ciasto drożdżowe - 16067 przepisów (strona:205/1072)

Ciasto drożdżowo - dyniowe 207

Piekłam już ciasto drożdżowe z kruszonką i z owocami, tym razem upiekłam je z dodatkiem pestek dyni i musem dyniowym. Ciasto wyszło bardzo dobre. Polecam je wszystkim. Składniki: 3 szklanki mąki 25 g świeżych drożdży ½ szklanki cukru 1 szklanka mleka 6 łyżek gęstego musu z dyni 90 ml oliwy z oliwek ¼ szklanki łuskanych pestek dyni Wykonanie: Mleko zagrzać. Przygotować zaczyn

Mama Gotuje
Już niedługo… 147

drożdżowe pierogi z kapustą. To danie ma wiele nazw. Ja po prostu nazywam je drożdżowymi pierogami z kapustą. Uwielbiam farsz na pierogi. Zawsze przyrządzam go z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Lubię kiedy jest kwaśny, więc zbytnio nie płuczę kapusty. Wystarczy, że ją obgotuję i odcisnę z wody, dodam grzyby i cebulę, trochę przypraw i farsz jest gotowy. Ciasto drożdżowe(...)pierogi na słono to popularne danie w mojej rodzinie. To takie wytrawne bułeczki drożdżowe, które szybko zaspokoją głód. Kiedy moje starsze dzieci chodziły do szkoły zawsze miałam takie delikatesy w zamrażalce. Moje najmłodsze też lubi drożdżowe pierogi, dlatego chętnie piekę takie pierożki np. zamiast pizzy. Drożdżowe pierogi z kapustą 16 pierogów Składniki: 450 g pszennej mąki 30 g drożdży

codojedzenia
Pierniczki drożdżowe 363

Można je też upiec wcześniej, razem z innymi ciasteczkami czy piernikami, bo przechowywane w szczelnym pojemniku lub puszce, dodatkowo skruszeją. Pierniczki z poniższego przepisu nie są zrobione z typowego ciasta drożdżowego, jest to raczej ciasto jak na klasyczne pierniczki z sodą oczyszczoną, wzbogacone o dodatkowy spulchniacz, właśnie w postaci drożdży. Dzięki takiej kombinacji składników, pierniczki są wyjątkowo pulchne i miękkie(...)można od razu polukrować lub oblać czekoladą albo pozostawić bez niczego, bo takie też są pyszne :) Z poniższego przepisu przygotujecie około 32 sztuk sporej wielkości grubych pierniczków. Pierniczki drożdżowe Składniki: CIASTO 2 i 1/4 szklanki (360g) mąki pszennej 1/2 szklanki (około 100g) cukru 2 i 1/2 łyżki (50g) miodu 3 łyżki (60g) śmietany (18% lub 12%) 50g masła 1 jajko

Smakołyki Bereniki
Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem, makowiec 134

przepadam za ciastami z makiem. Zresztą chyba zawsze odkąd sięgam pamięcią omijałam je szerokim łukiem. Do niedawna wyjątek stanowiły drożdżówki wg tego przepisu, ale od dzisiaj przepis na ten Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem jest w moim domu numerem jeden(...)taki mój świąteczny hit 🙂 T o najlepsze ciasta drożdżowe z makiem jakie kiedykolwiek jadłam! W moim domu muszę go chować przed domownikami, bo potrafią zjeść połowę za jednym razem 🙂 Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem nie jest trudny do przygotowania (szczególnie jeśli mamy robot planetarny i całe wyrabianie ciasta zrobi za nas – my w tym czasie możemy np. posprzątać

Moja Delicja
Tarta ziemniaczano cebulowa z gorgonzolą na drożdżowym spodzie 191

jeden problem, a mianowicie w nazewnictwie. Ten placek to tarta czy quiche? Tarta to wytrawny lub słodki placek składający się z ciasta i  nadzienia, owe ciasto to najczęściej kruche, potem francuskie i drożdżowe. Tarty najczęściej wypełnia się kremami, czekoladą, owocami, mięsem, warzywami, grzybami itp. Czasami, głównie to wytrawne nadzienie, wiązane jest masą śmietanowo-jajeczną. Quiche natomiast pochodzący z Alzacji(...)śmietanowo-jajeczną mieszaniną może być nazwany zarówno tartą jaki i quiche, jednak placek, który taką mieszaniną nie jest - quiche nigdy nie nazywamy. Czyli moja propozycja to raczej tarta, gdyż ciasto drożdżowe ma u podstaw ;)       Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 60 min Ciasto 25 g świeżych drożdży lub 7 instant 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 4 łyżki

Słodki Kompromis
Drożdżówki „na bogato” 121

również wypieki drożdżowe kojarzą się z miłą atmosferą, z babcią, mamą, ciocią, z dzieciństwem? Uwielbiam wszelkie ciasta drożdżowe , a drożdżówki „na bogato” są ukoronowaniem zachcianek drożdżowych. Kiedy nie możesz się zdecydować, czy ma być z budyniem, z owocem, z lukrem czy z kruszonką, to najlepiej, jak będzie ze wszystkim I tak właśnie powstały drożdżówki „na bogato” – przepyszne Składniki na około(...)soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Wszystkie składniki zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagniatam i dzielę na kawałki wielkości piłki golfowej. Każdy kawałek rozgniatam na placuszek tworząc delikatny rant i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej drożdżówce układam łyżkę budyniu

Słodki sentyment
Drożdżówki „na bogato” 121

również wypieki drożdżowe kojarzą się z miłą atmosferą, z babcią, mamą, ciocią, z dzieciństwem? Uwielbiam wszelkie ciasta drożdżowe , a drożdżówki „na bogato” są ukoronowaniem zachcianek drożdżowych. Kiedy nie możesz się zdecydować, czy ma być z budyniem, z owocem, z lukrem czy z kruszonką, to najlepiej, jak będzie ze wszystkim I tak właśnie powstały drożdżówki „na bogato” – przepyszne Składniki na około(...)soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Wszystkie składniki zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagniatam i dzielę na kawałki wielkości piłki golfowej. Każdy kawałek rozgniatam na placuszek tworząc delikatny rant i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej drożdżówce układam łyżkę budyniu

Słodki sentyment
Bułki drożdżowe - króliczki 236

razem zwykłe bułki drożdżowe, ale za to w kształcie króliczków. Bułeczki te nie tylko są smaczne i proste do zrobienia, ale również są świetną dekoracją stołu. Moje bułeczki są bez nadzienia jednak każdy może je zrobić ze swoim ulubionym nadzieniem. Składniki: ½  kg mąki pszennej 50 g drożdży 120 g cukru 250 ml mleka 70 g masła 1 jajko szczypta(...)roztopić i ostudzić. Do mąki z drożdżami dodać szczyptę soli, masło i jajka. Zagnieść ciasto. Ciasto jest dobrze wyrobione gdy zaczyna odchodzić od rąk i miski. Czym dłużej wyrabiamy ciasto drożdżowe tym będzie lepsze. Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Króliczki: Z ciasta uformować niewielkie kule a następnie zrobić z nich walce

Mama Gotuje
KANELBULLAR – SŁODKIE, CYNAMONOWE BUŁECZKI 239

O KANELBULLAR pierwszy raz usłyszałam na warsztatach kuchni szwedzkiej ( Scandynavian Love Fika ) z Szefem Kuchni Michałem Godyniem organizowanych w Electrolux Taste Center. Były to niesamowicie pyszne

Ostra na Słodko
JAGODZIANKI SIOSTRY ANASTAZJI 942

przepyszne pełne jagód bułeczki, przygotowałam z przepisu na ciasto drożdżowe z książki “100 nowych ciast . Przepisy siostry Anastazji ” SKŁADNIKI 1 kg mąki 10 dag drożdży 1/2 kostki margaryny (lub masła) 1/2 szklanki cukru kryształu 2 szklanki mleka 5-6 żółtek 1/2 łyżeczki soli NADZIENIE 50 dag jagód cukier waniliowy 3 łyżki cukru Do posmarowania: jajko oraz 5 łyżek mleka SPOSÓB

RAROSSA
Ciasto drożdżowe ze śliwkami (bez wyrabiania) 283

Ciasto drożdżowe, bez wyrabiania jest świetnym pomysłem dla zapracowanych lub leniwych czy w ogóle niepiekących. Przepis znalazłam z przepisu Ewy Wachowicz z lekkimi moimi modyfikacjami. Ciasto jest banalnie proste wystarczy ułożyć warstwami składniki i po trzech godzinach je wymieszać. Jest lekkie i puszyste. Do ciasta dodałam śliwki i słodką kruszonkę. Polecam na śniadanie jak i na deser :) Polecam! Czytaj więcej

Ana Mari's world
Ciasto drożdżowe ze śliwkami (bez wyrabiania) 283

Ciasto drożdżowe, bez wyrabiania jest świetnym pomysłem dla zapracowanych lub leniwych czy w ogóle niepiekących. Przepis znalazłam z przepisu Ewy Wachowicz z lekkimi moimi modyfikacjami. Ciasto jest banalnie proste wystarczy ułożyć warstwami składniki i po trzech godzinach je wymieszać. Jest lekkie i puszyste. Do ciasta dodałam śliwki i słodką kruszonkę. Polecam na śniadanie jak i na deser :) Polecam! Czytaj więcej

Ana Mari's world
Ślimaczki drożdzowe z cynamonem 248

miał swój dzień ;) W całym domu pachnie cynamonem i masłem i naprawdę trudno było wyczekać, aż będą gotowe do zjedzenia :) Idealne na śniadanie lub do popołudniowej kawy. Dla miłośników ciast drożdżowych i nie tylko. Zapraszam! Ślimaczki drożdżowe z cynamonem Składniki:  ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 5 łyżek cukru 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 jajko

Tagebuch po polsku
CHAŁKA DROŻDŻOWA Z KRUSZONKĄ-pyszna i puszysta+FILM 131

studzimy masło. Do podrośniętych drożdży dodajemy jajka z cukrem-mieszamy. Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Możemy to zrobić za pomocą robota  z hakiem. Następnie dodajemy masło i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być dobrze wyrobione, jeśli się klei podsypujemy troszkę mąką, ale nie za dużo. Ciasto dzielimy na dwie części, każda z części na 4 wałki. Następnie zaplatamy chałkę (odsyłam(...)mojej kuchni zawitał nowy sprzęt-robot planetarny Ariette Classica.  Jest to świetny robot za niewielką cenę. Bardzo mocny, mega się cieszę, bo teraz będę mogła robić ciasta drożdżowe i chlebowe bez męczącego wyrabiania ciasta-on zrobi to za mnie :)  Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o tym robocie, zapraszam na moją recenzję.   recenzja i opis robota Ariette

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku