ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:218/1038)

Domowe Rogaliki Drożdżowe z Marmoladą - Najlepsze 405

mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Starajmy się nie dosypywać mąki - im więcej jej dodamy tym mniej puszyste będą rogaliki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Następnie ciasto rozwałkowujemy(...)ciasta wykrawamy trójkąty o wielkości ok. 10x15x15cm.  Na środek każdego z nich wykładamy ok. 1/2 łyżeczki konfitury i zwijamy od podstawy do wierzchołka w formę rożka. Ro galiki przekładamy na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Odkładamy na kolejne 20-30 minut do napuszenia. Rogale drożdżowe ostrożnie smarujemy mlekiem (najlepiej za pomocą pędzelka) i umieszczamy

Słodka Strona
Makowiec zawijany krucho-drożdżowy - znakomity 194

ciasta krucho-drożdżowego dłużej zachowuje świeżość niż tradycyjny drożdżowy. Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem. Ciasto idealne również dla tych, którzy obawiają się ciasta drożdżowego. Jest łatwiejsze, mniej pracochłonne, a największy atut - jeszcze smaczniejsze. Z masą makową też nie ma problemu, ponieważ wszędzie kupisz mielony mak. Odpada zatem żmudne i czasochłonne gotowanie i kręcenie maku(...)szklanki rodzynek 2 garstki posiekanych orzechów włoskich skórka pomarańczowa 2 białka Przygotowanie: drożdże rozmieszaj z jogurtem. Na stolnicy posiekaj masło z mąką, dodaj resztę składników i wymieszaj zagarniając ciasto do środka nożem. Teraz wyrabiaj ciasto rękami, gdyby zanadto się kleiło podsyp mąką. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki, by stężało suchy, mielony mak zalej wrzątkiem (wodą, mlekiem, mlekiem roślinnym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowe Chlebki Pita 1588

łyżkami mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy resztę mąki, wody oraz olej i sól. Dokładnie wyrabiamy ciasto (najlepiej w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego) i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 h. Po tym czasie ciasto dzielimy na części i z każdej z nich formujemy kule. Każdą porcje lekko rozwałkowujemy w celu uzyskania

Słodka Strona
Drożdżowe Ze Śliwkami I Kruszonką 115

takich śliweczek, drożdżowe ciasto pasuje idealnie :) Zapraszam na kawałeczek puszystego drożdżowego ze śliwką ;) Ps. dzisiaj mija już dwa lata odkąd zaczęłam prowadzić bloga ;) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm Zaczyn: 15 g drożdży świeżych 1/3 szkl mleka ciepłego ale nie gorącego 1 łyżka cukru Ciasto: 250 g mąki 40 g masła roztp. i ostudzonego 2 żółtka 1/3 szkl cukru

Gotowanie...to proste !
Drożdżowe racuszki z wiśniami 123

żeby zjeść, bo są naprawdę pyszne. Pomyślałam, że odłożę jeszcze trochę, żeby usmażyć placki z wiśniami, bo je uwielbiam :) Postanowiłam zrobić trochę inne niż pancakes , więc zdecydowałam się na ciasto drożdżowe. To była bardzo dobra decyzja, bo racuszki wyszły obłędnie pyszne. Zazwyczaj takie placuszki typu panacakes robię na śniadanie weekendowe, tym razem powstały spontanicznie w inny dzień. Teraz już wiem(...)wylałam dużą porcję ciasta (2 duże łyżki) i smażyłam na małym ogniu. Kiedy wokół placka pojawiły się pęcherzyki, przewróciłam go na drugą stronę. W związku z tym, że ciasto jest drożdżowe, cały czas rosło i pracowało i trochę go przybywało. Dzięki temu racuszki są puszyste i miękkie. Usmażyłam wszystkie. Z tej porcji wyszło 10 sztuk. Jak już wspomniałam racuszki

Kuchnia u Krysi
Cebularze ze śmietaną i żółtym serem 175

pyszne, miękkie i bardzo aromatyczne. Takie cebularze to drożdżówki w słonej wersji. Jeżeli nie macie ochoty na słodycze, a lubicie drożdżowe wypieki to wypróbujcie poniższy przepis. Szczerze polecam :) Najlepiej smakują podane na ciepło.  Składniki na 15 cebularzy: ciasto niepełne 3 szklanki mąki pszennej tortowej (400 g) 200 ml mleka 25 g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżeczka(...)zwykłego cukru sól farsz ser żółty (wg uznania; ja dałam 2 plasterki) 4 średniej wielkości cebule kilka łyżek śmietany 18% 2 łyżki masła sól, pieprz Na samym początku przygotować ciasto drożdżowe. Mleko lekko podgrzać. Do miseczki dodać drożdże, wsypać cukier i wlać mleko. Drożdże rozpuścić i odstawić do lekkiego podrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać do niej szczyptę soli oraz

Ugotować
Bułeczki drożdżowe z serem i malinami. 198

moje ulubione drożdżówki ze serem i pysznymi malinami od firmy Eterno Do ciasta użyłam Mąki tradycyjnej . Bułeczki poleca na śniadanie a nawet do kawki, wyśmienicie smakują. Przepis na ciasto drożdżowe znalaz łam w książce Cukiernia Lidla. Bułeczki podałam na  Porcelanie Bogucice . Składniki na ciast o drożdżowe: 310 g Mąki t radycyjnej 150 ml mleka 1 cukier waniliowy(...)łyżkę cukru,połowę mleka i 1 łyżkę mąki , ucieramy i odstawiamy aby rozczyn wyrósł. Do miski przesiewamy resztę maki, dodajemy cukier waniliowy, żółtka , resztę cukru i wlewamy rozczyn , zarabiamy ciasto , następnie wlewamy roztopione mas ło i zagniatamy ciasto, musi odchodzić od ręki. P rzykr ywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośni ę cia. Z ciasta formujemy wa ł ek i odcinamy

Sama słodycz i szczypta chili
Strucla makowa 329

ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Zazwyczaj gości u mnie tradycyjna strucla makowa i taką właśnie formę tego wypieku chciałabym Wam przedstawić poniżej. Mój makowiec to połączenie ciasta drożdżowego z aromatyczną masą makową, nie dodaję do niego bakalii, gdyż jestem zwolenniczką mniej słodkich makowców, a duża ilość rodzynek czy orzechów potęguje jego słodycz. Bakalie za to chętnie widzę(...)ktoś nie posiada maszynki do mielenia, można poszukać wspomnianego wyżej maku mielonego. Dla wielkich fanów masy makowej polecam przygotować ją z 1,5 porcji podanych składników, warstwa maku w cieście będzie wtedy grubsza. Jak dla mnie, słodycz strucli wykonanej z proporcji podanych poniżej jest wystarczająca. Strucla makowa Składniki: ciasto 20 dag mąki pszennej 8 dag margaryny 2,5 dag drożdży

Smakołyki Bereniki
PIZZA NA CIEŚCIE DYNIOWYM 149

roku zdecydowanie śmielej sobie poczynam z dynią z czego jestem bardzo zadowolona. Urzekł mnie wspaniały kolor ciasta drożdżowego z którego piekłam maślane bułeczki dyniowe i postanowiłam przygotować pizzę na cieście z dodatkiem dyni. Nie zawiodłam się i pizza bardzo nam posmakowała. Z podanej porcji wychodzą cztery spore porcje pizzy na grubym spodzie. Jeżeli nie przepadacie za tak grubym ciastem

Pieguskowa Kuchnia
Bułeczki drożdżowe 198

zaraz po upieczeniu , świeżutkie , pachnące :) w całym domu unosi się smak drożdży , ten zapach zawsze będzie kojarzył mi się z dzieciństwem , kiedy to babcia co weekend piekła dla nas drożdżowe ciasta czy bułeczki , pychotka :)  O to przepis : 3 szklanki mąki tortowej  1/2 szklanki letniego mleka  5 dkg świeżych drożdży  100 g margaryny  2 jajka

Aromatyczne Podróże
PIJANA DROŻDŻÓWKA 175

Ciasto drożdżowe bez wątpienia kojarzy się pewnie wszystkim z dzieciństwem, przynajmniej u mnie tak jest. Do dziś pamiętam zapach unoszący się w kuchni i obgryzanie kruszonki. Nie raz za to dostało się po łapkach. Do tego obowiązkowo szklanka mleka. Ach cóż, to były za czasy. Nie wrócą już nigdy, a dzisiejsze pokolenie może nam tylko pozazdrościć, co prawda półki(...)podgrzać. Połączyć w/w składniki dodając 3 łyżki mąki - zostawić ok. 15 min do wyrośnięcia.  Do dużej miski przełożyć resztę mąki, dodać sól, jajo, stopione masło, zawiesinę drożdżową i dokładnie wyrobić ciasto ręką. Nie dosypywać mąki, ma się kleić do dłoni

pieprzny smaczek
Jagodzianki jak u babci 126

Kocham ciasto drożdżowe! Zwłaszcza te, w których kryją się owoce sezonowe. W lasach zagościły jagody, więc pewnie nikogo nie zdziwi fakt, że na blogu zapraszam Cię na jagodzianki. Nie takie zwykłe a idealne, pulchne i najpyszniejsze na świecie. Wiem co mówię, bo przepis ten pochodzi od mojej babci a może nawet i od prababci. Sprawdzają się doskonale podczas rodzinnych wypadów

Wielki apetyt
PLACEK DROŻDŻOWY Z MALINAMI I KRUSZONKĄ. 207

duszy, którego nikt nie umie rozszyfrować. Przypomina sobie jednak kojące działanie babcinego ciasta. Wstaje, otrzepuje się i podąża za wspomnieniami. Tak dawno nie pachniało w moim małym mieszkanku ciastem drożdżowym! Naprawdę lubię ten zapach kojarzący się z dzieciństwem, uśmiechem babci i chwilami beztroskiej zabawy. Czasem chcę zatrzymać czas, przekręcić wskazówki zegara tak, by móc cofnąć się do tych lat. Marzenie(...)zachować nieco większy porządek w i tak wielkiej już gmatwaninie myśli. "A Ty o czym marzysz?" Mam tyle snów, tak pięknych i realnie nierealnych, aż brak słów. PLACEK DROŻDŻOWY Z MALINAMI. /od Babci;/ na małą blaszkę (21x23cm)   1/2 kg mąki pszennej 2 jajka 1/3 szklanki mleka 200g masła 1/2 płaskiej łyżeczki soli 4 łyżki cukru + 1 łyżka do drożdży

W kuchni Karmel-itki
bez wyrabiania "leniwe" drożdżowe ciasto truskawkowe... 55

ciasto jest wtedy dobrze z owocami na środku upieczone) , do keksówek przełożyć ciasto, na wierzchu poukładać obrane truskawki, delikatnie je wcisnąć w ciasto. Z podanych składników zrobić kakaową kruszonkę i posypać owoce, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, w foremkach ciasto wystudzić i przed podaniem posypać pudrem cukrem - idealny sposób na ciasto drożdżowe

W Mojej Kuchni Lubię
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI 128

szczelnie zamkniętym pudełku swoją świeżość zachowują bardzo długo. Co Wam tu będę dużo pisać, po prostu musicie spróbować. A ja zabieram kilka rogalików drożdżowych w pudełko i ruszam z córką na spacer ;) Rogaliki drożdżowe z jabłkami - składniki na około 48 rogalików: * 600 g mąki pszennej * 35 drożdży świeżych * 1 jajko * 6 łyżek cukru * szczypta soli * 250 ml mleka * 3 łyżki(...)wszystko porządnie wymieszać. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.  Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, lekko roztrzepane jajko, roztopione masło, sól i pozostały cukier, zagnieść ciasto lub wyrobić robotem z odpowiednimi hakami do ciasta drożdżowego.  Dobrze zagniecione odstawić w ciepłe miejsce , aby podwoiło swoją objętość. Na stolnicę podsypaną odrobiną mąki wyłożyć wyrośnięte ciasto, podzielić je na 6 części

Zrób to smacznie