ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:237/1072)

Bezglutenowy chleb z mąki kukurydzianej 256

osób które nie jedzą glutenu mamy propozycję na chleb bezglutenowy z mąki kukurydzianej z książki, którą ostatnio recenzowaliśmy tj. „Ciasta drożdżowe słodkie

Kuchenne Wariacje
Podsumowanie akcji "Świąteczne Słodkości! 2015" 377

czekoladą i kremem cynamonowym Żurawinowe ciastka w słoiku Sernik z białą czekoladą Makowiec warstwowy Świąteczne pierniczki Choinki z piernika Bożonarodzeniowe muffinki Ciasteczka orzeszki Ciasto pijak Tartaletki migdałowe Babka z daktylami i pomarańczą Racuchy drożdżowe z jabłkami Porzeczkowiec Mincemeat Bożonarodzeniowe babeczki mince pies Czekoladowe trufle z orzechów laskowych Ciasto bożonarodzeniowe Ciasteczka czekoladowo-orzechowe Makowiec Moczka Ciasteczka klawisze Buraczane ciasto korzenne Pierniczki(...)makiem Keks Ciasto "śmieciak" Pralinki kokosowo-migdałowe Ciasteczka z orzechowym krokantem i marmoladą Piernikowe cake pops Dominosteine - piernik z marcepanem i konfiturą śliwkową Piernikowy syrop Kolorowe pierniki świąteczne Stollen – drożdżowe ciasto z marcepanem i bakaliami Choinki z piernika Batoniki pełne orzechów - bez pieczenia Pychotka Tort orzechowo- chałwowy Bakewell Tart (nieoszukana!) Pierniczki na ostatnią chwilę Piernik tygodniowy Dietetyczne trufle rumowe Szprewaldzkie

My Culinary Art
Cebularze 123

wykorzystanie większej ilości cebuli. Ten przepis na cebularze wymaga tylko kilku składników i minimalnego wkładu czasu na jego przygotowanie. Ten przepis łączy delikatnie pikantną cebulę z delikatnym puszystym ciastem drożdżowym. Oczywiście, najlepiej smakują zaraz po wyjęciu z piekarnika, jak tylko chwilę przestygną. Jednak mogą być również podawane później jako przekąska na zimno. Przeczytajcie przepis do końca, bo podaję(...)drożdże wyjąć wcześniej z lodówki na minimum 2 godziny przed przygotowanie. Muszą nabrać temperatury pokojowej. Woda powinna być ciepła, ale nie gorąca. Jeśli chcecie uzyskać znacznie lepszy smak bułeczek drożdżowych to wymieszajcie wodę z mlekiem w równych proporcjach. Cebularze przepis Na początku musimy przygotować rozczyn. W tym celu do miski kruszymy drożdże, dodajemy 3 łyżki mąki, cukier i połowę wody

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Z miłości do gotowania + pizza wiejska 250

pół puszki kukurydzy konserwowej ok. 200-300 g tartego żółtego sera (najlepiej ostrzejszego, o wyrazistym smaku) Do dużej miski przesiewamy mąkę (jest to ważny proces przy przygotowywaniu ciasta drożdżowego i warto o tym pamiętać), robimy w niej zagłębienie, w które wkruszamy drożdże. Następnie dodajemy sól, oliwę z oliwek i na początek ok. 1/3 przygotowanego mleka z wodą. Mleko powinno mieć

Ratunku obiad
Czekoladowe kluski na parze z sosem angielskim 237

buchty (kluski na parze) dzisiaj zaprezentuję wam dokładnie odwrotną wersję smakową. Przepis  podstawowy znajdziecie tutaj  klik . W woli przypomnienia nadmienię, że buchty robione są tradycyjnie z ciasta drożdżowego i gotowane są na parze. U mnie za pierwszym razem były to zwykłe kluski skąpane w sosie czekoladowym. Dzisiaj to kluski będą czekoladowe a sos biały. Biały sos... a ściślej(...)zapienią’, a następnie dodajemy je do mąki; W przypadku suszonych drożdży ‘instant’ możemy dodać je od razu bezpośrednio do mąki ). 2. Wlewamy mleko i oliwę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (jeśli wyrabiamy mikserem – najpierw kilka minut na pierwszym biegu, później jeszcze chwilę na drugim). 3.Ciasto przekładamy do naoliwionej misy i pozostawiamy do wyrośnięcia (ma podwoić objętość) u mnie sprawdzony czas

vaniliowoczekoladowa
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MASĄ ORZECHOWĄ 87

przygotowanie wbrew pozorom wcale nie jest trudne, mimo tego, że nie należą do najszybszych. To doskonała okazja do wspólnej zabawy z dziećmi w kuchni.  Składniki na ciasto drożdżowe: * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych * 1 szklanka płynu: pół szklanki wody wymieszane z połową szklanki mleka * 2 łyżki oleju * sól(...)ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ponownie przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Stolnicę podsypać mąką. Wylać ciasto na stolnicę i dokładnie zagniatać około 4-5 minut, podsypując mąkę. Ciasto jest gotowe. Dodatkowo: * 1 puszka masy orzechowej (użyłam  Helio

Zrób to smacznie
DROŻDŻOWA CHAŁA Z KRUSZONKĄ I POWIDŁAMI 149

upiec coś słodkiego :)  Było pół kostki drożdży i pół słoika powideł śliwkowych i napoczęty kartonik mleka ... tak więc problemu co upiec nie było, rozwiązanie nasunęło się samo - oczywiście ciasto drożdżowe :)  Tym razem w postaci chałki. Chyba nie jest mi jednak dane, upiec ładną, małą, zgrabną chałeczkę :(  Moje chałki rozrastają się zawsze do niebotycznych rozmiarów i pękają(...)wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić  w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi objętość (na ok. 1h.) Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę (blat kuchenny) posypany mąką. Rozwałkować nadając kształt prostokąta. Podzielić

Walijskie Pichcenie
Oryginalne kluski na parze, z marmoladą, dżemem, czekoladą, cynamonem i czym tylko chcecie :) 159

można też z niego zrobić drożdżówki z różnymi dodatkami np. marmoladą lub serem, albo bułeczki makowe, wystarczy je posmarować białkiem i posypać makiem :) Jak widać przepis jest dość elastyczny :) Ciasto drożdżowe: 3dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 ½ szklanki mąki (+ ok. 1 szklanka maki do podsypania) ¾ szklanki mleka 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 żółtka 1 płaska łyżeczka soli(...)mieszamy i pozostawiamy by wyrosły. Resztę mleka wlewamy do dołka w misce, dodajemy do żółtka i oliwę. Gdy drożdże podniosą się do góry wlewamy je do miski i wyrabiamy ciasto widelcem. Górę ciasta prószymy delikatnie mąką i pozostawiamy je na około pół godziny by wyrosło. Po wyrośnięciu kolejny raz mieszamy ciasto, dosypując do niego trochę mąki i wyrabiamy je ręcznie

Smakowy Raj
Drożdżówki z kremem orzechowym i gruszkami - bułeczki pełne światła 130

razem jesienne bułeczki drożdżowe zapiekane z kremem i owocami :) Mięciutkie i rumiane z dołkiem po środku, który po brzegi został wypełniony słodką masą z orzechów laskowych i soczystą cząstką sezonowej gruszki ♥ Ciepłe w smaku, ciepłe w zapachu, który wypełnia jesienną słodyczą najciemniejsze zakamarki domu, rozświetlając przytulnością nawet klatkę schodową. Najpierw odprężenie przy zagniataniu pulchnego, drożdżowego ciasta, potem klecenie orzechowego kremu(...)policzki maślaną przyjemnością, przytulnością orzechów i dobrem gruszek o pełnych kształtach. Na chwilę przeganiają ołowiane chmury i rozjaśniaja myśli. I kiedy już napełnicie brzuchy złocistym dobrem, możecie podzielić się drożdżową bułeczką z kimś bliskim albo sąsiadem, panią z osiedlowego warzywniaka, żeby posłać trochę światła i dobroci dalej :) Drożdżówki z kremem orzechowym i gruszkami na 12 bułeczek Potrzebujesz: Na bułeczki 260g

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Drożdżówki z serem i jagodami 168

Dzisiaj zapraszam Was na pyszne bułeczki drożdżowe. Normalnie powiedziałabym jagodzianki, ale nie ma w nich tylko jagód. Mamy również to co tygryski lubią, czyli ser biały, w tym wydaniu wymieszany z jagodami. Drożdżówki piekłam na samym początku jagodowego sezonu, stąd braki w jagodach Ponieważ bułeczki(...)miały „iść” do ludzi, jako podziękowanie, musiały być upieczone ze sprawdzonego przepisu. Nie chciałam, ani nie miałam zbytnio czasu na eksperymenty. Postawiłam na sprawdzony przepis na pyszne ciasto drożdżowe, z tradycyjnych jagodzianek . Bułeczki wyszły rewelacyjne, jak zawsze Ser biały doskonale współgrał z jagodami. Zachęcam Was do mieszania nadzienia. Doskonale sprawdzi się również ser z malinami czy brzoskwiniami

Mieszam w Garnku
Drożdżówka z prażonymi jabłkami i kruszonką 90

cynamonem i jabłkami drożdżówka, posypana chrupiącą kruszonką. Jesienią będzie idealna z kubkiem gorącej kawy lub kakao. Moja rodzinka zajadała się nią kiedy była jeszcze ciepła :) Również znajomym bardzo posmakowała. Ciasto drożdżowe: 100 g świeżych drożdży 1 szkl cukru 4 jajka 3/4 szkl oleju 1,5 szkl mleka 5 szkl mąki pszennej 1 szczypta soli Prażone jabłka: 1,5 kg jabłek

Smakołyki Asi
Drożdżówka z pastą sezamową z kakao 218

musiałam schować do zdjęć gdyż rodzinka zaczęła się częstować jeszcze ciepłą  ;) Drożdżówka będzie doskonała zarówno na śniadanie jak również jako podwieczorek z filiżanką kawy lub kakao. Polecam :)  Ciasto drożdżowe: 50 dag mąki pszennej 7 g drożdży instant 1/4 szkl cukru szczypta soli 1 szkl ciepłego mleka 75 g rozpuszczonego masła jajko 4 łyżki pasty sezamowej z kakao ( Lidl

Smakołyki Asi
Drożdżowe ślimaczki z czekoladą (Girelle al cioccolato) 144

mieszkaniu? Czekoladowe, m i ę kkie, puszyste, d ł ugo zachowujące świeżość, wprost idealne na weekendowe  ś niadanie.  Polecam Wam również mój wcześniejszy przepis na  drożdżowe ślimaczki z truskawkową konfiturą .  Mi ł ej soboty! **** La ricetta che voglio condividere con Voi oggi è rappresentata dalle girelle di pasta brioche con cioccolato. Morbide oltre che soffici(...)buon pane dolce e delle lunghe lievitazioni Vi propongo anche la ricetta per  g irelle con confettura di fragole . Buon appetito! SKŁADNIKI  (na ok. 14 sztuk) Ciasto drożdżowe   350 g mąki pszennej 45 g masła (w temperaturze pokojowej) 5 g soli (1  ł y ż eczka) 30 g cukru

La grande e la piccola cuoca
Bułeczki z twarożkiem i poziomkami 188

poziomkami :) PS. Dzięki jednej osobie musiałam się ostro zmobilizować, żeby przygotować ten wpis, ale mam nadzieję, że jej i Was nie zawiodę - pozdrowienia dla Pani Agaty :) Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej (typ 550), 200 ml ciepłego mleka, 50 ml jogurtu naturalnego, 60 g roztopionego masła, 12 g drożdży instant, 2 jajka, 1/2 łyżeczki soli, 3 łyżki cukru(...)poziomek, Dodatkowo: cukier puder. Suche drożdże wymieszać z przesianą mąką oraz dodać pozostałe składniki i wymieszać na koniec dodać stopniowo roztopione masło i dokładnie wyrobić (ok.10 minut). Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie krótko wyrabiamy i formujemy 11-12 równych bułeczek układając w dość

Delicious Titbits
Puszysta chałka z ricottą (Treccia di pan brioche con ricotta) 146

obsypana cukrem w granulkach z  dodatkiem domowych konfitur lub kremu czekoladowego, koniecznie z filiżanką kawy. Takie śniadanie poprawi humor każdemu, nawet w pochmurny poranek.  Dodatek ricotty w cieście drożdżowym sprawia, że chałka nabiera niesamowitej delikatności i lekkości  jak piórko.   Miłego dnia :) **** Che ne dite di iniziare la giornata con una golosissima treccia di pan brioche(...)sale. Impastate per circa 10 minuti fino ad ottenere un composto omogeneo.  Coprite con un canovaccio e lasciate lievitare per circa 2 ore in un luogo tiepido. Ciasto ponownie wyrabiamy, następnie dzielimy na 3 równe części. **** Quando l'impasto avrà raddoppiato di volume, impastate di nuovo e dividetelo in 3 pezzi. Z ciasta formujemy 3 podłużne wałki

La grande e la piccola cuoca