kuchni żydowskiej i są tradycyjnym produktem Lubelszczyzny. Nadzienie cebulowo-makowe należy przygotować dzień wcześniej. Nie są skomplikowane, ale proces twórczy ;) jest rozciągnięty w czasie. Co jest charakterystyczne dla ciasta drożdżowego, a tu jeszcze dodatkowo należy poczekać aż farsz "dojrzeje". Niech to nikogo nie zniechęca, bo wypiek jest jak najbardziej godny polecenia. Najlepsze na ciepło, kolejnego dnia można odgrzać w mikrofali
zadanie-gotowanieKolejny pomysł na drożdżówkę z dodatkiem pysznej Nutelli. Nie wiem jak Wy, ale ja wprost przepadam za tym kremem czekoladowym:) W połączeniu z ciastem drożdżowym tworzy naprawdę smaczny duet około 16 bułeczek 3 godziny składniki: 600 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 250 ml mleka 125 g masła 5 łyżek cukru szczypta soli 3 jajka Nutella wykonanie: Drożdże włożyć(...)pozostałego mleka dodać masło i podgrzać wszystko. W misce pomieszać mąkę, sól i cukier. Dodać rozczyn z drożdży i powoli pomieszać. Następnie dodać jajka, ciepłe mleko wciąż powoli mieszając. Ciasto wyrabiać około 15 minut. Następnie odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić je na 3 części. Rozwałkować na równe placki. Do środka każdego z nich ponakładać Nutelle. Zwijać
Ania i Marcin gotująTaki drożdżowiec, puszysty i wilgotny pamiętam z domu mojej babci Józi. Zawsze jak ją odwiedzaliśmy to ciasto drożdżowe na stole było, jak ona to robiła że było zawsze i zawsze świeże zostanie jej słodką tajemnicą jak i to jak go robiła. Babci już nie ma, ja przepisu nie dostałam ale mogę tym drożdżowcem ze śliwkami choć trochę zbliżyć się
Moje Małe Czarowanietych rogalikach z czystym sumieniem można powiedzieć "expresowe". Zazwyczaj wiele osób, szczególnie początkujących w sztuce kulinarnej zniechęca się do ciasta drożdżowego, ze względu na dość długi i żmudny proces wyrastania. Tym razem jest inaczej 👍 Lekko wyrasta nam tylko rozczyn, a potem już wszystko idzie naprawdę szybciutko. Polecam przepis, bo jest prosty i szybki, a rogaliki są naprawdę pyszne. Mięciutkie(...)cukier, jaja, drożdże, cukier waniliowy. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli oraz olej. Wyrabiamy całość na gładką masę. W razie potrzeby podsypujemy ciasto odrobiną mąki. Przekładamy na stolnicę. Wykrawamy trójkąty. Na środek każdego nakładamy nadzienie. Formujemy rogale. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możemy posmarować je roztrzepanym jajkiem (będą wtedy po upieczeniu
Walijskie Pichceniewłaśnie ten gatunek ciasta piekę najczęściej. Dziś zapraszam na klasyczne, bardzo polskie (bo chyba nigdzie na świecie nie wypieka się identycznych) drożdżówki z serem. Nie mam najmniejszych problemów z ciastem drożdżowym, więc drożdżówki są mięciutkie, aromatyczne i bardzo smaczne 😊 Składniki (na około 10 -12 sztuk) : 500g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki(...)wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. W czasie, gdy ciasto rośnie przygotowujemy sobie nadzienie. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiając do smaku cukrem. Wyrośnięte
Walijskie PichcenieJakiego ciasta nie może u Was zabraknąć na Święta? U nas jest to makowiec, obowiązkowe ciasto świąteczne co roku. Był czas kiedy za nim nie przepadałam, i wybierałam w święta inne wypieki, ale z biegiem lat coraz bardziej go doceniam. Delikatne, drożdżowe ciasto i domowa masa makowa. Możecie iść na skróty i użyć jakiejś gotowej, wszak przed świętami jest
Smaczny zeszytHiszpanii jest ona nazywana empanada gallega, to w zależności od regionu różni się nieco składem farszu jak i produktów dodawanych do samego ciasta.Ta najbardziej klasyczna to placek upieczony na cieście drożdżowym z nadzieniem warzywnym z tuńczykiem i jajkiem na twardo. Bardzo smaczna też jest empanada z chorizo. Natomiast moja dzisiejsza wersja jest bez tuńczyka. Inspirację czerpałam z bloga
Kulinarne przygody Gatityminut i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę wyrośnięte ciasto hakiem robota kilka razy zamieszać aby odgazować ciasto dwie keksówki 22x11 cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i włożyć ciasto drożdżowe, zostawić na 20 minut aby podrosło piec w 200 C około 35-40 minut, do suchego patyczka LUKIER: lukier zrobiłam nie za gęsty, cukier puder wymieszać ze śmietaną
W Mojej Kuchni Lubięuzyskamy znów mięciutkie pączki. Z poniższego przepisu można przygotować 10 sztuk, nieco mniejszych od tradycyjnych. Do przygotowania ciasta wykorzystałam mrożone purée z dyni. Pączki dyniowe z nadzieniem orzechowym Składniki: ciasto drożdżowe 250g mąki pszennej 140g purée z dyni 80ml mleka (u mnie pół na pół z wodą) 20g masła 8g drożdży 1 żółtko 5 łyżeczek cukru szczypta soli nadzienie orzechowe(...)wanilią (lub zwykłego) sos karmelowy 100g cukru 50ml wody 60ml śmietanki 30% 20g masła olej rzepakowy do smażenia garść orzechów włoskich do posypania wierzchu (około 20g) Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać połowę lekko podgrzanego (ma być letnie) mleka oraz 1 łyżkę mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia
Smakołyki BerenikiTłusty czwartek zbliża się ogromnymi krokami, więc dziś mam dla was kolejny tłusty przepis! Są to oponki , ale nie tradycyjne do jakich jesteśmy przyzwyczajeni (drożdżowe, serowe), ale z ciasta francuskiego. Takie oponki są bardzo proste w przygotowaniu i ich zrobienie (razem z pieczeniem) zajmuje tylko 5 minut (czas bez studzenia)! Robienie takich oponek to sama przyjemność, a jedzenie(...)udany! Po kilku dniach zrobiłem już w większej ilości i znikły ze stołu momentalnie. Szybkie oponki z ciasta francuskiego w 5 minut - przepis: Składniki na ok. 30 oponek: Blat drożdżowego ciasta francuskiego 1 l oleju o neutralnym smaku np. rzepakowy, słonecznikowy lub smalcu Cukier do obtoczenia Przygotowanie: Z ciasta francuskiego (może być zamrożone lub w temperaturze pokojowej) wykrawamy za pomocą
Kuchnia ŁukaszaPyszny, odrywany chlebek przygotowany z małych, okrągłych bułeczek, które przypominają bąbelki - stąd wzięła się jego nazwa. Bułeczki przygotowujemy z ciasta drożdżowego, smarujemy masełkiem czosnkowym i posypujemy mozzarellą, dzięki temu po upieczeniu, ser staje się ciągnący. Otrzymujemy mięciutki i pachnący chlebek, którego nie trzeba kroić, a jego odrywanie wciąga niesamowicie! Ma pyszny, czosnkowy smak oraz aromat i znika w tempie ekspresowym(...)pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość. Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy sól, żółtka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy
Kuchnia MagdaLenyPyszny, odrywany chlebek przygotowany z małych, okrągłych bułeczek, które przypominają bąbelki - stąd wzięła się jego nazwa. Bułeczki przygotowujemy z ciasta drożdżowego, smarujemy masełkiem czosnkowym i posypujemy mozzarellą, dzięki temu po upieczeniu, ser staje się ciągnący. Otrzymujemy mięciutki i pachnący chlebek, którego nie trzeba kroić, a jego odrywanie wciąga niesamowicie! Ma pyszny, czosnkowy smak oraz aromat i znika w tempie ekspresowym(...)pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość. Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy sól, żółtka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy
Kuchnia MagdaLenysami spróbujcie!!! (Tortownica o średnicy 16 cm) 1 opakowanie drożdży instant (7-8g) 2/3 szklanki (*) letniej wody 1,5 szklanki mąki pszennej (polecam typ 550 - do ciast drożdżowych ) 1 szczypta soli (solidna) 4 łyżki cukru (płaskie) Dodatkowo: 600g ciemnych winogron (**) 4-5 łyżek cukru Drożdże wymieszać z 1/4 szklanki wody (letniej, ale nie gorącej!) i odstawić(...)należy wlać drożdże i resztę wody. Całość dokładnie wyrobić - do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji (idealnie odchodzącej od rąk) i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. (Ciasto powinno podwoić swoją objętość.) Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą z nich rozwałkować na placek o grubości 1,5-2 cm, a pierwszy z nich ułożyć
Di gotujeroku (s. 284) podaje: Przeważnie słodkie (bywają też i słone) małe placki smażone z obu stron na tłuszczu (…). W północnej części województwa śląskiego, w regionie częstochowskim, tradycyjne racuchy z ciasta drożdżowego były często zakąską na sylwestra i ostatki, czasem też stanowiły proste danie obiadowe. Posypywane są cukrem pudrem lub podawane z powidłami.” Racuchy drożdżowe jak pączki. Składniki(...)masa lekko się spieni (ok. 2 minut) – wlewamy do miski z mąką. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn. Mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa, bez widocznych grudek mąki. Ciasto ma być dość wolne i lejące. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. W szerokim garnku (u mnie gęsiarka) rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia
mojewypiekiinietylkookoło 30 sztuk, więc idealnie nadadzą się na imprezkę. Jeżeli lubicie orzeszki ziemne, miód, to ten przepis wam podpasuje. Przepis na ciasto jest ze strony Moje wypieki . Przepis na nadzienie jest mój autorski. Składniki na ciasto drożdżowe: 500 gr mąki pszennej chlebowej lub zwykłej 7 gr drożdży instant lub 15 gr drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczka soli(...)cukier, sól mieszamy, ze świeżych drożdży najpierw robimy rozczyn . Mleko z masłem podgrzewamy, aby masło się rozpuściło. Temperatura mleka nie może być zbyt wysoka ponieważ drożdże zostaną sparzone i ciasto nie wyrośnie (najlepsza to około 40 st). Do mieszanki z mąką dodajemy jajka i masło z mlekiem. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Odstawimy ciasto w misce
moj przepis naokoło 30 sztuk, więc idealnie nadadzą się na imprezkę. Jeżeli lubicie orzeszki ziemne, miód, to ten przepis wam podpasuje. Przepis na ciasto jest ze strony Moje wypieki . Przepis na nadzienie jest mój autorski. Składniki na ciasto drożdżowe: 500 gr mąki pszennej chlebowej lub zwykłej 7 gr drożdży instant lub 15 gr drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczka soli(...)cukier, sól mieszamy, ze świeżych drożdży najpierw robimy rozczyn . Mleko z masłem podgrzewamy, aby masło się rozpuściło. Temperatura mleka nie może być zbyt wysoka ponieważ drożdże zostaną sparzone i ciasto nie wyrośnie (najlepsza to około 40 st). Do mieszanki z mąką dodajemy jajka i masło z mlekiem. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Odstawimy ciasto w misce
moj przepis nasię na imprezkę. Jeżeli lubicie orzeszki ziemne, miód, to ten przepis wam podpasuje. Przepis na ciasto jest ze strony Moje wypieki . Przepis na nadzienie jest mój autorski. Składniki na ciasto drożdżowe: 500 gr mąki pszennej chlebowej lub zwykłej 7 gr drożdży instant lub 15 gr drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczka soli 75 g masła 150-200 ml mleka(...)cukier, sól mieszamy, ze świeżych drożdży najpierw robimy rozczyn . Mleko z masłem podgrzewamy, aby masło się rozpuściło. Temperatura mleka nie może być zbyt wysoka ponieważ drożdże zostaną sparzone i ciasto nie wyrośnie (najlepsza to około 40 st). Do mieszanki z mąką dodajemy jajka i masło z mlekiem. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Odstawimy ciasto w misce
moj przepis nasię na imprezkę. Jeżeli lubicie orzeszki ziemne, miód, to ten przepis wam podpasuje. Przepis na ciasto jest ze strony Moje wypieki . Przepis na nadzienie jest mój autorski. Składniki na ciasto drożdżowe: 500 gr mąki pszennej chlebowej lub zwykłej 7 gr drożdży instant lub 15 gr drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczka soli 75 g masła 150-200 ml mleka(...)cukier, sól mieszamy, ze świeżych drożdży najpierw robimy rozczyn . Mleko z masłem podgrzewamy, aby masło się rozpuściło. Temperatura mleka nie może być zbyt wysoka ponieważ drożdże zostaną sparzone i ciasto nie wyrośnie (najlepsza to około 40 st). Do mieszanki z mąką dodajemy jajka i masło z mlekiem. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Odstawimy ciasto w misce
moj przepis na