ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:275/1038)

Drożdżowe ciasto z rabarbarem i truskawkami. 132

powstało podczas słonecznych wakacyjnych dni... gdzieś jednak zdjęcia zawieruszyły się na moim dysku dlatego post dodaję dopiero dziś. Ciasto jest banalnie proste i  można je przygotować z takimi owocami na jakie akurat mamy chęć a więc dziś zapraszam na drożdżowe - tzw, KLASYK! Składniki; 50 dag mąki pszennej 30 g drożdży 150 ml mleka 8 dag cukru 10 dag masła(...)oraz pokruszone drożdże. Oprószamy mąką i odstawiamy na kilka minut aby podrosło. Masło roztapiamy i dodajemy je do miski, dodajemy tez drugą część cukru, jajka, cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na około pół godziny aby wyrosło. W tym czasie foremkę 25x35 wykładamy papierem do pieczenia. Owoce myjemy , następnie odsączamy z wody. Rabarbar kroimy w kostkę a truskawki jeśli

Radość kipiąca uśmiechem.
lekkie ciasto na lato. biszkopt kakaowy z galaretką i owocami 230

nieco ochota na ciężkie ciasta, z czekoladą czymś coś w tym stylu. W okresie letnim w moim piekarniku w 99% lądują ciasta z owocami, wszelakie - biszkopty, jogurtowe, maślankowe, ucierane, drożdżowe... Ciasto, ktore przedstawiam dzisiaj jest jedynym z tych, które najbardziej kojarzą mi się z latem i wakacjami, zaraz po drożdżowym. Nie wymaga dużo pracy, jest banalne w wykonaniu. W dodatku

chili & sugar
Babka śniadaniowa (tania) 157

Babę drożdżową upiekłam jeszcze w styczniu, bo takie było życzenie drugiej połowy. Czekała na swą kolej, żeby mogła się pokazać na blogu, aż minął luty, marzec i za rogiem widać już święta (choć aura na to nie wskazuje zupełnie). Nie ma więc lepszego czasu na zamieszczenie przepisu na taką babkę, jak tylko tu i teraz. Na kilka dni przed Wielkanocą(...)środku. W tym roku mam zamiar przygotować sernik na ciemnym cieście - taki klasyczny smak dzieciństwa i makowiec japoński, bo za każdym razem kiedy oglądam zdjęcia tego ciasta, dostaję ślinotoku.  I babkę drożdżową, bo taka babka, mniej słodka i do palsterka szynki z ćwikłą pasuje na wielkanocne śniadanie. Póbowaliście kiedyś? składniki: 600 g mąki 125 g cukru 2 łyżki masła

bistro mama
Drożdżówki z owocami 154

Drożdżówki z owocami Drożdżowe małe co nieco 🙂 Składniki zaczyn: 4 dkg drożdży 1/3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 4 łyżek mąki ciasto: 50 dkg mąki 2 jaja 1/2 szklanki … Czytaj dalej Drożdżówki z owocami

czarrna od kuchni
Rogaliki krucho-drożdżowe 99

Rogaliki krucho-drożdżowe Proste i pyszne rogaliki, które wprost rozpływają się w ustach. Robi się je bardzo szybko, wystarczy zagnieść ciasto, nadziać dżemem, zawinąć i upiec – bez wyrastania!     Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 40g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 200g masła 2 jajka szczypta soli pół szklanki kwaśnej śmietany 18% dżem, powidła lub czekolada – do nadziania(...)łyżki), dodajemy tyle wody aby uzyskać odpowiednią konsystencję, gęstą ale lejącą. Rogaliki polewamy lukrem i czekamy kilka minut, aż zastygnie *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM RÓWNIEŻ: KRUCHE ROGALIKI (CIASTO SEROWE) PRZEPIS TUTAJ SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI

Blog z Apetytem
Szybkie ciasto ze śliwkami 130

Miało być drożdżowe ciasto ze śliwkami, ale z braku czasu zdecydowałam się na to wyjątkowo szybkie ciasto. Na przepis natrafiłam  tutaj . Od razu przypadło mi do gustu, ponieważ bardzo często piekę ciasta późno wieczorem, kiedy już położę dzieci spać. Do zrobienia tego ciasta nie potrzeba miksera, więc nie musiałam się obawiać, że obudzę dzieci :) To ciasto jest świetną alternatywą

kuchnia doski
Drożdżówki z budyniem waniliowym 168

Ciasto drożdżowe nie ma sobie równych. W moim prywatnym rankingu, oczywiście. Kojarzy mi się z wszystkim co najlepsze. Z dzieciństwem, z ciepłem, z rodziną, z bezpieczeństwem. W domu rodzinnym moja mama piekła drożdżowe chleby (takie półsłodkie, dziś dla mnie nie do odtworzenia) dwa razy w roku. Na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Czytaj więcej

bistro mama
Dołki - smaczne, proste i wpisane na listę MRiRW. 180

przekroju owalne, z licznymi dziurkami Rozmiar: Zależna od wielkości łyżki, długość 6-9 cm, grubość ok. 3 cm Barwa: Barwa brunatnozłocista, na przekroju kremowożółta Konsystencja: Ciasto elastyczne, pulchne, porowate Dołki – racuchy drożdżowe Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu  2007-03-26 kategoria  Wyroby piekarnicze i cukiernicze województwo  woj. śląskie Ta potrawa jak i  poprzednie(...)więcej niż skromne w porównaniu z ciężka pracą, jakiej się oddaje.  Z czasem część mąki zastępowano ziemniakami, a brak drożdży zsiadłym mlekiem i sodą oczyszczaną. Małe racuchy z ciasta drożdżowego były często zakąską na sylwestra lub ostatki, czasem też stanowiły proste dania obiadowe. Posypywane pudrem lub podawane z powidłami." Tyle mówi historia. Ten jak i poprzednie przepisy regionalne

Dieta moja pasja
Drożdżowe wianuszki nadziane kiszoną kapustą z kurkami 104

Wianuszki z ciasta drożdżowego przygotowałam do którego dużą ilość koperku dodałam. Farsz z cebuli dymki, kapusty kiszonej zrobiłam w którym grzyby KURKI ukryłam. W cieście farsz w małe wianki  pozawijałam, i na ciepło z żurkiem podałam.  Składniki na 8 szt.: farsz: 2 cebule dymki, 250 rozdrobnionych kurek (poza sezonem mrożone), 300 g delikatnie odciśniętej kiszonej kapusty, 2 łyżki(...)oleju rzepakowego, 1 duża łyżka masła, pieprz czarny mielony do smaku, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka mielonego kminku, sok z cytryny do skropienia (1/2 łyżeczki), ciasto: ok. 450 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków typ 550, 20 g świeżych drożdży, 1/2 płaska łyżeczka cukru, 2 jaja, 1 kopiasta łyżka miękkiego masła, 1 mała łyżeczka soli, 150 ml ciepłej wody

Moniki Smakołyki
Drożdżowe bułki z serem i pieczarkami 91

serem i pieczarkami. Elegancka wersja zapiekanek z pieczarkami. Pyszne, pulchne, drożdżowe bułeczki z zamkniętym farszem pieczarkowo-pomidorowym i serem w środku, posypane sezamem na wierzchu. Jeżeli boicie się ciasta drożdżowego to pora się przełamać - ten przepis Wam w tym pomoże. Drożdżowe bułki z serem i pieczarkami CIASTO 1 szklanka mleka + 3 łyżki 50 g świeżych drożdży

Smaczny zeszyt
Paszteciki - bułeczki z pieczarkami i łososiem 166

Pyszne drożdżowe paszteciki ze znanym wszystkim pieczarkowym farszem. Swój domowy wypiek wzbogaciłam o wędzonego łososia, który idealnie pasował ze smakiem grzybów. Polecam jako ciepła przystawka na domowe imprezy. Ciasto drożdżowe: 2 szklanki mąki pszennej 125 g masła 20 g świeżych drożdży 1 jajko 0,5 szklanki gęstej śmietany 18% Sól Farsz: 0,5 kg pieczarek 2 cebule 100 g wędzonego(...)Czarnuszka do posypania W śmietanie rozpuszczamy dokładnie świeże drożdże. Mąkę pszenną siekamy dokładnie z masłem i szczyptą soli. Do mąki wbijamy jajka i wlewamy śmietanę z drożdżami. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy je na 15-20 minut, żeby podrosło. W tym czasie przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w pół plasterki, cebulę w kosteczkę.  Całość przesmażamy do miękkości na patelni. Na końcu

VioletoweKucharzenie
Maślane wielkanocne babeczki drożdżowe 69

lecz nie gorąca – ani też zimna) . Mąkę przesiać do misy, dodać cukier, sól, drożdże, jajo oraz ciepłą mieszaninę maślano-śmietanową. Wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do ciast drożdżowych. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce(...)przeciągów, aż ciasto podwoi swoją objętość – minimum na 1 godzinę (ja wstawiam do ziemnego piekarnika z włączoną żarówką -> ciepło jest i nie ma przeciągów 🙂 ) Piekarnik nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół) . Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na oprószoną mąką stolnicę, powygniatać a następnie podzielić na 16 równych części (najpierw dzielimy ciasto na pół, następnie każdą połówkę

Moja Delicja
Bułeczki Różyczki / Rose Buns 81

Drożdżowe bułeczki różyczki  Słodkie bułeczki różyczki to łatwe mleczne drożdżówki do odrywania . Takie maleńkie drożdżowe bułeczki maślane to świetny pomysł na pyszny podwieczorek. Pięknie prezentują się na stole i świetnie smakują z kubkiem kakao, herbaty, kawy lub mleka. Poznajcie nowy sposób zawijania drożdżówek na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Ciasto na drożdżowe róże bazuje(...)macie jogurtu, możecie zastąpić go mlekiem. Możecie przygotować drożdżówki na suchych lub świeżych drożdżach - zawsze się udają. Jak większość wypieków drożdżowych, smakują najlepiej w dniu upieczenia. Jak zawijać drożdżówki skręcane ? Ja robię to w bardzo łatwy sposób, wycinając z ciasta kółka - wystarczy je tylko zwinąć i przeciąć na pół. Nawet jeśli nie macie zdolności manualnych, Wasze mleczne bułeczki będą wyglądać

Lekcje w kuchni
Wielkanocna babka drożdżowa 107

Babka drożdżowa- królowa polskiego, wielkanocnego stołu! Wilgotna, aromatyczna, a ponadto pulchna, miękka i z mnóstwem rodzynków w środku. Dodatek kurkumy do ciasta nadaje babce ładnego żółtawego kolorku. Babkę przygotować można również ze świeżych drożdży. Pamiętajcie jednak, by dać ich 2x więcej niż suchych i przed dodaniem do reszty składników sporządzić z nich rozczyn ! Serdecznie polecam!     Składniki(...)cukrem na puszystą masę. Gdy masa zwiększy swoją objętość dodać do niej mąkę z dodatkami oraz wlać ciepłe mleko i ekstrakt cytrynowy. Wyrabiać ciasto mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, dodając pod koniec stopione masełko. Ciasto będzie się kleić, ale tak ma być. Ważne, by było jednolite oraz gładkie. Proces wyrabiania może potrwać nawet do 10 minut. Dopiero

Nastoletnie Wypiekanie