Tłusty czwartek zbliża się ogromnymi krokami, więc dziś mam dla was kolejny tłusty przepis! Są to oponki , ale nie tradycyjne do jakich jesteśmy przyzwyczajeni (drożdżowe, serowe), ale z ciasta francuskiego. Takie oponki są bardzo proste w przygotowaniu i ich zrobienie (razem z pieczeniem) zajmuje tylko 5 minut (czas bez studzenia)! Robienie takich oponek to sama przyjemność, a jedzenie(...)udany! Po kilku dniach zrobiłem już w większej ilości i znikły ze stołu momentalnie. Szybkie oponki z ciasta francuskiego w 5 minut - przepis: Składniki na ok. 30 oponek: Blat drożdżowego ciasta francuskiego 1 l oleju o neutralnym smaku np. rzepakowy, słonecznikowy lub smalcu Cukier do obtoczenia Przygotowanie: Z ciasta francuskiego (może być zamrożone lub w temperaturze pokojowej) wykrawamy za pomocą
Kuchnia ŁukaszaPyszny, odrywany chlebek przygotowany z małych, okrągłych bułeczek, które przypominają bąbelki - stąd wzięła się jego nazwa. Bułeczki przygotowujemy z ciasta drożdżowego, smarujemy masełkiem czosnkowym i posypujemy mozzarellą, dzięki temu po upieczeniu, ser staje się ciągnący. Otrzymujemy mięciutki i pachnący chlebek, którego nie trzeba kroić, a jego odrywanie wciąga niesamowicie! Ma pyszny, czosnkowy smak oraz aromat i znika w tempie ekspresowym(...)pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość. Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy sól, żółtka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy
Kuchnia MagdaLenyPyszny, odrywany chlebek przygotowany z małych, okrągłych bułeczek, które przypominają bąbelki - stąd wzięła się jego nazwa. Bułeczki przygotowujemy z ciasta drożdżowego, smarujemy masełkiem czosnkowym i posypujemy mozzarellą, dzięki temu po upieczeniu, ser staje się ciągnący. Otrzymujemy mięciutki i pachnący chlebek, którego nie trzeba kroić, a jego odrywanie wciąga niesamowicie! Ma pyszny, czosnkowy smak oraz aromat i znika w tempie ekspresowym(...)pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość. Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy sól, żółtka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy
Kuchnia MagdaLenysami spróbujcie!!! (Tortownica o średnicy 16 cm) 1 opakowanie drożdży instant (7-8g) 2/3 szklanki (*) letniej wody 1,5 szklanki mąki pszennej (polecam typ 550 - do ciast drożdżowych ) 1 szczypta soli (solidna) 4 łyżki cukru (płaskie) Dodatkowo: 600g ciemnych winogron (**) 4-5 łyżek cukru Drożdże wymieszać z 1/4 szklanki wody (letniej, ale nie gorącej!) i odstawić(...)należy wlać drożdże i resztę wody. Całość dokładnie wyrobić - do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji (idealnie odchodzącej od rąk) i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. (Ciasto powinno podwoić swoją objętość.) Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą z nich rozwałkować na placek o grubości 1,5-2 cm, a pierwszy z nich ułożyć
Di gotujeroku (s. 284) podaje: Przeważnie słodkie (bywają też i słone) małe placki smażone z obu stron na tłuszczu (…). W północnej części województwa śląskiego, w regionie częstochowskim, tradycyjne racuchy z ciasta drożdżowego były często zakąską na sylwestra i ostatki, czasem też stanowiły proste danie obiadowe. Posypywane są cukrem pudrem lub podawane z powidłami.” Racuchy drożdżowe jak pączki. Składniki(...)masa lekko się spieni (ok. 2 minut) – wlewamy do miski z mąką. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn. Mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa, bez widocznych grudek mąki. Ciasto ma być dość wolne i lejące. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. W szerokim garnku (u mnie gęsiarka) rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia
mojewypiekiinietylkookoło 30 sztuk, więc idealnie nadadzą się na imprezkę. Jeżeli lubicie orzeszki ziemne, miód, to ten przepis wam podpasuje. Przepis na ciasto jest ze strony Moje wypieki . Przepis na nadzienie jest mój autorski. Składniki na ciasto drożdżowe: 500 gr mąki pszennej chlebowej lub zwykłej 7 gr drożdży instant lub 15 gr drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczka soli(...)cukier, sól mieszamy, ze świeżych drożdży najpierw robimy rozczyn . Mleko z masłem podgrzewamy, aby masło się rozpuściło. Temperatura mleka nie może być zbyt wysoka ponieważ drożdże zostaną sparzone i ciasto nie wyrośnie (najlepsza to około 40 st). Do mieszanki z mąką dodajemy jajka i masło z mlekiem. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Odstawimy ciasto w misce
moj przepis naokoło 30 sztuk, więc idealnie nadadzą się na imprezkę. Jeżeli lubicie orzeszki ziemne, miód, to ten przepis wam podpasuje. Przepis na ciasto jest ze strony Moje wypieki . Przepis na nadzienie jest mój autorski. Składniki na ciasto drożdżowe: 500 gr mąki pszennej chlebowej lub zwykłej 7 gr drożdży instant lub 15 gr drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczka soli(...)cukier, sól mieszamy, ze świeżych drożdży najpierw robimy rozczyn . Mleko z masłem podgrzewamy, aby masło się rozpuściło. Temperatura mleka nie może być zbyt wysoka ponieważ drożdże zostaną sparzone i ciasto nie wyrośnie (najlepsza to około 40 st). Do mieszanki z mąką dodajemy jajka i masło z mlekiem. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Odstawimy ciasto w misce
moj przepis nasię na imprezkę. Jeżeli lubicie orzeszki ziemne, miód, to ten przepis wam podpasuje. Przepis na ciasto jest ze strony Moje wypieki . Przepis na nadzienie jest mój autorski. Składniki na ciasto drożdżowe: 500 gr mąki pszennej chlebowej lub zwykłej 7 gr drożdży instant lub 15 gr drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczka soli 75 g masła 150-200 ml mleka(...)cukier, sól mieszamy, ze świeżych drożdży najpierw robimy rozczyn . Mleko z masłem podgrzewamy, aby masło się rozpuściło. Temperatura mleka nie może być zbyt wysoka ponieważ drożdże zostaną sparzone i ciasto nie wyrośnie (najlepsza to około 40 st). Do mieszanki z mąką dodajemy jajka i masło z mlekiem. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Odstawimy ciasto w misce
moj przepis nasię na imprezkę. Jeżeli lubicie orzeszki ziemne, miód, to ten przepis wam podpasuje. Przepis na ciasto jest ze strony Moje wypieki . Przepis na nadzienie jest mój autorski. Składniki na ciasto drożdżowe: 500 gr mąki pszennej chlebowej lub zwykłej 7 gr drożdży instant lub 15 gr drożdży świeżych 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczka soli 75 g masła 150-200 ml mleka(...)cukier, sól mieszamy, ze świeżych drożdży najpierw robimy rozczyn . Mleko z masłem podgrzewamy, aby masło się rozpuściło. Temperatura mleka nie może być zbyt wysoka ponieważ drożdże zostaną sparzone i ciasto nie wyrośnie (najlepsza to około 40 st). Do mieszanki z mąką dodajemy jajka i masło z mlekiem. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Odstawimy ciasto w misce
moj przepis naCiasto drożdżowe odrywane z dodatkiem kakao znika w mgnieniu oka. Jest idealne na drugie śniadanie, podwieczorek czy deser. Pasuje do kawy, herbaty, mleka lub kakao. Nie znam drugiego takiego ciasta, które znikałoby w takim tempie. W ciągu ostatniego tygodnia robiłam je już 3 razy i zanim zdążyłam pomyśleć o zdjęciach już go nie było 😉 Pulchna, mięciutka drożdżówka, której nie trzeba
Kuchnia MagdaLenyobudzą”, jeżeli suszone to nie musisz (ja i tak czekam, no wiecie: ufaj i sprawdzaj). Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, jogurt/mleko kokosowe i zaczyn drożdżowy. Zagnieć ciasto (trwać to powinno z 10 minut, im dłużej wyrabiasz tym lepiej ciasto wyrośnie i będzie bardziej puszyste), pod sam koniec możesz(...)wrobić w ciasto rozmaryn/tymianek/oregano/suszone pomidory itp. Przykryj miskę czystą ściereczką i umieść w ciepłym miejscu do czasy aż podwoi swoją objętość – 1-2 h. Ja zawsze chowam ciasto drożdżowe na czas wyrastania do wyłączonego piekarnika, lub na chwilkę go wcześniej włączam aby ciut się nagrzał), bo mam pewność, że z żadnej strony nie będzie wiało, a ciasto będzie miało
greenscarfDrożdżówki z serem i truskawkami to podwieczorek, z którym kojarzy mi się czerwiec. Nie wiem jak Wy, ale na uwielbiam połączenie puszystego ciasta drożdżowego , truskawek i delikatnej kruszonki. Uważam, że to zestaw idealny. Jest tylko jeden mały problem, mianowicie ich przygotowanie wymaga włączenia piekarnika. Tak, wiem, moje mieszkanie również nie jest za duże, dodatkowo usytuowane jest na ostatnim piętrze(...)atutem jest to, że na śniadanie mam już gotowe, pachnące drożdżówki, które sprawiają, że poranek jest dużo przyjemniejszy Drożdżówki z serem i truskawkami przepis na 9 bułeczek Składniki: Ciasto: 500 g mąki tortowej 10 g suchych drożdży 2 łyżki cukru szczypta soli 150 ml ciepłego mleka 60 g rozpuszczonego masła jajko Masa serowa: 250 g twarogu chudego żółtko 3 łyżki
365 dni dookoła kuchnipotem miesza do połaczenia się: drewnianą łyżką lub hakiem miksera. Tym razem moją drożdżówkę zrobiłam z prażonymi jabłkami, które wyłożyłam na ciasto, a całość posypałam obficie kruszonką. No bo ciasto drożdżowe bez kruszonki - nie istnieje 😍 Szybko i prosto! Polecam gorąco! Składniki: (na blachę 31cmx41cm) 10 dkg świeżych drożdży 5 całych jaj szczypta soli 3/4 szkl. oleju 1 szkl. zimnego(...)wszystkie składniki w podanej wyżej kolejności. Przykryć ściereczką i odstawić na min. 3 godziny (mozna na dłużej - ja często przygotowuję składniki w misce wieczorem, i zostawiam do rana. Ciasto nie musi stać w ciepłym!). Po tym czasie ciasto wyrobić (ja zrobiłam to przy użyciu drewnianej łyżki. (Wyrabiałam ok. 5 minut, do momentu, kiedy wszystkie składniki połączyły sie i otrzymałam
Walijskie PichceniePrzepis pochodzi ze starego bloga gdzie są zdjęcia nie wyraźne ,tu macie link klik do przepisu . Ciasto piekłam kilka razy zawsze się sprawdza .polecam
Moje WyrobyOdstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Przygotować kruszonkę: dobrze ugnieść / rozcierać w dłoniach wszystkie składniki aż całość zacznie się do siebie kleić. pokruszyć w granulki. Ciasto drożdżowe podsypać mąką, wyłożyć na stolnicę, rozwałkować i wkłożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Przykryć ściereczką i odstawić na około 10 minut. Po tym czasie posypać ciasto
Ukojenie Podniebienia