ciasto drożdżowe - 16067 przepisów (strona:203/1072)

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i migdałami 147

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i migdałami 😍 To ciasto rośnie jak szalone! 😍😍😍 I jest naprawdę baaaardzo proste do zrobienia. Ze śliwkami (najlepsze letnio-jesienne owoce!) i pysznymi chrupiącymi migdałami to naprawdę dobra propozycja, którą koniecznie musicie wypróbować. Składniki: ok. 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 150 ml mleka/napoju roślinnego 1 łyżka oleju rzepakowego 150 g cukru (minimum 1 łyżka cukru

Czarnawisienka
Warstwowe ciasto drożdżowe 254

Ciasto jest proste w wykonaniu, wałkuje się lekko, roluje bez problemu. No to zaczynamy piec a potem kawa, herbata, ulubiona książka i listopadowy wieczór stanie się przyjemniejszym. Warstwowe ciasto drożdżowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Drożdżowy wieniec z makiem. 300

Pyszne drożdżowe ciasto na mące orkiszowej. Wypełnione masą makową ,z lukrem i solonymi orzeszkami i dynią .Kawałek dla Ciebie? . Składniki na zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2 łyżki mąki orkiszowej 1 łyżeczka cukru Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie , odstawić na około 15 minut . Ciasto właściwe

Ladylaura.
Drożdżowe z malinami i kokosową kruszonką. 259

Smak drożdżowego ciasta zawsze przygna do domu całą moją rodzinkę .To dodatkowo wzbogacone o kwaskowate maliny i kokosową kruszonkę jest po prostu cudowne .Już nie ma połowy ,a jeszcze nie ostygło do końca.Miało jechać z nami jutro na piknik , ale chyba niewiele zostanie. Składniki na zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 4 łyżki mąki pszennej

Ladylaura.
Bułka drożdżowa z kakao 277

Bułka drożdżowa to  idealne ciasto do ciepłego kakao na śniadanko.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 50 dag mąki 5 dag drożdży 1 szkl mleka 3 jajka 5 łyżek cukru 10 dag margaryny Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,rozprowadzić ciepłym mlekiem,wymieszać z tyle mąki,aby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka utrzeć(...)podzielić na dwie części rozwałkować na prostokąty: Nadzienie: 1/3 kostki margaryny 2-3 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru pudru Margarynę delikatnie podgrzać ,utrzeć z cukrem i kakao. Rozsmarować na cieście drożdżowym,zwinąć jak roladę . Obie rolady zawinąć wokół siebie i włożyć do foremki. Posmarować mlekiem lub jajkiem i  odstawić do wyrośnięcia. Piec ok. 50 min.w

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Babka drożdżowa 190

cukier się rozpuści. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy mleko z masłem i cukrem, mieszamy. Dodajemy roztrzepane jajka i żółtka, mieszamy. Na końcu dodajemy zaczyn drożdżowy i ponownie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Po 2-3 minutach odsączamy i oprószamy mąką. Kiedy ciasto podrośnie, zaczynamy wyrabianie(...)ułatwia wyrabianie i nawilża ciasto. Proces wyrabiania ciasta trwa 20 minut, ale jest bardzo ważny i nie wolno go pomijać. Możecie dla ułatwienia użyć robota kuchennego, jednak nie polecam. Ciasto drożdżowe otulone ciepłem rąk jest według wielu znawców delikatniejsze i smaczniejsze. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy otartą skórkę z cytryny i rodzynki. Formę do babki o wymiarach

Wędrówki po kuchni
Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską 203

Drożdżowe z brzoskwiniami i borówką amerykańską Pachnące aromatyczne ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami. Przepis zaczerpnięty z bloga , żródło Składniki : Rozczyn mleko - 300 ml cukier - 1 łyżka mąka - 1 łyżka drożdże świeże - 37,5 g Ciasto jajka - 3 szt masło - 150 g mąka - 750 g cukier -3/4 szkl szczypta soli Kruszonka cukier - 5 łyżek cukier waniliowy - 1 łyżka masło

Kuchnia Danusi
Calzone z szynką i trzema serami 173

zalewy, kroimy na cienkie plasterki. Serek śmietankowy łączymy ze startym serem (cheddar i sokół lub gouda) oraz pokrojoną szynką. Doprawiamy ziołami, granulowanym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Na połowie ciasta drożdżowego kładziemy plasterek szynki parmeńskiej. Wykładamy porcję serka śmietankowego. Na wierzchu rozkładamy po 3 plasterki mozzarelli. Ciasto składamy na pół i zlepiamy brzegi (można je nawet nieco zrolować). Przygotowane pierogi układamy

Smaki Na Talerzu
Drożdżowe buły z czekoladą 164

Blueberry Corner by "jagodzianka" Pyszne połączenie drożdżowego ciasta z czekoladą i bezą. Rozkosz dla podniebienia. Przygotowanie go nie wymaga dużo umiejętności. Drożdżowe buły z … Przeczytaj cały artykuł Post Drożdżowe buły z czekoladą pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Bułeczki dyniowe 140

Puszyste i mięciutkie w środku bułeczki dyniowe , których bazą jest ciasto drożdżowe z dodatkiem purée z dyni. Jak już Wam wspominałam kilka razy, w okresie jesiennym kiedy dyni jest pod dostatkiem kupuję jej sporą ilość i robię purée, które zamrażam. Purée sprawdza się świetnie w sosach do makaronów, jest równie pyszne w ciastach jak i wypiekach drożdżowych. Bułeczki dyniowe(...)łyżki mąki, wymieszać i odstawić na 10 minut . Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, żółtko, sól, olej z dyni oraz pozostałą wodę. Wymieszać a następnie wyrobić ciasto. Wyrabiać przez około 6-7 minut, po czym przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę i 10 minut. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice podsypaną mąką, podzielić na kilka części

MeCooks
Wielkanocna babka drożdżowa 186

Blueberry Corner by "jagodzianka" Kiedy przygotowuję babkę drożdżową przypomina mi się dzieciństwo. Moja mama często piekła drożdżowe ciasta. Na rodzinnym, Wielkanocnym stole babka zawsze … Przeczytaj cały artykuł Post Wielkanocna babka drożdżowa pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
O tym, jak baba zamieniła się w wielkanocnego gołębia. Colomba di Pasqua na trzy blogi - ciasto, które wie o wiośnie. 195

samy czasie upiekła swoją gołębicę. Po raz kolejny przekonałam się, że czasem nie trzeba słów, by rozumieć się tak doskonale.  To był cudowny weekend. Pachnący wspaniałym ciastem drożdżowym, migdałami i cytrusami. Wyrabianie gołębicy, oczekiwanie aż wzniesie się na odpowiednią wysokość, by móc sfrunąć w niecierpliwe i łakome kolejnych kawałków ręce uskrzydliły mnie i wprawiły w doskonały przedświąteczny nastrój(...)symbolem pokoju, odrodzenia i miłości. Gołębica z ciasta stała symbolem włoskiej Wielkanocy w pierwszych dziesięcioleciach XX wieku, kiedy to mediolański zakład produkcyjny „Motta” postanowił wprowadzić na rynek ciasto podobne do babki drożdżowej z bakaliami (panettone), ale w kształcie gołębia na bazie cukru, ciasta i likieru migdałowego.  Produkt zdobył dużą popularność w 1930r. za sprawą Cassandre – artysty specjalizującego się

KUCHARNIA
Ślimaczki drożdżowe z serkiem i jabłkami 92

kruszonką a ja się przymierzam teraz do cynamonek. Ciekawa też jestem jak wyjdą te bułki z wykorzystaniem innej mąki np. orkiszowej Ślimaczki drożdżowe, składniki na około 15-16 bułeczek: Ciasto drożdżowe: 600 g mąki 250 ml mleka 40 g drożdży 1 małe jajko 100 g cukru 70 ml oleju Ciasto szykujemy dzień wcześniej. Wszystkie produkty są zimne prosto(...)miksuję podsypując delikatnie mąką do momentu powstania jednolitego i sprężystego ciasta. Przykrywam ciasto folią spożywczą i wstawiam do lodówki na noc do wyrośnięcia. Następnego dnia szykuję bułki. Ciasto zagniatam na podsypanym mąką blacie tworząc wałek. Wałkuję cienki prostokąt o wymiarach około 40×50-60 cm.  Na cieście rozsmarowuje serek i układam ostudzone wcześniej jabłka. Zwijam

Relaxtime
Klasyczne ciasto drożdżowe z malinami 88

Urlop i dostęp do świeżych owoców sprzyjają wypiekom ciast owocowych . Najbardziej lubię te drożdżowe, bo zawsze się udają. Zwykle piekę z kruszonką na wierzchu, ale tym razem z niej zrezygnowałam, by w mieszkaniu unosił się aromat malin, a nie masła z kruszonki 😉 Składniki (na blachę (26 x 21) cm): 🥧60 g masła  🥧120 ml mleka  🥧100 ml wrzątku(...)drożdżami dodać jajko, resztę cukru i sól. Wszystko dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania wlać chłodne, stopione masło.  Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.  W czasie wyrastania ciasta przebrać maliny.  Ciasto drożdżowe ponownie lekko wyrobić i rozłożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (rozkładałam je, rozciągając rękoma, nie wałkowałam).  Włączyć piekarnik

Weekendy w domu i ogrodzie
Roscón de Reyes – hiszpańskie Ciasto Trzech Króli 109

Witajcie kochani 6 stycznia. Dzisiaj chciałam zaprosić was na hiszpańskie ciasto Trzech Króli. Do drożdżowe ciasto z bakaliami formowane na kształt korony i dekorowane na wierzchu suszonymi owocami, migdałami i kolorowymi cukierkami które mają być niczym drogie kamienie zdobiące koronę. W cieście można umieścić też dużą fasolę jaś czy inna niespodziankę np mini figurkę króla – ten kto potem znajdzie

Dorota Smakuje
Pączki angielskie - oponki 381

kuchnie prażynki, jednak to pączki najbardziej zapadły mi w pamięć. Jako już dorosłą dziewczynka sięgam po wersję bardziej ambitną, czyli drożdżową. Pracy nie przysparza to więcej, a jedynie czasu, ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości, w zamian za to otrzymamy lekkie jak puch pączki angielskie, których dekoracje pozostawiam już Waszej kwestii gustu, smaku i upodobań, ja lubię z lekkim lukrem, który rozpływa(...)rozczyn przygotowujemy w wysokim naczyniu gdyż szybko rośnie 2. Ciasto właściwe - w misce miksera łączymy mąkę, sól, cukier, żółtka, letnie mleko i rozczyn drożdżowy, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, na koniec dodajemy roztopiony tłuszcz 3. Ciasto przekładamy do wysypanej mąką miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 1 i 1/2  godziny 4. Kiedy ciasto podwoi swoją

Słodki Kompromis
Drożdżówki mocno kokosowe 261

drożdżowe - to jeszcze kokosowe! Mmmmm... pychota :) Zdecydowałam się jedynie na mniejszą ilość - ponieważ 16 sztuk - to troszkę dla mnie za dużo. Mąkę przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami (jeżeli robimy drożdżówki ze świeżymi drożdżami najpierw trzeba przygotować rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić. Kiedy już składniki się połączą, pod koniec ugniatania dodać roztopione masło. Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie(...)rondelka, dodać żółtko i mąkę ziemniaczaną, zamieszać. Chwilę pogotować, cały czas mieszając (Uwaga! Bardzo się przypala). Gdy zacznie gęstnieć dodać wiórki, wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 6-7 równych części (fot.1) , z których uformować kulki  (około 80 g każda). Każdą część ciasta rozwałkować i posmarować nadzieniem (około 1 łyżki) (fot.2) , zwinąć jak naleśnika

Świat Ciasta
Jagodzianki 184

wiecie uwielbiam ciasto drożdżowe. Ostatnio uczę się nowej metody wyrabiania ciasta - metoda Richarda Bertinet.  Próbuje, testuje, kombinuje - wszystko, aby uzyskać najlepszy efekt. Metoda pana Bertinet jest niezwykła, z każdą minutą obserwujecie jak ciasto się zmienia. Wyrośnięte ciasto jest dosłownie napakowane pęcherzykami powietrza, niezwykle przyjemne w dotyku. Tutaj  możecie zobaczyć jak ciasto wyrabia sam mistrz, choć większą frajdę sprawia

Plate of Joy
Drożdżowe rogaliki z budyniem 139

Drożdżowe rogaliki z budyniem Drożdżowe rogaliki zawsze będą na topie. Te pyszne mięciutkie drożdżówki z nadzieniem uwielbia każdy. Sekretem idealnych rogalików drożdżowych jest odpowiednio przygotowane ciasto. Powinno być delikatne i mięciutkie. Dodatek stanowi nadzienie, które możemy dobrać wedle uznania. U mnie jest to czekoladowy budyń. Całość smakuje naprawdę świetnie. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne drożdżówki(...)odstawić w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły pracować. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na godzinę, przykryte wilgotną ściereczką. Budyń przygotować zgodnie z zaleceniam na opakowaniu, dodając jednak 800 ml mleka. Ciasto rozwałkować na długi i cienki prostokąt o grubości 0,5 centymetra. Wykrawać trójkąty, na każdy umieścić

Alle Dobre!