życia - cieszenia się świeżutkimi bułeczkami na śniadanie, czy gorącym kakao z jeszcze delikatnie ciepłą drożdżówką z kruszonką. Nie macie wrażenia, że właśnie dzięki takim małym przyjemnością, zapachem pieczonego ciasta drożdżowego unoszącym się w domu, gorącym kakao pitym z książką w ręku otulonym puchatym kocykiem człowiek nabiera poczucia bezpieczeństwa i pewności, że wszystko będzie dobrze. Zapachy, które koją i pozwalają(...)otrębów ( u mnie żytnie), 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki miodu, 20 g świeżych drożdży, 40 g miękkiego masła, 270 ml letniej wody Wszystkie składniki umieścić w misce. Ciasto wyrabiałam przy pomocy miksera przez ok. 10 minut. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte należy odgazować i podzielić na 10 równych części (ok. 87 g). Uformowane bułeczki ułożyć
Plate of Joymąki 3 dkg drożdży 1 szklanka wody 1/2 szklanki oleju 3 cebule sól, pieprz mak 1 jajko Przygotowanie: Z mąki, drożdży, wody i oleju zagnieść elastyczne ciasto drożdżowe … Czytaj dalej Cebularze
czarrna od kuchniSkładniki: 400 g mąki 3 dkg drożdży 1 szklanka wody 1/2 szklanki oleju 3 cebule sól, pieprz mak 1 jajko Przygotowanie: Z mąki, drożdży, wody i oleju zagnieść elastyczne ciasto drożdżowe … Czytaj dalej Cebularze
czarrna od kuchnizagniatania, bez odpalania miksera, bez brudzenia sobie rąk :) Poniższe ciasto drożdżowe znacznie różni się od jego najbardziej popularnej, tradycyjnej wersji - nie tylko w smaku, ale i w sposobie przygotowania. Jest przede wszystkim bardziej wilgotne i zwarte , a to za sprawą dodania oleju. Ale przez to nie wysycha i długo zachowuje świeżość. Najistotniejszą rozbieżność stanowi jednak tu sposób
Grunt to przepis!pokrojonych na połówki wykonanie masy serowej: Ser mielimy, dodajemy cukier, śmietanę, żółtko i ekstrakt, miksujemy. Białko ubijamy na pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki 100 g cukru 220 g mleka 1 jajko 40 g drożdży 80 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli dodatkowo białko do posmarowania drożdżówek wykonanie: Masło roztapiamy(...)całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko i rozpuszczone w mleku drożdże. Całość zagniatamy. Pod koniec stopniowo dodajemy roztopione masło i zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy na stolnicę. Dzielimy na 16 równych kawałków, z każdej części formujemy kulkę i układamy na blasze, spłaszczamy denkiem
Domowy Smak Jedzeniakruszonki 😉 Sprawdzony przepis, który zawsze się udaje - drożdżówka rośnie wysoka, a do tego jest puszysta i miękka, nawet na drugi dzień. Zachęcam do spróbowanie - nie bójcie się ciasta drożdżowego 😉 Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 70 g drożdży 3 jajka 2 żółtka 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru 4 łyżki cukru pudru 70 g masła szczypta soli Kruszonka(...)mąki. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min., aby wyrósł. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, żółtka, cukier puder, szczyptę soli oraz pozostałą mąkę. Wyrabiamy ciasto na pulchne i sprężyste. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Zagniatamy ciasto, aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe
Kuchnia MagdaLenykilka dni wyjeżdżamy na wakacje.To już ostatnia,przedwakacyjna propozycja na słodkie popołudnie.Ciasto drożdżowe z owocami zawsze się sprawdzi.Polecam i do zobaczenia we wrześniu!. Składniki na zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie , odstawić na około
Ladylaura.Mój ostatni wypiek drożdżowy zrobiłam na maślance. Miałam tyle obaw, a zupełnie niepotrzebnie. Strucla wyszła taka jak lubię, w środku wilgotna, ale nie ciężka, na zewnątrz chrupka, idealna nawet na drugi dzień. Dodatek mielonych orzechów laskowych, cynamonu i kwaskowego dżemu morelowego sprawiają, że ma znakomity smak. Widokiem zawijanej strucli najbardziej zachwyciła się moja młodsza córka. Dzielnie pomagała utrzeć cytrynowy(...)przygotowaniu, bardzo efektowna, a przede wszystkim pyszna. Taka s trucla nie może być nieatrakcyjna J Zawijana strucla orzechowa Składniki na struclę pieczon ą w tortownicy 28 cm: Ciasto drożdżowe 450g mąki pszennej (u mnie 250g tortowej i 200g manitoba) 2 jajka 1 szklanka maślanki ( pokojowa temp.) 25g świeżych drożdży 80g masła 60g cukru Nadzienie: 2 łyżki roztopionego masła 170g
Mia Cucina Sofietadobre szybko się kończy, tak też stało się z sezonem na rabarbar. Kwaśne i cierpkie, nie za bardzo nadają się by je spożywać jako samodzielną przekąskę, ale w drożdżowym cieście pasują wprost idealnie. składniki 0,5 kg mąki 1 spora łodyga rabarbaru lub dwie mniejsze 3 jajka 25 g drożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju dodatkowo
Miód i pieprzMega maślane ciasto z rabarbarem i kruszonką. Cudownie smakuje z kubkiem mleka lub kawy. My nie mogliśmy się oprzeć i jedliśmy jeszcze ciepłe. Ciasto drożdżowe: 35 g świeżych drożdży 6 łyżek cukru łyżka cukru waniliowego 150 ml ciepłego mleka 550 g mąki pszennej 2 jajka szczypta soli 100 g rozpuszczonego masła Masło z cukrem: 100 g masła 100 g cukru
Smakołyki Asinazwa klusek drożdżowych ugotowanych na parze. W Wielkopolsce kluchy na łachu jada się jako dodatek do kaczki pieczonej z jabłkami. Śląskie buchty zjada sie z owocowym sosem, najczęściej jagodowym. Dzięki mrożonym owocom Hortex możemy takie buchty serwować cały rok. Buchty z owocami Hortex 1 opakowanie mrożonki Hortex 3 łyżki brązowego cukru szczypta kardamonu ciasto: około 500 g mąki(...)Drożdże rozetrzyj z 2 łyżkami cukru. Do mleka dodaj drożdże i 2 łyżki mąki. Odstaw. Gdy drożdże zaczną się burzyć dodaj pozostałe składniki ciasta i wyrób gładkie ciasto drożdżowe.Odstaw ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość rozwałkuj je na placek po czym wykrawaj szkalnką koła. Odstaw je do ponownego wyrośnięcia. Gotuj kluski na parze w parowarze
Gotuj Sam!Bardzo lubimy ciasta drożdżowe, jednak po raz pierwszy piekłam je w czekoladowej wersji. muszę przyznać, że wyszło bardzo smaczne, mocno czekoladowe a dzięki owocom soczyste;) Ja użyłam czereśni i resztki truskawek, jakie jeszcze znalazłam w ogródku, ale możecie użyć dowolnych owoców, a nawet dać ich troszkę więcej- około 800g. Podałam z ubitą kremówką... Inspiracja Ciasto: 750g mąki pszennej, 100g masła
Z miłości do słodkościsama, bo taki wydaje mi się najlepszy, ale można spokojnie użyć tego z paczki. Natomiast do lukru dodałam soku z cytryny, aby trochę przełamać słodki smak. Lubię wypieki z ciasta drożdżowego, ale dla mnie najlepsze są tego dnia, w którym zostały przyrządzone. Dzisiaj były słodkim ukojeniem na kiepski początek zimowego dnia. Polecam :) Składniki: 250 ml mleka 500 g mąki pszennej(...)stosujemy suche to dodajemy je do suchych składników, a mleko lekko podgrzewamy. Do wyrośniętego rozczynu dodać roztopione masło i roztrzepane jajko. Suche składniki połączyć z mokrymi. Wyrobić dobrze ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje i uformować kule. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między bułkami odstępy. Znowu pozostawić do wyrośnięcia
zadanie-gotowaniePełnoziarniste jagodzianki z kruszonką dla cukrzyka Pełnoziarniste jagodzianki z kruszonką to wspaniały pomysł na zdrowy podwieczorek - po kilku modyfikacjach wspaniale sprawdzą się jako jagodzianki dla cukrzyka . Takie drożdżowe, maślane bułeczki z jagodami pysznie smakują z kubkiem kakao, mleka, herbaty lub kawy. Łatwe drożdżówki z jagodami udadzą się nawet początkującym w kuchni. Można je przygotować na drożdżach suchych lub świeżych(...)Wasze razowe drożdżówki z jagodami były naprawdę pyszne, pamiętajcie o schłodzeniu kruszonki. Zimne i pokruszone na grube okruchy ciasto będzie smakować wspaniale po upieczeniu. Przepis na pełnoziarniste jagodzianki z kruszonką dla cukrzyka jest bardzo uniwersalny. To samo ciasto drożdżowe i kruszonkę warto wykorzystać do upieczenia bułeczek z innymi owocami - sprawdzą się wszystkie sezonowe (wypróbujcie na przykład wersji ze śliwkami, gruszkami
Lekcje w kuchnisię tuż przy szkole. Podczas przerw wypełniała się po brzegi grupą spragnionych słodkości nastolatków. Do dziś pamiętam smak tych drożdżówek :) Zaletą bułeczek Liski jest niezwykła delikatność ciasta. Tradycyjne ciasto drożdżowe z reguły następnego dnia jest twardawe. To jest nadal pyszne i miękkie i - co bardzo ważne - nie robi się kluchowate pod owocami. Jeśli lubicie(...)podgrzanego mleka, kilka łyżek mąki i dobrze wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut, żeby rozczyn zaczął pracować. Po tym czasie dodać resztę składników i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Odstawić przykryte na około półtorej godziny. Ciasto powinno podwoić objętość. Przygotować nadzienie mieszając ze sobą śmietanę, dżem i cynamon. Z ciasta formować bułeczki, lekko spłaszczać górę
Codzienna kuchnia niecodzienna