delikatne mimo, że z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, bajecznie pachnące cynamonem, a do tego z chrupiącymi orzechami. Jeśli tak jak ja kochacie drożdżowe wypieki musicie wypróbować ten przepis. Ciasto drożdżowe: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie wrocławska) 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mleka 2 dag świeżych drożdży 1/2 kostki masła 2 duże jajka(...)kokosowego (możecie użyć np trzcinowego) 1 łyżeczka białego cukru Drożdże rozpuszczamy w białym cukrze. Mąki wsypujemy do misy i mieszamy, dodajemy cukier, sól, jaja, drożdże wymieszane z mlekiem. Wyrabiamy ciasto, gdy składniki już się połączą wlewamy rozpuszczone i ostudzone masło i wyrabiamy dłuższą chwilę, im dłużej tym lepsze ciasto (można wyrobić je w robocie). Jeśli ciasto lepi się do rąk
Cynamonowe szczęścieupiec i spróbować :) Pyszne, słodkie, drożdżowe bułki, z bananami i czarnym bzem, do wyboru. Ciasto od wczoraj czekało w lodówce, przykryte szczelnie folią. Wieczorem szybko zrobiłem zwykłe słodkie drożdżowe ciasto... Mąka typ 650 1 kg, kostka drożdży, szklanka cukru, 2 szklanki ciepłej wody, szczypta soli... Gisia, to pilny uczeń, jak wczoraj to i dzisiaj :) Tylko zobaczy ciasto
chleba naszegomiski wrzucamy resztę mąki, sól, wyrośnięty rozczyn, roztopione masło oraz wodę. Całość dokładnie mieszamy za pomocą robota bądź ręcznie. Jajko ucieramy z cukrem, po czym większość dodajemy do ciasta drożdżowego ( odrobinę zostawiamy do posmarowania chałki). Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 3 równe części. Z każdej z nich
Zainspirowana w kuchniNakupiłam w Lidlu masła orzechowego bo tam jest najlepsze i tak sobie myślałam co by z niego stworzyć ? Zrobiłam ciasto drożdżowe i pomyślałam ,że może zamiast zwykłego masła do ciasta półfrancuskiego użyć właśnie orzechowego..... nigdzie na necie nie znalazłam takiego doświadczenia więc zrobiłam:) hmmmm.....i wyszły rewelacyjne :) pachnące orzechami i wanilią a powidła śliwkowe przełamały smak :) najlepsze jeszcze letnie
Wypieki ReneŚlimaczki drożdżowe są fajną alternatywą tradycyjnej pizzy :) Ciasto drożdżowe zostało dodatkowo wzbogacone w składzie o serek topiony, dzięki czemu powstałe ślimaczki są jeszcze pyszniejsze. Składniki: 30 dag mąki 4 dag drożdży 10 dag topionego serka Szczypta cukru 150 ml mleka 5 łyżek ketchupu 1 puszka kukurydzy 8 plasterków serka mozzarella 1 jajko do smarowania Papier do pieczenia Wykonanie: Mąkę wsypać(...)miski, dodać pokruszone drożdże, posypać cukrem, wlać ciepłe mleko, wyrobić dokładnie ciasto i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto połączyć z serkiem topionym i jeszcze raz bardzo dokładnie wyrobić i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto, rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 20x30 cm i posmarować ketchupem (lub przecierem). Posypać kukurydzą (można dowolnym farszem
Tradycyjna Kuchniadrożdżową! Babka smakuje wyśmienicie i na pewno warto ją zrobić! Trzeba tylko pamiętać, żeby ją wstawić do ZIMNEGO piekarnika a nie jak ja do lekko wystudzonego…. Polecam :)! Babka drożdżowa – Alzacka Składniki na 1 babkę (duża forma) 100 g rodzynek 3-4 łyżki rumu lub kirszu (wg uznania) 200 ml mleka 30 g świeżych drożdży (u mnie 15g drożdży(...)ciepłe miejsce, pod przykryciem, aby podrosły. Masło (i ewentualnie smalec) utrzeć z cukrem. Po kolei dodawać jajka i resztę mleka. Na koniec dodać mąkę z drożdżami. Jeśli wyrabiamy ciasto w mikserze to miksujemy na mniejszych obrotach 2-3 minuty a później zwiększamy obroty i wyrabiamy kolejne 7-8 minut. Jeśli metodą ręczną to po połączeniu składników wyrabiamy ciasto około
UgotujmyTo.plminut do ruszenia drożdży. Do wyrośniętego rozczynu drożdżowego wsypać resztę przesianej mąki (430 g), sól, wlać ciepłą wodę oraz wbić jajko. Całość wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (hakiem) do uzyskania jednolitego, sprężystego i delikatnie lepkiego ciasta. Pod koniec wyrabiania wlać ciepły olej rzepakowy (wcześniej go podgrzać). Przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
Nastoletnie WypiekanieSobotnie popołudnie,.... za oknem solidny mróz ... a w mojej kuchni pachnie latem :) A to za sprawą śliwek... do tego aromatyczne drożdżowe ciasto i chrupiąca kruszonka. Warto się skusić na dodatkową porcję kalorii. Składniki : Ciasto : 700 g mąki pół szklanki cukru 4dkg drożdży szklanka mleka 2 jajka pół stopionej margaryny Kruszonka : 1/4 kostki miękkiej margaryny 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki(...)letniego mleka rozprowadzić drożdże z 2 łyżkami mąki i cukru. odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę , dodać cukier , jajka , margarynę , wymieszać , wyłożyć na to zaczyn drożdżowy i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie i będzie "odchodziło od ręki " Odstawić do wyrośnięcia, Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać w misce , aby powstały grudki. Odrywać kawałki ciasta , formować z nich okręgi
Malinowa KawiarenkaTym razem coś dla osób, które są na diecie, ale jednak chcą w jakiś sposób świętować tłusty czwartek… 😀 Pączki z piekarnika, z konfiturą różaną i
AleTorcikTym razem coś dla osób, które są na diecie, ale jednak chcą w jakiś sposób świętować tłusty czwartek… 😀 Pączki z piekarnika, z konfiturą różaną i
AleTorciksię wszystko zaczęło…, oraz na kilka innych przepisów – poszukajcie w kategorii „ Potrawy z dyni „… Teraz przyszła pora na drożdżowe ślimaczki z dynią, bardzo mięciutkie ciasto drożdżowe z dodatkiem aromatycznego cukru. Po upieczeniu nie można się od nich oderwać Następnego dnia tracą ze swej miękkości ale jak w domu jest więcej niż dwie osoby – inaczej(...)niż u nas – to mała szansa, że dotrwają do następnego dnia… Drożdżowe ślimaczki z dynią Składniki na 15 niedużych bułeczek: 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych 1/4 szklanki letniej wody 1/3 szklanki letniego mleka 1 duże jajko, roztrzepane 3/4 szklanki puree z dyni* 1 łyżka masła, roztopionego 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
UgotujmyTo.plJakiś czas temu widziałam w telewizji jak p.Ewa Wachowicz robi ciasto o takiej nazwie -użądlenie pszczoły...ale p.Ewa robiła to ciasto z ciasta kruchego,,a ja zrobiłam z ciasta drożdżowego..przepis podpatrzyłam tutaj. ja nie kroiłam ciasta na kawałki przed nakładaniem masy tak jak jest w opisie..i zrobiłam w mniejszej blaszce [ tzn.przepis jest na dużą blachę, ale ja trochę
Moje domowe kucharzenieZbierając pokrzywy do pesto wybierajcie małe, nie kwitnące okazy i najlepiej z terenu oddalonego od miasta i dróg. Drożdżowe ciasto wspaniale komponuje się z intensywnym dodatkiem rucoli, prażonego słonecznika i pokrzyw, wypróbujcie - samo zdrowie!. Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 4 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżeczki oliwy z oliwek Pesto: 4 łyżki ziaren słonecznika(...)letniej wodzie z dodatkiem cukru, wymieszać i odstawić na kwadrans aby zaczęły pracować. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i oliwę, mieszamy. Łączymy z rozczynem drożdżowym i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto szczenie przykrywamy folią do żywności i odkładamy na 50 - 60 minut aby podwoiło swoją objętość. 3. Na suchej patelni prażymy słonecznik na złoty kolor
Apetyczna babeczkaPączki z marmoladą i skórką pomarańczową są idealnym wypiekiem na Tłusty Czwartek. Puchate ciasto, dużo marmolady i lukier cytrynowy to u mnie warunek udanego drożdżowego wypieku. Kandyzowaną skórkę pomarańczową możesz zastąpić cytrynową lub tartymi orzechami. Wbrew pozorom pączki domowe nie są trudne do zrobienia, lecz czasochłonne. To mój sprawdzony przepis na pączki, po który zawsze sięgam. Z przepisu wychodzi(...)wyrabiam ciasto ręką. Z ciasta na pączki tworzę kulę i przykrywam bawełnianą ściereczką. Odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Stosuję metodę podobną do przygotowania zaczynu – odstawiam do lekko nagrzanego piekarnika (maksymalnie do 35 st. C.). Po godzinie czasu ciasto powinno zdecydowanie podwoić swoją objętość. Zanim zacznę z niego formować pączki chwilę je wyrabiam. Ciasto drożdżowe dzielę
Zasmakuj KuchniSzybkie i smaczne ciasto do kawy. Składniki: Ciasto drożdżowe: 4 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 6 jajek ( 3 całe i 3 żółtka) 50 gram drożdży świeżych Kruszonka kokosowa: 3/4 kostki margaryny 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 100 gram wiórek kokosowych Dodatkowo: śliwki Bułka tarta tłuszcz Sposób przygotowania(...)zrobić zaczyn ,pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem.Do zaczynu dodać pozostałą mąkę,mleko ,cukier olej i jajka i dokładnie zmiksować mikserem.Pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem.Musi podwoić swoją objętość. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość to wylej do blaszki (25x40 cm.)wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.Śliwki przekrój na pół i wypestkuj.Poukładaj na cieście skórą do ciasta. Składniki kruszonki zagnieć
Bajeczna Kuchnia