ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:263/1038)

Drożdżowe z rabarbarem i "Romans na receptę" 133

sezon na rabarbar. Najstarszy ogródkowy mocno wybujał, jakby ujęty zazdrością w stosunku do odmiany posadzonej 2 lata temu. Domownicy jeszcze nie tęsknią za kompotem z rabarbaru, więc postanowiłam upiec ciasto drożdżowe z rabarbarem. Wyszło przyjemnie kwaskowate i dzięki niemu zawitała wiosna w moich słodkich daniach :) W ostatniej chwili złapałam kawałek, by zrobić zdjęcie. Składniki w temperaturze pokojowej (na opcję najmniejszego(...)kratkę, by się ostudziło. Uprzedzam, że zaproponowana przeze mnie ilość cukru może dla większości z Was okazać się zbyt mała. Jeśli jecie naprawdę słodkie ciasta, wsypcie go więcej. ----- Podobne: Strucla z rabarbarem i amarantusem Drożdżowe z czekoladą i rodzynkami Kompot z rabarbaru i truskawek Dziś przy okazji imienin  ( wszystkiego najlepszego! ) recenzja książki p. Moniki (a jakże!) Szwai . "Romans

Weekendy w domu i ogrodzie
Zwyczajna Drożdżówka z dżemem 89

dają pewność powodzenia . Ta drożdżówka jak szybko się pojawiła – tak szybko zniknęła. Domownicy zanęceni zapachem schodzili się do kuchni jak zahipnotyzowani : ) Ciepłego Świętowania 11 Listopada Kochani! Składniki na ciasto drożdżowe: Zaczyn: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru Pozostałe składniki: 3 jaja ½  szklanki ciepłego mleka ½  szklanki cukru 1 łyżka cukru(...)lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce).Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól   i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie) Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto posypujemy mąką i  przykrywamy ściereczką Odstawiamy

Domowe ciasta
Wielkanocna babka drożdzowa 178

należę do osób kochających ciasto drożdżowe , początki z prostym plackiem drożdżowym nie były kolorowe, albo ciasto nie wyrosło, a jak już wyrosło po pieczeniu okazywało się zakalcem . Zdecydowanie wolę drożdże suche które nie wymagają robienie rozczynu . Dzisiaj zrobiłam próbną babkę drożdżową na żółtkach nie spodziewałam się, że to takie proste. Jest przepyszna idealna do kawy czy herbaty . Ciasto wyszło mięciutkie

Wypieki Uli
Drożdżówka sypana ze śliwkami 122

serii "klasyka gatunku" . No bo jak tu w czasie sezonu śliwkowego  nie zrobić drożdżowca z tymi owocami ??? No nie da się . A dlaczego sypana ? Aby zrobić to ciasto drożdżowe wystarczy wsypać do miski (i wlać ) kolejno wszystkie potrzebne składniki , przykryć ściereczką i zapomnieć o nim na minimum 3 godziny. Ciasto robi się praktycznie samo. A smakuje tak samo

Malinowa Kawiarenka
Mini drożdżóweczki z serem albo dżemem 61

drugie śniadanie. Idealnie będą pasować do uwielbianej przez nas kawy czy herbaty. W zależności jaką drożdżówkę lubimy można zrobić ją z kruszonką, lukrem, ulubioną polewą albo bez. Przepisów na ciasto drożdżowe jest mnóstwo. Ja lubię jak jest ono puszyste, a zarazem delikatne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżówki z twarogiem lub owocowym dżemem 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie(...)czasie oczekiwania na masę drożdżową, możemy przygotować nadzienie serowe. Do średniej wielkości naczynia dajemy twaróg i rozgniatamy go widelcem. Następnie dodajemy cukier puder, masło oraz żółtko. Mieszamy do momentu połączenia składników. Wyciągamy masę drożdżową z naczynia, a następnie dzielimy ją na 2 części. Każdą z nich należy rozwałkować, aby uzyskać kształt podłużny, owalny. Ciasto ma być grubości

ProstePesto.pl
Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną 260

Bułeczki bogato nadziane! Ciasto drożdżowe od pewnego czasu stało się moim ulubionym rodzajem wypieku. Zachwyca mnie łatwością przygotowania i rewelacyjnie wychodzi - a co tam, będę nieskromna! :P . Piekę regularnie przeróżne placki drożdżowe , jak również wszelakiego rodzaju drożdżowe bułeczki . Ostatnio mocno eksperymentuję też z nadzieniem . Faszerowałam już bułeczki twarogiem, powidłami, dżemem i kremem czekoladowym. Całkiem niedawno przerzuciłam się jednak na bardziej(...)przez sito mąkę - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dodać cukier, szczyptę soli oraz rozczyn maślano-mleczno-drożdżowy. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, ale dość zwarte ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.   Miskę, w której wyrabiane było ciasto

Grunt to przepis!
Drożdżowe gofry orkiszowo-owsiane 181

potrzeba przy nich zaczynu, tylko dosypuje się je od razu do mąki... Leżakowanie ciasta przez noc w lodówce już mnie tak nie przerażało, bo w podobny sposób robię ciasto drożdżowe bez wyrabiania . Tylko że tutaj przepis kazał najpierw wszystkie składniki dokładnie wymieszać, podczas gdy w drożdżowym robi się to dopiero po nocy spędzonej w lodówce... jak widać dużo wątpliwości miałam(...)wiem czy tak miało być, bo oryginalny przepis nic tu nie napomyka. Jestem generalnie przyzwyczajona do mocno gęstego, ciągnącego się i trudnego w nakładaniu do gofrownicy ciasta wykonanego przy użyciu drożdży - Gofry drożdżowe z jogurtem i frużeliną truskawkową - więc ciężko mi stwierdzić czy taki był pierwotny zamysł. Tyle tytułem dywagacji kuchennych. Powróćmy do pieczenia.  Następnego dnia, gofrownicę dobrze rozgrzać

Grunt to przepis!
Rogaliki drożdżowe z makiem 198

posypania Jak zrobić rogaliki? Drożdże rozpuszczamy z miodem i ciepłym mlekiem. W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy rozpuszczone masło klarowane oraz drożdże z miodem i mlekiem. Zagniatamy elastyczne ciasto drożdżowe. Ręczne wyrabianie powinno potrwać około 7 minut. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, tak żeby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i lekko zarabiamy. Ciasto ważymy(...)dzielimy na 6 równych części. Nie róbcie tego na oko, bo nigdy nie wyjdą równe :) Rogaliki drożdżowe jak zawijać? Jak zwijać rogaliki? Otóż, kulkę ciasta rozwałkowujemy mniej więcej na kształt trójkąta o dużej wysokości i stosunkowo krótkiej podstawie. Ciasto rozwałkowujemy na naprawdę cienki placek o jak najwyższej wysokości i podstawie około 10 cm. Ciasto zwijamy lekko rolując całość, żeby rogale

MamaOskarka
Drożdżowe rogaliki 104

szkoły. Tym, co zaczynają swoją przygodę z pieczeniem rogalików mogę wspomnieć, że przygotowanie tego ciasta to sama przyjemność, zawinięcie rogala to czynność, która nie wymaga specjalnych umiejętności. Zawsze tylko powtarzam, że zawijając rogala schować ogonek pod spód. W innym … Czytaj dalej Drożdżowe rogaliki Artykuł Drożdżowe rogaliki pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Drożdżowy koszyczek Wielkanocny 164

zrobiło, że z radości tej postanowiłam podjąć się wyzwania które niedawno sama sobie postawiłam. Wiecie że lubię ciekawe ozdoby stołów świątecznych. Pomyślałam więc sobie, że skoro można upleść z ciasta drożdżowego piękne warkocze do chałki, to czemu by nie upleść…koszyczka Wielkanocnego Jak pomyślałam tak zrobiłam, a efekt…hm, sami zobaczcie, ja jestem zadowolona To do dzieła Potrzebna(...)koszyczku. Następnie lecicie z poziomymi. Górę możecie lekko spłaszczyć, np dociskając na moment talerzykiem, by po upieczeniu koszyczek mógł stać. Z ciasta które zostało pleciecie warkocz (z trzech pasków ciasta) z którego robicie okrąg (o średnicy Waszej formy) i ucho koszyczka. Smarujecie całość rozmąconym żółtkiem. Wszystko pieczecie w piekarniku nagrzanym do 180º C około 20 minut do zarumienienia. Fajnie jeśli

Arbuziaki
Domowa pizza z salami i ananasem 129

Któż z nas nie lubi pizzy? Wyróżniamy dwa rodzaje pizzy – włoska i amerykańska. Ta pierwsza charakteryzuje się cienkim ciastem i niewielką liczbą składników, bowiem cały

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rogale świętomarcińskie 163

miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Zamrożone masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wstawić do lodówki (do czasu, aż ciasto wyrośnie). Wyrośnięte ciasto drożdżowe odgazować uderzając pięścią, lekko zagnieść i rozwałkować na stolnicy na kształt prostokąta. Zimne masło rozłożyć na 2/3 szerokości prostokąta (1/3 ma pozostać pusta). Ciasto złożyć do środka na 3 warstwy

In my kitchen
Drożdżowo - cynamonowy zawijaniec ze śliwkami. 132

Hmmmm i co ja mam napisać o tym cieście  ??? Mniamuśne  :)  Zestawienie ciasta drożdżowego z cynamonem  już posmakowałam wcześniej  ( klik )   lub ( klik ) Drożdżowe ze śliwkami to znane , popularne i pyszne  ciasto ( klik ) Dlatego dziś te dwa w jednym  , Nie mogło nie smakować  :)   Składniki : 1 szklanka mleka 4 dkg świeżych drożdży

Malinowa Kawiarenka

Proponowane wyszukiwania