ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:212/1038)

Gwiazda drożdżowa z makiem 159

Kolejna propozycja świąteczna, tym razem gwiazda drożdżowa, która już chodziła za mną od dłuższego czasu. Widziałam ją w wersji z dżemami, Nutellą, jednak ja postanowiłam zrobić ją z masą makową jako, że Święta za pasem, a w lodówce miałam otwartą puszkę masy makowej, która została mi po zrobieniu choinki z ciasta francuskieg o. Gwiazda jest łatwiejsza w wykonaniu niż się(...)świątecznym wypiekiem to może w tym roku zamiast drożdżowych makowców zrobicie tę makową gwiazdę? Dla kogo: dla szukających ciekawego świątecznego przepisu dla lubiących zaskakiwać rodzinę nowymi wypiekami dla fanów drożdżowych ciast Składniki na ciasto: 20g świeżych drożdży 2 żółtka jajko 100g masła 40g cukru 150g mleka 500g mąki pszennej łyżka ekstraktu waniliowego szczypta soli Składniki na masę: ok. 500g gotowej

Mania Wypiekania
Drożdżowy rwaniec z jabłkami i serem oraz owsianą kruszonką 113

oznacza, że w moim domu zaczynają się wieczorne wypieki do szklanki mleka. Kolejny raz wjeżdża drożdżówka. Tortownica  ok 25 cm wyłożona papierem  pergaminowym Składniki:  Ciasto drożdżowe: 30 g świeżych drożdży 0,5 szklanki cukru  150 ml letniego mleka 450 g mąki pszennej 50 g masła roztopionego  2 jajka  szczypta soli Nadzienie serowe(...)drożdże, wszystko wymieszaj za pomocą rózgi/trzepaczki. Odstaw na 10 minut, aby zaczyn spienił się i wyrósł. Przesiej resztę mąki dodaj sól, jajka, pozostały cukier i wyrośnięty zaczyn.  Ciasto wyrabiaj ręcznie lub z pomocą robota.  Jeżeli ciasto bardzo się klei dodaj trochę więcej mąki. Ciasto powinno być bardzo elastyczne.  Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Niezły Młynek
Ciasto z mięsnym nadzieniem 833

wiem czy sami dalibyśmy jej radę). Ja do tego typu przekąsek zwykle przygotowuję sobie farsz mięsny wcześniej i wstawiam go do lodówki do schłodzenia. Oczywiście można wpierw przygotować ciasto drożdżowe, a w czasie gdy ono rośnie zająć się całą resztą – mnie po prostu łatwiej jest rozprowadzić taki schłodzony farsz. Wydaje mi się również, że wówczas ciasto nie wychodzi bardzo

Smaki Na Talerzu
Słodki chlebek drożdżowy z migdałami i słonecznikiem - chałka wyrastająca w nocy 141

zimnym masłem, ale także i bez niczego. Podawać jako słodkie śniadanie lub deser. *Do pieczenia użyłam formy keksówki o wymiarach 12cm X 26 cm. Warto także spróbować Jeśli lubicie ciasto drożdżowe wytrawne, to polecam przepis na chlebek drożdżowy pieczony razem z serem - pyszny, delikatny, z tostowego ciasta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szwedzkie bułeczki cynamonowe Kanelbullar 158

zorientowałam, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby upiec je teraz, prawda ? :-). Zapach, który się rozchodzi po domu w trakcie ich pieczenia jest... bezcenny ! Generalnie mam słabość do wszelakich drożdżowych ciast, ale do  tych cynamonowo-maślanych szczególnie.  Z okazji drożdżowego święta  na blogach pojawiło się mnóstwo przepisów. Mnie najbardziej przypadł do gustu ten z bloga  Chilli

Kulinarne przygody Gatity
DROŻDŻÓWKA Z POWIDLAMI ŚLIWKOWYMI 60

  Puszysta drożdżówka z powidłami śliwkowymi, ciasto świetnie sprawdzi się również gdy podmienimy powidła masą makową   jako makowiec. Z tego ciasta można również   przygotować

RAROSSA
Drożdżowe brioszki z konfiturą i wiśniami 202

Ostatnio na blogu zrobiło się wiśniowo. Robiłam   konfitury wiśniowo-rabarbarowe z kardamonem   na zimę i tak  sobie pomyślałam, że konfitura i świeżo upieczone drożdżowe ciasto, to duet idealny. Uszczknęłam więc trochę z zapasów i upiekłam pyszne bułeczki. A, żeby nie było za słodko do wcisnęłam jeszcze do nich świeżą wiśnię nadwiślankę. Polecam wypróbować :-). Jeśli przygotujesz(...)przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie, który trwa tylko do czwartku: Drożdżowe brioszki z konfiturą wiśniowo-rabarbarową i wiśniami Proporcje  na 8 bułeczek Czas przygotowania:  3 godziny Składniki: Ciasto 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 80 g rozpuszczonego masła 50 g cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko

Kulinarne przygody Gatity
SZYBKIE CIASTO Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ, NA JOGURCIE, OLEJU I MĄCE ORKISZOWEJ 1079

Ciasto trochę przypominające drożdżowe, wiele osób się na to nabiera. Moja Rodzinka uwielbia tego typu ciasta(...)wilgotne (za sprawą jogurtu i oleju), z owocami i przepyszną kruszonką. Pychotka ! Olbrzymią zaletą tego ciasta oprócz jego smaku oczywiście jest szybkość przygotowania. Dla tych, którzy obawiają się pieczenia ciast drożdżowych (ale nie tylko) to ciasto jest idealne. Przygotowuje się je podobnie do muffinek. Dwie miski: w jednej składniki suche, w drugiej mokre, następnie zawartości misek łączymy, ciasto na blaszkę

Smaczne Zdrowe
Choinka - Wyśmienita przekąska na Święta Bożego Narodzenia 415

grubych oczkach 150 g sera ricotta (lub innego kremowego) oraz 2 łyżki masła drobno pokrojony ząbek czosnku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Choinka z ciasta drożdżowego z nadzieniem z pesto i sera Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto: Do miski wsypuję drożdże, cukier i wlewam wodę, delikatnie mieszam i miskę odstawiam na około 10 minut. Po 10 minutach

Uwaga Babcia Gotuje
Odrywane bułeczki a'la pizza margherita (Danubio alla pizza margherita) 191

Pyszne, odrywane kawałki puszystego ciasta drożdżowego w formie bułeczek  z dodatkiem sosu pomidorowego, mozzarelli i suszonego oregano to moja propozycja dla wszystkich miłośników włoskiej pizzy margherita. Bułeczki n ajlepsze s ą  jeszcze na ciepło prosto z piekarnika a smakują i pachną cudownie, po prostu n iebo w gębie, polecam Wam serdecznie(...)mozzarella tagliata a dadini 1 cucchiaino di origano secco PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy mąkę z suchymi drożdżami, robimy dołek i dodajemy cukier oraz olej.  Ciasto w yrabiamy ok. 10 minut, stopniowo dolewając letni ą  wod ę a na samym końcu s ó l . Wyrobione ciasto  przykrywamy  ściereczką i odstawiamy w ciep

La grande e la piccola cuoca
Drożdżowy placek ze śliwkami 203

starą kuchnię. Słodki, owocowy, drożdżowy ! Taki prosty, a dawał rozkosz niczym najlepsza delicja, niczym najwspanialsza czekolada tego świata. Dlaczego ? On był pieczony z uczuciem, specjalnie dla Ciebie. W tym drożdżowym cieście kryło się serce, miłość, radość i oddanie. Zjadałaś szybko, popijając świeżym mlekiem. Oblizywałaś małe, pulchne paluszki, uśmiechałaś się radośnie, opowiadałaś i popiskiwałaś... A potem - biegłaś w swoja stronę

kolorowotorcikowo
Drożdżowe ze śliwkami 198

jakie kiedykolwiek jadłam, po czym szybko detronizuje je jakiś następny smakołyk. Nie jestem tutaj stała w uczuciach ;) Ale mam ciasta, do których wracam od lat i które chyba nigdy mi się nie znudzą i do takich pozycji zdecydowanie zalicza się drożdżowe! W każdej konfiguracji, ze świeżymi owocami lub takimi ze słoika, z kruszonką owsianą, kokosową lub tradycyjną, jako bułeczki, drożdżówki(...)mnie, Wasze ulubione ciasto, zapraszam Was do zajrzenia do wpisów z przepisami na na tradycyjny drożdżowy placek z jagodami , drożdżowych babeczek np. z rabarbarem lub z czekoladą lub ciasta drożdżowego w wersji czeko (takie cuda!). Składniki na ciasto: 3,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 szklanki mleka 2 jajka 100 g drożdży

Ciastkozercy
Litewskie kibiny 177

wyszły przepysznie, co prawda nie umiem robić pięknego wzorku na łączeniu, ale jak nad tym popracuje to z pewnością wyjdzie idealnie. Litewskie kibiny nadziewane baraniną i białą kapustą w cieście drożdżowym, podawane w moim domu z czerwonym barszczem, zapraszam! Składniki na ciasto: 60 dag mąki pszennej 25 dag margaryny lub masła 2 jaja 1 białko 3 dag drożdży

Apetyczna babeczka
Oponki drożdżowe 92

ciasto). Rozczyn odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Mąkę pszenną przesiać, a następnie dodać przygotowany rozczyn ( możemy użyć suchych drożdży w proporcji połowa mniej niż drożdże świeże użyte do rozczynu). Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (ja wyrabiam mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego(...)Wyrobione ciasto włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 cm, lekko podsypując mąką, i dwoma szklankami, większą i mniejszą (np. kieliszkiem), wykrawać oponki. Pozostałe ciasto raz jeszcze zagnieść, rozwałkować i wycinać oponki. Odkładać

I LOVE LIFE

Proponowane wyszukiwania