dodatkowo 1 jajko do smarowania Drożdże rozmieszać z 100 ml ciepłego mleka i 1 łyżeczką cukru, odstawić do wyrośnięcia(...)Jaja roztrzepać z cukrem, dodać mąkę i resztę składników, na końcu dodać tłuszcz. Wyrobić dokładnie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość ciasto rozwałkować , posmarować rozpuszczonym masłem , posypać cukrem i cynamonem. Zrolować dłuższym brzegiem, pokroić na 1/5 cm plastry , układać na blaszce krojeniem do góry. Posmarować rozmąconym jajkiem ,odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Piec
Z MarcepanemDrożdżowe ślimaczki z cynamonowym pachnącym nadzieniem.Polecam! składniki: 450 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 200 ml mleka 2 jaja 50 g masła ( roztopione) 100 g cukru szczypta soli do nadzienia: 100 g masła ( roztopione) 100 g cukru trzcinowego cynamon dodatkowo 1 jajko do smarowania Drożdże rozmieszać z 100 ml ciepłego mleka i 1 łyżeczką cukru, odstawić do wyrośnięcia(...)Jaja roztrzepać z cukrem, dodać mąkę i resztę składników, na końcu dodać tłuszcz. Wyrobić dokładnie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość ciasto rozwałkować , posmarować rozpuszczonym masłem , posypać cukrem i cynamonem. Zrolować dłuższym brzegiem, pokroić na 1/5 cm plastry , układać na blaszce krojeniem do góry. Posmarować rozmąconym jajkiem ,odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Piec
Z Marcepanemcukru nie tkne do 1 lipca no i się tego trzymam. No ale co zrobić jak chodzi i chodzi.. Truje, męczy i dołuje. Jest jedno rozwiązanie. Jakie? Zrobiłam ciasto drożdżowe pełnoziarniste, bez grama cukru! "Ale jak.. a rozczyn, a kruszonka?" Rozczyn też bez cukru.. za to z ksylitolem. Podobnie jak kruszonka. Jedyny "zakazany" produkt to masło(...)Czasem można pozwolić sobie na takie szaleństwo :)) Składniki na tortownice 23cm: Rozczyn: 50g drożdży świeżych 1/2 szkl. mleka bez laktozy 70g mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej 1 łyżeczka ksylitolu Ciasto: 370g mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej 2 jajka 50g masła 20g ksylitolu 10g stewii lub 40g ksylitolu 1/2 szkl. mleka bez laktozy 1/2 szkl. wody Kruszonka: 10g masła 30g płatków owsianych górskich
CzarnawisienkaDrożdżowe bułeczki z mąki pszennej z dodatkiem otrębów owsianych - pyszne i mięciutkie, idealne zarówno na słodko jak i słono. Składniki: 300 g mąki pszennej 50 g otrębów owsianych 190 ml wody 1 łyżeczka drożdży suszonych 2 łyżki oleju 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Do miski(...)przesiać mąkę i otręby owsiane. Dodać drożdże, cukier i sól. Wymieszać suche składniki, następnie wlać letnią wodę i olej. Wyrabiać całość kilka minut ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych aż powstanie gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, posmarować olejem i włożyć do miski. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie wyłożyć ciasto
wyzwania kuchennetrzeba zadbać tylko o ciepłe miejsce dla wyrastającego ciasta. Jeżeli w domu jest zimno, można rozgrzać piekarnik do ponad 30 stopni, wyłączyć go i tam zostawić ciasto do wyrośnięcia. Składniki na drożdżowe bułeczki 500 g mąki pszennej 1 opakowanie drożdży instant (8g) 70 g cukru 1 płaska łyżeczka soli 3 żółtka 250 ml mleka 100 g masła odrobina oleju dodatkowa(...)mąką. Do nowej, czystej miski nalać odrobinę oleju, rozprowadzić go po dnie i ściankach, włożyć ciasto, je także lekko posmarować. Przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto wyłożyć na lekko posypany mąką blat, spłaszczyć je dłonią w prostokąt lub kwadrat i podzielić na 12 części, z każdej uformować kulkę, rozłożyć je równomiernie w natłuszczonej średniej wielkości formie
niecodziennikparydrożdżówek: ZACZYN: 50g masła – stopionego 180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 1 mały słoiczek domowej konfitury z kiwi [ok 200ml] 1 garść kolorowej(...)pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia ;) Do miski przesiać mąkę - aby ją napowietrzyć, wtedy ciasto lepiej wyrasta podczas pieczenia - dodać sól, jajo+żółtko, oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. Miskę, w której
Grunt to przepis!sezonie propozycja na tłusty czwartek. Ciasto na te pączuszki powstaje z połączenia bananów w formie purée oraz składników typowych dla wypieków drożdżowych. Przygotowuje się je tak samo, jak klasyczne ciasto drożdżowe. Wymaga ono wyrośnięcia, a także napuszenia po uformowaniu pączuszków. Dzięki temu zabiegowi są one lekkie i puszyste, a także nie chłoną za bardzo tłuszczu. Ciasto na pączki nie zawiera
Smakołyki Berenikibiałą czekoladą i limonką, sernik z czarnym sezamem, sernik gryczany czy w końcu sernik z wiśniami pieczony w filiżankach! Kolejny rozdział przedstawia cudowne drożdżowe wypieki. Jak my uwielbiamy ciasta drożdżowe, a tu mamy już wybranych kilka perełek, które są na naszej liście koniecznie do zrobienia! Pięknie wyglądające brioszki, absolutnie cudowny chlebek maślany, chałka z marcepanem, drożdżówki z makiem, drożdżowe babeczki(...)przepisy są bardzo fajne - ciasto czekoladowe z fasoli, placek migdałowo-jaglany z pomarańczą i lawendą, pięknie zielony "sernik" z awokado czy kokosowy "sernik" na zimno zrobiony na bazie mleczka kokosowego! Ostatni rozdział przedstawia przepisy na specjalne okazje i święta! Tu również znajdziemy kilka wyjątkowych przepisów - sernik na spodzie bezowym z sosem malinowym, drożdżowy kranz z kruszonką i masą makową, wielkanocna
Plate of JoyWitajcie. Dziś z samego rana zaproponuję Wam warstwowe ciasto drożdżowe, które upiekłam w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie . Ciasto jest proste w przygotowaniu, choć wymaga trochę więcej zachodu niż zwykłe drożdżowe. Przepis warto wypróbować, choć trochę inaczej smakuje, ale powstałe warstwy bardzo łatwo odchodzą i ciasto przez to jest całkiem inne. Składniki: 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru szczypta
Ewusiowe Smakiostatnio hit w naszym domu. Siedzi człowiek (i małe człowieczki) w domu i szuka po kątach jedzenia 😀 a że praca z ciastem drożdżowym bardzo mnie relaksuje i uspokaja (a kiedyś się go bałam!), to działamy… Artykuł Rogaliki drożdżowe z konfiturą pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy Przepisownik