ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:199/1072)

Ciasto murzynek 203

soli 10 łyżek mąki łyżeczka aromatu rumowego ewentualnie orzechy i rodzynki Składniki na polewę czekoladową 200g czekolady 1 łyżka śmietany 3 łyżki mleka 1 łyżka masła Przeczytaj przepis: Cytrynowe ciasto drożdżowe Ciasto murzynek – przepis Mleko, masło, cukier i kakao gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut. Następnie odstawiamy do ostudzenia. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wraz z aromatem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasteczka maślane z trzech składników 98

składników przepis 1. Masło kroję w niewielką kostkę 2. Z mąki, sera, masła i ewentualnie cukru zagniatam miękkie ciasto. Można to zrobić ręcznie lub mikserem za pomocą haka do ciasta drożdżowego. Ciasto zawijam je w folię spożywczą i odstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę, ale najlepiej pozostawić je w lodówce na całą noc. 3. Kiedy ciasto jest już dobrze

Cztery Fajery
Murzin 154

możemy się spotkać, choć bardzo byśmy chcieli. Na naszym stole pojawią się tradycyjne potrawy, a wśród nich Murzin (Murzyn), wywodząca się ze Śląska Cieszyńskiego potrawa wielkanocna. Jest to ciasto drożdżowe w środku z kiełbasą lub szynką, upieczone w formie chleba lub mniejszych bułek. Bywa też nazywany Święcelnikiem. Tradycyjnie wypiekano go w Wielki Piątek, po to aby w Wielką Sobotę mógł(...)łyżkę mąki, wszystko razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy jajka, roztopione masło i zaczyn drożdżowy. Ciasto mieszamy i zagniatamy lub wyrabiamy za pomocą miksera z hakiem. Odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Następnie

Smakowity Blog Kulinarny
Bułeczki cebulowe 121

minutach do miski z drożdżami wsyp 500 gram przesianej mąki pszennej, trzy łyżki oleju oraz łyżeczkę soli. Zagnieć wszystkie składniki na jednolitą masę za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Ciasto może być wyrabiane tylko kilka minut, do połączenia składników. Ciasto będzie miało lekko klejącą konsystencje. Miskę przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia

To Musisz Wiedzieć
Domowa pizza bianca z ziemniakami i szałwią 98

wymieszaj mąkę, drożdże, oliwę oraz sól. Stopniowo dodaj wodę, wymieszaj a następnie zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ja wykorzystuję do tego robota planetarnego z założonych hakiem do ciasta drożdżowegoCiasto przełóż do dużej miski posmarowanej oliwą, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie przygotuj dodatki. W misce wymieszaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb pełnoziarnisty – najprostszy przepis 145

być letnia, jeśli będzie za gorąca sparzysz drożdże, za zimna spowoduje, że drożdże nie zaczną wyrastać. Wyrabiaj przez kilka minut na jednolite ciasto za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Ciasto na chleb pełnoziarnisty będzie miało lekko mokrą konsystencje. Dodaj ziarna np. słonecznik, dynię, siemię lniane w dowolnej proporcji. Możesz zrobić również wersję klasyczną bez żadnych dodatków. Miskę przykryj

To Musisz Wiedzieć
Pierogi meksykańskie (na cieście drożdżowym) 112

Cześć! Bardzo fajna i smaczna odmiana od tradycyjnego obiadu. Dzieciaki zajadały się tymi pierogami nie zważając na to, że to drożdżowe ciasto, za którym nie przepadają   Składniki:  Na farsz: * 50 dkg mięsa mielonego wołowego bądź wieprzowego * 1 puszka czerwonej fasoli * 1 papryka * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 2 pomidory  * 1 łyżka koncentratu pomidorowego * sól, papryka słodka(...)jeszcze, mogą pęknąć na sklejeniu podczas pieczenia * można dodać kukurydzę z puszki do farszu * podawałam z sosem czosnkowym  przepis na sos Smacznego! Lidka Artykuł Pierogi meksykańskie (na cieście drożdżowym) pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Dyniowe muffinki zakręcone nutą miodu i cynamonu 140

pachnące cynamonem słodkie muffinki z miodową nutą to moja propozycja klasycznego, domowego wypieku, który świetnie sprawdzi się w roli małego, słodkiego deseru z małą czarną w gronie najbliższych. Dynia, ciasto drożdżowe, prawdziwy miód i cynamon to zdecydowanie smaki mojego dzieciństwa, składniki z przepisów mamy, do których często wracam w mojej kuchni. Składniki: 550g mąki pszennej 2 jajka 7g suszonych drożdży(...)Jajka utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę, dodać szczyptę soli, rozpuszczone masło, naprzemiennie letnie mleko i mąkę wymieszaną z suszonymi drożdżami, po czym wyrobić na jednolite gładkie, drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. 2. Nadzienie cynamonowe: Masło rozpuścić, dodać miód, cynamon i całość dokładnie wymieszać. 3. Wyrośnięte ciasto

Szalona Kuchnia Eweliny
Chlebek ziołowy odrywany przepyszny! :) - Thermomaster 2 128

mąka, letnia woda, drożdże, cukier sól oraz olej wsypać do miski i wyrobić ciasto do połączenia się składników lub wyrobić ciasto za pomocą robota jeśli robot posiada funkcje wyrabiania ciasta drożdżowego. Ciasto w robocie wyrabia się na średnich obrotach ok. 3 minut. Ciasto odstawić na chwilę, przykryć ściereczką. W tym czasie przygotować masło ziołowe. Zioła, cebulę, czosnek rozdrobnić blenderem. Dodać

Kulinarne przygody
Bagietka w 15 minut 162

drożdży 300 g wody w temperaturze pokojowej 25 g oleju 1 łyżeczka soli szczypta cukru Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić zwarte, elastyczne ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowegoCiasto podzielić na cztery równe części i z każdej uformować podłużną bagietkę.Ułożyć bagietki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Każdą bagietkę naciąć ,przykryć ściereczką i odstawić

Moje domowe kucharzenie
Domowa pizza – szybko i smacznie 208

Wiele osób ma wrażenie, że zrobienie domowej pizzy wymaga sporo czasu i wysiłku. To jest błędne myślenie pokażę Wam jak szybko zrobić ciasto na pizzę i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makowa gwiazda świąteczna 409

Makowa gwiazda świąteczna Pyszne połączenie ciasta drożdżowego i masy makowej. Ciasto jest proste w wykonaniu i bardzo efektowne, a w smaku przepyszne. Polecam!       Składniki: Ciasto: 500g mąki 8g suchych drożdży 200ml ciepłego mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 125g masła Nadzienie: 1 puszka masy makowej Dodatkowo: białko do posmarowania ciasta lukier do polania ciasta

Blog z Apetytem
Menu na tydzień: 4 szybkie dania i jedno w stylu wolnym 110

kiedy czasu jest mało. Jeśli spodziewacie się gości, możecie śmiało podać ten makaron, bo prezentuje się okazale. W piątek planujemy coś bardziej w stylu slow cooking, czyli pierogi z ciasta drożdżowego z wędzoną rybą i nadzieniem warzywnym. Danie niecodzienne, bardzo sycące i pyszne. Całe menu wygląda tak: Poniedziałek: BUDDHA BOWL. MISKA BOSKICH SMAKÓW I ZDROWIA Do misy Buddy możesz wrzucić(...)maślanym sosie. Piątek: PIECZONE PIEROGI Z PSTRĄGIEM Zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli tworzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Pieczone pierogi z pstrągiem – będziecie zaskoczeni, jak wspaniale smakują.   Artykuł Menu na tydzień: 4 szybkie dania i jedno w stylu wolnym pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Kohersen Mycook - więcej niż robot kuchenny 134

Wyrabiania ciasta Pierwszym, który wypróbowaliśmy był przepis na chleb pszenno – żytni na miodzie upieczony ze świeżo zmielonych w robocie ziaren, ale w Kohersen Mycook można przygotować dowolne ciasta drożdżowe, ciasto na słodkie i wytrawne bułki czy wyrobić ciasta kruche, biszkoptowe i naleśnikowe. Zrobienie ciasta na pizzę zajęło nam dosłownie 2 minuty, a chlebków pita 3 minuty. Również ciasto na chałkę

Cztery Fajery
Nocne ciasto drożdżowe z rabarbarem - bez wyrabiania 135

Bardzo lubię to ciasto drożdżowe. Powodów jest kilka: zawsze się udaje, wyrasta wysokie, nie wymaga uciążliwego wyrabiania. Tym razem zrobiłam je w wersji z rabarbarem. Posmak drożdży jest tu bardziej wyczuwalny niż w tradycyjnych drożdżowych ciastach, dla mnie to plus, lubię smak drożdży.  Ciasto:  1/2 szklanki oleju  1 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 3 jajka L szczypta

Szefowa kuchni
Domowa pizza z grilla z warzywami i serem śródziemnomorskim 182

widelcem. Następnie przełóż ciasto na blat podsypany mąką i wyrabiaj przez ok. 8 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Ja swoje ciasto wyrobiłam mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto uformuj w kulę i przełóż do miski posmarowanej oliwą. Przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełóż ciasto do lodówki

Chilli Czosnek i Oliwa
Najlepsza focaccia z warsztatów kulinarnych w Umbrii - z oliwą, ziołami i ziemniakami 222

wyrób, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ok. 5-8 min.). Chyba wstąpił we mnie leń, bo ostatnio coraz częściej przy wyrabianiu wspomagam się robotem kuchennym z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto przełóż do miski posmarowanej olejem i przykryj folią spożywczą. Odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny, następnie wstaw na noc do lodówki, niech tam rośnie powoli. 3. Ciasto wyjmij

Chilli Czosnek i Oliwa
Nocne ciasto drożdżowe - bez wyrabiania, wysokie, duża blaszka 184

Bardzo lubię to ciasto drożdżowe. Powodów jest kilka: zawsze się udaje, wyrasta wysokie, nie wymaga uciążliwego wyrabiania, z tego przepisu wychodzi nam duża blacha:). Możemy dodać do niego dowolne owoce i oczywiście obowiązkowo kruszonkę! Posmak drożdży jest tu bardziej wyczuwalny niż w tradycyjnych drożdżowych ciastach, dla mnie to plus, lubię smak drożdży.  Ciasto:  1 szklanka oleju

Szefowa kuchni
Pączki pieczone a'la babeczki 1765

koniec dodajemy roztopione masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Najlepiej ciasto wyrobić przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do podrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 16 równych części

Swojskie jedzonko
pierniczki a la alpejskie (miękkie) 167

masę. Następnie dodajemy wystudzoną masę miodową oraz śmietaną z sodą, miksujemy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z kakao i wyrabiamy ciasto (będzie bardzo luźne, ja miksuję końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego). Ciasto wstawiamy na parę godzin do lodówki aby stężało (ja pozostawiałam na noc). Następnie wykładamy na podsypana mąką stolnicę (ciasto jest dość luźne ale da się wałkować). Wałkujemy

Domowy Smak Jedzenia
Makowiec zawijany 722

Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany  z ciasta drożdżowego. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, bowiem nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Ta pyszna rolada makowa cudownie wygląda na Świątecznym stole. Makowca wystarczy polać lukrem królewskim i posypać suchym makiem, a będzie się prezentował wspaniale. Ten makowiec można też przygotować z gotowej masy makowej z puszki

AniaGotuje.pl
KULKI BAKALIOWE bez pieczenia 355

więc przygotowywałam drobny poczęstunek. Ponieważ nie miałam czasu na pieczenie, zdecydowałam się na słodkie kule na bazie daktyli. Idealnie wpisały się w słodkości przyniesione przez inne osoby - był sernik, ciasto drożdżowe, ciasto owocowe i moje czekoladowe kulki :) Wszystko wszystkim smakowało, uczta była wyborna! Czytaj więcej

Kasia Sarna
JOGURTOWE MUFFINKI TRUSKAWKOWE Z KRUSZONKĄ 171

Będą powtarzać do znudzenia: uwielbiam kruszonkę! Na ciastach drożdżowych, ciastach kruchych, zapiekanych owocach zwanych crumble albo na pysznych słodkich muffinach. Dziś mam dla Was przepis właśnie na te ostatnie! Pyszne, delikatne muffinki jogurtowe wypełnione truskawkami i obficie posypane kruszonką są fantastycznym pomysłem na wiosenno-letni deser. Koniecznie zróbcie! Są genialne! Niesamowicie delikatne i rozpływające się w ustach! SKŁADNIKI

Ostra na Słodko
Wieniec drożdżowy z bakaliami 267

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto drożdżowe to mój ulubiony wypiek. Uwielbiam je pod każdym względem! Za każdym razem smakuje wspaniale, niezależnie od dodatków! Ostatnio przygotowałam drożdżowy wieniec z bakaliami, który wyszedł przepyszny! Mięciutki, pachnący cynamonem, mocno bakaliowy. W sam raz do kawy lub herbaty. Będzie doskonale pasować na Świątecznym stole. Dużo

Marta Gotuje
Recenzja książki "Wypieki Siostry Marii" 180

doskonałe na każdą rodzinną uroczystość.  " Wypieki Siostry Marii" to 288 stronicowa książka składająca się z dwóch rozdziałów i dziewięciu  podrozdziałów: I. Przepisy podstawowe II. Ciasta i ciasteczka: - Ciasta drożdżowe, - Ciasta ucierane, - Ciasta kruche, - Ciasta biszkoptowe, - Babki, - Serniki, - Pierniki i pierniczki, - Ciasteczka, - Torty. Książka " Wypieki Siostry Marii" jest adresowana dla każdej przeciętnej gospodyni domowej. Przepisy na ciasta i ciasteczka

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bułki pszenne 138

soli łyżeczka cukru pół szklanki lekko ciepłej wody pół szklanki lekko ciepłego mleka 8 g suszonych drożdży Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wyrobić ręcznie lub robotem z końcówką do ciast drożdżowych. Ciasto powinno być gładkie i powinno odchodzić od ścianek misy robota. Przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie

Pysznie & Pięknie
Paluchy z sezamem i słonecznikiem 144

wody -------------------------------------- około 2 łyżeczki sezamu i 3 łyżeczki słonecznika do posypania paluchów Wykonanie: Składniki na paluchy umieszczamy w misce i wyrabiamy robotem kuchennym przez 10 minut (końcówkami do ciasta drożdżowego).Ciasto będzie kleiste. Miskę przykrywamy ściereczką, umieszczamy w ciepłym miejscu i czekamy, aż ciasto wyrośnie. Powinno potroić swoją objętość. Zimą jako ciepłe miejsce traktuję piekarnik, który nagrzewam do temperatury

Smak mojego domu
STRUCLA MAKOWA, STRUCLA Z MAKIEM, MAKOWIEC 8674

przestudzonego maku (po kilku minutach) dodaję roztopione masło, oraz pozostałe składniki: rozdrobnione orzechy laskowe, płatki migdałów, powidła, ksylitol, jajka, mielone migdały (i orzechy), olejek i całość dokładnie mieszam. Ciasto drożdżowe: - 300g mąki orkiszowej typ750 - 1 żółtko - 15g świeżych drożdży - 100g kwaśnej śmietany - 125g masła - szczypta soli Drożdże rozkruszam do kubeczka, dodaję do nich śmietanę (nie podgrzewam jej) w temp. pokojowej(...)małe kawałki masło, żółtko oraz zaczyn z drożdży i jogurtu, można także dodać łyżeczkę cukru trzcinowego (ja nie dodaję) wszystko dokładnie mieszam (używam hak miksera), aż do uzyskania kruchego drożdżowego ciasta. Gotowe ciasto (zimne najlepiej się wałkuje i formuje) dzielę na dwie części. Każdą osobno (na arkuszu papieru lub na folii spożywczej) rozwałkowuję na blacie na cienki płat, wykładam połowę

Smaczne Zdrowe
Chleb orzechowo - fasolowy z nutą tabasco 161

godzin. Po upływie tego czasu posiekać orzechy, na sicie odsączyć fasolę i przepłukać ją wodą, dodać razem z resztą składników do zaczynu i założyć do robota hak do wyrabiania ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiać około 10 minut, potem zakryć je w misie znów folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia. Po około pół godziny wyjąć ciasto z misy i podsypując lekko mąką

Ewa w kuchni
Światowy Dzień Żywności trwa cały rok - nie marnuj jedzenia! 193

mamy pyszny obiad. Ciasto Większość ciast też zamrażam. Dzielę na niewielkie kawałki, owijam folią i po rozmrożeniu w temperaturze pokojowej jest dodatek do popołudniowej kawy. Jakie ciasta mrożę? Serniki, ciasta drożdżowe, ciasta przekładane kremem budyniowym etc.  Galarety mięsne i rybne Po przełożeniu do plastikowego pudełeczka wrzućcie je do zamrażarki. Po rozmrożeniu są tak samo smaczne. Zupy Można zamrozić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jak zapleść chałkę z sześciu części? 438

zapleść chałkę , wyrośnięte i zagniecione ciasto drożdżowe dzielimy na sześć równych części, którym nadajemy kształt wałków. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
Chałka z kruszonką wyrabiana w automacie 167

Puszysta chałka z ciasta drożdżowego, która podczas pieczenia nie opada i zachowuje nadany jej kształt. Z podanej proporcji możemy upiec jedną wielką chałkę lub dwie mniejsze. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
Domowe pieczywo. Bułki pszenne 201

worka foliowego, wycisnąć z niego powietrze i dokładnie zamknąć, gdyż ciasto w lodówce może sporo urosnąć. Można tez w tym worku ciasto zamrozić. Jak przygotować ekspresowe bułki pszenne z ciasta drożdżowego? Ciasto dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułki, nacinamy je na krzyż i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, możemy je przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placek z wołowiną, kukurydzą, pieczarkami i suszonymi pomidorami w cieście a'la naleśnikowym 156

Udany eksperyment na stworzenie czegoś zbliżonego do pizzy, ale nie z ciasta drożdżowego. Ciasto jak naleśnikowe z dwóch rodzajów mąki zastąpiły je doskonale. Duża ilość natki pietruszki i akcent suszonych pomidorów z oleju dopełniły całości. Bardzo mi posmakowało i polecam na obiad lub sycącą kolację. Wołowina długo duszona będzie miękka i krucha. Nie wolno solić jej przed, ani w trakcie

Kolorowy Przepisownik
Focaccia z rozmarynem, tymiankiem i skórką cytryny – bomba aromatu 237

misce miksera mieszamy mąkę z solą i posiekanymi ziołami, dodajemy skórkę startą z cytryny. Dolewamy ciepłe mleko z drożdżami, oliwę i całość wyrabiamy przez 8 minut, hakiem do ciast drożdżowych. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, jeśli za bardzo się lepi – dodajemy jeszcze odrobinę mąki, ale nie więcej niż 2-3 łyżki. Ciasto powinno być wilgotne, nie za suche

Karo in the Kitchen
Chleb na zakwasie. Pszenno - żytni z orkiszem! 138

opcjonalnie jeśli boicie się że zakwas jest za słaby) - ewentualnie woda gdyby ciasto było zbyt gęste (u mnie nie dodawałam było już dobre) Ciasto zagniatamy, konsystencją powinno przypominać normalne ciasto drożdżowe. Ciasto zagniatam około 5 minut. Formuje w kule i układam na ściereczce w koszyczku wiklinowym. Tak odstawiam na 2,5 godziny. Po tym czasie wyciągam chleb rozgniatam dłońmi

SMYKWKUCHNI
Pierożki a'la tortellini z dynią i czerwoną soczewicą 231

wbijamy jajko i porcjami wlewamy wodę, próbując zagnieść ciasto. Jeśli się "nie klei" dodajemy wody, jeśli jest za rzadkie- mąki.  I tak, zagniatamy, aż otrzymamy jednolitą masę, konsystencji ciasta drożdżowego. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy kółka za pomocą małej szklanki, np. literatki.  Na środek kółka układamy pół łyżeczki farszu, boki składamy do siebie i zagniatamy pierożek. Następnie

Czerwona Porzeczka
drożdżówki z serem, truskawkami i kokosem 133

wszystkich rodzajów ciast drożdżowe piekę najchętniej. Uwielbiam patrzeć jak w piekarniku pięknie wyrasta i kocham zapach piekącej się drożdżówki. Dziś po mojej kuchni roznosił się aromat truskawek, sera i oczywiście drożdżowego ciasta, bo sezon truskawkowy nie może się obejść bez drożdżówek. Składniki na 13 dużych drożdżówek: na ciasto: 700 g mąki pszennej 35 g drożdży  300 ml ciepłego mleka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drożdżówki z serem – pyszna przekąska na co dzień. 183

termoobiegiem. W przypadku braku termoobiegu trzeba piec troszkę dłużej, aż drożdżóweczki się zarumienią. Doglądamy ich i wyciągamy, gdy będą odpowiednio rumiane. Każdy lubi inaczej, jedni lubią lekko przypalone ciasto drożdżowe, a inni bardzo blade, dlatego trzeba pilnować pieczenia. Drożdżówki nie są bardzo słodkie, więc można je posmarować lukrem. …Smacznego

KasiaiKrzysiu.pl
Cebulaki 179

cukier, 2 łyżki mąki i mieszamy do czasu rozpuszczenia się składników. Rozczyn pozostawiamy na ok. 20 minut pod przykryciem. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn, jajko, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Ciasto dzielimy na 15-16 części i z każdej z nich formujemy okrąg. Placki układamy na blasze wyłożonej papierem

paapilotkaa
Zakręcone drożdżówki z białym serem 580

Ten smak i kształt pamiętam z najlepszej ciastkarni. Pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach – zakręcone drożdżówki z białym serem. To kolejna propozycja Pawła i Magdy na

mojewypiekiinietylko
Przepis na kruszonkę. 131

wymieszać wszystko razem. Następnie dodajemy margarynę i zagniatamy tłuszcz z mąką , tak aby powstała sypka konsystencja.  Gotową kruszonką posypujemy ciasto i wkładamy do piekarnika.  Kruszonką możemy posypywać ciasta drożdżowe, ciasta z owocami np. jabłeczniki, ciasta z wiśniami itp.                Życzę smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto drożdżowe 190

Składniki: 3-5 dkg drożdży- maksymalnie pół kostki 0,5 szklanki mleka 10 dkg margaryny 50 dkg mąki cukier do smaku, ile lubicie:) Przygotowanie: 1.) Mleko

Luźna Kuchnia
Ciasto snikers 241

font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Dzisiaj miałam taki dzień, że wszystko szło mi pod górkę. Ciasto drożdżowe nie chciało mi wyrosnąć ale mimo to zaryzykowałam i postanowiłam je upiec. Całe szczęście, że nie wylądowało w koszu bo upiekło się wspaniale. Teraz   podam przepis(...)drożdżowe ciasto lecz wspaniałe kruche ciasto z kremem. Coś dla miłośników kajmaku i orzechów. Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej żeby się przegryzło. Przepis znalazłam na tej stronie. Polecam, jest przepyszne. Należy przygotować blachę o wielkości 25x35 cm. ( Dobrze by było, żeby były trzy blachy takiej samej wielkości, ja miałam jedną) Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej ½ szklanki cukru

Na słodko lub wytrawnie
Pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą 243

robię tak, że do znajdujących się w misce od robota żółtek ze śmietaną dodaję mąkę, gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać szklanką koła, nakładać farsz i formułować palacami pierogi. Pierogi gotować partiami w osolonej, wrzącej wodzie. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię wody gotować

Gospodyni Miejska
Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami 248

robię tak, że do znajdujących się w misce od robota żółtek ze śmietaną dodaję mąkę, gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać małą szklanką koła, nakładać farsz, formułować palacami pierogi, a następnie zlepiać ich brzegi  Pierogi gotować partiami w osolonej, wrzącej wodzie. Po wypłynięciu

Gospodyni Miejska
Uszka z pieczarkami 216

robię tak, że do znajdujących się w misce od robota żółtek ze śmietaną dodaję mąkę, gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać szklanką koła, nakładać farsz, formułować palacami pierogi, po czym zawijać na palcu i zlepiać ich końce tworząc uszka. Uszka gotować partiami w osolonej

Gospodyni Miejska
Pierogi ruskie 320

wbijamy jajko i porcjami wlewamy wodę, próbując zagnieść ciasto. Jeśli się "nie klei" dodajemy wody, jeśli jest za rzadkie- mąki.  I tak, zagniatamy, aż otrzymamy jednolitą masę, konsystencji ciasta drożdżowego. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy kółka za pomocą szklanki. Na środek kółka układamy łyżeczkę farszu, boki składamy do siebie i zagniatamy pierożek. Ulepione pierogi układamy na blacie

Czerwona Porzeczka
Chleb na zakwasie - krok po kroku 175

żytniej ( około 650 g ), ok. 150 ml lekko ciepłej wody, 2 i 1/2 łyżeczki soli. Rano dodajemy do zaczynu mąkę, wodę i sól. Wyrabiamy. (Mamy uzyskać konsystencję jak na ciasto drożdżowe. Ciasto ma się łatwo odklejać od dłoni, czyli ma nie być ciągnące). Dwie keksówki ( 12 x 30 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować tłuszczem i napełniać ciastem

Proste Potrawy
Pizza na kamieniu (najlepsza pizza) 247

formę małych owalnych krążków, czy też jest kwadratowa o powierzchni blachy do pieczenia. Nieraz moja pizza jest na wysokim cieście, niekiedy jest cienka, zrobiona na płaskim placku z ciasta drożdżowego. Forma pizzy zależy od zachcianek zamawiających;) Zaopatrzyłam się niedawno w kamień do pizzy, który jest bardzo zachwalany w Internecie. Przygotowałam dwie pyszne pizze w ciągu 20 minut. Pizza smakiem(...)wyglądem przypomina taką jak z pizzerii, okrągła na cienkim, niezbyt wypieczonym drożdżowym cieście. No i co? No i wyszła cudowna w smaku, lekka pizza, pizza na kamieniu to najlepsza pizza na świecie . Składniki: 3 szkl mąki pszennej typ 500 na pizzę + trochę do podsypania, 50 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 200 ml wody 3 łyżki oleju

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
MAKOWIEC DROŻDŻOWY. 711

wysiłku twarz promienieje uśmiechem. Dzieci rzucają się mąką, jak małe bałwanki biegają po kuchni. Mama, pilnując ryb na patelni, zupy w garnku i pasztetu, dodatkowo rozwałkowuje elastyczne, pulchne ciasto drożdżowe. Miesza zmielony mak z bakaliami, nakłada na ciasto, zwija. Najmłodsi przyglądają się z lubością, jak trafia do piekarnika. Makowiec pełen miłości. Pełen rodzinnego ciepła, od serca na święta. MAKOWIEC DROŻDŻOWY

W kuchni Karmel-itki
Wiosenny kwiatek drożdżowy z powidłami 107

Wiosenny kwiatek drożdżowy z powidłami Prosty sposób na piękny i przepyszny wypiek. Do jego przygotowania użyłam sprawdzonego przepisu na szybkie i niezawodne ciasto drożdżowe na suchych drożdżach. Oczywiście zamiennie można użyć drożdży świeżych, ale wówczas należy ich dodać 25 gram i wykonać zaczyn.     Składniki: Ciasto: 500g mąki 8g suchych drożdży 200ml ciepłego mleka 70g cukru 1 jajko(...)przez około 25 – 30 minut *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Wiosenny kwiatek drożdżowy z powidłami pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Drożdżowe ślimaczki z górskiego szlaku 196

słodkiej konfitury z żurawiny. Takie, które zawsze można dostać na deptaku, czy głównej ulicy, któregoś z miasteczek. Ogarnięta górskim zachwytem i zamiłowaniem do połączenia tych dwóch smaków, owinęłam je drożdżowym ciastem i posmarowałam masłem z dodatkiem świeżego lubczyku. Naprawdę rzadko używam tego zioła, a nie wiem dlaczego, bo w tych bułeczkach spisał się rewelacyjnie! Trochę, jakby podkręcił smak samego sera(...)szczypta słodkiej mielonej papryki Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. W letnim mleku rozpuść drożdże ze szczyptą cukru. 2. W dużej misce umieść mąkę, sól, wbij jajka i stopniowo dolewając drożdżowy roztwór, wyrabiaj ciasto. 3. Do ciasta dodaj roztopione masło i zagnieć całość do uzyskania gładkiego ciasta. Farsz: 1. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z cukrem i solą. 2. Oscypek drobno pokrój. Całość

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Chlebek naan Najlepszy przepis 147

jako dodatek do curry czy wielu innych potraw kuchni indyjskiej (zajrzyjcie do moich przepisów na curry z kalafiora , curry z dyni , curry z kapusty ). Chlebek naan przygotowuje się z ciasta drożdżowego i wypieka w piecu tandoor, poniżej mój przepis na chlebki z domowego piekarnika. PRZEPIS NA CHLEBEK NAAN Składniki na chlebek naan: 500g mąki pszennej jasnej 5 dag drożdży świeżych(...)łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju roślinnego 1 szkl ciepłego mleka 100g jogurtu naturalnego Jak zrobić chlebek naan: Zaczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego na ciasto. Najpierw podgrzewamy mleko i w dużym kubku lub miseczce mieszamy go z cukrem i pokruszonymi drożdżami, potem zostawiamy to aż drożdże zaczną rosnąć. Po drugie przygotowujemy pozostałe składniki. Najpierw do miski wsypujemy mąkę

Dorota Smakuje