Buchty z powidłami śliwkowymi i jagodami. Pieczone pączki 198mleka pokruszone drożdże i rozmieszać. Do miski wsypać mąkę , dodać szczyptę soli, cukier,jajko, masło pokrojone cienkie plasterki i rozpuszczone drożdże. Dokładnie wyrobić ciasto ugniatając ciasto. Wyrobić jak każde ciasto drożdżowe na gładką sprężystą masę. Przełożyć ciasto do lekko natłuszczonej miseczki i przykryć folią spożywczą. odstawić do wyrośnięcia. Thermomix – wlać mleko do naczynia miksującego, temp 37 C, obroty
Kuchnia Pokoleń
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 214Dzisiaj zapraszam na ciasto drożdżowe z rabarbarem i waniliową kruszonką. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, lekko maślane, idealne. Wiosna bez takiego ciasta? Niemożliwe :) Ciasto dodaję do akcji wspólnego wypiekania, organizowanej na fb- Ciasto na niedzielę :) Składniki na ciasto (na małą prostokątną blaszkę o wymiarach 18 cm x 28 cm): Na tradycyjną, większą blaszkę o wymiarach 25 cm x 40 cm należy
Smak mojego domu
Drożdżowe z owocami 227Odkąd pamiętam, poszukiwałam przepisu na idealne ciasto drożdżowe. W końcu się udało! Wcześniejsze ciasta wychodziły za mokre, za suche, nie wyrośnięte, zbyt tłuste albo po prostu niesmaczne. Poniższy przepis wypróbowałam zarówno z margaryną jak i z masłem. Obie wersje są godne polecenia. Minusem jest długi czas oczekiwania, ale zapewniam, że warto uzbroić się w cierpliwość! Składniki na ciasto: 500g mąki
Wrzosowa Polana
CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM 218Rabarbar jest przez krótki czas. Korzystajmy więc z tego kwaśnego i zdrowego warzywa. O jego właściwościach pisałam w poście rabarbarowe ciasto z maślanką Ciasto drożdżowe jest ciastem, które smakuje chyba wszystkim. Długo zachowuje świeżość, pachnie cudownie i można do niego dodawać dowolne sezonowe owoce. Polecam je z białym serem. strucla serowa PRAŻONYMI JABŁKAMI BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ
potrawyregionalne
Topielec z rabarbarem 182dobrze mieć sąsiadkę, która da Ci rabarbar prosto z działki. A skoro rabarbar w domu to nie mogło obyć się bez ciasta drożdżowego z nim. Ja uwielbiam takie ciasto jak jest jeszcze ciepłe. Akurat mamy sezon rabarbarowy, więc warto wykorzystać go i zrobić co tylko się da. Pewnie niektórzy się zastanawiają skąd ta nazwa ? A stąd, że ciasto wkładamy
Ewa w kuchni
Rogaliki krucho-drożdżowe z serem 700Rogaliki krucho-drożdżowe z serem to świetna alternatywa dla rogali z klasycznego ciasta drożdżowego. Tuż po upieczeniu smakują podobnie jak drożdżowe, następnego dnia przypominają bardziej ciasto kruche. Robi się je błyskawicznie, gdyż nie wymagają wyrastania i dłużej zachowują świeżość. Z poniższego przepisu przygotujecie 25-30 rogalików . Rogaliki krucho-drożdżowe z serem Składniki: CIASTO 500g mąki pszennej + do podsypywania 160g
Smakołyki Bereniki
Najlepsza Domowa Pizza Kebab 2496ściereczką i odkładamy znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny). Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki, ponieważ ciasto straci puszystość. Kapustę siekamy, resztę warzyw tniemy na niewielkie kawałki. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy i smażymy w rozgrzanym oleju
Słodka Strona
Cytrynowy, ucierany placek z jagodami/borówkami 206naszym domu Nie wiem dlaczego, ale mam duży sentyment do słowa „placek”. W zasadzie może być placek drożdżowy, placek z owocami. Brzmi jakoś bardziej swojsko niż ciasto drożdżowe czy ciasto z owocami. Swoją drogą, u mnie w domu nie mówiło się nigdy „placek”, tylko zawsze występowało „ciasto”. A placek to taki właśnie bardziej swojski
Mieszam w Garnku
IDEALNE CIASTO NA CZTERY SPOSOBY 202Ciasto francuskie, biszkopt, kruche ciasto drożdżowe – trudno wyobrazić sobie wypieki i desery bez ich użycia. warto wiedzieć, jak przygotować je w domu. Artykuł IDEALNE CIASTO NA CZTERY SPOSOBY pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE
Dożdżowe ślimaczki z pesto i szynką 612formę jak i smak. Poczyniłam drożdżowe ślimaczki z szynką i serem, o smaku pesto i tradycyjne z pomidorami ( gdyby pierwszy wariant nikomu nie przypadł do gustu). Do ciasta drożdżowego jak zawsze dodałam trochę semoliny, która wg mnie bardzo polepsza jego strukturę; natomiast, zamiast oliwy z oliwek, dodałam 4 łyżki bardzo aromatycznego oleju rydzowego. Potem wystarczy tylko(...)łyżkę mąki i cukier. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość. Mąkę chlebową i semolinę przesiewamy na stolnicę, robimy dołek, wlewamy zaczyn drożdżowy. Mieszamy. Dodajemy pozostale składniki: sól, olej rydzowy, wodę i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto wkładamy do miski, pozostawiamy w ciepłym miejscu aby podwoiło objętość (1,5-2godziny) Ciasto dzielimy na dwie równe części. Wykładamy
Mia Cucina Sofieta
CIASTO DROŻDŻOWE- PRZEPIS PODSTAWOWY 383Dziś przedstawię Wam mój przepis na ciasto drożdżowe, które zrobicie bez problemu i które nie wymaga zbyt wiele pracy. Z tak przygotowanego ciasta piekę pizzę, drożdżówki, rogaliki co tylko zechcę. Ciasto wychodzi delikatne, jest pyszne i wspaniale pachnie :) Zresztą spróbujcie a przekonacie się sami :) Składniki: * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych
Zrób to smacznie
Drożdżówka z wiśniami 129drożdżowe, moglibyśmy ją jeść co drugi dzień. Ciasto jest lekko słodkie. Moja wersja jest z płatkami migdałowymi ale świetnie sprawdzi się również kruszonka czy lukier. Ciasto można zrobić z wiśni świeżych lub rozmrożonych, można też wykorzystać rabarbar. Składniki na dużą blachę. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Moje wypieki . [:Listonic] Składniki na ciasto drożdżowe 21 x 31 cm: 400 g mąki(...)nadaje) szczypta soli 3 jajka świeżo otarta skórka z 1 cytryny Ponadto: 400 g wiśni (świeżych lub rozmrożonych) lub rabarbaru, pokrojonego w kostkę 4 łyżki cukru (tylko w przypadku ciasta z rabarbarem) Składniki na posypkę od góry: 100 gr płatków migdałowych lub 125 g masła, roztopionego 180 g mąki pszennej 100 g cukru lub 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka
moj przepis na
Drożdżówka z wiśniami 122drożdżowe, moglibyśmy ją jeść co drugi dzień. Ciasto jest lekko słodkie. Moja wersja jest z płatkami migdałowymi ale świetnie sprawdzi się również kruszonka czy lukier. Ciasto można zrobić z wiśni świeżych lub rozmrożonych, można też wykorzystać rabarbar. Składniki na dużą blachę. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Moje wypieki . [:Listonic] Składniki na ciasto drożdżowe 21 x 31 cm: 400 g mąki(...)nadaje) szczypta soli 3 jajka świeżo otarta skórka z 1 cytryny Ponadto: 400 g wiśni (świeżych lub rozmrożonych) lub rabarbaru, pokrojonego w kostkę 4 łyżki cukru (tylko w przypadku ciasta z rabarbarem) Składniki na posypkę od góry: 100 gr płatków migdałowych lub 125 g masła, roztopionego 180 g mąki pszennej 100 g cukru lub 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka
moj przepis na
Drożdżówka z wiśniami 228mojprzepisna.pl | Drożdżówka z wiśniami Z lekko cytrynowym posmakiem przepyszna puszysta drożdżówka z wiśniami. Upiekłam ją bo bardzo lubimy drożdżowe, moglibyśmy ją jeść co drugi dzień. Ciasto jest lekko słodkie. Moja wersja jest z płatkami migdałowymi ale świetnie sprawdzi się również kruszonka czy lukier. Ciasto można zrobić z wiśni świeżych lub rozmrożonych, można też wykorzystać rabarbar. Składniki na dużą blachę. Oryginalny(...)góry: 100 gr płatków migdałowych lub 125 g masła, roztopionego 180 g mąki pszennej 100 g cukru lub 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka wrzątku'; document.write(" "); Składniki na ciasto drożdżowe 21 x 31 cm: 400 g mąki pszennej tortowej 25 g drożdży świeżych 100 g masła, roztopionego i przestudzonego 125 ml mleka 60 g miodu delikatnego w smaku (gryczany się
moj przepis na