ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:259/1038)

Chleb z masłem orzechowym 195

Przygotowanie:   W misce wymieszać mąkę, drożdże, sól oraz cukier. Do suchych składników dodać masło orzechowe i wlać wodę. Wszystko wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest sprężyste i jednolite. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto i dłonie mąką.     Ciasto przełożyć do czystej miski, oprószonej wcześniej

Nastoletnie Wypiekanie
Panettone - włoskie dobro narodowe 147

skórką cytrynową, pomarańczową, wiśniami. Całość polewamy łyżką masła, odstawiamy. W dużej misce mieszamy suche składniki, w drugiej misce ubijamy trzepaczką wszystkie składniki mokre. Do suchych wlewamy mokre, wyrabiamy ciasto drożdżowe. Do zagniecionego ciasta dodajemy łyżkę masła, zagniatamy i dodajemy kolejną. Proces jest długi i ciężki, ale każdorazowo trzeba zagniatać ciasto po dodaniu masła. Na koniec dodajemy przygotowaną mieszankę owoców

Gotowanie i blogowanie
Wielkanocne bułeczki zajączki (pszenno-żytnie) 140

miejsce pod przykryciem na ok. 20 minut. Więcej przeczytasz tutaj . Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki i wszystko dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk i jest sprężyste. Ciasto umieścić w misce oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Pozostawić w cieple

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb pszenny codzienny 134

minut do "ruszenia drożdży". Więcej przeczytasz tutaj .   Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest sprężyste i jednolite. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto i dłonie mąką.   Przełożyć do czystej miski, oprószonej wcześniej mąką, przykryć

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto drożdżowe - uniwersalny, sprawdzony przepis 102

Prosty przepis na pyszne ciasto drożdżowe :) Wykorzystuje go w słodkich i słonych wypiekach (pizza) Składniki: 25 dag mąki 8 dag cukru 1 jajko 2 łyżki masła 2 dag drożdży ½ szklanki mleka Drożdże rozrobić w odrobinie mleka z łyżeczką cukru i mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jajko utrzeć z cukrem, wymieszać z mąką z ciepłym mlekiem i rozczynem drożdżowym. Wyrobić

Tradycyjna Kuchnia
Liebster Blog Award 123

pieczenia. Mnie nie miał nikt tego nauczyć, bo kiedy mogłam uczyć się od mamy, to nie byłam zainteresowana gotowaniem i pieczeniem. Wszystkiego nauczyłam się sama, poprzez wykonanie parudziesięciu ciast drożdżowych, ucieranych czy ciasta na pierogi 9. Co lubisz robić w wolnym czasie? Interesuję się fotografią, więc ROBIĘ, obrabiam i publikuję zdjęcia. 10. Jaki jest Twój ulubiony cytat? Śpieszmy się kochać

moj przepis na
Rogale Marcińskie (Świętomarcińskie) z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami - Oryginalny, Najlepszy Przepis 249

składników (oprócz 200 g masła, które wykorzystamy w dalszym etapie) i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało dość rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Jeżeli jednak ciasto okazałoby się zbyt rzadkie możemy dodać niewielką ilość mąki - jeżeli natomiast zbyt gęste - mleka. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce

Słodka Strona
Norweskie bułeczki cynamonowe 212

Suche drożdże wymieszać z mąką, cukrem oraz solą (ze świeżymi najpierw zrobić  rozczyn ) Dodać  mleko, roztopione masło i jajka. Dobrze wyrobić za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego (można wyrobić ciasto ręcznie, lecz jest to bardziej pracochłonne) Z ciasta uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie krótko

Nastoletnie Wypiekanie
Lekki przepis na gorące dni 185

żółtego (ja użyłem mozzarelli w kostce) 500 g. mąki 400 ml. jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku szczypiorek oraz inne zioła w zależności od upodobań Naszą pracę zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego na roladę (ciasto jak to na pizzę) drożdże zalewam ciepłą wodą dodaję łyżeczkę cukru oraz sól i trochę mąki aby zrobił się zaczyn. Następnie do jogurtu greckiego ścieram trzy

Full Smaku
Pieczenie ciast - od czego by tu zacząć? Porady dla początkujących 184

zbyt długie ubijanie może spowodować wtłoczenie zbyt dużej ilości powietrza - efektem tego będzie pięknie wyrośnięte ciasto w piekarniku podczas pieczenia i wielkie opadnięcie po wyłączeniu piekarnika (nie dotyczy zazwyczaj ciast drożdżowych), Jeśli do ciasta używamy świeżych owoców typu truskawki, śliwki, wiśnie itp., to po ich umyciu i osuszeniu powinniśmy je obtoczyć w bułce tartej - dzięki temu też zminimalizujemy ryzyko powstania

psgotujemy
Chleb pszenno-żytni na maślance 144

wstawić do lodówki. Przyda się do następnego pieczenia. 2. Do odważonego zakwasu dodać wszystkie składniki, wymieszać i wyrabiać na stolnicy podsypanej mąką. Ja użyłam robota z końcówką do ciasta drożdżowego, który wyrabiał ciasto przez 5 minut. Przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 7-8 h do pierwszego wyrastania. Dokładny czas zależy od tego jak silny zakwas

Moja Galeria Smaku
łatwe ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką 558

składniki: 500 g mąki 100 g cukru 220 g mleka 1 jajko 40 g drożdży 80 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli 300 g świeżych truskawek

Domowy Smak Jedzenia
Pizza rodzinna 230

wyregulować jego gęstość. U mnie wystarczyła 1 szklanka wody)  i zagnieść elastyczne ciasto (ciasto powinno dobrze odchodzić od ręki).  Ja zagniatam ciasto mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. Tak przygotowane ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. Ciasto powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką

Gospodyni Miejska
Bułki grahamki 161

jajko 2 łyżki mleka Przygotowanie: Mąki i drożdże wsypać do misy miksera, wymieszać. Wlać letnie mleko, wodę, syrop trzcinowy,miód, olej i wsypać sól. Końcówką do wyrabiania ciast  drożdżowych(hak) wyrabiać ciasto około 10 minut do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto może pozostać klejące. Misę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości

Ala piecze i gotuje
Truskawki w syropie 176

Truskawek ciąg dalszy. Tym razem truskawki w syropie. Do wykorzystania np. do ciasta drożdżowego bez zagniatania, ciasta z owocami lub innych ciast i deserów. Składniki: -2 kg truskawek -0,75 l wody -2 szklanki cukru -2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego    Tryskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i odsączamy. Wodę zagotowujemy z cukrem, dosypujemy kwasek cytrynowy. Do wrzątku wrzucamy truskawki

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania