ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:222/1072)

Drożdżowe ślimaczki z budyniem 400

podróży, nie posilał się kupioną w cukierni czy na dworcu drożdżówką? Dziś postanowiłam przygotować takie bułeczki w domu - nie wymagają one zbyt wielu składników, wystarczy przepis na ciasto drożdżowe i dodatki, a ponieważ bardzo lubię smakołyki z budyniem, pokusiłam się na upieczenie ślimaczków z jego dodatkiem. Drożdżowe ślimaczki z budyniem Składniki: 50 dag mąki 13 dag margaryny 15 dag cukru(...)ciepłym miejscu do wyrośnięcia - żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem - margarynę stopić i ostudzić - do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka i letnie mleko, wyrobić ciasto - w trakcie wyrabiania wlać margarynę i wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki, pozostawić do wyrośnięcia - ugotować budyń i pozostawić do ostygnięcia - ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować (podsypując mąką

Smakołyki Bereniki
Pączki z marmoladą 159

masło i duża porcja ulubionej marmolady to gwarancja sukcesu. Domowe pączki nie mają sobie równych i nie ważne że nierówne, z cukrem czy z lukrem. Najważniejsze to dobrze wyrobione ciasto drożdżowe. Dzięki temu upieczony pączek po ugryzieniu wraca do swojej postaci, nie skleja się i nie tworzy gliniastej struktury. Kto chociaż raz spróbował dobrego, domowego pączka wie o czym piszę(...)ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Żółtka i jajka ubić z pozostałym cukrem, dodać do mąki razem z wyrośniętym zaczynem, resztą mleka i cukrem waniliowym. Wyrobić ciasto, aż będzie jednolite, elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Wówczas dodać rozpuszczone letnie masło i wyrobić do połączenia się z ciastem. Pozostawić do wyrośnięcia w cieple

Pieguskowa Kuchnia
Sielska drożdżówka z budyniem i owocami 175

ciasta, patrząc na polne kwiaty zerwane ręką najlepsze..., oj nie, zabronił mi tak pisać. Zresztą wiecie już i tak, o kim mowa. Upieczcie sobie zatem i wy  - Sielskie ciasto drożdżowe Potrzebujecie: - 110ml mleka - 1 łyżkę mąki - 1 łyżkę cukru - 40g świeżych drożdży Wszystkie powyższe składniki utrzeć w sporym kubku  i odłożyć na chwilę w ciepłe miejsce. Teraz utrzeć(...)100g cukru Wykorzystałam do tego dużą misę miksera. Następnie do masy śmietanowo-żółtkowej stopniowo dodałam 450g mąki tortowej, miksując. Pod koniec wmieszałam 30g miękkiego masła. Do tej postaci ciasta dodałam zaczyn drożdżowy, zdążył już prawie uciec z kubka, w którym był przygotowany. Całość wyrobił robot przez kilka minut. Przykryte ciasto należy na około godzinę odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia

I tu będę miała takie te
Chaczapuri z jajkiem 328

Uwielbiam to danie, szczególnie jeszcze ciepłe. Ciasto drożdżowe jest wtedy takie... po prostu idealne, chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku. Robiłam to danie już wiele razy. Raz dodaję mąkę pełnoziarnistą, innym razem tylko zwykłą pszenną, raz cheddar, raz mozzarella, ostatnia edycja wyszła z szynką. Także modyfikować można jak się tylko podoba. My lubimy ze ściętym żółtkiem dlatego albo piekę(...)czasem feta - zależy jakie lubisz) 3 jajka  W garnku podgrzewam wodę, mleko oraz masło. Do większej miski wsypuję mąkę, sól, drożdże suszone, wlewam lekko ciepłą mieszankę. Wyrabiam ciasto ok 10 minut, jeśli się klei do rąk to lekko posypuję mąką. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Nakrywam ściereczką i odstawiam na godzinę. Ser ścieram na grubej tarce, mozzarellę rwę

Gotuj z Agnes
DOMOWE DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM (BEZ JAJEK) 232

zmielony i doprawiony. Dorzuciłam tylko posiekane orzechy i kilka kropli aromatu migdałowego.  A przepis na ciasto wykorzystałam z bloga  Moje Wypieki .  Zaciekawił mnie fakt, że w cieście drożdżowym ... nie ma ani jednego jajka! Dotychczas nie wyobrażałam sobie puszystego ciasta bez jajek.  Okazało się, że jednak nie są one w tym przepisie niezbędne, bo drożdżówki wyszły pyszne

Walijskie Pichcenie
Strucla z rabarbarem 75

Strucla z rabarbarem to przepyszne i popularne ciasto, które idealnie sprawdza się na letnie przyjęcia, pikniki lub jako deser do codziennych posiłków. Aby przygotować struclę z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI LATA 157

W tym roku pogoda totalnie oszalała! Chyba nie pamiętam czasów, żeby w listopadzie było aż tak ciepło! Na ulicach spotykam ludzi w letnich ubraniach, a w

Ostra na Słodko
Estoński krygiel czyli wieniec cynamonowy 173

Zapachu cynamonu pomieszanego z ciepłym masłem nie da się zapomnieć, dom pachnie - kuchnia żyje, a do tego ciasto drożdżowe. Kocham ten zapach!. A smak chrupiący na zewnątrz, a w środku warstwy maślanego cynamonu w cieście .... Składniki na jeden wieniec: 30 dag mąki pszennej  1 jajo 3 dag stopionego ciepłego masła 3 łyżki cukru 2 dag drożdży 120 ml mleka

Apetyczna babeczka
Drożdżówki z jagodami i twarogiem. 166

Sąsiadka podarowała mi słoiczek jagód, a ja podarowałam dzieciom pyszny deser. I to w pierwszy dzień urlopu. Wspaniale się zaczyna. Oby tak dalej. Ciasto drożdżowe należy dobrze wyrobić, aby było miękkie i puszyste. Najlepsze jeszcze ciepłe. Polecam. Składniki: Ciasto: 250 ml mleka 500 g mąki pszennej 1 jajko 20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych 80 g cukru

zadanie-gotowanie
Wielkanocna Baba drożdżowa 133

końca nie byłam pewna czy upiekę dżdżową czy piaskową babkę, zwyciężyła jednak Baba drożdżowa z rodzynkami. Po upieczeniu i wystudzeniu można ją polukrować lub po prostu posypać cukrem pudrem. Z przepisu wyjdą 2 niewielkie babki. Składniki: 370 g mąki pszennej 100 ml mleka 50 g świeżych drożdży 40 g cukru szczypta soli 2 jajka 2 żółtka 150 g masła dodatkowo(...)jeszcze około 10 minut. Do ciasta dodać masło, wyrabiać ciasto do połączenia się składników i do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ręki i od miski. Czym dłużej wyrabiamy ciasto drożdżowe tym jest lepsze. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki sparzone  mleku. Ciasto przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę do momentu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte

Mama Gotuje
drożdżowe ciasto z twarogiem i aronią, rodzynkami... 159

mlekiem posmarować wierzch, piec z 45-55 minut w nagrzanym na 180 C piekarniku, grzanie góra/dół, ciasto dobrze wystudzić, najlepiej całą noc, przed poianiem posypać cukrem pudrem - drożdżowe ciasto smakuje do kawy, herbaty, mleka.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżowe racuszki z sosem czekoladowym i owocami 171

mleka. Wsypujemy łyżeczkę cukru. Odstawiamy na kilkanaście min. tak, aby drożdże zaczęły nam rosnąć.     Mąkę przesiewamy do miski i robimy mały dołek. Wlewamy do niego nasz rozczyn drożdżowy i zasypujemy mąką. Czekamy kilka min, aby mąka na drożdżach zaczęła nam pękać. Jajka roztrzepujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pamiętamy aby były w temp pokojowej. Przynajmniej wyjęte ok godz(...)jajka, rozpuszczone i wystudzone masło.  Wlewamy większość mleka. Ciężko jest dokładnie określi jego ilość. Ciasto czasami potrzebuje jego mniej, czasami więcej. Wszystko zależy od mąki. Osoby, które robią ciasto drożdżowe doskonale wiedzą, że ten składnik dodaje się na wyczucie;). Zaczynamy wyrabiać ciasto. Stopniowo dolewając mleko. Można robić to drewnianą łyżką, ręcznie, za pomocą miksera. U mnie łyżkę przejął mój

Malinowe Pocałunki
Świąteczna, drożdżowa gwiazda z makiem 1942

kolejno 4 placki o średnicy około 25 cm. Pierwszy krążek ułóż na papierze do pieczenia i rozsmaruj 1/3 masy makowej pozostawiając około 1 cm wolnego brzegu. Przykryj drugim krążkiem ciasta drożdżowego i rozsmaruj drugą porcję maku. Nałóż 3 placek, rozsmaruj resztę maku i przykryj ostatnim plackiem. Przełożyć całą konstrukcję na blaszkę do pieczenia. Pokrój ciasto na 16 części nie docinając

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
CYNAMONOWE BUŁECZKI, BEZ WYRASTANIA 156

bazie szybkiego ciasta drożdżowego , bez wyrastania przygotowałam ostatnio bułeczki cynamonowe. Moje Dziecię uwielbia wszystko co z cynamonem: ciasteczka, ślimaczki cynamonowe, bułeczki, itp. Niewątpliwą zaletą tego ciasta jest jego szybkość przygotowania. Zalewamy wszystko bardzo ciepłym mlekiem z masłem, mieszamy i mamy gotowy półprodukt. Pozostaje tylko odpowiednie nadzianie i upieczenie i już możemy się delektować pysznymi bułeczkami. Z poniższych ilości wychodzi

Smaczne Zdrowe
Ciasto cheeseburger 283

Ciasto cheeseburger Dziś polecam sycącą i bardzo smaczną zapiekankę z ciasta drożdżowego, która smakiem i wyglądem bardzo przypomina znane i lubiane cheeseburgery. Do potrawy polecam podać domowy sos czosnkowy, na który przepis znajdziecie poniżej. Mojego wielkiego burgera upiekłam w tortownicy o średnicy 24 centymetry.     Składniki: Ciasto: 0,5kg mąki pszennej 250ml ciepłej wody (nie gorącej!) 25g świeżych drożdży

Blog z Apetytem