ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:230/1038)

Pizzerinki drożdżowe mini pizza na przekąskę 91

mini pizzy na najlepszym cienkim cieście, opracowanym według tradycyjnej włoskiej receptury. Ciasto na pizzę zawiera same proste składniki, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Sekretem perfekcyjnego ciasta pizzy jest zaczyn drożdżowy oraz intensywne wyrabianie ciasta z użyciem siły. Dzięki dokładnemu wyrobieniu, ciasto wypełniają bąbelki powietrza. Po upieczeniu pizza jest cienka, a brzegi chrupiące. Małe pizze są praktyczne do podziału(...)przez sito bezpośrednio na stolnicę lub blat. Dodać potrzebną ilość soli . W suchych składnikach uformować dołeczek i do niego stopniowo wlewać oliwę, pozostałą część lekko ciepłej wody oraz zaczyn drożdżowy. Ciasto zagniatać najpierw do połączenia składników, a później intensywnie wyrabiać ciasto na pizzerinki. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie, odpowiednio napowietrzone poprzez 10 – minutowe wyrabianie. Następnie przełożyć do większej

ProstePesto.pl
Empanadas z pieczarkami i oliwkami 145

Moja wersja empanadas na drożdżowym ziołowym cieście, w środku nadzienie z pieczarek, delikatnego sera mozzarella, czarnych oliwek i pasty z suszonych pomidorów. Uwielbiam go za łatwość w przygotowaniu i wspaniały smak, idealna propozycja zarówno na ciepło jak i na zimno, do zabrania ze sobą na piknik, smakuje wyśmienicie! Dziękuję marce OLE!  za nadesłane produkty z których mogłam to danie(...)masła 1 słoiczek czarnych oliwek (marki Ole!) 3 łyżki pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem  (marki Ole!) Sól i pieprz do smaku Zioła prowansalskie do smaku Sposób wykonania: Ciasto drożdżowe: Cukier rozmieszać z suszonymi drożdżami, wlać ciepłe mleko i wodę odstawić na pięć minut do napęcznienia. Do miski wsypać mąkę, dodać sól przemieszać, wlać zaczyn, wbić jajko, dodać oliwę

Wanilia i Kardamon
Racuchy drożdżowe 1854

Babcine racuchy drożdżowe. Niezwykle puszyste i leciutkie. Robione w polskich domach od bardzo dawna! Racuszki z tego przepisu są naprawdę doskonałe, takie jakie jadłam jak byłam mała. Serdecznie polecam wypróbować. Poezja ;) Składniki: (na około 20 racuszków) Ciasto: 40 g świeżych drożdży lub 20 g drożdży suchych 500 g mąki pszennej 1 małe jajko 1,5 szkl. letniego mleka szczypta soli(...)cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Ciasto: Drożdże wymieszać z mąką, cukrem oraz solą ( ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn ! ) Dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto powinno być klejące, ale nie zbyt rzadkie. Przykryć naczynie z ciastem ściereczką i odstawić na około 60-90 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie do ciasta

Nastoletnie Wypiekanie
Norweskie bułeczki budyniowo-kokosowe 136

aromatyczne bułeczki Skoleboller, które są bardzo popularne w Norwegii i w Szwecji. Drożdżówki są naprawdę wyśmienite i  posiadają cudowny kardamonowo - waniliowy zapach. Polecam!  :)   Najpierw należy przygotować ciasto drożdżowe. Mleko przelać do rondelka. Trochę podgrzać, tak aby było letnie. Do mleka dodać masło, cukier, roztrzepane jajko, i wszystko razem wymieszać. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw

Świat Ciasta
Pudding z drożdżówki lub chałki 99

Pudding z drożdżówki lub chałki to idealna propozycja na wykorzystanie nadmiaru słodkiego pieczywa. Na pewnie zdarza Wam się upiec lub kupić jakieś ciasto drożdżowe lub chałkę, która później sobie leży i czerstwieje. Dlatego polecam przygotować zaprezentowany pudding, który pysznie smakuje na ciepło, jak i po ostygnięciu. Czasami specjalnie podsuszam mój ulubiony maślany placek drożdżowy , aby później zajadać się puddingiem, który

Di gotuje
pyszna drożdżówka z twarogiem i śliwkami z nutą anyżu... 102

cukier, sól, wlać letnie mleko z olejem rzepakowym i mielony anyż ( gwiazdki anyżu mielę w młynku do kawy i zmielony w słoiczku przechowuję ), wlać roztrzepane jajka. Hakiem robota wyrabiać ciasto drożdżowe z 7 minut, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Twaróg, jajka, śmietanę, cukier, mąkę ziemniaczaną widelcem rozetrzeć na gładką masę. Forma 28x20 cm z papierem

W Mojej Kuchni Lubię
Pączki z nadzieniem różanym 66

Pączki z nadzieniem różanym to klasyczna propozycja na pyszne pączusie na tłusty czwartek. Marmolada różana, to chyba klasyka. Jeśli to ma być klasyczny przepis, to oczywiście koniecznie musimy przygotować ciasto drożdżowe. Są dwie szkoły przygotowywania pączków, jedna z nich mówi, że pączki nadziewamy po usmażeniu, druga że przed smażeniem. Ja preferuję tą drugą i nadzienie różane dodam do pączków przed(...)około 20 minut. W tym czasie możemy rozpuścić masło i odstawić do przestygnięcia. Po około 20 minut, kiedy rozczyn będzie gotowy, dodajemy go do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być dość elastycznie. Możecie wspomóc się mikserem z hakiem, albo maszyną do chleba. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do miski, oprószonej mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drożdżówki z serem na powitanie wiosny 160

ogrodzie :), za specjalnym podziękowaniem dla Ewy i Wiesia....Oni z pewnością znajdą na tym zdjęciu to, za co mówię ogromne ,, dziękuję,, :). Proste, smaczne połączenie, biały wiejski twaróg i ciasto drożdżowe.... Składniki na ok. 16-20 sztuk: 70 dag mąki pszennej 300 ml mleka 6 dag drożdży 6,5 dag roztopionego masła 12 dag cukru 2 jaja szczypta soli  Nadzienie(...)ruszyły. Jajka ubijamy z resztą cukru. Masło rozpuszczamy i odstawiamy, aby przestygło.  2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, masło, drożdże z mlekiem i jaja z cukrem. Wyrabiamy ciasto, jeśli za bardzo się klei do rąk podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto pozostawiamy z szczelnie zamkniętej misce aby podwoiło swoją objętość.  3. Ser mieszamy z cukrem, wanilią i żółtkami. Wyrośnięte

Apetyczna babeczka
KURS CUKIERNICZY PROWADZONY PRZEZE MNIE ( 3 ) 146

Kolejny Kurs cukierniczy w Krakowskiej Szkole Restauratorów prowadzony przeze mnie zakończony sukcesem! Tym razem był to Kurs I stopnia. Zobaczcie jakie słodkości przygotowaliśmy! Ps. kolejna fantastyczna

Ostra na Słodko
Najlepsze Domowe Jagodzianki z Białym Serem 242

bardziej pożądanych drożdżówek - szczególnie w sezonie letnim, a z dodatkiem pysznego, delikatnego sera tworzą przepyszną słodką przekąskę, której nie sposób się oprzeć. Pyszne, rozpływające się w ustach bułeczki drożdżowe, których serce tworzy nadzienie ze świeżych, aromatycznych jagód, aksamitnego białego sera, a z wierzchu finezyjnie spływa połyskujący lukier to prawdziwa rozkosz podniebienia ukryta w prostocie uwielbianych przez nas Jagodzianek(...)mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki - im więcej jej dodamy tym mniej puszyste będą jagodzianki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy

Słodka Strona
Bułeczki maślane z nutą pomarańczy 143

moje progi zawitał nowy sprzęt - Termomix. Podeszłam do niego dość krytycznie i ze sporą rezerwą. Po pierwszych testach można powiedzieć, że przekonał mnie do siebie. Są dziedziny (np. wyrabianie ciasta drożdżowego), w których naprawdę jest niezastąpiony. Przepis na bułeczki można znaleźć w podstawowej bazie przepisów TM5. Ja go przetworzyłam na własne potrzeby urozmaicając skórką pomarańczową. W efekcie otrzymałam, puszyste, wilgotne(...)łyżki brązowego cukru do posypania bułeczek Wykonanie w TM5: Do naczynia miksującego wkładamy cukry, drożdże, mleko - mieszamy 2min 30s/50C/obr.4. Dodajemy żółtka, masło, skórkę pomarańczową oraz mąkę - wyrabiamy ciasto 1min 30s/interwał. Ciasto formujemy w kulę (ciasto powinno ładnie odchodzić od dłoni, jeśli jest za rzadkie dosypujemy trochę mąki i ponownie wyrabiamy ciasto), lekko oprószamy mąką i przekładamy do suchej miseczki

peggiwkuchni
Pieczone drożdżowe pierogi z soczewicą 235

sól, pieprz, olej do smażenia Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier oraz sól, dokładnie mieszamy. Wodę mieszamy z olejem i dodajemy do mąki, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.  Soczewicę ugotować i odsączyć na sicie. Cebulę drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce na małych oczkach. Cebulę smażymy na sporej(...)około 5 minut. Zestawić z ognia, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Przed dodaniem jajka farsz smakujemy, musi być mocniej przyprawiony i tłustszy, ponieważ trafi do drożdżowego ciasta, które zniweluje jego moc. Wyrośnięte ciasto wyciągnąć na blat, rozwałkować na ok. 3 mm , lekko posypując mąką. Z ciasta wyciąć kółka, nakładać farsz i zlepić. Przygotowane pierogi smarujemy roztrzepanym

Plate of Joy
Łatwa drożdżówka z kruszonką bez wyrabiania i wyrastania 43

Łatwa drożdżówka z kruszonką bez wyrabiania i wyrastania , a może drożdżówka dla leniwych? Jak ją nazwę, to i tak będzie to jedno z najszybszych ciast drożdżowych, które naprawdę szybko znika. Zamarzyła mi się miękka drożdżówka posmarowana masłem, ale uwierzcie, że jest wspaniała bez Czytaj więcej

Di gotuje