ciasto drożdżowe - 16067 przepisów (strona:276/1072)

Leniwe Drożdżowe Ze Śliwkami 177

Przepis dla wszystkich co nie lubią zagniatania drożdżowego ciasta i w ogóle boją się drożdżowego, to się zawsze udaje, a ilość mąki jest tak dobrana aby warstwa ciasta nie była większa od warstwy nadzienia z owocami ;) Krótko mówiąc jeśli nie lubicie grubych ciach to ten przepis jest dla Was ;) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm: 150 g przesianej, mąki

Gotowanie...to proste !
Rogaliki drożdżowe z budyniem dyniowym i żurawiną 223

Dyniowy budyń w delikatnym drożdżowym cieście zawiniętym w rogaliki to mój weekendowy wypiek, myślę,  że całkiem udany.  Rogaliki drożdżowe z budyniem dyniowym i żurawiną ciasto: około  500 g mąki pszennej 50 g masła 1 szklanka mleka 4 łyżki cukru  50 g drożdży 3 jajka  szczypta soli nadzienie: starta w łezkę niewielka dynia sok z dużej

Gotuj Sam!
Strudel makowy z kruszonką 198

przygotowany tak jak za dawnych lat, gdy piekła go moja mama, bez pospiechu, aby ciasto idealnie wyrosło, wtedy mamy pewność że będzie pulchny i mięciutki…a więc pieczemy…..:) Składniki: Ciasto drożdżowe: 40 dag mąki pszennej 1 opakowanie drożdży suszonych (7 g ) 150 ml ciepłego mleka 5 dag cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 jajka 10 dag masła Szczypta(...)lukier do polania Sposób wykonania: Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier oraz cukier z wanilią,  szczyptę soli i suche drożdże wymieszać, wbić jajka wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto, dodać ostudzone rozpuszczone masło, ponownie zagnieść , przykryć ciasto ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia-około 1 godziny. Masa makowa: Suchy mak zalać gorącym mlekiem ,ugotować ,odcedzić i ostudzony zmielić

Wanilia i Kardamon
Ciasto drożdżowe z dużą ilością owoców i kruszonki! 251

dużą ilością owoców! Z bardzo dużą ilością kruszonki! Puszyste, uwodzące aromatem i smakiem. Właśnie takie jest najlepsze,  waniliowe drożdżowe z truskawkami, morelami i czereśniami. A wszystko pod grubą warstwą kruszonki, którą chcesz odrywać jeszcze z gorącego ciasta! Ach! To jest(...)pyszne!  To ciasto warto przygotować aby chociaż na chwilę zamknąć oczy i przenieść się w czasy dzieciństwa, poczuć ten błogostan! Koniecznie do zrobienia. Przepis na ekspresowe i puchate ciasto drożdżowe z dużą ilością owoców i kruszonki! SKŁADNIKI: - 500 g mąki pszennej typ 500 - 4 jajka wiejskie - 1/2 szklanki cukru - 125 g margaryny Palma - ziarenka z laski wanilii lub cukier

SMYKWKUCHNI
Drożdżowy warkocz z dżemem pomarańczowym i czekoladą 197

Blueberry Corner by "jagodzianka" Drożdżowy warkocz z dżemem pomarańczowym i czekoladą to pachnące, rozpływające się w ustach ciasto. Pomarańczowy dżem i gorzka czekolada łączą … Przeczytaj cały artykuł Post Drożdżowy warkocz z dżemem pomarańczowym i czekoladą pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
We are the... champignons 253

Ciasto drożdżowe doskonale sprawdza się także w wersji wytrawnej. To oczywiście żadna nowość, bo każda pizza jest tego doskonałym przykładem. Dzisiejsza moja propozycja to takie mini- pizzerinki z farszem typu "co w lodówce miałam" ;)  Drożdżówki z pieczarkami Rozczyn drożdżowy: 2 łyżki letniego mleka,  20 g drożdży, 1 łyżeczka cukru (z w/w składników zrobić rozczyn, pozostawić(...)wyrośnięcia w ciepłym miejscu) Ciasto: 1,5 szklanki mąki,  1 szklanka letniej wody,  1 łyżka roztopionego masła,  1 łyżeczka soli,  rozczyn drożdżowy Ze składników wyrobiłam miękkie i elastyczne ciasto, które odstawiłam do wyrośnięcia na 1h.  Farsz: pomidory w oliwie, pieczarki, kukurydza, pieprz, sól, bazylia Pieczarki pokroiłam na drobno i podsmażyłam na oliwie z pomidorów. Doprawiłam

bastalena
Rustykalne bagietki pszenne 193

już do końca życia będzie jego amatorem. Nie ma nic trudnego w zagniataniu ciasta, niektórzy lubią to robić ręcznie, ja wolę wysługiwać się moim robotem z hakiem. Wyrabia ciasto drożdżowe doskonale. Wystarczy potem uformować ciasto i wstawić do piekarnika. A różnica w pieczywie kupnym i domowym jest przeogromna. Ostatnio piekłam bagietki z tego przepisu, ale z mąki pszenno-żytniej. Przepis(...)też chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) , albo inne przepisy na pieczywo na blogu, w tym szybkie mini bułeczki. Uwielbiam aromat pieczywa roznoszący się po kuchni podczas jego pieczenia. A wystarczy poświęcić godzinę pracy i mamy pyszne rustykalne bagietki pszenne. Bagietki mają być rustykalne, czyli nie wymagające zbytniej staranności w wykonaniu, mają wyglądać jakbyśmy je zrobili od niechcenia, Ciasto wyrasta ekspresowo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogaliki maślane 264

Dzisiaj znowu przepis z wspólnego pieczenia "Wypiekanie na śniadanie" organizowanego przez Małgosię z Smaki Alzacji . W ten weekend piekłyśmy rogaliki maślane z blogu Ciasto z dziurką . Rogalik są po prostu przepyszne. Małgosiu gratuluję wyboru przepisów. Co jeden wypiek to jest pyszniejszy. Te rogaliki musicie upiec jeśli lubicie słodkie wypieki. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 2 łyżki miodu 5 łyżek(...)łyżki mąki, pokruszyć drożdże, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do zaczynu drożdżowego  dodać mąkę, cukier, miód, jajko, rozpuszczone letnie masło i letnie mleko. Za pomocą końcówki do ciasta drożdżowego wyrobić robotem elastyczne, niezbyt zwarte ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny). Ciasto podzielić na dwie części. Blat oprószyć mąką i rozwałkować

Ala piecze i gotuje
Przepyszne mięciutkie drożdżówki truskawami i kruszonką 122

bułeczek, szklanka 250 ml) Ciasto:  500 g mąki pszennej luksusowej ( w razie konieczności podsypać więcej mąki) + łyżeczka mąki na rozczyn drożdżowy 30 g drożdży 3 żółtka 1/2 szklanki cukru + łyżka cukru na rozczyn drożdżowy 1 szklanka mleka 100 g masła Truskawkowe nadzienie: Truskawki ok. 300 g Mąka ziemniaczana 2 łyżeczki Dodatkowo: Kruszonka Mąka 50 g, cukier 25g, masło(...)konsystencji. Miskę podsypujemy odrobiną mąki wkładam ponownie do niej ciasto, przykrywam ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. ( podwojenie swojej objętości ok.45 minut).  W tym czasie truskawki wypłukać pod bieżącą wodą, wysuszyć na ręczniku papierowym i przełożyć do głębokiego talerza. Posypać mąką ziemniaczaną i lekko wymieszać. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyciągamy na blat posypany odrobiną maki. Z ciasta uformować

Kulinarne przygody
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami 1975

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami – to alternatywa dla spóźnialskich, co nie zdążyli wcześniej przygotować ciasta drożdżowego, a kolacja wigilijna już za parę minut ;-) Wtedy na pomoc przychodzi ciasto francuskie ! Noo…niestety nie to ciasto francuskie domowej roboty , lecz to sklepowe… ale mimo to paszteciki wychodzą pyszne! Paszteciki z ciasta francuskiego zrobicie dosłownie w kilka(...)dodatek są bardzo proste, więc nie ma szans, by się komuś nie udały. Wigilijne kapuśniaczki najlepiej podawać z czerwonym barszczem :) Zobacz również przepis na: drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami Paszteciki z ciasta francuskiego – Składniki: Ciasto francuskie – 275g Kapusta kiszona – 500g Suszone grzyby – 40g Cebula – 1 duża sztuka Wrzątek – do zalania grzybów + do duszenia kapusty

Kulinarne Przeboje
Dyniowe ślimaczki drożdżowe 180

lubię , upiekłam je z małymi modyfikacjami: dałam więcej przecieru z dyni, dodałam kardamon, a bułeczki zrobiłam malutkie, więc wyszło mi ich całe mnóstwo ! Do tej pory nie robiłam ciasta drożdżowego z dynią i jestem tym przepisem zachwycona ! Serdecznie Wam polecam ! Na pewno wkrótce będzie powtórka, może by jeszcze dodać do nich rodzynek... ? Dyniowe ślimaczki drożdżowe Składniki na około 28 sztuk

Kulinarne przygody Gatity
Chleb żytni na drożdżach 118

otrzymam jednolitą masę. Ciasto z mąki żytniej nie potrzebuje wyrabiania. Keksówkę o wymiarach 11 x 20 cm wyścielam papierem do pieczenia i przekładam powstałe ciasto. Ciasto na mące żytniej wyjdzie nam lekko kleiste i takie ma być. Żeby łatwo odchodziło z łyżki, używam drugiej łyżki. Wierzch wyrównuję łyżką, a na końcu zwilżoną dłonią. Keksówkę z ciastem drożdżowym przykrywam czystą ściereczką(...)kuchenną i odstawiam w ciepłe miejsce na 60 – 90 minut . W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Krok 3 – piekę chleb na drożdżach Keksówkę z ciastem wkładam do zimnego piekarnika i nastawiam temperaturę na 220 stopni C. Dzięki temu chleb drożdżowy będzie jeszcze ładnie rósł. Od czasu gdy piekarnik osiągnie zadaną temperaturę liczę czas około 50 minut pieczenia

Ania gotuje
Parówki w cieście drożdżowym 200

Parówki w cieście drożdżowym robię bardzo często na kolację chociaż mogą zastąpić i obiad. Najlepsze z keczupem, sosem czosnkowym lub jako dodatek to barszczyku. Te, które nie zjemy mrożę a po rozmrożeniu odgrzewam w mikrofalówce. Składniki: 0,5 kg mąki 1 szklanka mleka 5 dag drożdży 5 łyżek oleju 3 łyżki cukru szczypta soli  2 jajka 8 parówek(...)majeranek itp. do posypania ciasta Sposób wykonania: Mleko podgrzać i dodać drożdże, cukier i część mąki.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałą mąkę, dodać olej, sól, jajko roztrzepane na pomocą widelca i wyrośnięte drożdże. Ciasto dobrze wyrobić. Ciasto podzielić na 16 części (kulę ciasta dzielę na 4 potem na 8 a ostatecznie na 16 części). Zrobić

Cukiernia Pychotki
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 262

aluminiowej makowiec będzie bardziej wilgotny, jeśli do masy makowej dodamy dwie łyżki startego na tarce jabłka aby strucla nie łamała się przy zwijaniu należy do ciasta dodać 2 - 3 łyżki oleju robiąc struclę drożdżową z makiem można dodać do masy makowej nieco ciasta. Masa nie będzie oddzielać się od ciasta, a przy(...)okazji trochę "urośnie" aby ciasto w strucli makowej nie odchodziło od maku należy przed pieczeniem owinąć je w papier do pieczenia. Zapobiegnie to nadmiernemu wyrośnięciu, a w konsekwencji opadnięcia ciasta drożdżowego. Poza tym nasz wypiek nie będzie miał dziur.  5. jak obrać i uprażyć orzechy laskowe Nagrzej piekarnik do 175°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia

Ciastka - domowe słodkości