bułeczki. No i teraz będzie najciekawsze. Na moim profilu na FB udostępniłam bardzo interesujący filmik o tym, jak można uformować różne kształty wypieków drożdżowych. Zachęcona tym postanowiłam spróbować. Niestety, moja „przygoda” zakończyła się tylko na próbie. Ciasto przygotowane na filmie jest zupełnie z innej bajki – elastyczne i twarde. Moje – delikatne. Już przy pierwszej próbie formowania i „zakręcenia”najprostszego wypieku kawałek(...)brnęłam dalej wiedziona ciekawością i chęcią wykombinowania wypieków na miarę zaprezentowanych w udostępnionym filmiku. Zapewne powrócę jeszcze do tych fikuśnych kształtów, ale to już innym razem, przy odpowiednio plastycznym cieście drożdżowym. A tym czasem, polecam powyższe – z konfiturą, dżemem, miodem… i nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Bułeczki drożdżowe na maślance appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkosię nie uda. Robot planetarny to świetne rozwiązanie dla nowicjuszy w kuchni, którzy dopiero uczą się gotować, lub dla tych, którzy nie lubią marnować cennego czasu. Robot planetarny zaginiecie ciasto drożdżowe, dokładnie wymiesza składniki na biszkopt lub ciasto kruche, ubije pianę z białek czy utrze masę do ciasta albo przygotować ciasto na pizzę . Kupując odpowiednie końcówki może zmielić mięso, wycisnąć
ProstePesto.plobiad, a to syrop, a to może jeszcze słodkie drożdżowe. Na słodkim drożdżowym się tu zatrzymam. Taki kwiatek, kiedyś często widywałam taki w sklepie. Takie bułeczki do odrywania, idealne do szklanki mleka, idealne by je przeciąć i posmarować masłem, albo dodatkową porcją dżemu. Jak ciasto rosło, na chwilę wpadł do domu mój syn i tylko rzucił(...)przez ramię "Mamo, tylko nie żałuj kruszonki". No starałam się nie żałować :) Jak dokładnie wyrabiam drożdżowe pokazałam kiedyś na kilku filmikach, które możecie obejrzeć w poście Jak zrobić ciasto drożdżowe . wiem, że wielu z Was te filmiki pomogły i od tamtego czasu drożdżowe przestało być straszne, a co najważniejsze, zawsze się udaje. Poza kwiatkiem zaplotłam sobie taki mały warkocz
Blondynka Gotujekruszonką oczywiście w niej dominowały. Zawsze były świeżo upieczone, jeszcze ciepłe…Takie drożdżówki z truskawkami mogę jeść non stop gdyby nie zdrowy rozsądek. W ogóle to bardzo lubię ciasto drożdżowe. Drożdżówki są smaczne, niezbyt słodkie i idealnie pasują na śniadanie lub podwieczorek ze szklanką mleka lub do świeżo zaparzonego expresso. Drożdżówki z truskawkami Składniki: na 12 sztuk(...)mąkę i zrób wgłębienie. Drożdżowe pokrusz do kubeczka, dodaj łyżkę cukru, wymieszaj i wlej lekko podgrzane mleko.Wymieszaj i wlej rozczyn do wgłębienia w mące i lekko przemieszaj z mąką do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. przykryj ściereczką i odstaw na 25 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodaj jajko, cukier, sól i zarób gładkie ciasto. Na koniec dodaj kawałki miękkiego
codojedzeniaściereczką i odkładamy znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny). Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki, ponieważ ciasto straci puszystość. Sos Koperkowy: Na maśle, na małym ogniu podsmażamy drobno posiekany koperek. Następnie wsypujemy drobno pokrojony czosnek i chwilę smażymy
Słodka StronaOstatnio eksperymentuję z formą i kształtem ciasta, by wyglądało ono nieco inaczej i cieszyło nie tylko podniebienie, ale również oko. Dziś kolejne ciasto (a właściwie ciasta) drożdżowe z dynią. Sezon na nią trwa w najlepsze, więc dlaczego nie zrobić od razu dwóch? Do tych ciast dynia była przygotowywana dużej wcześniej, by nabrała cytrusowego posmaku. Składniki (na tortownicę o średnicy
Weekendy w domu i ogrodzieprzygotowałam na specjalną rodzinną uroczystość i sprawdził się znakomicie: przypadł do gustu zarówno wielbicielom serników, jak i kremowych, słodkich ciach;) To zestawienie pysznego sernika z owocowym kremem i pomarańczowym ciastem drożdżowym ( na bazie soku, więc nie suchym, a wilgotnym w typie brownie- blondie;)). Bardzo smaczne i bardzo sycące;) Składniki na ciasto pomarańczowe: 250 g margaryny 150 g cukru
Domowe ciastaroku moje krzaczki bardzo pięknie owocowały i w związku z tym owoce te bardzo długo gościły w naszej kuchni. Robiłam z nich różnego rodzaje ciasta i desery, a także przetwory. Tym razem upiekłam z nich drożdżowe ciastka z borówkami amerykańskimi i kruszonką. Drożdżowe ciacho, owoce i kruszonka to połączenie wprost idealne! Na blogu znajdziecie różne borówkowe inspiracje: Ciasto(...)maślance z morelami i borówkami amerykańskimi Pełnoziarniste tartaletki z morelami i borówkami amerykańskimi Frużelina z borówek amerykańskich Letnie owocowe śniadanie Biszkoptowe ciasto z porzeczkami i borówkami Ciasto drożdżowe z owocami lata Puchate ciasto z owocami Kruche ciasto z pianką i owocami Tarta z borówkami amerykańskimi Kruchy spód z lekką pianką i borówki Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera Tarta
Kulinarne przygody GatityOdkąd Krysia z bloga "Takie tam moje pomysły" podzieliła się przepisem na ciasto drożdżowe z dodatkiem śmietany kremówki, robiąc jakiekolwiek drożdżówki, słodkie bułeczki czy rogaliki korzystam tylko z Jej przepisu. Ciasto jest rewelacyjne. Tłuściutkie ... miękkie, nie przykleja się do stolnicy, więc praca z nim to przyjemność. A efekt końcowy? Wypieki są rewelacyjne! Bardzo delikatne i puszyste. I co ważne(...)przy drożdżowych wypiekach długo zachowują swoją świeżość. Moje śliwkowe bułeczki piekłam w czwartek, a ostatnią dojadałam do niedzielnej kawy i była tak samo mięciutka jak zaraz po upieczeniu. Gorąco polecam przepis 😎👌 Przepis i wykonanie cytuję za autorką: Składniki: U mnie wyszło 14 szt dużych bułeczek 700 g mąki pszennej tortowej + 50 g (do zaczynu
Walijskie PichcenieDrzewa wiśniowe w tym roku wyjątkowo obrodziły, więc można poszaleć z ich owocami. Ja bardzo lubię wszelkie ciasta z wiśniami. Dziś zapraszam na kawałek ciasta drożdżowego 😊 Uformowałam je w kolejny fantazyjny kształt, dzięki któremu ciasto zostało nazwane przez pewnego Milusińskiego ciastem wężowym. I tak też je zapisuję 😊 Do jego upieczenia użyłam owoców, które zostały mi z nastawu publikowanego niedawno kwasu
Weekendy w domu i ogrodzieminut w ciepłe miejsce. Po tym czasie wlać pozostałe 200 ml mleka, wsypać mąkę, wbić całe jajko, wsypać sól i wlać olej. Ciasto dobrze wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota z hakiem do ciasta drożdżowego. Ponownie zakryć miskę ścierką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Mrożone owoce wymieszać w misce w łyżką mąki ziemniaczanej
Zrób to smacznieBożego Narodzenia do barszczu, czy jako przekąska na sylwestra. Wcześniej przygotowane bardzo dobrze się przechowuje – można je przygotować dzień wcześniej, przechować w lodówce, a następnie odgrzać w piekarniku. Ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 300ml mleka 2 łyżki masła 35g świezych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli Farsz: 3 duże cebule 1 kg pieczarek 90g masła sól, pieprz czarny
AleTorcikdrożdżowego. 5.Ciasto wyrabiamy, stopniowo dodając tłuszcz . 6.Wyrobione gładkie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 40-60 min. 7.Składniki na nadzienie : tłuszcz, kokos i cukier dokładnie łączymy. 8.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy je na kształt prostokąta o wymiarach około 20/30 cm i smarujemy przygotowaną masą kokosową. 9.Zwijamy ciasto w rulonik i dzielimy go na 12 kawałków(...)piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 min. Po upieczeniu polewamy lukrem i obsypujemy kokosem. SMACZNEGO DROŻDŻÓWKI KOKOSOWE (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ŚLIMAKI KOKOSOWE (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ślimaki drożdżowe z kokosem pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!mną tarta z jeżynami, ale jak pomyślałam, że mam robić kruche ciasto kiedy temperatura w mojej kuchni przekracza grubo 30 stopni.... uh... Masakra!!! No to sobie pomyślałam, zrobię ciasto drożdżowe i zrobiłam... Moje pierwsze w życiu rogaliki drożdżowe. Po przepis sięgnęłam do "Łasucha literackiego" Małgorzaty Musierowicz. Jako nastolatka lubiłam czytać jej książki, a jakiś czas temu w księgarni trafiłam(...)Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Przesiewamy mąkę i dodajemy do niej cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy, dwa żółtka i jedno całe jajko. Wlewamy rozczyn, a na końcu roztopioną margarynę. Wyrabiamy ciasto, tak aby jak najbardziej je napowietrzyć. Odstawiamy wyrobione ciasto do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkowujemy i wycinamy trójkąty. Na środku układamy farsz: jeżyny posypałam odrobiną brązowego cukru, natomiast serek wymieszałam
Miksturownikrodzynkami. Tak się złożyło, że miałam akurat wszystkie składniki w swojej kuchni i zabrałam się zaraz za ich zrobienie. Przygotowania zaczęłam od zrobienia ciasta drożdżowego, które po wyrobieniu pozostawiłam do wyrośnięcia. Przez ten czas mogłam przygotować masę budyniową. Tak, wiem, poszłam na łatwiznę ponieważ mogłam zrobić domowy budyń ale tak było prościej(...)szybciej :-). Rozwałkowane ciasto posmarowałam dosyć grubą warstwą budyniu z rodzynkami (lubię gdy w środku jest dużo nadzienia) i zawinęłam jak roladę. Następnie pokroiłam ją w paski. W ten sposób powstały zakręcone ślimaki, które upiekłam w piekarniku. Wyszły bardzo smaczne i puszyste. Z podanego przepisu wyjdzie Wam około 25 dosyć sporych bułeczek
Marta Gotuje