Specjalistą od ciasta drożdżowego i wszelkich specjałów z niego przyrządzanych jest mąż. Ciasto zawsze mu się uda, pięknie wyrośnie i wszystko co z niego wyczaruje smakuje znakomicie. Sekretem udanego ciasta jest jego ręczne wyrabianie. Dziś pora na słodkie bułeczki drożdżowe z marmoladą o smaku różanym. Bułeczki specjalnie przygotowane na wizytę gości. Składniki: - 1/4 kostki margaryny
Pan i Pani Smith w kuchniFarszynki to nic innego jak cienkie ciasto drożdżowe (takie jak na pizzę) wypełnione pikantnym nadzieniem z mięsa mielonego i warzyw. Podałam je na ciepło z sosem czosnkowym, bo takie najbardziej lubimy. Już od dłuższego czasu rozglądałam się za mąką typu 00 czyli specjalną do ciasta na pizzę czy calzone ale nigdzie jej nie mogłam znaleźć. Wreszcie taką prawdziwą włoską mąkę(...)same drzwi. Miałam okazję się przekonać, że ciasto z takiej mąki jest faktycznie trochę inne- bardziej elastyczne i nie lepi się jak zwykłe drożdżowe. Składniki na 4 duże sztuki: na ciasto: 225 g mąki pszennej typu 00 (ewentualnie innej "zwykłej" mąki) 135 ml ciepłej wody 15 g drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju na nadzienie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasztuce nie poprzestaniecie. Uwielbiam takie drożdżowe buły, a podane z budyniem owocowym są przepyszne. Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 200 g jogurtu greckiego 50 ml mleka 2 dkg świeżych drożdży 70 g cukru trzcinowego 50 g masła 2 żółtka 1 łyżeczka cukru z wanilią(...)miejsce na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, jogurt oraz żółtka które wcześniej ubiłam mikserem z cukrem. Całość wyrabiam mikserem. Masło roztopione i wystudzone dodaję do ciasta na końcu i dalej wyrabiam mikserem. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut. Ciasto wykładam na stolnicę zagniatam je, podsypuje mąką i wałkuję na prostokąt o wymiarach
wesoła kuchniajest pyszne, uwierzcie mi ! Uwielbiam wyrabiać ciasto drożdżowe, patrzeć jak rośnie, a później tworzyć z niego mięciutkie, słodkie bułeczki. Jak dla mnie? Nie ma przyjemniejszego relaksu od tego w kuchni, ja po prostu uwielbiam stać przy garach ot co ! :) Przepis na ciasto standardowy, mój ulubiony i sprawdzany setki razy także się powtarzam, ale z orzechami jeszcze bułeczek Wam nie pokazywałam(...)Smarujemy rozpuszczoną margaryna i posypujemy składnikami nadzienia. Zwijamy w roladę i tniemy ją na kawałki grubości 1- 2 cm, a następnie układamy nasze drożdżowe ślimaki w natłuszczonej formie na tartę, najlepiej nie za ciasno, bo ciasto i tak nam sporo urośnie :) Odkładamy całość na ok 20 - 25 min do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 200st. C i pieczemy bułeczki
charlotte gotujeWielkanocna babka drożdżowa - przepis sprawdzony wielokrotnie na warsztatach kulinarnych i zawsze sie udawała. Smaczna, puszysta. Koniecznie spróbujcie. SKŁADNIKI: zaczyn: 50 g świeżych drożdży 1 łyżka mieszanki Mix per dolci 400 ml ciepłego mleka 2 łyżki cukru ciasto: 2 jajka 600 g mixu do ciast Nutri Free 250 g drobnego cukru Zaczyn(...)Odstaw do wyrośnięcia na ok. pół godziny. W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę, dodaj mąkę i wyrośnięty zaczyn i wymieszaj (polecam użycie miksera z mieszadłami do ciasta drożdżowego). Całość dokładnie wymieszaj aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Formę do babki wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. Ciasto przelej do formy (powinno stanowić ok. 1/2 objętości) i odstaw
Kuchnia bezglutenowaLubicie ciasta drożdżowe? Mi zawsze kojarzyły się z dzieciństwem i wielkimi, pysznymi blachami mojej babci. Ten zapach ciasta unoszący się w powietrzu... ach, to było coś cudownego. Dlatego też czasem lubię przenieś te przyjemne wspomnienia i aromaty do mojej kuchni. Dziś zapraszam Was na pyszny i cieszący oko drożdżowy wieniec z serowo-kokosowym nadzieniem i owocami lata. Spróbujcie(...)ciasto zwijamy jak roladę, po czym przecinamy wzdłuż na pół. Dwie części ciasta zawijamy naprzemiennie w "warkocz", kończąc połączeniem obu ciast - ciasto winno przypominać z wyglądu wieniec, a masa i owoce być widoczna od zewnętrznej strony. Przygotowany drożdżowy wieniec układamy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Po tym czasie ciasto wkładamy do piekarnika
Słodkie okruszkisoli, jogurt grecki i pyszne błyskawiczne ciasto na pizzę gotowe! Żeby je zrobić wystarczy wymieszać suche składniki, potem dodać jogurt i chwilę zgniatać, żeby połączyć całość. Ciasto jest wilgotne, nie jest elastyczne jak drożdżowe, ale po upieczeniu w niczym się od niego nie różni. Jeśli masz dobrze nagrzany piekarnik to od momentu zarobienia ciasta do wyciągnięcia z pieca gotowej pizzy(...)zacznie się uwalniać i wtedy może okazać się zbyt wilgotne (wtedy trzeba je podsypać odrobiną mąki) Zagniataj ciasto przez chwilę, nie musisz się jakoś specjalnie przykładać, jak w przypadku ciasta drożdżowego, chodzi tylko o połączenie składników. Krok 3 Uformuj z cista kulę, podziel na połowy, podsyp blat mąką i rozwałkuj jedną część na cienki placek, podsypując mąką, żeby ciasto
Niedzielny kucharzrozczyn i wbij jajka. Cały czas ugniatając ciasto wlej płynne masło, wyrób gładkie elastyczne ciasto. Na koniec dodaj dyniowe puree. Ponownie wyrób ciasto, po czym uformuj je w jedną dużą kulę w misie. Okryj ścierką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto wyłóż na kuchenny blat, ponownie wyrób(...)wlewaj dro\u017cd\u017cowy rozczyn i wbij jajka. Ca\u0142y czas ugniataj\u0105c ciasto wlej p\u0142ynne mas\u0142o, wyr\u00f3b g\u0142adkie elastyczne ciasto.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/brioszki-drozdzowe-buleczki-dyniowe-z-cynamonem\/#wpzoom-rcb-direction-step-5f849dd031108","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Na koniec dodaj dyniowe puree. Ponownie wyr\u00f3b ciasto, po czym uformuj je w jedn\u0105 du\u017c\u0105 kul\u0119
ProstePesto.plniezbyt gruba. Miąższ bardzo delikatny z małymi dziurkami. Jak na chleb drożdżowy długo zachowuje świeżość. Jednym słowem przepyszny! Moje zmiany. Pominęłam kminek, imbir dałam świeży a skórkę pomarańczową gorzką mam domową. Łatwo ją zrobić susząc ekologiczne skórki pomarańczy a potem miksując. Tak zrobiona skórka jest również idealna do ciast, deserów, kompotów, dodatek do herbaty, itp. W zależności do czego używamy(...)się najlepszy czas na owoce cytrusowe, więc bardzo polecam taką skórkę nie tylko z pomarańczy ale i cytryn. Użyłam mąki orkiszowej jasnej, mąki żytniej razowej i zwykłej pszennej do ciast drożdżowych o zawartości białka 12%. Ciasto właściwe było dość ścisłe więc po 30 minutach nie było co odgazowywać :). Przetrzymałam dość długo i dopiero jak ciasto podwoiło objętość, odgazowałam, uformowałam
Leśny Zakątekniezbyt gruba. Miąższ bardzo delikatny z małymi dziurkami. Jak na chleb drożdżowy długo zachowuje świeżość. Jednym słowem przepyszny! Moje zmiany. Pominęłam kminek, imbir dałam świeży a skórkę pomarańczową gorzką mam domową. Łatwo ją zrobić susząc ekologiczne skórki pomarańczy a potem miksując. Tak zrobiona skórka jest również idealna do ciast, deserów, kompotów, dodatek do herbaty, itp. W zależności do czego używamy(...)się najlepszy czas na owoce cytrusowe, więc bardzo polecam taką skórkę nie tylko z pomarańczy ale i cytryn. Użyłam mąki orkiszowej jasnej, mąki żytniej razowej i zwykłej pszennej do ciast drożdżowych o zawartości białka 12%. Ciasto właściwe było dość ścisłe więc po 30 minutach nie było co odgazowywać :). Przetrzymałam dość długo i dopiero jak ciasto podwoiło objętość, odgazowałam, uformowałam
Leśny ZakątekBabka drożdżowa pomarańczowa ponczowa. Babka : 500 g mąki pszennej krupczatki, 6 żółtek, 130 g cukru, 2 średnie pomarańcze (po ugotowaniu ok. 330 g), 150 ml soku z pomarańczy, 60 g świeżych lub 20 g suchych drożdży, 100 g masła, skórka otarta z 1 - 2 pomarańczy, szczypta soli, rodzynki – 50-100 g, masło i bułka tarta do formy, poncz(...)cytrynową. Zdjąć z ognia, wlać rum. Gdy ostygnie, babkę ułożyć na talerzu i polać ją ponczem. Polewać, aż zdecydowaną większość płynu babka wchłonie. Może to gusła i zabobony, ale – ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów
królestwo garówBardzo jesienny wypiek - zawijane bułki z ciasta drożdżowego wypełnione konfiturą śliwkową i posypane orzechową kruszonką. Delikatne, miękkie, ładnie wyrośnięte. Idealne do kawy. Możecie zamiast powideł śliwkowych użyć tu innego dżemu albo przesmażonych jabłek z cynamonem. W środku po przekrojeniu wyglądają jak zebra. Zawijane bułki drożdżowe z konfiturą i orzechową kruszonką Składniki: CIASTO: 4 szklanki mąki 6 łyżek cukru szczypta soli
Smaczny zeszytSzybkie i proste ciasto drożdżowe, tym razem z jagodami, dużą ilością kruszonki i słodkim lukrem. Nie ma co się oszukiwać - takie ciasto najlepiej smakuje świeże, dopiero co wyjęte z piekarnika. Na drugi dzień to już nie to samo, zresztą - rzadko kiedy cokolwiek zostaje ;-) Polecam. składniki na ciasto: 2 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki letniego mleka 3 czubate
babka w formieMakowiec z Dobrzechowa - kuchnia podkarpacka Makowce, makowniki, zawijańce z makiem, rolady makowe, strucle, makowe drożdżówki… w różnych regionach Polski różnie nazywa się ciasto drożdżowe zawinięte w kształt rolady, z nadzieniem z maku i bakalii. Ale wszędzie jest ono tak samo kochane przez małych i dużych, przez tych, co pieką od zawsze i przez tych, co wiedzą, gdzie kupować, przez tych(...)tylko od święta i przez tych, co obowiązkowo do kawki. Drożdżowa strucla z makiem to tradycyjne polskie ciasto, którego nie może zabraknąć ani na Boże Narodzenie, ani na Wielkanoc. Obecnie piecze się je również bez większych okazji, choć ze względu na uciążliwość mielenia maku przyjęło się, że to ciasto świąteczne. Na Śląsku mak do zmielenia noszono do piekarni, gdzie
Trzeci talerzżadnego wspólnego zbieractwa z okresu dziecięcego. Zbieraliśmy za to jagody niedawno. Może nie jestem już najmłodsza, ale to i tak była dla mnie frajda. DROŻDŻOWE PEŁNOZIARNISTE ŚLIMACZKI Z JAGODAMI I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI Składniki na ciasto: - 450 g mąki z pełnego przemiału (można rozrobić pół na pół z ze zwykłą, to wyrosną większe) - 80 gram drobnego cukru - 1 łyżeczka soli(...)minut. Składniki na nadzienie: - 300 gram jagód - 180 gram waniliowego serka homogenizowanego - 2 łyżki miodu Przygotowanie nadzienia: Wszystkie składniki mieszamy razem. Część jagód lekko rozdrabniamy. Składniki do złożenia: - ciasto drożdżowe - nadzienie - garść uprażonych i rozdrobnionych migdałów Przygotowanie: Ciasto rozwałkowujemy do wielkości blachy. Całą jego powierzchnię pokrywamy nadzieniem. Zwijamy w rulon i kroimy na 12-15 kawałków. Ślimaczki układamy na blasze
Życie zamknięte w smaku