ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:218/1072)

nocne ciasto drożdżowe smaczne i łatwe z mandarynkami... 167

ciasto polać lukrem dość płynnym: 2 łyżki pudru cukru wymieszane z 1/2 - 1 łyżeczką gęstej śmietany 18%, ciut soku z cytryny ciasto jest pysznie delikatne, mandarynki wyśmienicie smakują w drożdżowym cieście...... SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Wielkanocne zajączki 96

kojarzy się z nadejściem wiosny i witalnością. Dzieci bardzo lubią to wesołe, rezolutne zwierzątka. A na drożdżowe, wielkanocne zajączki z nadzieniem z białego sera skusi się każdy. Puszyste, mięciutkie ciasto drożdżowe i delikatne nadzienie, pycha! I jeszcze ten zabawny wygląd. Kolejny przepis, który nie wymaga specjalnych foremek , tylko naszej zdolnej ręki :) Drożdżowe zajączki są naprawdę łatwe do zrobienia. Lepimy małe(...)Swiąt Wielkiej Nocy życzę Ci dużo radości w sercu. Nowej nadziei, wytrwałości, zmiany na lepsze i dużo uśmiechu. Wesołego Alleluja! Drożdżowe zajączki : na 8 sztuk( warto zrobi ć  podw ó jn ą  porcj ę ) Składniki:  na ciasto: 20 g drożdży 200 ml mleka 80 g cukru 40 g masła 1 jajko szczypta soli 500 g mąki dodatkowo

dolcevitainmykitchen
Ciasta na Wielkanoc – 15 sprawdzonych przepisów 138

Wśród moich propozycji na ciasta na Wielkanoc jest m.in. tradycyjna babka wielkanocna drożdżowa , sernik królewski , ciasto 3 bit bez pieczenia czy wyjątkowe ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady. Tradycyjne ciasta na Wielkanoc – babki Nie ma Wielkanocy bez babki wielkanocnej na stole. Drożdżowa, piaskowa – każda będzie idealna. Którą z babek poniżej upieczecie w tym roku? Babka marmurkowa Babka(...)temu to świetnie ciasto nie tylko od święta, ale i na co dzień. To przepyszne dwukolorowe ciasto powstaje z połączenia masy maślanej i kakaowej. Ciemniejsza część ma intensywny, głęboki smak za sprawą dobrej jakości kakao, dzięki czemu fantastycznie kontrastuje z delikatną, jasną partią ciasta. Wilgotna babka marmurkowa Ta puszysta i wilgotna babka marmurkowa to idealne ciasto na Wielkanoc

Na-talerzu.pl
Kruszonka 89

Kruszonka wspaniale smakuje na cieście drożdżowym, kruchym, z owocami(...)Ciasto z kruszonką jest chrupiące, słodkie, maślane, przyjemnie kruche, delikatne, wzbogacone w smaku. Świetne i proste w przygotowaniu są także kruszonki smakowe, np. migdałowe, orzechowe, kakaowe, kokosowe. W temacie kruszonki polecam przepyszne, domowe crumble z owocami , czyli owoce pod kruszonką – prosty i szybki deser, który w towarzystwie domowych lodów smakuje najlepiej. Kruszonkę najczęściej łączę z ciastami kruchymi i drożdżowymi

Zasmakuj Kuchni
Ciasto drożdżowe z borówkami 163

Ciasto drożdżowe z borówką amerykańską, posypane dużą ilością kruszonki, macie ochotę na kawałek? :) Mnie już można skusić samą kruszonką. Uwielbiam wszystkie wypieki, które są nią z góry sowicie posypane, wtedy pierwsze co robię oskubuję ciasto z kruszonki. Pamiętam jak nie raz mama kupowała bułki drożdżowe z kruszonką, wyjadałam z każdej gdzie się dało (ale tak by rodzeństwo nie zauważyło większych(...)się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać i wymieszać ze szczyptą soli. Dodać do mąki ubite jajka, mleko z roztopioną margaryną i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto przez 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 godz). Przygotować kruszonkę - na małym ogniu na patelni roztopić margarynę

pink envelope
Babka drożdżowa wielkanocna z rodzynkami 137

Dziś na blogu kolejna wielkanocna inspiracja, tym razem na słodko. Baba drożdżowa wielkanocna z rodzynkami została przygotowana na bazie mojego ulubionego przepisu na ciasto drożdżowe. Zawiera ono sporą ilość żółtek, dzięki czemu jest bardzo delikatne, wilgotne i smakowite. Znika ze stołu w oka mgnieniu!  Do baby wrzuciłam rodzynki, ale jeśli macie ochotę możecie dodać do niej też inne bakalie(...)Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki: Wielkanocne gniazdka

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z owocami i kruszonką 92

Przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania to najprostszy pomysł na pachnący wypiek bez wysiłku. Ciasto jest mięciutkie, pulchne i bardzo ładnie wyrośnięte. Dodatek owoców i kruszonki sprawia że staje się jeszcze pyszniejsze. Czas przygotowania: 15 min Czas rośnięcia ciasta: 8 godzin Czas pieczenia: 40 min   Składniki: (na blaszkę 24×24) 2 szklanki mąki 35 g świeżych drożdży

Słodki Blog
BEZGLUTENOWA TARTA Z BURAKAMI I KOZIM SEREM 234

Tartę tym razem zrobiłam z ciasta drożdżowego i muszę powiedzieć, że taka smakuje mi o niebo lepiej niż na kruchym spodzie, smakuje obłędnie, jest wyrośnięta i tak samo dobra glutenowa :) SKŁADNIKI: ciasto: - 200 g mieszanki mąk bezglutenowych (u mnie ziemniaczana, ryżowa i kukurydziana) - 250 ml ciepłej wody - 5 g drożdży suchych - łyżeczka soli - łyżeczka cukru - łyżeczka tymianku - 30 ml oliwy

Kuchnia bezglutenowa Loli
Bułeczki z jagodami 149

Lipiec to sezon na jagody leśne, więc obowiązkowo przynajmniej raz w tym czasie piekę bułeczki z jagodami – jagodzianki. Poniżej przedstawiam Wam mój ulubiony ostatnio przepis na słodkie ciasto drożdżowe – bardzo uniwersalne – możecie przygotować z niego bułeczki z ulubionym nadzieniem z owoców czy dżemu. PRZEPIS NA BUŁECZKI Z JAGODAMI Składniki na bułeczki z jagodami (10-12szt): 500g(...)zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z pozostałym cukrem aż będą puszyste. Do jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, masło, wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. Miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę. Ciasto dzielimy

Dorota Smakuje
Bułeczki z rabarbarem 59

wielbicieli mięsa, samych warzyw i tych, którzy uwielbiaja zamykać smaki w słoiku na szare miesiące. Długo wracało do mnie to pytanie, aż w końcu pomyślałam, że to właśnie z ciastem drożdżowym lubię pracować najbardziej :) Elastyczne, mięciutkie, pełne troskliwych bąbelków nadających pulchność i dające tak wiele możliwości doboru smaków i formy. Zapraszam więc na drożdżowe powitanie Czerwca i bułeczki z rabarbarem(...)łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki wody Sposób przyrządzenia: 1. W ciepłym mleku rozpuść drożdże z cukrem. 2. Przelej zaczyn drożdżowy do miski i dodaj resztę składników - zagnieć gładkie, jednolite ciasto. 3. Odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h. 4. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć na oprószonym blacie mąką i rozwałkuj na prostokąt

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Drożdżowy placek z jabłkami 144

Dawno nie piekłam drożdżowego ciasta. Wczoraj nadarzyła się okazja na upieczenie ciasta „na wynos”, to szkoda było nie skorzystać. Placek smakował, więc z czystym sumieniem mogę się nim z Wami podzielić. Jeśli używacie słodzików zamiast cukru pamiętajcie, aby nie używać ksylitolu, który zabije drożdże i ciasto nie wyrośnie. Możecie użyć dowolnych owoców, wybornie będzie smakował ze śliwkami(...)wtedy układajcie je skórką w stronę ciasta. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Smacznego! Drożdżowy placek z jabłkami Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 16 Składniki ciasto 500 g mąka orkiszowa 8 g drożdże instant lub 30 świeżych 100 g erytrol lub inne słodziwo, ale nie ksylitol 2 łyżeczka cukier waniliowy 5 szt żółtka 150 g masło

Kucharzyca
Fantazyjne drożdżowe ciasto z wiśniami 172

ukrywać - lubię ciasta drożdżowe, a jeszcze bardziej lubię bawić się jego formą i kształtem. Z jego smakiem idealnie łączy się smak wiśni. A że właśnie rozpoczyna się sezon na te karminowe cudeńka, postanowiłam wykorzystać zeszłoroczny dżem, by zrobić miejsce na półce na słoiki z tego roku. Ciasto piekłam z myślą o koleżankach i kolegach z pracy, więc nie zrobiłam zdjęcia

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżowe bułeczki z jabłkami 186

jabłek można zamiast cukru dodać galaretkę cytrynową) Składniki na kruszonkę: szklanka mąki pszennej (około 150g) 100g masła pół szklanki cukru Przepis: W dużej misce łączymy wszystkie składniki na ciasto drożdżowe: mąkę, drożdże, cukier, masło, jajka, sól oraz mleko, Wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość, Składanki na kruszonkę mieszamy i zagniatamy(...)stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia, Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 16 kawałków, Z każdego kawałka formujemy kulkę. Następnie szklanką wygniatamy wgłębienie. Na każdą bułeczkę nakładamy około 1 łyżki nadzienia jabłkowego, Przygotowane bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką Drożdżówki pieczemy przez około 20-25 minut do zarumienienia. Artykuł Drożdżowe bułeczki z jabłkami pochodzi z serwisu tyfranbox

tyfranbox
Drożdżówki zawijane z twarogiem 116

Kolejne ciastka dla fanów ciasta drożdżowego. Tym razem drożdżówki z twarogiem– pyszniutkie, mięciutkie i nadziane serem- choć równie dobrze możecie zrobić je z makiem lub dżemem. Banalnie proste zwijanie a przyznacie, że prezentują się całki Artykuł Drożdżówki zawijane z twarogiem pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Pampuchy z jeżynami 238

rozpadną. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w soku i wlać do jeżyn. Zamieszać i zagotować. Sos powinien być nadal płynny, ale zawiesisty. Polewać po gorących pampuchach. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta drożdżowe , Dla dzieci , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: drożdże , jeżyny

https:KKuchniaMniam