Makowiec na kruchym spodzie 250Zapraszam na pyszny makowiec na kruchym spodzie. Nieporównywalnie prostszy i szybszy do przygotowania niż tradycyjny zawijany z ciasta drożdżowego. Zadowoli wszystkich wielbicieli ciast z makiem . Przygotowany na pysznym, bardzo kruchym spodzie z gotowego mielonego maku, także odpada żmudna praca z gotowaniem i mieleniem maku. Zapraszam do przepisu! Składniki na spód: 300 g mąki pszennej krupczatki 200 g masła
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rogaliki mleczno-maślane 197jajko 2 łyżki mleka mak Przygotowanie: Do misy z miksera przesiać mąkę, dodać sól, cukier, drożdże, jajko, rozpuszczone masło i około 180 ml mleka. Końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego- hakiem wyrobić gładkie ciasto. Wyrabiać około 8-10 minut, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Wyjąć z misy. Misę oprószyć mąką i włożyć ponownie ciasto. Misę przykryć ściereczką i odstawić
Ala piecze i gotuje
Bułki z ricottą i oregano 221instrukcją, u mnie: płynne (jajko, woda, roztopione masło), sypkie - mąka, cukier i sól w dwa narożniki, na końcu drożdże na środek mąki. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Po skończeniu programu ciasto wyjąć, krótko zagnieść, podzielić, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu
Stare Gary
Bułki hamburgerowe II 282instrukcją, u mnie: płynne (jajko, woda, roztopione masło), sypkie - mąka, cukier i sól w dwa narożniki, na końcu drożdże na środek mąki. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Po skończeniu programu ciasto wyjąć, podzielić, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu
Stare Gary
Pierogi drożdżowe ze słodką kapustą i grzybami 167kiszonej. Nadziewała nim drożdżowe bułki i tradycyjne ciasto pierogowe. W tych pierogach połączyłam wszystko to, co kocham i za czym tęsknię. Farsz ze słodkiej kapusty oraz lekko słodkawe ciasto drożdżowej bułeczki. Czytaj więcej
bistro mama
Hardcorowy chleb razowy 255ładam do maszyny do chleba (a to dlatego, że ciasto ma takie proporcje, że już nie raz maszyna mi go nie wymieszała). Nastawiam na program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego (1,5h). Powyjęciu ciasta z maszyny wkładam je do formy (małej, bo ten chleb nie urośnie tak jak pieczywo z jasnej mąki). Po długich 6-8 godzinach czekania nadchodzi
Z butelką mleczka w tle
Cynamonowy kwiatuszek 201wraz z początkiem grudnia, zaczynam swój wpis od mocno cynamonowego ciacha drożdżowego, z którego była bardzo zadowolona. Moja rodzinka oczywiście też, gdyż ciacho zniknęło w oka mgnieniu :). Drożdżowe mięciutkie i pulchniutkie ciasto z pysznie chrupiącą skórką. Po prostu boskie. Składniki: Ciasto: 2 1/2 szklanki mąki 20 g drożdży łyżeczka soli 6 łyżek cukru 200 ml ciepłej wody Na syrop: grudka(...)zostawiając środek wolny. Następnie znów nakrywamy i pozostawiamy, aż porządnie wyrośnie. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Pieczemy 25-30 minut. Smacznego :) *Odkąd zaczęłam sama wypiekać ciasta drożdżowe, wprost się w nich zakochałam. I mimo, że trzeba sporej cierpliwości za nim taki cudowny wypiek trafi na nasz stół, gotowy do zjedzenia. To jest naprawdę takiego zachodu warty
Moje pyszne gotowanie
Świąteczne ciasteczka imbirowe 214wgłębienie. Do wgłębienia wlać wystudzony miód z cukrami i przyprawami oraz rozpuszczoną margarynę i jajo i rozpocząć wyrabianie ciasta (ja wyrabiam ciasto za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego). Pod koniec wyrabiania ciasta dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego i wyrobić lekko błyszczące, piernikowe ciasto. Na delikatnie oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości
Gospodyni Miejska
Muffinki dyniowo-jabłkowe z kruszonką 187spacer jako przekąskę. Jabłka i dynia doskonale się wspólnie komponują, przyprawa do dań z dyni podkreśla ich smak, dodając lekkiej pikanterii. Babeczki są wilgotne, a kruszonka tradycyjnie występująca na ciastach drożdżowych dodaje im chrupkości. Ciasto również można upiec w podłużnej keksowej foremce, sprawdzałam :-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść
Ciasto na pizzę według mojej mamy 171nowe. Zaczynam od ciasta na pizze. Składniki : * 15dag mąki pszennej * 2 dag drożdży * szczypta soli * łyżka oleju * ciepła woda - tyle ile ciasto nabierze Przygotowanie : Zarobić drożdżowe ciasto aż będzie odchodziło od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. A później już tylko ulubione dodatki , przyprawy
Magiczne Życie Marty
Kruche rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi 130dołeczek i wlej do niego drożdżowy zaczyn, kwaśną śmietanę i olejek z prawdziwej wanilii. Zagnieć dłońmi jednolite, gładkie ciasto. Ciasto wstaw do misy i przykryj szczelnie przezroczystą folią spożywczą. Wstaw na 3 godziny do lodówki. Po schłodzeniu ciasto ponownie zagnieć ręcznie. Ciasto podziel na 8 części, każdą z nich rozwałkuj cienko na kształt okręgu (wielkości talerza obiadowego i grubości(...)image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Po sch\u0142odzeniu ciasto ponownie zagnie\u0107 r\u0119cznie. Ciasto podziel na 8 cz\u0119\u015bci, ka\u017cd\u0105 z nich rozwa\u0142kuj cienko na kszta\u0142t okr\u0119gu (wielko\u015bci talerza obiadowego i grubo\u015bci 5 mm).","text":"Po sch\u0142odzeniu ciasto ponownie zagnie\u0107 r\u0119cznie. Ciasto podziel na 8 cz\u0119\u015bci
ProstePesto.pl
Ciasto drożdżowe cynamonowe do odrywania 131Ciasto drożdżowe kojarzy nam się z klasyczną wersją ciasta z kruszonką ewentualnie z owocami, a dziś przedstawię przepis na ciasto, które nie tylko świetnie smakuje, ale także unikatowo wygląda. To drożdżowe je się po prostu oczami :) Składniki na zaczyn drożdżowy: 30 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 150 ml lekko ciepłego mleka około 3 łyżki mąki pszennej Drożdże(...)Składniki: 400 g mąki pszennej 50 g cukru 2 jajka 50 g roztopionego masła pół łyżeczki soli Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do powyższych składników i wyrabiamy elastyczne ciasto. Potem odstawiamy je ponownie do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie roztapiamy około 70 gram masła oraz przygotowujemy keksówkę o długości 25 cm (ja wykładam ją papierem do pieczenia
upichcic
wielkanocny kołacz z pomarańczą 155Cześć :D Polubiłam bardzo drożdżowe ciasto. Przyszło to do mnie z czasem. Jednak nie ma to jak swój wypiek. Takie najbardziej smakuje przynajmniej mi i mojej rodzinie ;) Tym razem zrobiłam nie z jabłkami a z pomarańczą kandyzowaną. Fajny, delikatny drożdżowy placek....kołacz przepraszam :D Można go jeść zwyczajnie samego albo z dodatkiem dżemu. Kubek mleka tylko podkreśli jego smak. Powinnam(...)filiżance kawy :D Jak kto lubi ;) To ciasto nie jest trudne w wykonaniu. Potrzeba tylko trochę czasu, by dać mu wyrosnąć. Oczywiście jako, że drożdżowy lubi być pieszczony kuchennym ciepłem. Do zrobienia ciasta potrzebowałam: * 50 dkg mąki * 1 szklankę mleka * 1/3 szklanki cukru * 10 dkg masła * 3 jajka * szczypta soli * 3 dkg drożdży * kandyzowana skórka z pomarańczy * 1 opakowanie cukru
Pieprzyć z Fantazją
Drożdżówki cynamonowe: wyjątkowy przepis na rozkosz dla podniebienia 104słodkim nadzieniem, sprawiają, że są one nieodłącznym elementem wielu śniadań oraz popołudniowych herbat. W tym artykule przedstawimy niezawodny przepis na te wyjątkowe bułeczki drożdżowe z cynamonem, które z pewnością zachwycą Twoje podniebienie. Przygotowanie ciasta na drożdżówki Aby przygotować doskonałe drożdżówki cynamonowe, niezbędne będą następujące składniki: 500g mąki pszennej 7g suchych drożdży 250ml ciepłego mleka 80g masła 80g cukru 1 jajko(...)misce, wymieszaj mąkę, cukier, szczyptę soli oraz przyprawę cynamonową. Dodaj aktywowane drożdże, roztopione masło oraz jajko. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne i gładkie. Odstaw je na około godzinę do wyrośnięcia. Przygotowanie nadzienia i formowanie bułeczek Podczas gdy ciasto drożdżowe wyrośnie, przygotuj nadzienie cynamonowe. Będziesz potrzebować: 100g roztopionego masła 100g brązowego cukru 2 łyżki cynamonu Wymieszaj składniki na jednolitą masę
Ania i Marcin gotują
Drożdżowe racuchy z jabłkami 137wolnego pozwoliły nam na dłuższe przebywanie w kuchni i przygotowywanie na jedno ze śniadań drożdżowych racuchów z jabłkami . Takie słodkie i leniwe rozpoczęcie dnia jest bardzo przyjemne, zapach wyrastającego ciasta drożdżowego pobudza apetyt i wprawia domowników w dobry nastrój. Racuchy z jabłkami na drożdżach wymagają nieco cierpliwości, jak to przy tym cieście bywa, ale czyż smak racuchów nam tego(...)pokroić w kostkę, wsypać do wyrośniętego ciasta. Wymieszać, pozostawić na 5-10 minut, żeby ciasto ponownie podrosło. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcje ciasta, smażyć je z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu drożdżowe racuchy z jabłkami wykładać na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Drożdżowe racuchy z jabłkami przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać
niecodziennikpary