Najprostszy przepis na drożdżowy pszenny chleb bez dodatków. Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 300 g wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli Do wody dodać pokruszone drożdże, dokładnie wymieszać i odstawić(...)minut. Mąkę i sól przesiać do miski, zrobić w środku wgłębienie, w które wlać rozczyn z drożdży i łyżkę oliwy. Wyrabiać kilka minut ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformować w kulę, wsadzić do miski i przykryć ściereczką. Ostawić do podwojenia objętości na około 40 minut. Po tym czasie wyłożyć ciasto
wyzwania kuchenneDoskonałe ciasto z dużą ilością rabarbaru i kruszonką , jest szybkie do przygotowania i nie wymaga dużo pracy . Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 gram mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 1 szklanka letniego mleka 50 gram świeżych drożdży 50 gram roztopionej margaryny 1 jajko 2 żółtka Kruszonka: 300 gram mąki pszennej 150 gram cukru 200 gram margaryny Aromat waniliowy Dodatkowo(...)gram rabarbaru Sposób przygotowania: Z drożdży,mleka i cukru robimy zaczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia.Mąkę przesiewamy do miski,wbijamy jajka,dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto,na końcu dodajemy roztopioną i ostudzona margarynę,ponownie zagniatamy.Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy do formy (25x40 cm)wyłożonej papierem do pieczenia , nożem nacinamy ciasto w kilku miejscach . Rabarbar
Bajeczna Kuchniapoprawi humoru jak kawałek puszystej waniliowej drożdżówki z cudownie pachnącymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Do tego kubek ciepłego mleka lub kakao i od razu dzień stanie się weselszy :) Ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 1 op. drożdży instant 50 g domowego cukru waniliowego szczypta soli 1 szkl ciepłego mleka 50 g masła jajko Kruszonka: 80 g masła 150g mąki pszennej(...)tłuszcz+bułka tarta do formy Do większej miski wsypuję suche składniki, mieszam. Masło rozpuszczam. Ciepłe masło i mleko oraz jajko dodaję do suchych składników, mieszam i zagniatam gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywam i odstawiam na ok 45-60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tortownicę (śr. 24cm) smaruję tłuszczem i posypuję bułką tartą. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatam i wykładam
Smakołyki Asiobsypać mąką ciasto przełożyć do keksówek i powtykać całe śliwki bez pestek piec w 200C około 40 minut zostawić po upieczeniu do wystudzenia na kratkach bardzo puchate, delikatne ciasto drożdżowe i smakuje z masłem i kawą zbożową z mlekiem.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPiotrek ostatnio przynosi ich duże ilości to postanowiłam zrobić najlepsze drożdżówki z czereśniami. Przepis na Najlepsze drożdżówki z czereśniami Składniki na ok. 20 najlepszych drożdżówek z czereśniami: Ciasto drożdżowe: 1 jajko 20 g świeżych drożdży lub 7g drożdży suchych ½ kg mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki do zaczynu szczypta soli 50 g masła Jak zrobić(...)drożdże, wsypujemy 2 łyżki cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy zaczyn na 30 minut do wyrośnięcia. W między czasie ubijamy jajko z z ½ szklanki cukru, dodajemy mąkę, oraz sól. Zagniatamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut. W między czasie przygotowujemy czereśnie, płuczemy na durszlaku, osuszamy i drylujemy. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy okrągłe placuszki takiej wielkości jakie chcemy mieć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto drożdżowe to ostatnio jedno z moich ulubionych. Delektuję się jego zapachem jeszcze w trakcie pieczenia. Najbardziej lubię cieplutkie ze szklaneczką mleka. Przygotowuję je ze świeżymi owocami, konfiturami, serem i budyniem. Ten przepis to ostatnio mój ulubiony. Jest puszyste, pięknie wyrasta, zachowuje świeżość, również następnego dnia. Zrobiłam je , wykorzystując konfiturę jagodową z zeszłego roku ale równie dobrze można je upiec(...)dowolnymi owocami. Na dużą blachę o wymiarach potrzebujemy: Składniki na ciasto 0,6 -0,7kg mąki pszennej 60 g drożdży 1 duże jajko 300 ml mleka 6 czubatych łyżek cukru szczypta soli 4 łyżki masła 4 łyżki wody Składniki na kruszonkę: 40 g masła w temp pokojowej kilka łyżek maki kilka łyżek płatków owsianych 3 łyżki cukru
WYSPA SZCZĘSLIWAciast Siostry Anastazji" Ciasto zobaczyłam tutaj , potem znalazłam go u mamy w książce, której tytuł podaję wyżej :-) Ciasto dla mnie super, nie przesłodzone, jabłka idealnie komponują się z ciastem krucho - drożdżowym, masą budyniową i biszkoptem orzechowym. Ciasta Siostry Anastazji lubię robić jeszcze z jednego powodu, zawsze mi wychodzą. To najlepsze na drugi, trzeci, nawet czwarty dzień. Polecam i życzę(...)łyżką, ja wolę mikserem na najniższych obrotach). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Po upieczeniu studzimy, przekrawamy na dwa blaty. Ciasto krucho - drożdżowe z jabłkami: 1 kg jabłek 4 żółtka 150 g masła lub margaryny (u mnie masło) 300 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka cukru pudru (można dać więcej
kruche babeczkiznajduje się pyszny dżem truskawkowy. Po prostu niebo w gębie! Mi najbardziej smakują na ciepło z dodatkową porcją dżemu. Czym są brioszki? Brioszka lub też brioche, to francuskie pieczywo drożdżowe, którego głównym składnikiem jest masło i jajka. Nie wiem dlaczego, ale brioszki kojarzą mi się z kuchnią rosyjską. Dlaczego? Bo przypominają mi matrioszkę ;-) Inspiracją do powstania moich brioszek był przepis(...)wolnych obrotach. Do masy dodawać partiami masło, za każdym razem miksując do jego całkowitego wchłonięcia. Na koniec wsypać pozostałą mąkę wymieszaną z kardamonem i połączyć końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Jeżeli ciasto jest bardzo lepkie, to dosypać jeszcze mąki i wyrobić ręcznie (ja dodałam 3 łyżki mąki). Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 60 minut
Passions hobbies lifeDrugi z przepisów Babci Mieci. Ciasto drożdżowe jak u Babci Mieci. Składniki: 0,5 kg mąki 50 g drożdży 1 jajko 6 łyżek cukru szczypta soli 1 szkl. mleka 2 – 3 łyżki wody 3 łyżki roztopionego masła 2 żółtka 3 łyżki kakao 2 łyżki cukru Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru. Dodajemy ciepłe ale nie gorące mleko, 3 łyżki(...)mąki i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, roztrzepane jajko, masło, sól, wodę, pozostały cukier. Zagniatamy ciasto i długo je wyrabiamy. Pozostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. I ponownie zagniatamy. Żółtka, cukier i kakao mieszamy dokładnie. Rozwałkowujemy ciasto i smarujemy je masą kakaową. Zawijamy jak roladę, posmarowaną częścią do środka. Odstawiamy
Miksturownikzrobione jest na włoskiej mące Superiore Stagioni typ 00. Teraz taką mąkę można już zamówić w internetowym bazarku CABAS.pl. Podstawa pizzy to dobre ciasto i ulubione dodatki. Składniki: Ciasto: 600 g mąki pszennej typ 00 Stagioni 360 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli morskiej (drobnej) 1 łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży Dodatki: ketchup(...)minut aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać do misy z miksera. Dodać resztę ciepłej wody, sól, cukier, oliwę z oliwek, zaczyn drożdżowy i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych(hak) wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać na wolnych obrotach około 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Misę z ciastem przykryć ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce na około 1 godzinę
Ala piecze i gotujeprzygotowałam zmodyfikowaną wersję z gotowanym indykiem. Oprócz tego w bułeczkach ukryłam masę dobrych warzyw surowych i również gotowanych na parze by podkręcić zdrowotność przepisu. Tradycyjnie przy wyrabianiu ciasta drożdżowego dodaje się odrobinę tłuszczu w postaci masła, ja jednak użyłam zamiennie margaryny Śniadaniowa o smaku Wiejskiego Masła od marki Bielmar. Wyszło idealnie puszyste a po uparowaniu mięciutkie(...)więcej. Mąki przesiewamy dodajemy cukier oraz drożdże a także proszek do pieczenia oraz sól. Łączymy z letnim mlekiem i wyrabiamy do momentu aż ciasto zacznie rosnąć i nie będzie kleiło się do rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce uprzednie nakrywając miskę lnianym ręczniczkiem na ok 1,5 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość. 2. Mięso w całości umieszczamy
vaniliowoczekoladowaserif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} WYKONANIE: ciasto drożdżowe
Domowe ciastaCiasto drożdżowe, które zawsze się udaje i pysznie smakuje. Miękkie i pachnące, z chrupiącą, maślaną kruszonką. W sezonie śliwkowym nie może go zabraknąć na stole. Najlepsze - oczywiście na ciepło. składniki: 50 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru 2 jajka rozmącone ze szczyptą soli 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/3 szklanki oleju 2 1/2 szklanki mąki (koniecznie przesianej(...)około 400 g śliwek kruszonka: 100 g roztopionego i ostudzonego masła 10 łyżek cukru 1 szklanka mąki (wszystkie składniki mieszam łyżką) wykonanie: Składniki na ciasto wkładam do większej miski w zapisanej wyżej kolejności i (bez mieszania!) odstawiam na 2 - 3 godziny. Po tym czasie całość mieszam łyżką i wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układam połówki
babka w formieszkl, zależy ile tłuszcz mąki wchłonie, posypać truskawki kruszonką piec w piekarniku elektrycznym nagrzanym na 190 C, grzanie góra/dół około 45-50 minut, ciasto wystudzić pyszne ciasto drożdżowe bez wyrabiania, lekkie, wilgotne, owoce można użyć jakie się lubi......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięzachętę do wrzucenia przepisu😉. Uważałam tą drożdżówkę za oczywistą, a jednak. Dziś na kolacje puszysta drożdżówka z nadzieniem serowym 🥧🥛 PRZEPIS ⤵️⤵️⤵️ Składniki: Forma keksowa 12 cm x 25 cm Ciasto drożdżowe: 30 g świeżych drożdży 0,5 szklanki cukru 150 ml letniego mleka 450 g mąki pszennej 50 g masła roztopionego 2 jajka szczypta soli Nadzienie(...)łyżki mąki i drożdże, wszystko wymieszaj za pomocą rózgi/trzepaczki. Odstaw na 10 minut, aby zaczyn spienił się. ✅ Przesiej resztę mąki dodaj sól, jajka, pozostały cukier i wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub z pomocą robota. Jeżeli ciasto bardzo się klei dodaj trochę więcej mąki. Ciasto powinno być bardzo elastyczne. ✅Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Niezły Młynekpizzę. Jednak dzisiaj to pizza trochę w "włoskich' klimatach, gdyż w tym tygodniu trwa włoski tydzień w Lidl Polska . Można kupić dobrej jakości i pachnące słońcem włoskie produkty. Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej typ 00 180 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki soli morskiej (drobnej) 0,5 łyżeczki cukru 13 g świeżych drożdży(...)minut aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać do misy z miksera. Dodać resztę ciepłej wody, sól, cukier, oliwę z oliwek, zaczyn drożdżowy i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych(hak) wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać na wolnych obrotach około 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Misę z ciastem przykryć ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce na około 1 godzinę
Ala piecze i gotuje