ciasto drożdżowe - 16067 przepisów (strona:268/1072)

Rogaliki drożdżowe 116

Drożdżowe rogale z czekoladą to smak mojego dzieciństwa. Pamiętam jak tata zawsze przynosił nam je co rano na śniadanie. Ostatnio zatęskniłam za tym smakiem i postanowiłam

Prosty przepis na
Bułeczki drożdżowe ze śliwkami i cynamonem 248

pszenną (najpierw tylko 500g) przesiać, wymieszać z drożdżami, dodać cukier, następnie ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem. Wbić całe jajka. Wyrobić ciasto około 8 minut, w mikserze z hakiem do ciast drożdżowych lub ręcznie, w miarę potrzeby dodając pozostałe 100g mąki. Ciasto musi być elastyczne, gładkie i miękkie. Będzie lekko lepkie. Uformować z ciasta kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką

Karo in the Kitchen
ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC CZYLI MAKOWA CHOINKA 162

Święta pachną ciastem drożdżowym, makiem i powidłami śliwkowymi. Zrobienie takiego ciasta jest dziecinne proste. Można wykorzystać do ciasta własną masę makową jak i taką z puszki. Możemy zrobić ją również z kremem czekoladowym, orzechowym lub cynamonowym. Makowa choinka składa się małych drożdżowych bułeczek idealnych do oderwania i zjedzenia. Składniki: 180 g mąki pszennej 120 g mąki orkiszowej 20 g świeżych(...)łyżki mąki, cukier i połowę lekko podgrzanego mleka. Odstawić na 15 minut aż drożdże zaczną pracować. Zaczyn drożdżowy dolać do pozostałej mąki. Dodać jajko, sól i pozostałe mleko. Zagnieść do połączenia się składników. Masło rozpuścić, przestudzić i dodać do ciasta. Ugnieść ciasto na gładkie i elastyczne. Przykryć szmatką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie zagnieść ciasto

Kuchnia w oparach
Maślane bułeczki z morelami i kokosem 210

cukru 2 łyżki cukru pudru do posypania Rozpuść drożdże i cukier w mleku. Dodaj mąkę i zagnieć luźne ciasto. Pokrój suszone morele w kostkę i dodaj do drożdżowego ciasta.Wyrabiaj ciasto przez 10 minut w robocie, a następnie pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. Wyłóż ciasto na stolnicę i złóż kilka razy. Przykryj i pozostaw na 10 minut po czym rozwałkuj

codojedzenia
Paluchy drożdżowe 159

śniadanie zrobiłam paluchy drożdżowe, pulchne, smakowe i szybko znikające. Świeżo pieczywo na śniadanie to coś co smakuje każdemu, małemu i dużemu. Dlatego warto pokusić się o zakręcenie ciasta drożdżowego a potem cieszymy się puszystym pieczywem bez konserwantów. Paluchy na drożdżach na śniadanie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Drożdżówki z rabarbarem, budyniem i kruszonką 179

wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, mąkę i szczyptę soli. Ciasto wyrobić na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. 5. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na grubość

Szalona Kuchnia Eweliny
Drożdżówki z borówką, budyniem i kruszonką 152

wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, mąkę i szczyptę soli. Ciasto wyrobić na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na grubość 2-2,5cm. Następnie

Szalona Kuchnia Eweliny
Bułki drożdżowe z rodzynkami i kruszonką 393

Bułki drożdżowe z tego przepisu są puszyste, miękkie i aromatyczne. Ciasto na bułki dla wygody wyrabiam w automacie, ale oczywiście równie dobrze można je zagnieść ręcznie. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Babka drożdżowa z kisielem 182

Bardzo smaczna babka drożdżowa z dodatkiem kisielu cytrynowego. Miękka, puszysta, żółciutka, rozpływająca się w ustach. Jeszcze lukier nie zdążył zastygnąć, a połowy babki już nie było. Bez mleka i masła. Z delikatną cytrynową nutką. Polecam nie tylko na święta :) 50 g. drożdży 6 łyżek cukru 2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 1 kisiel cytrynowy bez cukru 2/3 szklanki ciepłej(...)minut. Ciasto: żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru na puszystą masę. Mąkę i kisiel przesiać, wsypać do żółtek, wlać również zaczyn i wyrabiać ciasto końcówką do ubijania ciasta drożdżowego. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczoną i ciepłą margarynę bezmleczną. Wyrabiać jeszcze chwilę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Foremkę na babkę wysmarować dokładnie tłuszczem, wyrośnięte ciasto

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Bułeczki czosnkowe 313

Dobra przekąska na piątkowy wieczór. Idealna do sałatki albo do zjedzenia solo :) Szczególnie polecam wszystkim tym, którzy lubią mocny smak czosnku połączony z pietruszką i ciastem drożdżowym ;) Bułeczki czosnkowe       Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 20 g cukru 1 łyżeczka soli 15 g drożdży 260 ml letniego mleka 30 g roztopionego masła Nadzienie: 100 g masła

Lawendowe Niebo
Drożdżowe bułeczki z budyniem 156

śledzi mojego bloga doskonale wie, że uwielbiam ciasto drożdżowe. I to w każdej postaci i z każdym dodatkiem. Ale chyba najbardziej lubię cały ten proces przygotowywana ciasta, zapach drożdży podczas fermentacji i później podczas pieczenia. Moim zdaniem tak właśnie pachnie prawdziwy dom! Dziś mam dla Was pyszne puchate drożdżowe bułeczki z budyniem udekorowane kawałkami truskawek i polane cytrynowym lukrem. Nikt(...)odrywania Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem Drożdżówki z owocami i kruszonką Drożdżowe bułeczki z budyniem Drożdżowe bułeczki  z budyniem Czas przygotowania:   około 120 minut Składniki Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko 65 g roztopionego masła 65 g cukru   20 g świeżych drożdży jajko

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto na pizzę w 3 minuty (pizza bez drożdży) / 3 Minutes No Yeast Pizza Dough 177

pieczenia może się skrócić - należy pilnować, by nie wysuszyć ciasta (ta pizza piecze się bardzo szybko; jeśli przetrzymacie ją w piekarniku, może wyjść twarda). Ja lubię cieniutką drożdżową pizzę, ale moim zdaniem ciasto na pizzę w 3 minuty smakuje lepiej troszkę grubsze - spód jest wtedy miękki i delikatnie puszysty. Nasze ciasto na pizzę w 3 minuty smarujemy sosem do pizzy(...)Nasza pizza bez wyrastania piecze się około 15 minut - w tak krótkim czasie możemy cieszyć się pyszną, domową pizzą. Oczywiście wiadomo, że nic nie dorówna prawdziwej, włoskiej pizzy na drożdżowym cieście, ale jeśli akurat nie macie w domu drożdży, a macie wielką ochotę na ten przysmak, to taka ekspresowa pizza bez wyrastania może być jej ciekawym substytutem. To świetny, kryzysowy

Lekcje w kuchni
Drożdżowe na oleju z rabarbarem i kruszonką - pyszne 284

Sezon na rabarbar w pełni. Teraz smakuje najlepiej, zatem warto wykorzystać go do przygotowania pysznych wypieków. Placek rabarbarowy wiosną to najsmaczniejsze z ciast. Dziś zapraszam na wyjątkowy placek - ciasto drożdżowe przygotowałam na oleju zamiast masła. Ciasto jest nie tylko zdrowsze, ale dużo delikatniejsze. Bardzo puchate i mięciutkie. Dłużej także zachowuje świeżość. Kruszonka jest równiez podrasowana, a okruszki przez dodatek mączki(...)ziemniaczanej wyjątkowo chrupiące. Drożdżowe najlepiej upiec na dużej blaszce, nadmiary świetne nadają się do zamrażania. Składniki na ciasto ( blaszka 36x45cm): 440 g mąki orkiszowej jasnej - 630 200 ml mleka 80 g cukru 80 ml oleju 1 jajko szczypta soli 1 saszetka drożdży instant Składniki na kruszonkę: 150 g mąki orkiszowej 630 50 g mączki ziemniaczanej 100 g masła

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżowe zawijańce z kapustą i pieczarkami 227

nawet na patelni. Doskonale tez smakują same. Farsz w wersji minimalistycznej, to podsmażone grzyby z cebulką. W przepisie podaję wariant bardziej rozbudowany z kapustą. Zawijańce są odcinane z rulonu ciasta drożdżowego, nadzianego grzybowym farszem. Możecie zamiast w plastry – jak roladę, pociąć ciasto w dłuższe kawałki i pozlepiać końce. Tym sposobem otrzymacie klasyczne paszteciki. Oczywiście, wierzch możecie posypać czarnuszką , kminkiem(...)jajkiem. Odstawiamy na kolejne 15-20 min. Opcjonalnie posypujemy przyprawami. Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/drozdzowe-zawijance-kapusta-pieczarkami/ BosowKuchni Artykuł Drożdżowe zawijańce z kapustą i pieczarkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku