ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:267/1038)

Warstwowe ciasto drożdżowe 152

Witajcie. Dziś z samego rana zaproponuję Wam warstwowe ciasto drożdżowe, które upiekłam w ramach akcji  Wypiekanie na śniadanie . Ciasto jest proste w przygotowaniu, choć wymaga trochę więcej zachodu niż zwykłe drożdżowe. Przepis warto wypróbować, choć trochę inaczej smakuje, ale powstałe warstwy bardzo łatwo odchodzą i ciasto przez to jest całkiem inne. Składniki: 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru szczypta

Ewusiowe Smaki
Rogaliki drożdżowe z konfiturą 95

ostatnio hit w naszym domu. Siedzi człowiek (i małe człowieczki) w domu i szuka po kątach jedzenia 😀 a że praca z ciastem drożdżowym bardzo mnie relaksuje i uspokaja (a kiedyś się go bałam!), to działamy… Artykuł Rogaliki drożdżowe z konfiturą pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik

Kolorowy Przepisownik
Rogaliki drożdżowe z konfiturą 97

ostatnio hit w naszym domu. Siedzi człowiek (i małe człowieczki) w domu i szuka po kątach jedzenia 😀 a że praca z ciastem drożdżowym bardzo mnie relaksuje i uspokaja (a kiedyś się go bałam!), to działamy… Artykuł Rogaliki drożdżowe z konfiturą pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik

Kolorowy Przepisownik
Rogaliki z dodatkiem ziemniaków 594

pomyślał że drożdżowe rogaliki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków są takie pyszne. Byłam bardzo ciekawa ich smaku więc musiałam je upiec i wiecie co, są pyszne. Mięciutkie, wilgotne i rozpływają się w ustach. Składniki: 3 i 1/2  szklanki mąki pszennej EKO 500 Młyn Kopytowa 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 4 łyżki roztopionego masła 2 i 1/3 łyżeczki(...)zostawić na klika minut by zaczęły rosnąć i wlać do mąki. Wbić jajko, dodać przeciśnięte przez praskę zimne ziemniaki i letnie masło. Wszystko zmiksować w robocie z końcówką do ciast drożdżowych. Do momentu aż ciasto będzie zwarte, lekko lepkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 4 równe części

Ala piecze i gotuje
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 146

Wraz z każdym sezonem rabarbarowym (jak i truskawkowym) na stole stać musi ciasto drożdżowe- u mnie koniecznie ze szklanką kakao! :))) W smaku nie jest za słodkie, z przyjemną nutką wanilii, z ogromną ilością rabarbaru i posypane cynamonową kruszonką. Ciasto bez jajek oraz z jasnej mąki orkiszowej, do której pomalutku staram się przekonać męża, i ku mej uciesze w tym cieście

Kraina Miodem Płynąca
Drożdżówki z serem i porzeczkami 167

Jest sezon na porzeczki więc postanowiłam upiec z nich bułeczki drożdżowe.     Mięciutkie, pachnące i kwaskowate w smaku...pyszne do kawki, u mnie zniknęły jeszcze ciepłe z blaszki :)    Są bardzo łatwe w zrobieniu, polecam spróbować. Składniki na 16sztuk: -500g maki pszennej typ550 -200g cukru -50g świeżych drożdży -50g roztopionego masła -200ml mleka(...)50ml letniego mleka i łyżką cukru, mieszamy, wlewamy do miski z mąką, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, jak rozczyn urośnie mieszamy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie, posypujemy lekko mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1.5h do wyrośnięcia. Ser mieszamy z jajkiem, budyniem i cukrem. Po tym czasie wyrabiamy i dzielimy ciasto

Wypieki Rene
Pączki - pyszne, puszyste, orkiszowe 163

chociaż zrobiłam je z mąki orkiszowej - 630. Tajemnica tkwi w utarciu jajek z dodatkiem cukru na puchaty kogel-mogel. Nawet nie musisz ich formować, bez obawy - nie oblepisz się ciastem drożdżowym. Po prostu wyrośnięte ciasto rozwałkowujesz i wykrawasz foremką pączki. Ot i wszystko! Składniki na około 13 pączków: 275 g mąki orkiszowej 630 25 g drożdży 1/2 szklanki mleka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ciasto drożdżowe z cynamonem do odrywania 90

[Głosów:1    Średnia:5/5] składniki: 450 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 jajka 100 ml letniego mleka 60 ml letniej wody 18 g drożdży

Domowy Smak Jedzenia
drożdżowe ciasto cytrynowe do odrywania 95

[Głosów:1    Średnia:5/5] składniki: 450 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 jajka 80 ml letniego mleka 60 ml letniej wody 18 g drożdży

Domowy Smak Jedzenia
CHACZAPURUI ZE SZPINAKIEM 167

Mięciutkie placuszki drożdżowe ze szpinakiem i fetą (lub zwykłym twarogiem). Smażone beztłuszczowo na zwykłej patelni. Są leciutkie i puszyste, z pełnym smaku nadzieniem w środku.  Świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięs i ryb z grilla. Pysznie smakują z sałatką lub jako samodzielne danie.  SKŁADNIKI / 6 sztuk 450 g mąki 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych(...)większej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól, mieszamy.  Dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży oraz oliwę i pozostałą wodę. Mieszamy przez około 10 minut, przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek miski, będzie gładkie i elastyczne (nadal będzie lekko kleiste). Oprószamy 1 łyżką mąki i zagarniając pod spód formujemy kulę. Natłuszczamy oliwą, przykrywamy

cool and minty
Sodziaki na maślance 138

sodziaki? Przepis Maślankę wlewamy do miski, dodajemy sodę i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy cukier, mąkę i wyrabiamy ciasto. Jeżeli maślanka jest gęsta, ilość podanej będzie wystarczająca. W przeciwnym razie należy dodać 2 – 3 łyżki mąki więcej. Ciasto powinno konsystencją przypominać ciasto drożdżowe. Blat posypujemy mąką, wykładamy ciasto i jego wierzch również oprószamy mąką i rozklepujemy dowolny kształt na grubość(...)środku możemy sprawdzić wykałaczką lub patyczkiem. Jeśli po przebiciu racuszka jest on suchy i nie ma na nim śladu surowego ciasta, to znak, że sodziaki możemy podawać Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na pyszne racuchy. Polecamy: racuchy drożdżowe z jabłkami , racuchy drożdżowe ze śliwkami oraz racuchy z żurawiną . Życzymy smacznego! Artykuł Sodziaki na maślance pochodzi z serwisu Kuchnia

Kuchnia Na Wypasie
Drożdżowy warkocz z bakaliami 163

orzechów włoskich 20 g miodu 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu ziarenka z pół laski wanilii 1 szklanka soku pomarańczowego dodatkowo: cukier puder Drożdżowy warkocz z bakaliami. Thermomix przepisy. Wykonanie: Przed wykonaniem ciasta morele i figi zalewamy ciepłym sokiem pomarańczowym i zostawiamy najlepiej na kilka godzin. Owoce wtedy ładnie zmiękną i nasiąkną sokiem. Do naczynia Thermomix wlewamy mleko, dodajemy cukier(...)zwijamy pojedyńcze paski ciasta tak jak na zdjęciu powyżej. Warkocz pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przed wsadzeniem do pieca warkoch smarujemy jajkiem. Warkocz pieczemy ok 30 minut do zezłocenia się skórki. Posypujemy cukrem pudrem. Inna opcja podania to przed pieczeniem warkocz posypujemy płatkami migdałowymi.   The post Drożdżowy warkocz z bakaliami

Themo przepisy
Błyskawiczne, drożdżowe babeczki z rabarbarem 105

zawartość kwasu szczawiowego, który wraz z jonami wapnia, tworzy trudno rozpuszczalny szczawian wapnia, osadzający się w postaci kamieni nerkowych. Dziś mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe babeczki z rabarbarem. Ciasto robi się błyskawicznie i nie wymaga wyrastania. Składniki: 350 g mąki pszennej 1/3 kostki margaryny Palma z Murzynkiem 1/3 szklanki mleka 3 łyżki cukru 1 opakowanie drożdży instant kilka

Kasia i jej kobiecy świat
Paszteciki z mięsem 147

ciepło jak i na zimno :) Takie paszteciki są też smakowitym dodatkiem do czerwonego barszczu ( choć jeśli chodzi o mnie, to taki barszczyk tylko z uszkami ;) ). Wykonałam je z ciasta krucho - drożdżowego;  wg mnie takie ciasto sprawdza się w pasztecikach najlepiej, no i dłużej utrzymuje świeżość. Choć jest dość tłuste, to nie redukowałabym ilości masła; dzięki takim proporcjom składników(...)około 30 pasztecików, to zaledwie jedna płaska piekarnikowa blacha, dlatego proponuję zrobić je z podwójnej porcji ;) Część na pewno rozejdzie się od razu :) a resztę można zamrozić. Polecam :) Ciasto krucho - drożdżowe: 350 g mąki pszennej 25 g drożdży 100 g masła pół szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18 % 1 jajko 1 żółtko 3/4 łyżeczki soli  3/4 łyżeczki cukru Farsz

Opowieści z piekarnika
Ślimaczki pikantne 123

Cześć Słodziaki! Dziś nie mam dla Was słodkości a pomysł na bardzo pikantne i sycące przekąski w formie ślimaczków z ciasta drożdżowego.  Jak ktoś lubi pizzę- będzie zadowolony. Tego typu przekąski idealnie sprawdzą się na imprezach, lub będą fajnym dodatkiem do kubka czerwonego barszczyku.  Dla odważnych proponuję pikantny sos sriracha a dla tych o łagodnieszym podniebieniu- ajwar. Składniki

Domowe ciasta