rodzynkami. Tak się złożyło, że miałam akurat wszystkie składniki w swojej kuchni i zabrałam się zaraz za ich zrobienie. Przygotowania zaczęłam od zrobienia ciasta drożdżowego, które po wyrobieniu pozostawiłam do wyrośnięcia. Przez ten czas mogłam przygotować masę budyniową. Tak, wiem, poszłam na łatwiznę ponieważ mogłam zrobić domowy budyń ale tak było prościej(...)szybciej :-). Rozwałkowane ciasto posmarowałam dosyć grubą warstwą budyniu z rodzynkami (lubię gdy w środku jest dużo nadzienia) i zawinęłam jak roladę. Następnie pokroiłam ją w paski. W ten sposób powstały zakręcone ślimaki, które upiekłam w piekarniku. Wyszły bardzo smaczne i puszyste. Z podanego przepisu wyjdzie Wam około 25 dosyć sporych bułeczek
Marta Gotujespotkań możemy przygotować coś pysznego, "naszego" do jedzenia. Nawet nasza najmłodsza Zosieńka najbardziej na świecie kocha jeść. Silne geny. Nie ma co. Jedną z potraw, którą pamiętam najsilniej są drożdżowe ciasta. Pyszne, drożdżowe placki z kruszonką naszej Mamusi- jedzone w najprzyjemniejszych chwilach. Kiedy wracaliśmy zmarznięci do domu, kiedy potrzebowaliśmy pocieszenia albo tak po prostu, kiedy byliśmy razem. I chcieliśmy(...)właśnie nie ma u nas nieodpowiedniej chwili na wspólne gotowanie. I na drożdżowe bułeczki. Nawet z czekoladą. Składniki 500 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych) + 1 łyżka 25 g świeżych drożdży 170 ml ciepłego mleka 1 jajo 2 żółtka 75 g roztopionego masła 75 g cukru + 1 łyżeczka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli
OliveandThymezachętę do wrzucenia przepisu😉. Uważałam tą drożdżówkę za oczywistą, a jednak. Dziś na kolacje puszysta drożdżówka z nadzieniem serowym 🥧🥛 PRZEPIS ⤵️⤵️⤵️ Składniki: Forma keksowa 12 cm x 25 cm Ciasto drożdżowe: 30 g świeżych drożdży 0,5 szklanki cukru 150 ml letniego mleka 450 g mąki pszennej 50 g masła roztopionego 2 jajka szczypta soli Nadzienie(...)łyżki mąki i drożdże, wszystko wymieszaj za pomocą rózgi/trzepaczki. Odstaw na 10 minut, aby zaczyn spienił się. ✅ Przesiej resztę mąki dodaj sól, jajka, pozostały cukier i wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub z pomocą robota. Jeżeli ciasto bardzo się klei dodaj trochę więcej mąki. Ciasto powinno być bardzo elastyczne. ✅Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Niezły Młyneknadziewane marcepanem , które pojawiły się na blogu co do jedzenia. Uwielbiam drożdżowe wypieki. Podjadam drożdżowe bułeczki zaraz po wyjęciu z piekarnika. Przypieczona masa marcepanowa jest pyszna. Bułeczki są w miarę slodkie. Nie jest to wypiek nie wiadomo jak słodki ale jeśli wolicie, to do ciasta możecie dodać więcej cukru. Ja dodałam brązowy cukier. Migdałowe ślimaczki można zamrozić. Jeśli potrzebujecie bardziej(...)umieść w misie do miksera. Dodaj mleko z drożdżami, jajko i zarób gładkie ciasto. Na końcu dodaj miękkie masło i zarabiaj ciasto tak długo aż całkowicie wchłonie masło. To ciasto drożdżowe jest dosyć lepkie ale takie ma być. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 50 minut.Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat oprószony mąką. Rozwałkuj na prostokąt o grubości
codojedzeniapyszne i bardzo słodkie ciasto drożdżowe (rosca de Reyes) pieczone z okazji święta Trzech Króli (6 stycznia) w kształcie wieńca jest wielowiekową tradycją w Hiszpanii. Bardzo się cieszę, że przywędrowała do Polski 😊. W tym roku ciasto wypiekałam w formie nieuporządkowanego wianka, choć tradycyjnie jest symetryczną formą przypominającą królewską koronę z bakaliami, które mają imitować kamienie szlachetne. Farszem ciasta są różne
Weekendy w domu i ogrodzieKolejny słodki wypiek z ciasta drożdżowego ,tym razem w formie paluchów świetny pomysł na imprezy ale i na deser albo do porannej kawy :) U mnie są z jabłkami ale można użyć sera lub innych owoców. Składniki na 20 sztuk : - 280 g mąki - 190 ml letniego mleka - 50 g roztopionego masła - 25 g świeżych drożdży - 75 g cukru - 1.5 jajka ( pół(...)smażonych jabłek cukier puder do posypania Sposób wykonania : Drożdże ,łyżkę cukru i kilka łyżek letniego mleka wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn i resztę składników wyrobić na gładkie ciasto ok 8 minut,posypać mąką ,przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu. Po tym czasie wyrobić krótko ciasto ,podzielić na dwie części ,rozwałkować ciasto podsypując
Wypieki Renedrożdżowym po prostu palce lizać. Z poniższego przepisu wychodzą dwa bardzo smaczne kulebiaki drożdżowe. Kulebiak z kapustą i grzybami Składniki na 2 kulebiaki: Farsz: 500g kapusty kiszonej 40g suszonych grzybów leśnych 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka suszonego majeranku dwie szklanki wody 2 cebule 2 łyżki oleju Sól i pieprz do smaku Ciasto: 200ml(...)ciasto. Gdy składniki się połączą dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie elastyczne oraz łatwo będzie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, następnie przekładamy na stolnicę, chwilę zagniatamy i dzielimy na dwie równe części, obie porcje ciasta wałkujemy na dwa płaty o kształcie prostokątów i wymiarach około 30x35cm Na rozwałkowane ciasto
Księga-Smakugorące)- dodać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na ok 15 minut. Do misy miksera przesypać mąkę i dodać sól. Dodać drożdże i wymieszać całość. Zamontować hak do ciasta drożdżowego. Dodać masło i rozbełtane jajko, wyrabiać ciasto przez ok 10 minut. Można oczywiście też wyrabiać ręką, tylko zajmie to trochę więcej czasu. Podsypać mąką, chwilę wyrabiać jeszcze. Miskę wysmarować
Smaczny zeszytciasto polać lukrem dość płynnym: 2 łyżki pudru cukru wymieszane z 1/2 - 1 łyżeczką gęstej śmietany 18%, ciut soku z cytryny ciasto jest pysznie delikatne, mandarynki wyśmienicie smakują w drożdżowym cieście...... SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękojarzy się z nadejściem wiosny i witalnością. Dzieci bardzo lubią to wesołe, rezolutne zwierzątka. A na drożdżowe, wielkanocne zajączki z nadzieniem z białego sera skusi się każdy. Puszyste, mięciutkie ciasto drożdżowe i delikatne nadzienie, pycha! I jeszcze ten zabawny wygląd. Kolejny przepis, który nie wymaga specjalnych foremek , tylko naszej zdolnej ręki :) Drożdżowe zajączki są naprawdę łatwe do zrobienia. Lepimy małe(...)Swiąt Wielkiej Nocy życzę Ci dużo radości w sercu. Nowej nadziei, wytrwałości, zmiany na lepsze i dużo uśmiechu. Wesołego Alleluja! Drożdżowe zajączki : na 8 sztuk( warto zrobi ć podw ó jn ą porcj ę ) Składniki: na ciasto: 20 g drożdży 200 ml mleka 80 g cukru 40 g masła 1 jajko szczypta soli 500 g mąki dodatkowo
dolcevitainmykitchenWśród moich propozycji na ciasta na Wielkanoc jest m.in. tradycyjna babka wielkanocna drożdżowa , sernik królewski , ciasto 3 bit bez pieczenia czy wyjątkowe ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady. Tradycyjne ciasta na Wielkanoc – babki Nie ma Wielkanocy bez babki wielkanocnej na stole. Drożdżowa, piaskowa – każda będzie idealna. Którą z babek poniżej upieczecie w tym roku? Babka marmurkowa Babka(...)temu to świetnie ciasto nie tylko od święta, ale i na co dzień. To przepyszne dwukolorowe ciasto powstaje z połączenia masy maślanej i kakaowej. Ciemniejsza część ma intensywny, głęboki smak za sprawą dobrej jakości kakao, dzięki czemu fantastycznie kontrastuje z delikatną, jasną partią ciasta. Wilgotna babka marmurkowa Ta puszysta i wilgotna babka marmurkowa to idealne ciasto na Wielkanoc
Na-talerzu.plKruszonka wspaniale smakuje na cieście drożdżowym, kruchym, z owocami(...)Ciasto z kruszonką jest chrupiące, słodkie, maślane, przyjemnie kruche, delikatne, wzbogacone w smaku. Świetne i proste w przygotowaniu są także kruszonki smakowe, np. migdałowe, orzechowe, kakaowe, kokosowe. W temacie kruszonki polecam przepyszne, domowe crumble z owocami , czyli owoce pod kruszonką – prosty i szybki deser, który w towarzystwie domowych lodów smakuje najlepiej. Kruszonkę najczęściej łączę z ciastami kruchymi i drożdżowymi
Zasmakuj KuchniCiasto drożdżowe z borówką amerykańską, posypane dużą ilością kruszonki, macie ochotę na kawałek? :) Mnie już można skusić samą kruszonką. Uwielbiam wszystkie wypieki, które są nią z góry sowicie posypane, wtedy pierwsze co robię oskubuję ciasto z kruszonki. Pamiętam jak nie raz mama kupowała bułki drożdżowe z kruszonką, wyjadałam z każdej gdzie się dało (ale tak by rodzeństwo nie zauważyło większych(...)się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać i wymieszać ze szczyptą soli. Dodać do mąki ubite jajka, mleko z roztopioną margaryną i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto przez 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 godz). Przygotować kruszonkę - na małym ogniu na patelni roztopić margarynę
pink envelopeDziś na blogu kolejna wielkanocna inspiracja, tym razem na słodko. Baba drożdżowa wielkanocna z rodzynkami została przygotowana na bazie mojego ulubionego przepisu na ciasto drożdżowe. Zawiera ono sporą ilość żółtek, dzięki czemu jest bardzo delikatne, wilgotne i smakowite. Znika ze stołu w oka mgnieniu! Do baby wrzuciłam rodzynki, ale jeśli macie ochotę możecie dodać do niej też inne bakalie(...)Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki: Wielkanocne gniazdka
Kulinarne przygody Gatity