ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:207/1038)

DROŻDŻÓWKI Z SEREM I JAGODAMI 192

Pokazałam ostatnio te drożdżówki krok po kroku na instastory i zrobił taką furorę, że postanowiłam je wrzucić również tutaj na bloga! Niesamowicie delikatne i puszyste ciasto

Ostra na Słodko
Domowy jabłecznik 203

Domowy jabłecznik to wspomnienie lat beztroskich. Szybkie, proste ciasto, które można przygotować na każde święto i wtedy gdy niezapowiedzianie zjada się goście. Smak, zapach zawsze przypomina

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bajgle 123

Zaproszenie Ani do Lipcowej Piekarni nie mogło zostać przeze mnie zignorowane. Bardzo lubię te nasze wspólne spotkania przy piekarniku. Tym razem zapraszam, wraz z innymi blogerkami

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto drozdzowe z rabarbarem i z kruszonka 142

Drożdżowe ciasto z zatopionym w nim rabarbarem.  ciasto: 500 g mąki pszennej, 150 g cukru, 130 g masła, 5 jajek, 300 ml mleka, 7 g suchych drożdży, skórka otarta z cytryny, 1,5 kg rabarbaru, szklanka cukru, kruszonka: 50 g masła, 50 g cukru, 100 g mąki pszennej, Rabarbar obrać, pokroić na 1 centymetrowe kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej

królestwo garów
Buchty z powidłami śliwkowymi i jagodami. Pieczone pączki 157

mleka pokruszone drożdże i rozmieszać. Do miski wsypać mąkę , dodać szczyptę soli, cukier,jajko, masło pokrojone cienkie plasterki i rozpuszczone drożdże. Dokładnie wyrobić ciasto ugniatając ciasto. Wyrobić jak każde ciasto drożdżowe na gładką sprężystą masę. Przełożyć ciasto do lekko natłuszczonej miseczki i przykryć folią spożywczą. odstawić do wyrośnięcia. Thermomix – wlać mleko do naczynia miksującego, temp 37 C, obroty

Kuchnia Pokoleń
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 166

Dzisiaj zapraszam na ciasto drożdżowe z rabarbarem i waniliową kruszonką. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, lekko maślane, idealne. Wiosna bez takiego ciasta? Niemożliwe :) Ciasto dodaję do akcji wspólnego wypiekania, organizowanej na fb- Ciasto na niedzielę :) Składniki na ciasto (na małą prostokątną blaszkę o wymiarach 18 cm x 28 cm): Na tradycyjną, większą blaszkę o wymiarach 25 cm x 40 cm należy

Smak mojego domu
Drożdżowe z owocami 183

Odkąd pamiętam, poszukiwałam przepisu na idealne ciasto drożdżowe. W końcu się udało! Wcześniejsze ciasta wychodziły za mokre, za suche, nie wyrośnięte, zbyt tłuste albo po prostu niesmaczne. Poniższy przepis wypróbowałam zarówno z margaryną jak i z masłem. Obie wersje są godne polecenia. Minusem jest długi czas oczekiwania, ale zapewniam, że warto uzbroić się w cierpliwość! Składniki na ciasto: 500g mąki

Wrzosowa Polana
CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM 174

Rabarbar jest przez krótki czas. Korzystajmy więc z tego kwaśnego i zdrowego warzywa. O jego właściwościach pisałam w poście rabarbarowe ciasto z maślanką  Ciasto drożdżowe   jest ciastem, które smakuje chyba wszystkim. Długo zachowuje świeżość, pachnie cudownie i  można do niego dodawać dowolne sezonowe owoce. Polecam  je z białym serem.  strucla serowa PRAŻONYMI JABŁKAMI BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ

potrawyregionalne
Topielec z rabarbarem 144

dobrze mieć sąsiadkę, która da Ci rabarbar prosto z działki. A skoro rabarbar w domu to nie mogło obyć się bez ciasta drożdżowego z nim. Ja uwielbiam takie ciasto jak jest jeszcze ciepłe. Akurat mamy sezon rabarbarowy, więc warto wykorzystać go i zrobić co tylko się da. Pewnie niektórzy się zastanawiają skąd ta nazwa ? A stąd, że ciasto wkładamy

Ewa w kuchni
Rogaliki krucho-drożdżowe z serem 654

Rogaliki krucho-drożdżowe z serem to świetna alternatywa dla rogali z klasycznego ciasta drożdżowego. Tuż po upieczeniu smakują podobnie jak drożdżowe, następnego dnia przypominają bardziej ciasto kruche. Robi się je błyskawicznie, gdyż nie wymagają wyrastania i dłużej zachowują świeżość. Z poniższego przepisu przygotujecie  25-30 rogalików . Rogaliki krucho-drożdżowe z serem Składniki: CIASTO 500g mąki pszennej + do podsypywania 160g

Smakołyki Bereniki
Najlepsza Domowa Pizza Kebab 2445

ściereczką i odkładamy znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny). Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki, ponieważ ciasto straci puszystość. Kapustę siekamy, resztę warzyw tniemy na niewielkie kawałki. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy i smażymy w rozgrzanym oleju

Słodka Strona
Cytrynowy, ucierany placek z jagodami/borówkami 159

naszym domu Nie wiem dlaczego, ale mam duży sentyment do słowa „placek”. W zasadzie może być placek drożdżowy, placek z owocami. Brzmi jakoś bardziej swojsko niż ciasto drożdżowe czy ciasto z owocami. Swoją drogą, u mnie w domu nie mówiło się nigdy „placek”, tylko zawsze występowało „ciasto”. A placek to taki właśnie bardziej swojski

Mieszam w Garnku
IDEALNE CIASTO NA CZTERY SPOSOBY 156

Ciasto francuskie, biszkopt, kruche ciasto drożdżowe – trudno wyobrazić sobie wypieki i desery bez ich użycia. warto wiedzieć, jak przygotować je w domu. Artykuł IDEALNE CIASTO NA CZTERY SPOSOBY pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Dożdżowe ślimaczki z pesto i szynką 567

formę jak i smak. Poczyniłam drożdżowe ślimaczki z szynką i serem, o smaku pesto i tradycyjne  z pomidorami ( gdyby pierwszy wariant nikomu nie przypadł do gustu).  Do ciasta drożdżowego jak zawsze dodałam trochę semoliny, która wg mnie bardzo polepsza jego strukturę; natomiast, zamiast oliwy z oliwek, dodałam 4 łyżki  bardzo aromatycznego oleju rydzowego.   Potem wystarczy tylko(...)łyżkę mąki i cukier. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość. Mąkę chlebową i semolinę przesiewamy na stolnicę, robimy dołek, wlewamy zaczyn drożdżowy. Mieszamy. Dodajemy pozostale składniki: sól, olej rydzowy, wodę i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto wkładamy do miski,  pozostawiamy w ciepłym miejscu aby podwoiło objętość (1,5-2godziny) Ciasto dzielimy na dwie równe części. Wykładamy

Mia Cucina Sofieta
CIASTO DROŻDŻOWE- PRZEPIS PODSTAWOWY 336

Dziś przedstawię Wam mój przepis na ciasto drożdżowe, które zrobicie bez problemu i które nie wymaga zbyt wiele pracy. Z tak przygotowanego ciasta piekę pizzę, drożdżówki, rogaliki co tylko zechcę. Ciasto wychodzi delikatne, jest pyszne i wspaniale pachnie :) Zresztą spróbujcie a przekonacie się sami :) Składniki: * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania