ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:282/1038)

Drożdżówki z truskawkami i serem 143

Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na półtorej godziny aż podwoi objętość. Do miski przekładam masło dodaję żółtko, cukier i ucieram blenderem. Na końcu dodaję ser i dalej ucieram. Ciasto drożdżowe przekładam na stolnice podsypaną mąką formuję wałeczek który kroję na kawałki i formuję z nich kulki. Zostawiam na blasze wysmarowanej do wyrośnięcia. Szklanką robię wgłębienia w kulach. Dociskam(...)posypuję kruszonką i dodaję kawałki truskawek. Drożdżowi wkładam do nagrzanego piekarnika temp  170 stopni góra dół na 25 minut aż się zrumienią. Z części ciasta zrobiłam jedną dużą drożdżówkę z której powstała tarta drożdżowa. Kruszonka.W misce rozrabiam masło z mąką i na końcu dodaję cukier

wesoła kuchnia
Puszysta drożdżówka z powidłami i maślaną kruszonką 143

Mięciutkie i puszyste ciasto drożdżowe nadziewane domowymi powidłami śliwkowymi, zawinięte w roladę i posypane słodką maślaną kruszonką, smaczne   domowe ciasto. Najlepiej smakuje z kubkiem gorącego kakao lub mleka. Nie ma osoby która by przeszła obok niego obojętnie. Palce lizać ! Składniki na dużą blachę 25/38 cm Ciasto: 75 dag mąki pszennej tortowej 300 ml ciepłego mleka 10 dag roztopionego masła

Wanilia i Kardamon
Domowe bułeczki grahamki 167

Przygotowanie: Do plastikowej miski (u mnie specjalna do wyrobów drożdżowych z pokrywką, jeśli takiej nie macie wystarczy zwykła miska i ściereczka do przykrycia) wsypujemy mąkę, dodajemy 2 opakowania drożdży instant i sól himalajską. Następnie dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i ciepłą (! nie gorącą) wodę. Całość wyrabiamy ręką, aż ciasto będzie odchodzić swobodnie(...)ręki. Ręce podczas wyrabiania można obsypać delikatnie mąką, jeśli ciasto zbyt się klei. Z ciasta formujemy „kulę” i wkładamy do miski (jeśli nie macie specjalnej miski do ciast drożdżowych – śliskie boki, możecie przed włożeniem ciasta spryskać miskę delikatnie oliwą z oliwek).  Miskę zamykamy lub przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość

Słodkie okruszki
Kołacz polski 178

Chodziło za mną ciasto cały dzień. I to takie drożdżowe. W końcu upiekłam kołacza takiego co utrzymuje bardzo długo wilgoć. Można przechowywać kilka dni zawinięty w ściereczkę dzięki czemu zachowa swoją świeżość. Powiem Wam, że na drugi dzień jeszcze lepiej smakuje. Daje się dużą ilość masła co sprawia, że ciasto jest naprawdę smaczne i nie jest suche. Do tego kubek(...)posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem pudrem. Po 5 minutach ponownie posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem pudrem. Dzięki temu otrzymamy skórkę, która uchroni ciasto przed wysychaniem. zródło gazeta ciasta drożdżowe ( stara, nawet nie wiem z którego roku) kołacz polski

O kuchni z uczuciem
BABKA RÓŻANA 190

ZIMNO FILET Z KURCZAKA W CZARNYM SEZAMIE SZARLOTKA Z BEZĄ OWOCOWE CIASTO Z BEZĄ CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ KURCZAK Z CZERWONYM RYŻEM W SOSIE Z KOLENDRĄ PASZTET Z KASZY JAGLANEJ I FASOLI, PACHNĄCY GRZYBAMI BABKA Z MAKIEM I KAKAO JAJKA WIELKANOCNE BUŁKI DROŻDŻOWE Z SEREM ROLADA BISZKOPTOWA Z CYNAMONEM I ŚMIETANĄ JAJKA W KILKU ODSŁONACH BUŁKI Z GRZYBAMI BABECZKI(...)CUKINIĄ BABECZKI KAKAOWE Z ORZECHAMI SAŁATKA BROKUŁOWA SAŁATKA Z KASZY GRYCZANEJ I AWOKADO DROŻDŻOWY MARMURKOWIEC JAJKA SADZONE NA PIECZONYCH WARZYWACH KISZONE WARZYWA CHLEB GRAHAM PSTRĄG NA PARZE Z WARZYWAMI CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI SZYBKA SAŁATKA Z KOZIM SEREM I KIEŁKAMI SAŁATKA Z CZARNĄ RZEPĄ OKRĄGŁY CHLEBEK ORKISZOWY BUŁECZKI Z DŻEMEM SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI I RODZYNKAMI ŚNIADANIOWE BUŁECZKI Z SEREM

harrisa
Drożdżowe bułeczki z serem i żurawiną 99

Zapach świeżo upieczonych domowych wypieków to jedno z najlepszych wspomnień jakie można wynieść z rodzinnego domu. Warto dać dzieciom takie wspomnienia przygotowując na przykład drożdżowe bułeczki z serem i żurawiną. Składniki na ciasto 10 bułeczek: 450g mąki tortowej 6 łyżek cukru drobnego do wypieków 50g świeżych drożdży 100g roztopionego masła szklanka ciepłego mleka szczypta soli 2 żółtka dodatkowo: białka(...)łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki. Zaczyn zostawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. W dużej misce łączymy pozostałe składniki: mąkę, resztę cukru, masło, żółtka, sól oraz zaczyn drożdżowy, Wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia powinno podwoić swoją objętość, Żurawinę płuczemy i obsypujemy cukrem pudrem, Ser mieszamy z jajkiem i cukrem waniliowym, Piekarnik nagrzewamy

tyfranbox
Drożdżowy placek z jeżynami 146

ogródku mojej mamy rośnie ogromny krzew jeżyn, który aż ugina się pod ciężarem dojrzałych owoców. Aż żal byłoby je tam zostawić. Postanowiłam wykorzystać je do drożdżowego ciasta z kruszonką, dziś w wersji czekoladowej. Jeśli Wam też upały dają się we znaki, spokojnie możecie upiec ciasto wieczorem – następnego dnia będzie tak samo smaczne! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki

Ciastkozercy
Drożdżowe ciasteczka z jabłkiem. 186

Ciasteczka z jabłkami już chyba jakie 4 lata temu weszły do naszego domu. Z początku były to ciasteczka z kupowanego ciasta francuskiego, a doszło do pysznych ciasteczek z domowego ciasta drożdżowego, które smakują naprawdę lepiej, ale i wersja z ciasta francuskiego pozostała lecz w taki sposób są robione rzadziej.  Pyszne, lekko chrupiące z niesamowicie smacznym nadzieniem ze świeżych kwaskowatych

Kuchnia Łukasza
Drożdżówka sypana z truskawkami, rabarbarem i kruszonką. 106

Drożdżówka sypana to bardzo proste, doskonałe dla laików ciasto drożdżowe. Nazywana drożdżówką dla leniwych, lub drożdżówką bez wyrabiania, łatwą drożdżówką taka właśnie jest. Uda się każdemu. Ja swoją upiekłam z truskawkami i rabarbarem, ale można użyć dowolnych owoców. Z samą kruszonka tez jest bardzo smaczna. Polecam :) Składniki  ( na blaszkę 35x25 ) Ciasto - 100 gram świeżych drożdży - 1 szklanka cukru

Kuchnia z widokiem na ogród
Paszteciki z kapustą i grzybami 134

miejsce czekamy aż zaczną pracować (zwiększą objętość, lekko się spienią) Do misy przesypujemy resztę mąki, dodajemy jajka, resztę mleka, rozpuszczone przestudzone masło, sól  oraz zaczyn drożdżowy. Wszystko zagniatamy na dość plastyczne ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.  farsz: Grzyby moczymy przez całą noc w zimnej wodzie, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie(...)dokładnie wodę i kroimy drobno. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na złoty kolor Kapustę, grzyby i cebulę mieszamy razem doprawiając do smaku sola i pieprzem. wykonanie: Ciasto drożdżowe dzielimy na 2 kawałki, rozwałkowujemy na prostokąt, wzdłuż dłuższego boku nakładamy farsz i zawijamy w rulon. Każdy z rulonów kroimy na mniejsze kawałki.  Tak powstałe paszteciki smarujemy

Bon appetit mon amie
Drożdżowo - serowe ciasto porzeczkowe 119

najeść na zapas, ale warto skorzystać z nich w pełni. Ciasto przygotowałam w większej formie z myślą o przerwie w pieczeniu słodkości. Pomyliłam się. Zniknęło w ciągu 2 dni. Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej 5 łyżek cukru 200 ml letniego mleka 50 g miękkiego masła 1 torebka suszonych drożdży 1 torebka cukru waniliowego Mąkę przesiać do misy, wymieszać

Pełny talerz
Bułeczki orkiszowe z orzechami laskowymi (bez laktozy, cukru białego) 113

Mamy fazę na drożdżowe wypieki. Pieczemy wszystko od bułeczek, przez pączki po ciasta drożdżowe. Tym razem mamy dla Was bułki orkiszowe z orzechami laskowymi, które świetnie smakują z kremem z orzechów laskowych z karobem Nuturellą   💚 Oczywiście są przepyszne a szczególnie popijane szklanką ciepłego mleka 💜 Dziś nie wegańsko ale następne drożdżowe wypieki będą roślinne 😍       Składniki

Candy Pandas
PRZEKŁADANIEC BAKALIOWY 114

Bakaliowy drożdżowy przekładaniec to popisowe ciasto mojej babci. Robiła je przy każdej możliwej okazji, dodatkowo owoce w syropie były jej własnego wyrobu !  Bez tego ciasta nie byłoby świąt, imienin, urodzin ...  Przepis warty uwagi, a ciasto godne polecenia !  SKŁADNIKI: ZACZYNKA DROŻDŻOWA: 10 dag drożdży + 1 łyżeczka mąki (kopiata) + 3 łyżeczki mleka, wszystko wymieszać ( ma być konsystencja śmietany) – odstawić(...)kwaśną śmietanę. 2. W osobnym naczyniu ucieramy 6 żółtek z 4 kopiatymi łyżkami cukru pudru (masa powinna być puszysta i prawie biała), następnie dodajemy ją delikatnie do ciasta. 3. Wlewamy zaczynkę drożdżową, oraz roztopione i przestudzone masło. Dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ciasto. 4. Odstawiamy na ½ godziny żeby podwoiło objętość. 5. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na cienki

Marcepanowa kuchnia
Słodkie środy - drożdżowe różyczki z bakaliami 148

nazwiemy, stwierdzimy że są pyszne. Wbrew pozorom nie wymagają dużego wkładu pracy, ani długiego czasu oczekiwania, mimo iż są drożdżowe. Tak naprawdę zrobiłam je zupełnie przypadkowo, tzn. przygotowałam ciasto drożdżowe na słodkie, odrywane bułeczki z masą kajmakową, a że w między czasie wymyśliłam sobie, że zrobię bułeczki w mniejszych rozmiarach niż zazwyczaj to praktycznie połowa ciasta została. Wiadomo mogłam przygotować(...)pokombinować, dodać trochę bakalii dla urozmaicenia i tak powstały te oto słodkości. Swoją drogą mini bułeczki kajmakowe też wyszły ciekawe i smaczne, więc niedługo też się pewnie tu pojawią. Drożdżowe różyczki z bakaliami SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki cukru 120 ml mleka 50 ml oleju sól 1/2 puszki masy krówkowej kajmak

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bułeczki z jabłkami i kruszonką 124

Ponoć wyrabianie ciasta to najlepszy relaks dla umysłu, zatem upieczenie takich bułeczek z jabłkami i kruszonką mogłoby przynieść podwójną korzyść - pozwolić się odstresować sobie i sprawić przyjemność bliskim:) Pracując nad zdjęciami na komputerze zauważyłam, że tak przytulone do siebie w foremce przypominają six pack. I co z tego, że jest ich 8... Po tym przymusowym siedzeniu w domu to przynajmniej(...)dół). Jeśli bułeczki pieczemy na większej blaszce i one leżą osobno, czas pieczenia będzie krótszy - ok 20 minut. Na dno piekarnika można postawić naczynie z gorącą wodą, tak pieczone ciasto drożdżowe lepiej rośnie i jest jeszcze bardziej pulchne. Upieczone bułeczki studzić przykryte ściereczką. Smacznego

Obiad gotowy