www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Co roku, dzięki uprzejmości brata - mam nadmiar czereśni. Frużelina, marmolada, dżem, ciasto, do mrożenia - wszystko to przerabiam... Ale odkąd przyrządziłam czereśnie w cieście drożdżowym - stały się one o obowiązkowym przysmakiem każdego lata. Są przepyszne i uwielbiane przeze mnie i moją rodzinę! Co prawda - wymagają troszkę "zabawy", ale nie jest to trudne, a efekt - rewelacja
Di gotujeJagodzianki to bułeczki drożdżowe nadziane jagodami i najczęściej dopieszczone lukrem. Bywa też,że są obsypane kruszonką,jednak ja moje udekorowałam płatkami migdał. Nie ma lata bez tego ciastka, ale jeśli jesteś całorocznym fanem tych bułeczek, równie dobrze możesz do nadziewania użyć dżemu,jagód mrożonych, lub takich z kompotu. Zapraszam po przepis na lato zamknięte w pieczywie:) Składniki: 500g mąki(...)drożdże mieszamy z mlekiem. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, sól, cukier i jajko a następnie mleko z drożdżami. Wyrabiamy cisto ręcznie lub za pomocą robota z hakiem do ciasta drożdżowego, stopniowo wlewając rozpuszczony tłuszcz. Kiedy składniki dobrze się połączyły, wysypujemy na blat 2 łyżki mąki i ciasto. Chwilkę wyrabiamy ciasto ręcznie obtaczając je mąką z blatu, a następnie odstawiamy
Do Garów!plasterek ziemniaka i jeżeli się zrumieni wtedy zaczynamy smażyć pączki. Usmażone wykładać na ręcznik papierowy, a po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta drożdżowe , Na specjalne okazje , Tłusty Czwartek , Wykorzystanie żółtek Tagged: drożdże , dżemy
https:KKuchniaMniamodstawić na 2 - 3 godziny w ciepłe miejsce. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Z podanych składników zagnieść kruszonkę, p owinna rozcierać się w palcach na małe kawałeczki. Ciasto drożdżowe wymieszać, dodając szczyptę soli. Formę wysmarować tłuszczem i do połowy jej wysokości, równo rozłożyć ciasto (ciasto w czasie pieczenia podwoi objętość). Na wierzchu układać połówki śliwek skórką do dołu
Kuchcik gotujeokresie świątecznym pyszne drożdżowe ciasto z makiem. Co roku zajadam się struclą makową albo taką zawijanką. Lubicie makowe wypieki? Składniki: 50 g drożdży 600 g mąki 2 jajka pół szklanki oleju szczypta soli szklanka mleka 300 g domowej masy makowej Wykonanie: Mleko podgrzewamy lekko i rozpuszczamy w nich drożdże. Następnie dodajemy cukier, jajka i olej. Wszystko razem mieszamy w misce
ciastkarnia na kruchym spodziektóra wchłonie nadmiar wody i nie dopuści do rozciapciania się ciasta podczas pieczenia. Czarne porzeczki podrasowałam cukrem różanym i tak oto wieczorem w całym domu rozszedł się słodki zapach drożdżowego ciasta i z 12 sztuk dziś rano zostały dwie, bo Misiek postanowił się lansować w nowej pracy moimi bułami i od razu zarezerwował sobie 5 sztuk. I tak o godzinie(...)cukru i odstawić na chwilę (15 minut) aby drożdże się obudziły. Banana dokładnie rozgnieć widelcem. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj pozostały cukier, rozrobionego banana i zaczyn drożdżowy. Zagnieć elastyczne i gładkie ciasto. Miskę oprusz mąką i odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoja objętość (1-2 godziny). Wyrośnięte ciasto przełóż na blat, podziel
greenscarfswoim blogu mam już przepis na DROŻDŻÓWKI Z MORELAMI ( i serem ), teraz czas na podzielną blachę drożdżowego ciasta z tymi pysznymi owocami. Puszyste, maślane ciasto, soczyste morele i słodziutka, waniliowa kruszonka... Co tu więcej pisać - to po prostu klasyka :). Bardzo polecam :). PS. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie nie ma chyba przyjemniejszego aromatu(...)wydobywający się z piekarnika gdy piecze się w nim drożdżowe... Składniki: 600 g mąki pszennej, najlepiej typ 650 150 g masła 120 g cukru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 30 g drożdży 300 ml mleka, letniego 2 jajka 2 żółtka skórka otarta z 1 cytryny, wyszorowanej i sparzonej 650 g moreli Kruszonka: 110 g mąki pszennej 55 g masła
Opowieści z piekarnikaZmierzyliśmy się z majstersztykiem naszych babć i zrobiliśmy naszemu koledze na urodziny ciasto drożdżowe. Nie jest to niewykonalne, choć ręce przy wyrabianiu mdlały. Niby siłownie, rowery, baseny, a kontuzja była blisko… Poniżej wersja od serca do dużej prostokątnej foremki lub dwóch wąskich. Możecie na początek zrobić pół porcji do jednej wąskiej foremki i nie ocierać się niepotrzebnie o skrajne(...)wycieńczenie organizmu. Ale jeśli lubicie hardcore, to przepis poniżej. Składniki: zaczyn 1,5 szklanki podgrzanego mleka 1,5 szklanki mąki 3 łyżki cukru 100 g drożdży ciasto 6 szklanek mąki 1,5 szklanki cukru 4 jajka 2 żółtka 30 g cukru wanilinowego 200 g roztopionego masła (1 kostka) 1 białko kruszonka 6-7 łyżek mąki 2 łyżki cukru 1/4 kostki
GRUBY WAŁEKZmierzyliśmy się z majstersztykiem naszych babć i zrobiliśmy naszemu koledze na urodziny ciasto drożdżowe. Nie jest to niewykonalne, choć ręce przy wyrabianiu mdlały. Niby siłownie, rowery, baseny, a kontuzja była blisko… Poniżej wersja od serca do dużej prostokątnej foremki lub dwóch wąskich. Możecie na początek zrobić pół porcji do jednej wąskiej foremki i nie ocierać się niepotrzebnie o skrajne(...)wycieńczenie organizmu. Ale jeśli lubicie hardcore, to przepis poniżej. Składniki: zaczyn 1,5 szklanki podgrzanego mleka 1,5 szklanki mąki 3 łyżki cukru 100 g drożdży ciasto 6 szklanek mąki 1,5 szklanki cukru 4 jajka 2 żółtka 30 g cukru wanilinowego 200 g roztopionego masła (1 kostka) 1 białko kruszonka 6-7 łyżek mąki 2 łyżki cukru 1/4 kostki
GRUBY WAŁEKDrożdżowych wypieków ciąg dalszy ;) Tym razem upiekłam drożdżowe rogaliki z serem . Idealne do kawy, na drugie śniadanie, podwieczorek albo przekąska dla dzieci w czasie szkolnej przerwy. Pyszne, mięciutkie, puszyste, z wierzchu lekko oprószone cukrem pudrem. Drożdżowe rogaliki zawsze przenoszą mnie w czasy dzieciństwa i chyba dlatego mam do nich taki sentyment i sama je piekę dość często. Drożdżowe rogaliki(...)wszystko porządnie wymieszać. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, lekko roztrzepane jajko, roztopione masło, sól i pozostały cukier, zagnieść ciasto lub wyrobić robotem z odpowiednimi hakami do ciasta drożdżowego. Dobrze zagniecione odstawić w ciepłe miejsce , aby podwoiło swoją objętość. Na stolnicę podsypaną odrobiną mąki wyłożyć wyrośnięte ciasto, podzielić je na 6 części
Zrób to smacznieBułki jogurtowe to słodkie drożdżówki bez nadzienia, przygotowane z ciasta drożdżowego z dodatkiem jogurtu. Bułeczki są miękkie i lekko słodkie, więc można je jeść same lub oprószone cukrem pudrem. Z poniższego przepisu można przygotować 16 sztuk. Bułki jogurtowe Składniki: 600g mąki pszennej 300g jogurtu naturalnego 150g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 25g drożdży 1 łyżka ekstraktu z wanilii(...)ciepłym miejscu do wyrośnięcia - masło roztopić, ostudzić - gdy rozczyn wyrośnie, do składników dodać cukier puder, jajko i żółtko oraz ekstrakt waniliowy - składniki wymieszać, dodać roztopione i ostudzone masło - ciasto wyrabiać przez kilka minut, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od miski - miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości - wyrośnięte ciasto krótko wyrobić - jeśli
Smakołyki Berenikioraz z sosem pomidorowym – bardzo minimalistyczne wydanie, uwielbiane u nas przez dzieci. Pizza jest bardzo prosta do przygotowania i pyszna. Ja proponuję wam tutaj dzisiaj ciasto od podstaw, ale z gotowym ciastem drożdżowym na pizze też wyjdzie a dzieci przy takiej opcji mogą przygotować ją same! PRZEPIS PIZZA Z KABANOSAMI Składniki na 2 pizze: ciasto na pizze – porcja
Dorota SmakujeKochani Tłusty czwartek tuż, tuż więc mam dla was kolejną propozycję na łatwe i stosunkowo tanie pączki. Tym razem wybór padł na oponki wykonane z ciasta drożdżowego. Oponki oblane dobrej jakości mleczną czekoladą oraz przybrane dekoracją z cukrowej, kolorowej posypki. Dzieci będą zachwycone, bo musicie przyznać, że pączki same proszą się o zjedzenie. Ciasto po upieczeniu smakuje wybornie, bardzo dobrze
vaniliowoczekoladowaczary-mary:) Taka porzeczkowa nostalgia mnie dziś znów dopadła, gdy zbierałam porzeczki na ciasto. Wiadro? Nie, zaledwie pół kilo - krzaczki muszą podrosnąć. Ale w zupełności wystarczyło, by upiec pyszne drożdżowe ciasto z porzeczkami i kruszonką. Zastanawiałam się nad formą, w której miałam je upiec. Wydawało się, że zwykła blaszka (taka 22x33) będzie za duża i ciasto wyjdzie za niskie. Włożyłam
Obiad gotowysól i cukier wanilinowy. Jajko i żółtka ucieramy na puszystą, biała masę z resztą cukru. Do miski z mąkę wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy ubite jajka i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Do wyrobionego dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus, ponownie dokładnie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1-1(...)pączki zaczną chłonąć tłuszcz. 8. W trakcie smażenia można, a nawet trzeba regulować płomień pod garnkiem z tłuszczem. 9. Biała obwódka wkoło pączka świadczy o dobrze wyrośniętym i zagniecionym cieście drożdżowym. Takie pączki nie opadają na dno garnka z olejem podczas smażenia i swobodnie pływają po powierzchni. Nie jest prawdą to, że białą obwódkę uzyskamy dzięki smażeniu pączków w tłuszczu
Ostra na Słodko