ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:235/1038)

z mascarpone,truskawkami, kruszonka z kaszy manny drożdżowe ciasto... 143

truskawkach. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie zostawić do wystudzenia, najlepiej upiec wieczorem i do rana w chłodnym miejscu - ciasto drożdżowe z dodatkiem mascarpone, truskawek jest obłędnie smaczne, wilgotne, aromatyczne i z chrupiącą kruszonką z dodatkiem kaszy manny.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
olejowa drożdżówka z serem i truskawkami... 127

nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut. Cukier puder, sok z cytryny, wodę wymieszać na dość rzadki lukier, polać nim ciasto, zostawić do wystudzenia - olejowe ciasto drożdżowe jest bardzo lekkie, z twarogiem i truskawkami smakuje wybornie...SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pączki 415

Smażenie karnawałowe rozpoczęłam od przepisu na oponki serowe . Tłusty Czwartek zbliża się jednak dużymi krokami, więc najwyższy czas przedstawić na blogu pączki. Są to tradycyjne pączki

Smakołyki Bereniki
pyszne ciasto drożdżowe z jabłkami, kruszonką... 59

grubsze kawałki i powciskać w ciasto. Z podanych składników mikserem zrobić sypką kruszonkę i rozsypać ją na jabłkach. Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra-dół do suchego patyczka, z podanych składników utrzeć nie za gęsty lukier i polać nim kruszonkę, zostawić do wystudzenia ciasta w formie - pyszne, wilgotne ciasto drożdżowe z kawałkami jabłek z kruszonką i delikatnym lukrem

W Mojej Kuchni Lubię
Chleb pszenny na zakwasie żurkowym 238

zakwas żurkowy, dodać sól, ziarna słonecznika, siemienia lnianego, pestki dyni i pozostałą mąkę. Wyrobić ciasto (ja wsypuję wszystkie składnkiki do misy od robota kuchennego i wyrabiam ciasto hakiem do ciast drożdżowego). Wyrobione ciasto przełożyć do misy (ja pozostawiam w misce od robota kuchennego), przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówki

Gospodyni Miejska
RACUCHY DROŻDŻOWE 159

miejsce do wyrastania, na ok.1-1,5h, do podwojenia objętości. U mnie wyrosło w 40 minut. Łyżkę moczyć w naczyniu z wodą (by nie kleiło się ciasto). Mokrą łyżką nabierać ciasto drożdżowe i zsuwać na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na niezbyt dużym palniku, by nie przypalały się mocno z wierzchu, a dopiekały wewnątrz. Racuchy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku

Smaczne Zdrowe
Kilka wskazówek dotyczących drożdży 111

przygotować zaczyn: zamrożone zalać lekko ciepłym (nie gorącym!) mlekiem, wymieszać żeby się rozpuściły, dodać łyżeczkę cukru, łyżkę mąki, wymieszać ponownie i odstawić w ciepłe miejsce. Zaczyn w przypadku przygotowania drożdżowego ciasta to zawsze bezpieczna opcja, żeby sprawdzić czy drożdże są dobre. Wyobraźcie sobie, że wrzucacie wszystkie składniki od razu do miski, wyrabiacie ciasto, ono stoi godzinę, drugą, trzecią(...)małe pęcherzyki powietrza lecą ku górze, ową piankę tworząc. Uwaga: nie wszystkie przepisy wymagają przygotowania zaczynu.  Kolejną kwestią jest ilość drożdży w stosunku do mąki. Do ciasta na zaczynie drożdżowym w domowych wypiekach wykorzystuje się zazwyczaj proporcje 1:20, czyli na 50g świeżych drożdży bierzemy 1kg mąki. Nie polecam dodawania większej ilości drożdży. Widzieliście zapewne przepisy typu „upiecz domowy

Obiad gotowy
Drożdżowe bułeczki do odrywania z kremem orzechowo-czekoladowym i cynamonem 135

Chciałabym napisać, że bułeczki te możecie przygotować sobie wcześniej, a na drugi dzień zabrać ze sobą do szkoły czy pracy, ale nie mogę, bo tego nie

Smaki Na Talerzu
Ulubione słodkie bułeczki z cynamonem i morelami 79

Cynamonki, czyli szwedzkie bułeczki z cynamonem wypiekam na szereg sposobów. Dzisiaj upiekłam cynamonki z suszonymi morelami. Dodatek moreli sprawia, że cynamonki mają lekkokwśny posmak. Zmieniłam też

codojedzenia
Smak z dzieciństwa – racuchy na drożdżach według przepisu mojej babci 97

ciasto na racuchy na drożdżach Cała, pozostałą mąkę wsypuję do dużej miski. Lubię dodatkowo użyć ręcznego przesiewaka do mąki, mam wrażenie, że po jego użyciu ciasto jest pulchne i ładnie rośnie. Podgrzewam resztę mleka i wlewam do mąki wraz z jajkiem i cukrem. Mieszam i dodaję zaczyn z drożdży. Całośc mieszam, aż powstanie gładkie, lekko lejące ciasto. Przykrywam ściereczką(...)racuszków Na patelnię wlewam olej (około 10 łyżek, ciasto drożdżowe lubi olej). Na gorący tłuszcz nakładam mini chochelką porcję ciasta. Łyżkę / chochelkę można zwilżyć każdorazowo zimną wodę, dzięki temu ciasto ładnie wylewa się na patelnię. Smażę ciasto na racuchy drożdżowe z każdej strony po około 2 minuty, az lekko się zarumienią i wyrosną. Pozostałą część ciasta cały czas trzymam

W Kawiarence
Śniadaniowe bułki pszenne na suchych drożdżach / Crusty Bread Rolls 96

wymaganych 6 szklankach mąki nie znalazło się więcej niż 2 szklanki mąki pełnoziarnistej, bo bułeczki mogą wyjść trochę za ciężkie. Ciasto na bułeczki pełnoziarniste będzie bardziej zwarte i cięższe do wyrabiania niż jasne. Ciasto na zwykłe drożdżowe bułeczki pszenne jest elastyczne i miękkie, łatwiejsze do zagniatania. Jeśli ciasto na bułeczki wyda Wam się zbyt klejące, możecie lekko podsypać je mąką(...)gorąca ani zbyt zimna, bo nie uaktywni drożdży - woda ma być przyjemnie ciepła). Spienione drożdże połączyć z mąką i solą, zagniatać ręcznie lub przy pomocy miksera z mieszadłami do ciasta drożdżowego około 10-15 minut, pod koniec wyrabiania dodając oliwę lub olej. Gdyby ciasto za mocno się kleiło, dodać więcej mąki (jeśli użyjecie mąki pełnoziarnistej, być może będzie konieczność dodania

Lekcje w kuchni
Makowiec drożdżowy 339

najlepszy makowiec drożdżowy jaki jadłam w życiu:) Do tej pory z drożdżowych ciast wyjadałam tylko masę makową bo reszta była zbyt sucha… Ten makowiec jest super wilgotny i wyjątkowo pyszny. Co prawda jestem guła i ciągle mi pęka przy pieczeniu ale zawsze i tak jest pyszny. Z tym pękaniem to jest tak, że najpierw myślałam, że to mój piekarnik(...)tylko wrócę to szybko wrzucę przepis, żeby wszyscy mogli z niego skorzystać – co niniejszym czynię… Zapraszam na wyjątkowo pyszny makowiec drożdżowy…:)   Makowiec drożdżowy – składniki (na dwa ciasta): 600 g mąki 3 jajka + 1 jajko do posmarowania ciasta 1/2 szkl cukru 1/2 szkl rozpuszczonego (przestudzonego) masła 1 szkl mleka lekko podgrzanego 2 łyżeczki wanilii 3 łyżeczki

UgotujmyTo.pl
Lukier cytrynowy 56

Lukier cytrynowy jest najlepszym dodatkiem do ciast w każdej postaci. W Polsce jest bardzo popularny, ze względu na łatwość i szybkość przygotowania. Drożdżówka lub pączek oblany lukrem smakuje obłędnie. Dodatek białego barwnika powoduje, że nasz lukier nie tylko pięknie ożywia smak naszych łakoci, lecz również wygląda obłędnie. Zobacz również przepis na ciasto drożdżowe lub ciasto ucierane z kakaowym wzorem . Print

SmartBake.pl
Jaki robot kuchenny wybrać? 73

stali nierdzewnej. Standardowe roboty z misą oferują podstawowe funkcje, jak mieszanie, miksowanie czy ubijanie. Ich mieszadła obracają się wokół własnej osi w sposób jednokierunkowy. Nadają się zatem do wyrabiania ciasta kruchego lub biszkoptowego, mieszania kremów czy ubijania białek na bezę . Robot planetarny Zelmer ZKR 1300B (źródło: https://inlago.pl/produkt/robot-planetarny-zelmer-zkr-1300,65876) Robot kuchenny z malakserem Jest to robot kuchenny wielofunkcyjny , który też(...)stanie wykonać urządzenie.  Dostępne w sprzedaży urządzenia zwykle mają silniki o mocy od 350 do 1500 W . Jaka moc robota będzie odpowiednia? Jeśli chcemy mieć mikser do ciasta drożdżowego albo ciasta na chleb, to powinniśmy wybrać model o mocy powyżej 800 W . Jeżeli robot ma też pełnić funkcję maszynki do mielenia mięsa, to warto postawić na model o mocy

Słodkie okruszki