ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:240/1072)

Najprostszy chleb pszenny na drożdżach 238

Najprostszy przepis na drożdżowy pszenny chleb bez dodatków. Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 300 g wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli Do wody dodać pokruszone drożdże, dokładnie wymieszać i odstawić(...)minut. Mąkę i sól przesiać do miski, zrobić w środku wgłębienie, w które wlać rozczyn z drożdży i łyżkę oliwy. Wyrabiać kilka minut ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformować w kulę, wsadzić do miski i przykryć ściereczką. Ostawić do podwojenia objętości na około 40 minut. Po tym czasie wyłożyć ciasto

wyzwania kuchenne
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 150

Doskonałe ciasto z dużą ilością rabarbaru i kruszonką , jest szybkie do przygotowania i nie wymaga dużo pracy . Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 gram mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 1 szklanka letniego mleka 50 gram świeżych drożdży 50 gram roztopionej margaryny 1 jajko 2 żółtka Kruszonka: 300 gram mąki pszennej 150 gram cukru 200 gram margaryny Aromat waniliowy Dodatkowo(...)gram rabarbaru Sposób przygotowania: Z drożdży,mleka i cukru robimy zaczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia.Mąkę przesiewamy do miski,wbijamy jajka,dodajemy zaczyn i zagniatamy ciasto,na końcu dodajemy roztopioną i ostudzona margarynę,ponownie zagniatamy.Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy do formy (25x40 cm)wyłożonej papierem do pieczenia , nożem nacinamy ciasto w kilku miejscach . Rabarbar

Bajeczna Kuchnia
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 196

poprawi humoru jak kawałek puszystej waniliowej drożdżówki z cudownie pachnącymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Do tego kubek ciepłego mleka lub kakao i od razu dzień stanie się weselszy :)   Ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 1 op. drożdży instant 50 g domowego cukru waniliowego szczypta soli 1 szkl ciepłego mleka 50 g masła jajko Kruszonka: 80 g masła 150g mąki pszennej(...)tłuszcz+bułka tarta do formy Do większej miski wsypuję suche składniki, mieszam. Masło rozpuszczam. Ciepłe masło i mleko oraz jajko dodaję do suchych składników, mieszam i zagniatam gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywam i odstawiam na ok 45-60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tortownicę (śr. 24cm) smaruję tłuszczem i posypuję bułką tartą. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatam i wykładam

Smakołyki Asi
puchate drożdżowe ze śliwkami... 157

obsypać mąką ciasto przełożyć do keksówek i powtykać całe śliwki bez pestek piec w 200C około 40 minut zostawić po upieczeniu do wystudzenia na kratkach bardzo puchate, delikatne ciasto drożdżowe i smakuje z masłem i kawą zbożową z mlekiem.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Najlepsze drożdżówki z czereśniami 124

Piotrek ostatnio przynosi ich duże ilości to postanowiłam zrobić najlepsze drożdżówki z czereśniami. Przepis na Najlepsze drożdżówki z czereśniami Składniki na ok. 20 najlepszych drożdżówek z czereśniami: Ciasto drożdżowe: 1 jajko 20 g świeżych drożdży lub 7g drożdży suchych ½ kg mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki do zaczynu szczypta soli 50 g masła Jak zrobić(...)drożdże, wsypujemy 2 łyżki cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy zaczyn na 30 minut do wyrośnięcia. W między czasie ubijamy jajko z z ½ szklanki cukru, dodajemy mąkę, oraz sól. Zagniatamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut. W między czasie przygotowujemy czereśnie, płuczemy na durszlaku, osuszamy i drylujemy. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy okrągłe placuszki takiej wielkości jakie chcemy mieć

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
DROŻDŻOWE Z KONFITURĄ OWOCOWĄ 174

Ciasto drożdżowe to ostatnio jedno z moich ulubionych. Delektuję się jego zapachem jeszcze w trakcie pieczenia. Najbardziej lubię cieplutkie ze szklaneczką mleka. Przygotowuję je ze świeżymi owocami, konfiturami, serem i budyniem. Ten przepis to ostatnio mój ulubiony. Jest puszyste, pięknie wyrasta, zachowuje świeżość, również następnego dnia. Zrobiłam je , wykorzystując konfiturę jagodową z zeszłego roku ale równie dobrze można je upiec(...)dowolnymi owocami. Na dużą blachę o wymiarach   potrzebujemy: Składniki na ciasto 0,6 -0,7kg mąki pszennej 60 g drożdży 1 duże jajko 300 ml mleka 6 czubatych łyżek cukru szczypta soli 4 łyżki masła 4 łyżki wody Składniki na kruszonkę: 40 g masła w temp pokojowej kilka łyżek maki kilka łyżek płatków owsianych 3 łyżki cukru

WYSPA SZCZĘSLIWA
Ciasto jabłkowo - orzechowe Siostry Anastazji 448

ciast Siostry Anastazji" Ciasto zobaczyłam tutaj , potem znalazłam go u mamy w książce, której tytuł podaję wyżej :-) Ciasto dla mnie super, nie przesłodzone, jabłka idealnie komponują się z ciastem krucho - drożdżowym, masą budyniową i biszkoptem orzechowym. Ciasta Siostry Anastazji lubię robić jeszcze z jednego powodu, zawsze mi wychodzą. To najlepsze na drugi, trzeci, nawet czwarty dzień. Polecam i życzę(...)łyżką, ja wolę mikserem na najniższych obrotach). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Po upieczeniu studzimy, przekrawamy na dwa blaty. Ciasto krucho - drożdżowe z jabłkami: 1 kg jabłek 4 żółtka 150 g masła lub margaryny (u mnie masło) 300 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka cukru pudru (można dać więcej

kruche babeczki
Brioszki pomarańczowo-kardamonowe z dżemem truskawkowym 187

znajduje się pyszny dżem truskawkowy. Po prostu niebo w gębie! Mi najbardziej smakują na ciepło z dodatkową porcją dżemu. Czym są brioszki? Brioszka lub też brioche, to francuskie pieczywo drożdżowe, którego głównym składnikiem jest masło i jajka. Nie wiem dlaczego, ale brioszki kojarzą mi się z kuchnią rosyjską. Dlaczego? Bo przypominają mi matrioszkę ;-) Inspiracją do powstania moich brioszek był przepis(...)wolnych obrotach. Do masy dodawać partiami masło, za każdym razem miksując do jego całkowitego wchłonięcia. Na koniec wsypać pozostałą mąkę wymieszaną z kardamonem i połączyć końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Jeżeli ciasto jest bardzo lepkie, to dosypać jeszcze mąki i wyrobić ręcznie (ja dodałam 3 łyżki mąki). Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 60 minut

Passions hobbies life
Ciasto drożdżowe przekładane kakao wg Babci Mieci 228

Drugi z przepisów Babci Mieci.   Ciasto drożdżowe jak u Babci Mieci. Składniki: 0,5 kg mąki 50 g drożdży 1 jajko 6 łyżek cukru szczypta soli 1 szkl. mleka 2 – 3 łyżki wody 3 łyżki roztopionego masła 2 żółtka 3 łyżki kakao 2 łyżki cukru Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru. Dodajemy ciepłe ale nie gorące mleko, 3 łyżki(...)mąki i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, roztrzepane jajko, masło, sól, wodę, pozostały cukier. Zagniatamy ciasto i długo je wyrabiamy. Pozostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. I ponownie zagniatamy. Żółtka, cukier i kakao mieszamy dokładnie. Rozwałkowujemy ciasto i smarujemy je masą kakaową. Zawijamy jak roladę, posmarowaną częścią do środka. Odstawiamy

Miksturownik
Pizza na cienkim spodzie 377

zrobione jest na włoskiej mące Superiore Stagioni typ 00. Teraz taką mąkę można już zamówić w internetowym bazarku CABAS.pl.  Podstawa pizzy to dobre ciasto i ulubione dodatki. Składniki: Ciasto: 600 g mąki pszennej typ 00 Stagioni 360 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli morskiej (drobnej) 1 łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży Dodatki: ketchup(...)minut aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać do misy z miksera. Dodać resztę ciepłej wody, sól, cukier, oliwę z oliwek, zaczyn drożdżowy i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych(hak) wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać na wolnych obrotach około 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Misę z ciastem przykryć ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce na około 1 godzinę

Ala piecze i gotuje
Śniadaniowe bao bans z gotowanym indykiem i warzywami 189

przygotowałam zmodyfikowaną wersję z gotowanym indykiem.  Oprócz tego w bułeczkach ukryłam masę dobrych warzyw surowych i również gotowanych na parze by podkręcić zdrowotność przepisu.  Tradycyjnie przy wyrabianiu ciasta drożdżowego dodaje się odrobinę tłuszczu w postaci masła, ja jednak użyłam zamiennie margaryny Śniadaniowa o smaku Wiejskiego Masła od marki Bielmar. Wyszło idealnie puszyste a po uparowaniu mięciutkie(...)więcej. Mąki przesiewamy dodajemy cukier oraz drożdże a także proszek do pieczenia oraz sól. Łączymy z letnim mlekiem i wyrabiamy do momentu aż ciasto zacznie rosnąć i nie będzie kleiło się do rąk.  Odstawiamy w ciepłe miejsce uprzednie nakrywając miskę lnianym ręczniczkiem na ok 1,5 godziny aż ciasto podwoi swoją objętość.  2. Mięso w całości umieszczamy

vaniliowoczekoladowa
Drożdżówka Mikserowa 165

serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} WYKONANIE: ciasto drożdżowe

Domowe ciasta
szybka drożdżówka ze śliwkami i kruszonką 130

Ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje i pysznie smakuje. Miękkie i pachnące, z chrupiącą, maślaną kruszonką. W sezonie śliwkowym nie może go zabraknąć na stole. Najlepsze - oczywiście na ciepło. składniki: 50 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru 2 jajka rozmącone ze szczyptą soli 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/3 szklanki oleju 2 1/2 szklanki mąki (koniecznie przesianej(...)około 400 g śliwek kruszonka: 100 g roztopionego i ostudzonego masła 10 łyżek cukru 1 szklanka mąki (wszystkie składniki mieszam łyżką)  wykonanie: Składniki na ciasto wkładam do większej miski w zapisanej wyżej kolejności i (bez mieszania!) odstawiam na 2 - 3 godziny. Po tym czasie całość mieszam łyżką i wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układam połówki

babka w formie
leniwe drożdżowe z truskawką i kruszonką... 178

szkl, zależy ile tłuszcz mąki wchłonie, posypać truskawki kruszonką piec w piekarniku elektrycznym nagrzanym na 190 C, grzanie góra/dół około 45-50 minut, ciasto wystudzić pyszne ciasto drożdżowe bez wyrabiania, lekkie, wilgotne, owoce można użyć jakie się lubi......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżowa zaplatanka serowa 109

zachętę do wrzucenia przepisu😉. Uważałam tą drożdżówkę za oczywistą, a jednak. Dziś na kolacje puszysta drożdżówka z nadzieniem serowym 🥧🥛 PRZEPIS ⤵️⤵️⤵️ Składniki:  Forma keksowa 12 cm x 25 cm Ciasto drożdżowe: 30 g świeżych drożdży 0,5 szklanki cukru  150 ml letniego mleka 450 g mąki pszennej 50 g masła roztopionego  2 jajka   szczypta soli Nadzienie(...)łyżki mąki i drożdże, wszystko wymieszaj za pomocą rózgi/trzepaczki. Odstaw na 10 minut, aby zaczyn spienił się. ✅ Przesiej resztę mąki dodaj sól, jajka, pozostały cukier i wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub z pomocą robota. Jeżeli  ciasto bardzo się klei dodaj trochę więcej mąki. Ciasto powinno  być bardzo elastyczne.  ✅Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Niezły Młynek
Pizza z tuńczykiem i suszonymi pomidorami 179

pizzę. Jednak dzisiaj to pizza trochę w "włoskich' klimatach, gdyż w tym tygodniu trwa włoski tydzień w Lidl Polska . Można kupić dobrej jakości i pachnące słońcem włoskie produkty. Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej typ 00  180 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki soli morskiej (drobnej) 0,5 łyżeczki cukru 13 g świeżych drożdży(...)minut aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać do misy z miksera. Dodać resztę ciepłej wody, sól, cukier, oliwę z oliwek, zaczyn drożdżowy i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych(hak) wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać na wolnych obrotach około 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Misę z ciastem przykryć ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce na około 1 godzinę

Ala piecze i gotuje