ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:245/1038)

Szybka focaccia z ciasta bez drożdży, z chipsami 113

ciasto bez drożdży pojawia się ostatnio coraz częściej, bo przez koronawirusa w sklepach zabrakło w pewnym momencie drożdży. Trzeba więc sobie jakoś radzić! Podpowiemy Wam jak! Ciasto bez drożdży w niczym nie ustępuje drożdżowemu, a można je zrobić bardzo szybko, bez wyrabiania! Taka też jest ta focaccia! Pyszne danie, wzorowane na włoskim specjalne, tyle że upieczone w zaledwie pół godziny(...)prostokąt wielkości blaszki do pieczenia. Zawiń ciasto na wałek i przełóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Ciasto może się rozpadać – nie jest tak zwarte i elastyczne jak ciasto drożdżowe. Nie przejmuj się tym. Możesz rękami zlepiać ciasto już na blaszce i rozgniatać tak, żeby zajęło powierzchnię całej blaszki. Krok 4 Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Posmaruj ciasto olejem

Niedzielny kucharz
Szybka focaccia – bez drożdży, z chipsami 101

ciasto bez drożdży pojawia się ostatnio coraz częściej, bo przez koronawirusa w sklepach zabrakło w pewnym momencie drożdży. Trzeba więc sobie jakoś radzić! Podpowiemy Wam jak! Ciasto bez drożdży w niczym nie ustępuje drożdżowemu, a można je zrobić bardzo szybko, bez wyrabiania! Taka też jest ta focaccia! Pyszne danie, wzorowane na włoskim specjalne, tyle że upieczone w zaledwie pół godziny(...)prostokąt wielkości blaszki do pieczenia. Zawiń ciasto na wałek i przełóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Ciasto może się rozpadać – nie jest tak zwarte i elastyczne jak ciasto drożdżowe. Nie przejmuj się tym. Możesz rękami zlepiać ciasto już na blaszce i rozgniatać tak, żeby zajęło powierzchnię całej blaszki. Krok 4 Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Posmaruj ciasto olejem

Niedzielny kucharz
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką 124

nich przetwory albo zamrażam, ale przyznacie - to już nie to samo. No więc na koniec ciasto kojarzące się z ciepłym dzieciństwem i wakacjami u babci - drożdżowe z truskawkami. CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ Składniki: 500 g mąki 80 g cukru 1 cukier waniliowy 220 mililitrów mleka 70 g masła 20 g świeżych drożdży 1 całe jajko 2 żółtka(...)mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko,żółtka, resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, przestudzone masło z mlekiem oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto, które następnie odstawiamy przykrywając ścierką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie przekładamy na stolnicę, jeszcze raz zagniatamy,  przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia

Bon appetit mon amie
Racuchy drożdżowe z jagodami 138

Dzieci za nimi szaleją, a i dorośli nie wykazują oporów, by ich skosztować. Gdyby ocenić racuchy drożdżowe z jagodami w skali od 1 do 10 – dałbym im 100. Ciasto drożdżowe to jest najwspanialsze ciasto na racuchy. Dlaczego? Nie przechodzi olejem i bardzo szybko dochodzi na patelni. Trzeba wręcz uważać, by je nie przeciągnąć. Staje się ono też puszyste(...)domu, nabieramy dużo ciasta i wykładamy na rozgrzany olej. Całość następnie posypujemy z góry jagodami, po czym lekko je wciskamy w ciasto. Smażymy 2-3 minuty z każdej strony – na złoto z obu stron. Gotowe. Zalecam racuchy drożdżowe z jagodami posypać cukrem pudrem, albo po prostu możecie zrobić też słodki jogurt z jagód i polać nim nasz deser. Koszt

Kuchennyviral.pl
Racuchy drożdżowe z jagodami 144

Dzieci za nimi szaleją, a i dorośli nie wykazują oporów, by ich skosztować. Gdyby ocenić racuchy drożdżowe z jagodami w skali od 1 do 10 – dałbym im 100. Ciasto drożdżowe to jest najwspanialsze ciasto na racuchy. Dlaczego? Nie przechodzi olejem i bardzo szybko dochodzi na patelni. Trzeba wręcz uważać, by je nie przeciągnąć. Staje się ono też puszyste(...)domu, nabieramy dużo ciasta i wykładamy na rozgrzany olej. Całość następnie posypujemy z góry jagodami, po czym lekko je wciskamy w ciasto. Smażymy 2-3 minuty z każdej strony – na złoto z obu stron. Gotowe. Zalecam racuchy drożdżowe z jagodami posypać cukrem pudrem, albo po prostu możecie zrobić też słodki jogurt z jagód i polać nim nasz deser. Koszt

Kuchennyviral.pl
Pizza z sosem pomidorowym na krucho-drożdżowym cieście. 182

czasu do czasu lubię przygotować pizzę na obiad, najczęściej robię ją na drożdżowym cieście, ale tym razem pokusiłam się na ciasto krucho-drożdżowe, które bardzo polecam. Tak przygotowana pizza jest pyszna. Idealne ciasto, aromatyczny sos, ulubione pieczarki i ser. Przygotujcie ją na obiad. Zapraszam :) Do przygotowania sosu użyłam ketchupu, który otrzymałam od  JAMAR   w ramach współpracy , jest

Izabelawkuchni
Drożdżówki z serem i rodzynkami 199

około 10 minut aż drożdże "ruszą". Ciasto: do misy miksera przesiać mąką, wbić jajko dodać sól, cukru, zaczyn drożdżowy i letnie rozpuszczone masło. Mikserem za pomocą końcówki do ciast drożdżowych(hak) wyrobić gładkie ciasto. Misę przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować ciasto na prostokąt

Ala piecze i gotuje
Babka drożdżowa z pesto 95

mojprzepisna.pl | Drożdżowa babka z pesto Macie już dość drożdżowych wypieków w moim wykonaniu, obiecuje, że ten jest ostatni (przynajmniej na jakiś czas), i zabieram się już za nowe rzeczy. Ale póki co zapraszam na drożdżową babkę z pesto. Jest to propozycja podania ciasta drożdżowego na słono. Babka z pesto jest przepyszna, długo zachowuje świeżość, może być wykonana w wersji(...)babki z kominem wysmarować tłuszczem wysypać otrębami. Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, wymieszać, wyłożyć na stolnice posmarowaną olejem lub wysypaną mąką, zagnieść ciasto, zagniatać tak długo aż ciasto będzie się odklejać od rąk, ciasto ma być gładkie, bez grudek. Można też wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego, około 10 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem

moj przepis na
Babka drożdżowa z pesto 81

mojprzepisna.pl | Drożdżowa babka z pesto Macie już dość drożdżowych wypieków w moim wykonaniu, obiecuje, że ten jest ostatni (przynajmniej na jakiś czas), i zabieram się już za nowe rzeczy. Ale póki co zapraszam na drożdżową babkę z pesto. Jest to propozycja podania ciasta drożdżowego na słono. Babka z pesto jest przepyszna, długo zachowuje świeżość, może być wykonana w wersji(...)babki z kominem wysmarować tłuszczem wysypać otrębami. Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, wymieszać, wyłożyć na stolnice posmarowaną olejem lub wysypaną mąką, zagnieść ciasto, zagniatać tak długo aż ciasto będzie się odklejać od rąk, ciasto ma być gładkie, bez grudek. Można też wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego, około 10 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem

moj przepis na
Babka drożdżowa z pesto 121

obiecuje, że ten jest ostatni (przynajmniej na jakiś czas), i zabieram się już za nowe rzeczy. Ale póki co zapraszam na drożdżową babkę z pesto. Jest to propozycja podania ciasta drożdżowego na słono. Babka z pesto jest przepyszna, długo zachowuje świeżość, może być wykonana w wersji dla alergików, tj. bez mleka, bez jajek. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do wędlinki(...)mąką, zagnieść ciasto, zagniatać tak długo aż ciasto będzie się odklejać od rąk, ciasto ma być gładkie, bez grudek. Można też wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego, około 10 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia, potrwa to około godziny lub dłużej, ciasto ma podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto w dotyku jest miękkie

moj przepis na
Babka drożdżowa z pesto 153

obiecuje, że ten jest ostatni (przynajmniej na jakiś czas), i zabieram się już za nowe rzeczy. Ale póki co zapraszam na drożdżową babkę z pesto. Jest to propozycja podania ciasta drożdżowego na słono. Babka z pesto jest przepyszna, długo zachowuje świeżość, może być wykonana w wersji dla alergików, tj. bez mleka, bez jajek. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do wędlinki(...)mąką, zagnieść ciasto, zagniatać tak długo aż ciasto będzie się odklejać od rąk, ciasto ma być gładkie, bez grudek. Można też wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego, około 10 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia, potrwa to około godziny lub dłużej, ciasto ma podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto w dotyku jest miękkie

moj przepis na
CIASTA NA WIOSNĘ 174

TRUSKAWKAMi, krem budyniowym i bezą BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ! O ZAPACHU RUMU I WANILII, A SMAKU RABARBARU Z MORELĄ I TRUSKAWKĄ!  UCIERANE CIASTO CZEKOLADOWE Z OWOCAMI! DROŻDŻOWE CIASTO Z RABARBAREM! URODZINOWY PUCH TRUSKAWKOWY TRUSKAWKOWE CIASTO Z KOKOSEM! DIETETYCZNY TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO! DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

SMYKWKUCHNI
Trochę inny makowiec 102

Moja wersja krucho-drożdżowego makowca na kruchym cieście z lekkim kremem i owocami.    Ciasto kruche: mąka pszenna 500 g margaryna 250 g cukier 95 g 1 jajko śmietana 18 % 5 łyżek proszek do pieczenia 2 łyżeczki cukier waniliowy 1 łyżeczka szczypta soli + 50 g rodzynek Makowiec krucho-drożdżowy: mąka pszenna 400 g drożdże 50 g kwaśna śmietana

Smaczne moje
Placek drożdżowy ze śliwkami 151

Placek drożdżowy ze śliwkami z tego przepisu jest dość wysoki, puszysty, z obłędną chrupiącą kruszonką. Śliwki nie wpadają do środka, nie robi się zakalec, ciasto jest długo świeże – po prostu – idealny placek drożdżowy ze śliwkami prosto z kuchni dzieciństwa. Składniki: 5o g drożdży świeżych (jeśli używacie suchych – dajemy połowę) 600g mąki pszennej (ja używam mąki Basia(...)rozciągamy na całość blachy; na cieście układamy (skórką do dołu) śliwki, jedna obok drugiej i posypujemy kruszonką (można ją także zetrzeć na tarce na grubych oczkach). Zostawiamy jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut, do zrumienienia kruszonki i suchego patyczka. Placek drożdżowy ze śliwkami studzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach

Pociąg Do Kuchni
Jak przygotować kutię? 178

Jak co roku, 24 grudnia na polskich stołach pojawi się dwanaście wigilijnych potraw. Świąteczne menu w głównej mierze zależy od regionu, ale przyjęło się, że nie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drożdżowe trójkąty z powidłem, rodzynkami i cynamonem 109

Takie pyszne trójkąty drożdżowe dzisiaj mam. Uwielbiam ciasto drożdżowe, ale o tym już pisałam wiele razy i dodam, że zawsze mi wychodzi. Tym razem do ciasta dodałam cynamonu, znalazł się on również w nadzieniu i skorupce. A ta skorupka najlepsza. Jeśli takiej nie robiliście to polecam. Zobaczycie jak będzie pysznie. Trójkąty nadziałam domowym powidłem śliwkowym, jeszcze coś(...)wyszły mi obłędnie pyszne i ...słodkie. Pachniało w całym domu jak piekłam, ale ja tak lubię jak dom pachnie drożdżowym :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 1 szklanka ciepłego mleka 5 dag świeżych drożdży 2 łyżki mąki tortowej 2 łyżki cukru Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 4 łyżki oleju 2 jajka 6 łyżek cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 cukier waniliowy

Izabelawkuchni

Proponowane wyszukiwania