ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:239/1038)

DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z MALINAMI 158

Takie pyszne bułeczki drożdżowe z malinami są fajną alternatywą dla tradycyjnych jagodzianek. Mięciutkie, aromatyczne, ze słodką kruszonką - nie jestem w stanie im sie oprzeć ... pachną obłędnie. Bo zapach drożdżowego ciasta jest dla mnie najpiękniejszym  zapachem świata  :-)  Składniki (na około 13 -14 sztuk) : 500-600g  mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła

Walijskie Pichcenie
Miękkie i elastyczne ciasto na pierogi 3783

żółtka jaj i dokładnie wymieszać. Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać wszystkie składniki i wyrobić ciasto. (Ja wsypuję mąkę oraz pozostałe składniki do misy od miksera i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i wycinać szklanką/okrągłą formeką koła. Na każde koło ciasta położyć farsz i formować palcami pierogi. Pierogi gotować partiami

Gospodyni Miejska
Jesienne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 155

jakoś koło nosa. Jeszcze czas, mówiłam sobie. Najpierw ogórki, papryka, pomidory... I kończą się śliwki, a ja nie zdążyłam z większymi zapasami. Zdążyłam jednak upiec kilka razy pyszne drożdżowe ciasto. (No i kilka słoiczków powideł, które pokażę Wam niebawem. Może zdążycie łapiąc ostatnie śliwki też przygotować odrobinę powideł na zimowe wieczory.) To ciasto jest z myślą właśnie o zabieganych. Trzeba

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto ryżowe ze śliwkami 387

Ryż ugotowany na mleku i owoce to połączenie lubiane nie tylko przez dzieci. Mnie to ciasto kojarzy się również z ryziokiem (patrz tutaj ), tyle że ryziok pieczony jest w cieście drożdżowym, a ciasto ryżowe w cieście kruchym. Co do owoców, wybrałam śliwki, bo jeszcze jest na nie sezon, ale piekłam to ciasto również z malinami i truskawkami. Można użyć zarówno

Trzeci talerz
Tebrikes -duńskie bułki maślane 147

łyżeczka soli dodatkowo: 100 g bardzo miękkiego masła do posmarowania starty ser lub mak do posypania [ złoty len] Drożdże rozpuścić w mleku ,dodać mąkę. Mikserem z końcówkami do ciast drożdżowych wyrobić ciasto (będzie dość rzadkie i klejące), przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.Następnie  dodać resztę składników ciasta i wyrobić gładkie, lśniące i nie klejące się

Moje domowe kucharzenie
Grzebyki - ciastka półfrancuskie 254

stolnicę. Dodać pokrojoną, miękką margarynę, żółtka jaj i śmietanę i zagnieść ciasto (ja wsypuję te wszystkie składniki do misy od miksera i zagniatam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Zagniecione ciasto uformować w kulę, delikatnie oprószyć mąką, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjąć ciasto z lódówki i, na delikatnie oprószonej mąką stolnicy

Gospodyni Miejska
FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON KREW I WINO – tarta z porami 209

akurat przyrządzała ciasto na chleb. Pomieszane składniki połączono z ciastem i zapieczono. Belgijskie i francuskie wersje flamiche nieco różnią się od siebie, w przepisach znajdziemy różne rodzaje ciasta (od ciasta drożdżowego, przez ciasto na brioszki, kruche, aż po francuskie) jak i farszu (najczęściej są żółtka, creme fraiche, ser, pory, i boczek). We Francji tradycyjnym nadzieniem są właśnie pory i śmietana

Nerds Kitchen
Pizza - gwiazda z serem i szynką (z automatu) 312

Jeżeli często robimy pizzę, to warto urozmaicić ją poprzez nadanie kształu innego niż zwykle. Ta pizza w formie gwiazdy na drożdżowym cieście wypełniona jest szynką i żółtym serem. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
BRIOSZKI ZAKRĘCONE I BAARDZO SMACZNE 149

mogłam im sie oprzeć. Upiekłam. I powiem krótko. Wyszły cuudowne! Leciutkie, puszyste, fantazyjnie zwinięte ... Byłam bardzo zaskoczona smakiem bułeczek z nutellą, bo nie lubię czekoladowego nadzienia w drożdżowym cieście. U mnie zawsze żelazne powidła albo marmolada :) Przy brioszkach podjęłam ryzyko walki ... z własnymi kubkami smakowymi. I te poległy!  Bo bułeczki z nadzieniem z nutelli wyszły pyszne!  Polecam gorąco

Walijskie Pichcenie
Chleb pszenny pełnoziarnisty ze słonecznikiem 140

dokładnie z drożdżami instant i solą. Dodajemy ziarno słonecznika, wlewamy do miski ciepły płyn, całość mieszamy razem do dokładnego połączenia. Wyrabiamy ciasto około 6-8 minut hakiem do wyrabiania ciast drożdżowych. Odstawiamy ciasto przykryte (nie szczelnie, drożdże muzą ‘oddychać’!) folią spożywczą lub wilgotną lnianą ściereczką na blat (w lecie), koło kaloryfera (w zimie) lub do podgrzanego na 50⁰C piekarnika

Karo in the Kitchen
Placuszki maxi kokosowe (wg Gordona Ramsay'a) 152

/polewa/sos (użyłam cukru trzcinowego w płynie) Mąkę i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać z wiórkami.  Dodać roztrzepane jajko i powoli (mieszając) dolewać mleko - do uzyskania konsystencji dobrze wyrośniętego ciasta drożdżowego/racuchowego. (Ciasto powinno być delikatne i pulchne.) Na koniec dodać miód/cukier, ewentualnie dosypać odrobinę soli. Smażyć na rozgrzanym oleju - z obu stron. (Ciasto wykładałam za pomocą łyżki stołowej

Di gotuje
Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone 280

pulchności.   Smak? Mój mężczyzna po pierwszym kawałku zażądał drugiego, mówiąc „yum! drożdżówka na sterydach!” Mimo, że smak drożdży jest w ogóle nieodczuwalny. Dla mnie to połączenie tradycyjnego słodkiego ciasta drożdżowego i ciasta na francuskie brioche. Panettone jest naprawdę pyszna, warto spróbować!   PLAN PRACY: Dzień 1 rano – naszykować rodzynki Dzień 1 wieczorem – zrobić ciasto Przez noc – pierwsze wyrastanie Dzień

Karo in the Kitchen
pieczywo z ziemniakami i szynką szwardzwaldzką 135

czasie podsypujemy blat mąką i wyrabiamy kilka minut ciasto , będzie się kleiło ale starajmy się dodawać jak najmniej mąki , ja zagniatałam silikonową łopatką do krojenia ciast drożdżowych :)  1/3 ciasta odkładamy na bułki i z reszty formujemy prostokąt o długości foremki na chleb ,układamy plastry szynki i składamy jeden bok do środka i drugi bok tak samo

Wypieki Rene
Zapiekanka z makaronem domowym i kalafiorem 163

dotyku, w miarę elastyczne, przy wałkowaniu nie może się rwać. Może to potrwać z 10 min zanim będzie dobrze wyrobione, ciasto można też wyrabiać w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego. Jeżeli ciasto będzie zbyt twarde należy dodać troszeczkę tłuszczu. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 min. Stolnicę posmarować tłuszczem lub podsypać mąką. Rozwałkować na grubość

moj przepis na
Tradycyjne jagodzianki najlepsze 220

bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Do misy wsypać pozostałą mąkę, dodać drożdże, wyrabiać długo, najlepiej w mikserze, hakiem do drożdżowego, ciasto będzie się bardzo kleić cały czas, ale nie trzeba dosypywać mąki, tak ma być, ja wyrabiałam 20 minut na niskich obrotach. Dodać rozpuszczone masło, wyrobić jeszcze raz, do połączenia. Ciasto

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania