ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:262/1038)

Ślimaki cynamonowe z powidłami 75

Zrobić drożdżówki z cynamonem czy z powidłami? – nie mogłam się zdecydować, więc powstały ślimaki cynamonowe z powidłami. Dodałam do nadzienia jeszcze kakao i taka kompozycja doskonale się sprawdziła. Ciasto drożdżowe jest delikatne i miękkie, pozostaje świeże i jest naprawdę łatwe. Składniki na około 16 ślimaków: 2 ¼ szklanki mąki 3 żółtka ½ szklanki mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Składniki mieszam i kiedy lekko się połączą, dodaję rozpuszczone masło. Ciasto zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości ok. 20 cm i grubości 1 cm (długość wyjdzie sama). Rozwałkowane

Słodki sentyment
Zwijana drożdżówka z syropem klonowym, kardamonem i cynamonem 169

Piekłam ostatnio drożdżowe bułeczki z kajmakiem z tego przepisu >klik!< Zostało mi trochę ciasta, więc postanowiłam zrobić z niego małą zwijaną drożdżówkę. Powstałą ona z myślą o mojej przyjaciółce Grażynce, która uwielbia wszystko co z cynamonem ;) Drożdżówkę zwinęłam troszkę zbyt luźno i widać, że ma przerwy między warstwami, ale nie zmieniło to zaplanowanego smaku: pysznie, pachnąco cynamonem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pleciona babka drożdżowa z masą makową 112

taka masa już znalazła się w moim domu to warto było wypróbować i przekonać się samemu. Szybki pomysł i powstała pleciona baba drożdżowa z masą makową na moim ulubionym cieście drożdżowym z dodatkiem śmietany kremówki. Otwierając puszkę spodziewałam się rzadkiej masy, a tu niespodzianka. Masa okazała się gęsta, zwarta, bez nadmiaru wody. Także jeśli ktoś nie ma ochoty robić swojej(...)lnianym ręczniczkiem do podwojenia objętości (około 1,5 godziny, latem krócej). Masę makową wymieszać z jajkiem. Można zrobić jedną dużą lub dwie mniejsze plecione babki drożdżowe - w razie chęci upieczenia dwóch sztuk podzielić ciasto i masę na dwie równe części. Po tym czasie ciasto wyciągnąć na stolnicę i lekko odgazować zagniatając kilka razy. Ciasto rozwałkować na duży prostokąt - krótszy

Kocham..lubię..gotuję..
Drożdżowy wieniec z jabłkami i polewą jeżynową 126

tego sama wybrałam temat i jest to : Wieńce, plecionki, chałki. Zapraszam do zaglądania i inspiracji u wszystkich którzy brali udział w wydarzeniu - lista na końcu postu. Moje ciasto to delikatny wieniec drożdżowy z pyszną polewą zapraszam. Drożdżowy wieniec z jabłkiem i polewą jeżynową. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Daktylowy krantz czyli specjały kuchni żydowskiej 143

razem tzn. chcieliśmy przygotować coś co będzie i smaczne i słodkie więc przeszukując net natrafiliśmy na przepis Wegannerd związany z kuchnią żydowską czyli krantz z daktylową czekoladą To drożdżowe ciasto, które bardziej (jak dla nas) przypomina słodki chleb niż standardowe drożdżowe ciacho ale też jest bardzo smaczne Składniki: Ciasto: - 500g mąki pszennej + ciutkę do podsypania - 250ml letniej wody - 70g posiekanych(...)łyżki mąki. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Zawartość miski winna się zwiększyć dwu/trzykrotnie. 3. Kiedy nasza drożdżowa mikstura po kilkunastu minutach zwiększy swoją objętość, dodajemy resztę mąki i wyrabiamy ciasto (na początku najlepiej w tej misce, a później na stolnicy). W międzyczasie dodajemy olej. Nasze ciasto winno być sprężyste i nie przywierać do palców

Kuchenne Wariacje
Paluchy drożdżowe z szynką i serem 247

Paluchy drożdżowe z szynką i serem powstały przy okazji przygotowywania bagietek pszennych. Przepis na ciasto jest taki sam. To ulubione paluchy drożdżowe mojego męża, wg niego są bardzo(...)smaczne. Paluchy drożdżowe nadziane są szynką i serem, Piotrek nie pozwala im nawet przestygnąć na kratce, zjada je gorące. Mój robot z hakiem do wyrabiania świetnie radzi sobie z ciastem drożdżowym, to znacznie skraca czas przygotowania tych paluchów. Polecam też rogale drożdżowe z pikantnym farszem. Przepis na najlepsze paluchy drożdżowe z szynką i serem, polecam Specjalności drożdżowe na blogu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Warkocz drożdżowy na słono 65

oczywiście z blogu White Plate . Składniki na warkocz o średnicy 20-23 cm, u mnie forma 23 cm z kominem. Formę wysmarować masłem i wysypać otrębami. [:Listonic] Składniki na ciasto drożdżowe: 200 gr mąki pszennej (u mnie zwykła tortowa) 50 ml wody 50 ml mleka 40 gr miękkiego masła 30 gr świeżych drożdży 1 łyżka mleka w proszku(...)stolnice posmarowaną olejem lub wysypaną mąką, zagnieść ciasto, zagniatać tak długo aż ciasto będzie się odklejać od rąk, ciasto ma być gładkie, bez grudek, ciasto będzie się mocno kleić, ale tak ma być, z czasem ciasto będzie się kleić coraz mniej, nie podsypywać mąką. Można też wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego, około 10 minut. Wyrobione ciasto przełożyć

moj przepis na
Warkocz drożdżowy na słono 64

oczywiście z blogu White Plate . Składniki na warkocz o średnicy 20-23 cm, u mnie forma 23 cm z kominem. Formę wysmarować masłem i wysypać otrębami. [:Listonic] Składniki na ciasto drożdżowe: 200 gr mąki pszennej (u mnie zwykła tortowa) 50 ml wody 50 ml mleka 40 gr miękkiego masła 30 gr świeżych drożdży 1 łyżka mleka w proszku(...)stolnice posmarowaną olejem lub wysypaną mąką, zagnieść ciasto, zagniatać tak długo aż ciasto będzie się odklejać od rąk, ciasto ma być gładkie, bez grudek, ciasto będzie się mocno kleić, ale tak ma być, z czasem ciasto będzie się kleić coraz mniej, nie podsypywać mąką. Można też wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego, około 10 minut. Wyrobione ciasto przełożyć

moj przepis na
Warkocz drożdżowy na słono 90

oczywiście z blogu White Plate . Składniki na warkocz o średnicy 20-23 cm, u mnie forma 23 cm z kominem. Formę wysmarować masłem i wysypać otrębami. [:Listonic] Składniki na ciasto drożdżowe: 200 gr mąki pszennej (u mnie zwykła tortowa) 50 ml wody 50 ml mleka 40 gr miękkiego masła 30 gr świeżych drożdży 1 łyżka mleka w proszku(...)będzie się mocno kleić, ale tak ma być, z czasem ciasto będzie się kleić coraz mniej, nie podsypywać mąką. Można też wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego, około 10 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia, potrwa to około godziny, ciasto ma podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto w dotyku jest miękkie jak nóżka niemowlaka

moj przepis na
Bułki śniadaniowe 129

lepszego niż pachnąca, ciepła bułeczka na śniadanie? Zgadzam się ! a jeszcze lepiej gdy jest to domowa bułka, upieczona rano na śniadanie. Dziś przepis na drożdżowe bułki śniadaniowe. Do ciasta dodaję ugotowanego ziemniaka - dzięki czemu dłużej zachowuję świeżość. Pyszne, lekkie, puszyste. Domowe pieczywo to łatwa sprawa - wystarczy raz spróbować by się przekonać. Domowe bułki śniadaniowe Składniki: 1 ugotowany ziemniak(...)mleka Wykonanie: Drożdże zmieszać z 3 łyżkami wody i cukrem. Ziemniaka dokładnie rozgnieść widelcem. Do misy miksera przełożyć mąkę, sól, oliwę, wodę i przełożyć drożdże. Zamontować hak do ciasta drożdżowego i wyrobić przez 5 minut. Można też oczywiście wyrobić ręcznie – ok 8 minut. Miskę wysmarować oliwą, przełożyć ciasto i odstwić do wyrośnięcia na godzinę. Następnie podzielić na 10 porcji

Smaczny zeszyt
Warkocz drożdżowy na słono 166

łyżeczka tymianku suszonego 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/4 łyżeczki pieprzu 1 papryka 1 ząbek czosnku 50 gr sera żółtego 50 gr wydrążonych oliwek (u mnie czarne)'; document.write(" "); Składniki na ciasto drożdżowe: 200 gr mąki pszennej (u mnie zwykła tortowa) 50 ml wody 50 ml mleka 40 gr miękkiego masła 30 gr świeżych drożdży 1 łyżka mleka w proszku(...)będzie się mocno kleić, ale tak ma być, z czasem ciasto będzie się kleić coraz mniej, nie podsypywać mąką. Można też wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego, około 10 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia, potrwa to około godziny, ciasto ma podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto w dotyku jest miękkie jak nóżka niemowlaka

moj przepis na
Wianek drożdżowy z makiem 85

wanilią. Polecam Ci mój sprawdzony przepis na pyszny drożdżowy wianek z makiem. Wianek drożdżowy z makiem SKŁADNIKI: 400 g mąki pszennej 2 łyżki cukru 8 g drożdży instant 150 ml mleka 50 g masła 1 średnie jajko szczypta soli 450 g masy makowej Dodatkowo: 1 jajko do wysmarowania ciasta (przed włożeniem do piekarnika). SKŁADNIKI NA LUKIER: 1 szklanka cukru pudru(...)piekarnik do temp. nie wyższej niż 35 st. C i tam wstawiam miskę z ciastem (piekarnik wyłączam). Ciasto po 1,5 godziny powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyjmuję ciasto i wyrabiam jeszcze chwilę dłońmi. Układam je na blacie lub stolnicy podsypanej mąką. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach około 30 x 40 cm. Rozsmarowuję

Zasmakuj Kuchni
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI 237

Przepis na wielkanocną babę drożdżową z rodzynkami znalazłam tutaj . Robiłam ją już 2 razy i zawsze  wychodzi idealna. Pulchna i wilgotna. Przepis troszkę zmieniłam, bo do rodzynek dodałam jeszcze żurawinę i jak dla mnie wychodzi jeszcze lepsza:)) Składniki: -80g rodzynek -40g żurawiny -3-3,5 szklanki mąki orkiszowej -5dag drożdży świeżych lub 21g suchych -6 żółtek(...)mąkę, drożdże, sól i ksylitol wymieszać (ze świeżymi wcześnie zrobić rozczyn). Wsypać do dużej misy. Dodać żółtka, jajko, mleko, aromat waniliowy, masło. Wszystko zmiksować mikserem z przystawką(hakiem) do ciasta drożdżowego, można również wyrobić ręcznie. Pod koniec dodać rodzynki, ostatni raz wyrobić. Ciasto przykryć ręcznikiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić raz jeszcze

Smaczne Zdrowe
Drożdżówki z morelami 111

szklanki ciepłego mleka 1 jajko szczypta soli 3-4 łyżki cukru 1/4 kostki świeżych drożdży świeże morele świeży tymianek i rozmaryn mleko + cukier wanilinowy Przygotowanie: Zabieramy się za ciasto drożdżowe. Mąkę przesiewamy, łączymy z cukrem, szczyptą soli. Dodajemy jajko. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Łączymy całość i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie

Karczma Honorietty
CZEKOLADOWE CROISSANTY 119

gorące rogale wypełnione dużą ilością czekolady. A jak same są czekoladowe, to już w ogóle maksimum szczęścia! Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne czekoladowe croissanty z ciasta takiego jakby francusko-drożdżowego. Pięknie listkuje, a zarazem cały czas jest puszyste i delikatne. Wypełniłam je dodatkowo jeszcze kremem czekoladowym – było pysznie! Przepis zdecydowanie dla tych, którzy kalorii nie liczą ;) Spróbujcie(...)pszenna – 60 g * cukier – 110 g * kakao – 60 g białko – 2 szt * sól – 1 szczypta * czekolada gorzka – 100 g * masło – 50 g CIASTO: * świeże drożdże – 30 g * mleko – 250 ml * jajko L – 2 szt * cukier- 100 g * mąka pszenna — 60 g * sól – 1 płaska łyżeczka * masło

Ostra na Słodko