ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:254/1038)

Drożdżowe bułeczki odrywane z pieczarkami 131

Ulubione ciasto, ulubiony farsz z pieczarkami i cebulką, ale tym razem nie w formie pasztecików , tylko w formie puszystych bułeczek do odrywania. Paluszki lizać :) Składniki: Ciasto drożdżowe: 2 szklanki mąki 30 g drożdży świeżych 3 łyżki stopionego masła (45 g) 2 jajka 4 łyżki mleka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Farsz grzybowy/pieczarkowy: 500 g grzybów (pieczarek, mrożonych lub świeżych(...)Drożdże rozpuścić w letnim mleku z łyżką cukru. Mąkę z solą umieścić w misie, dodać jajko, stopione, letnie masło i rozpuszczone drożdże. Wyrobić ręcznie lub w robocie gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto uformować w kulę, umieścić w misce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1-1,5 h. Przygotować farsz: grzyby oczyścić, pokroić

Kocham..lubię..gotuję..
Babka drożdżowa 291

czegoś więcej od baby drożdżowej? :) No może tylko tego, że mogłoby być jej więcej. ;) Jedna z lepszych jakie jadłam. Już kombinuję co mogłabym dobrego wyczarować z tego przepisu na ciasto drożdżowe... Babka następnego dnia jest równie dobra! Baaaaardzo polecam. :-) Babka drożdżowa PRZEPIS /forma z kominem/ Temperatura pieczenia:  180 o C Czas pieczenia: ok. 40 min. Ciasto 50 dkg mąki

coolinarnastrefa.blogspot.com
Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką 195

dzisiejszym wpisie rabarbar pojawia się w towarzystwie  karmelu, puchatych drożdżowych bułeczek i imbirowej kruszonki. Niebo w gębie, najlepsze jeszcze lekko ciepłe :-).  Inspiracja   Matka wariatka  i  Moje wypieki Na blogu znajdziecie również inne słodkie rabarbarowe propozycje:  jogurtowe ciasto z rabarbarem ,  kruche ciasto rabarbarowe  i   lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem . Drożdżówki

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto z rabarbarem (bez glutenu, cukru, paleo) 180

miesiące, szparagi , botwinka , a teraz rabarbar ! Kto zgadnie co następne w kolejce? Mam przygotowanych do wypróbowania kilka przepisów z nim w roli głównej., ale zaczniemy klasykiem, czyli prawie jak drożdżowe ciasto z rabarbarem. Dużą zaletą tego deseru jest to, że głównym składnikiem oprócz rabarbaru jest mąka kokosowa, która rzadko uczula, a do tego nie zrujnuje kieszeni. Jest kilka połączeń, które(...)rabarbarem jest rewelacyjne, delikatne, soczyste, a rabarbar i truskawki robią swoje! Rzadko to piszę, ale to jest przepis, który koniecznie musicie zrobić, jeśli tylko lubicie rabarbar i ciasto prawie jak drożdżowe , to nie ma nad czym się zastanawiać. Składniki: kilka łodyg rabarbaru 150 gr. truskawek ¾ szklanki mąki kokosowej szklanka mleka kokosowego 4 jajka 3-4 łyżki miodu lub innego słodzidła

PaleoLife
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 112

tylko odkrawam końcówki), wsypuję pół szkl. cukru i zapełniam garnek wodą. Doprowadzam do wrzenia i gotuję 5 minut. Ewentualnie można dosypać jeszcze ćwierć szklanki cukru. Studzę kompot w garnku. Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką blacha prostokątna 35 x 28 cm 30 g świeżych drożdży 1/2 szkl mleka 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 400 g mąki pszennej(...)centymetrowe kawałki.  Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, jajka, wanilię i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Masła na razie nie dodawać. Wszystko wyrobić (ja to robię mikserem) na gładką masę. Dodać letnie masło i jeszcze raz wyrobić, aby wszystko dobrze się połączyło. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godz. Blachę wysmarować masłem

Posadzone i zjedzone
Wieniec drożdżowy z jabłkami 67

duże ułatwienie, kiedy mogę mieć posiłek raz dwa gotowy albo kiedy dzieci same zapakują sobie śniadaniówkę wyjmując ze „swojej” szuflady z zamrażarki jej składniki. Zobacz poradnik Jak mrozić ciasta . PRZEPIS WIENIEC DROŻDŻOWY Z JABŁKAMI Składniki: 600g mąki pszennej 175g masła roślinnego lub krowiego 2 jajka 0,5 szkl cukru trzcinowego 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 150 ml ciepłego(...)zaczyn, olej, wszystkie pozostałe składniki. Następnie mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. W kolejnym kroku miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę. Potem kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę. Teraz składanie wieńców. Najpierw ciasto dzielimy na 2 części na dwa wieńce. Potem każdą lekko

Dorota Smakuje
Bułeczki cynamonowe 154

Jeśli szukacie pomysłu na coś dobrego na podwieczorek mam dla Was puszyste aromatyczne bułeczki drożdżowe z cynamonem. Ciasto drożdżowe wymaga nieco cierpliwości, ale naprawdę opłaca się z nim nie śpieszyć, jeśli dacie mu dużo czasu na wyrośnięcie w ciepłym miejscu na pewno wyjdzie wspaniale :) Z podanych składników zrobiłam 9 bułeczek w kwadratowej foremce o wymiarach 25×25 cm. Składniki(...)ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy margarynę i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Powinno zwiększyć swoją objętość około 2 razy. W tym czasie rozpuszczamy masło i mieszamy cynamon z brązowym cukrem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy

Ciastkozercy
Świderki drożdżowe ze szpinakiem. 55

Miękkie ciasto drożdżowe i szpinak z dodatkiem sera feta. Połączenie idealne.  Efektem tego połączenia są pyszne świderki. Idealne na kolację, ale świetnie  się sprawdzą również jako przekąska. Do tego obowiązkowo sos czosnkowy  i nic więcej mi nie trzeba.  Składniki: 150 g. ciepłej wody 15 g. drożdży szczypta cukru 280 g. mąki pszennej + mąka do podsypywania(...)pieprz Wykonanie: Ciepłą wodę wlać do miski. Dodać drożdże i cukier. Wymieszać.  Następnie wsypać mąkę, sól i wlać olej. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.  Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.  Szpinak podsmażyć na maśle. Kiedy zwiędnie wyłączyć gaz.  Przestudzony szpinak drobno pokroić. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę

Agusiowe smakołyki
PASZTECIKI Z SOCZEWICĄ, GRZYBAMI I SEREM 97

Drożdżowe wypieki uwielbiam zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnej! Dziś przygotowałam dla Was przepyszne paszteciki z dodatkiem czerwonej soczewicy, grzybów i sera. Idealne zarówno na gorąco, jak i na zimno, jako dodatek np. do barszczu lub zupy grzybowej! Smakują niesamowicie! Spróbujcie! SKŁADNIKI : * mąka pszenna – 500 g * świeże drożdże – 25 g * mleko – 500 ml * olej(...)mnie pieczarki + ugotowane wcześniej grzyby suszone ) – ok. 250 g * duża cebula – 2 szt * ser GOUDA Serenada – 300 g * masło klarowane * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ZACZYN: CIASTO: Drożdże mieszamy z 1/4 szkl ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykrywamy szczelnie folią, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W misce mieszamy pozostałe składniki, dodajemy zaczyn

Ostra na Słodko
Drożdżówki z serkiem 151

tutaj ..a teraz nadarzyła się okazja, żeby je zrobić.Iwonka zorganizowała wspólne pieczenie ciasta na niedzielę ..zaproponowała domowe drożdżówki..jestem ciekawa co inne osoby upiekły [ dziękuję za wspólne pieczenie]. Ciasto drożdżowe: 40 dag mąki (+ około 2 łyżki do podsypania) 3 łyżki cukru 3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 70 g masła 100 ml mleka (w temperaturze pokojowej) 2 jajka szczypta(...)wyrośnięte drożdże. Całość wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia. Do twarogu dodać śmietanę, cukier i żółtka, wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. Na koniec dodać otarta skórkę z cytryny. Wyrośnięte ciasto  rozwałkować na grubość około centymetra i pokroić na kwadraty lub wykrawać dużą szklanką koła.Ułożyć  na blaszce, na środku każdego kawałka ciasta zrobić mały dołek .np.kieliszkiem .W dołki

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki jogurtowe 74

soli 1 jajo Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. W misie miksera umieścić mąkę, jogurt, miód, olej, sól, jajko i rozpuszczone drożdże. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto - wyrabiam hakiem do ciast drożdżowych. Misę z ciastem przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu na około 1,5 h. Po tym czasie ciasto wyjąc z miski, odgazować - zagnieść krótko ręcznie

Kocham..lubię..gotuję..
Rolada drożdżowa z serkiem, marcepanem i porzeczkami 135

słodka, z tego przepisu wychodzi dwie dość spore drożdżowe rolady, w sezonie można zamiast porzeczek dać maliny, jagody czy borówkę,  spróbujcie ją upiec!  Składniki: Ciasto drożdżowe: 750 g mąki pszennej 300 ml ciepłego mleka 1 opakowanie suszonych drożdży 1 jajko 3 żółtka 100 g masła 90 g cukru 1 łyżka cukru ze  skórką cytrynową Dr.Oetker Duża szczypta(...)śmietankowego z cukrem 1 jajko 1 łyżka cukru ze  skórką cytrynową Dr.Oetker 10 dag marcepanu 15 dag czerwonej porzeczki Dodatkowo: Polewa z białej czekolady Różowa posypka Sposób przygotowania: Ciasto: Masło roztopić do płynnej konsystencji. Mąkę pszenną wymieszać w misce z suchymi drożdżami, szczyptą soli oraz cukrami, wbić jajko, dodać żółtka, wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto, gdy zacznie odchodzić

Wanilia i Kardamon
BABKA BOŻONARODZENIOWA 98

Babka drożdżowa o cudownym cytrynowym aromacie, pełna bakalii - rodzynek oraz kandyzowanych skórek cytrynowych i pomarańczowych, polana lukrem cytrynowym. Przygotowana na wzór włoskiej babki bożonarodzeniowej Panettone, ale w wersji  uproszczonej i innym kształcie, trochę tak po polsku. Tradycyjna włoska babka wypiekana jest w kształcie wysokiej kopuły, a jej przygotowanie jest dość długie i skomplikowane, a trwa 2 dni. Moja babka(...)ciepłym miejscu na około 15 min, aby zwiększył swoją objętość. Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy cukier, szczyptę soli, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto około 10 min., aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto

Kuchnia MagdaLeny
Bezglutenowe ciasto drożdżowe z figami i śliwkami 147

Skład mieszanki bezglutenowej do wyrobu ciasta: mąka ryżowa,  skrobia ziemniaczana,  skrobia kukurydziana,  pektyna (substancja zagęszczająca),  sól,  cukier *** PLACEK DROŻDŻOWY *** składniki: 1 opakowanie koncentratu 2 jaja 20g świeżych drożdży 100 ml napoju sojowego 30g oleju lub roztopionego masła 2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego figi śliwki Przyrządzenie: Do ciepłego mleka dodać cukier i pokruszone drożdże, pozostawić(...)systemu HACCP dotyczącej etapów jego wprowadzania oraz ustalenia sposobu rejestrowania i przechowywania danych oraz archiwizowania dokumentacji systemu. **** Godny polecenia bardzo bogaty asortyment mieszanek bezglutenowych: chleb ryżowy - torebka 200 g; ciasto drożdżowe - torebka 200 g; ciasto makaronowe - torebka 200 g; ciasto biszkoptowe - torebka 200 g; ciasto kruche - torebka 200 g; proszek do pieczenia - torebka 30 g; cukier wanilinowy - torebka

ClauditteMissCooking
Ciasto z rabarbarem i kruszonką (przepis bez glutenu i białego cukru) 43

Lubicie rabarbar? Z jakim wypiekiem/deserem kojarzy Wam się najbardziej? 😃 Nam z ciastem drożdżowym jakie jadłyśmy za dzieciaka 😋 Nasza wersja to jednak oszukane drożdżowe, bo jest to ciasto z rabarbarem na bazie białej czekolady 😁 ale prezentuje się jak rasowy placek drożdżowy, prawda? 👊 TUTAJ możecie zobaczyć film z przygotowania.     Składniki (śr: 16cm): -3 jajka -100g ksylitolu -100g białej(...)najwyższych obrotach miksera. 3. Dodać rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę oraz olej i znów całość połączyć mikserem. 4. Do masy przesiać przez sito mąki i proszek do pieczenia. 5. Ciasto przelać tortownicy wyłożonego na dnie papierem do pieczenia. Zostawić na kilka minut aby mąka kokosowa napęczniała. 6. Składniki na kruszonkę zagnieść i włożyć do lodówki

Candy Pandas