Piękny wieniec, który wspaniale sprawdził się na wielkanocnym stole. Zapieczona kiełbasa w cieście drożdżowym i konfitura z żurawiny to wspaniałe połączenie. Składniki: 660g mąki pszennej 165g wody 100g mleka 40g cukru 30g masła 20g drożdży 10g soli 1 jajko 6 białych kiełbas (kupuję firmy Olewnik, bo są świetnej jakości) 1 jajko do posmarowania ciasta świeża natka pietruszki konfitura(...)żurawiny Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, dodajemy cukier, sól i mieszamy do rozpuszczenia. W wysokiej misce mieszamy mąkę z jajkiem, wodą oraz rozczynem drożdżowym. Zagniatamy ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie swobodnie odchodziło od dłoni. Formujemy kulę i odstawiamy ciasto na 3-4 godziny do wyrośnięcia. Po pierwszej godzinie należy uderzyć pięścią
Gotowanie i blogowanietylko do czasu, aż ciasto przestanie się mocno lepić. Będzie lepkie, ale porównywalnie do gumy do żucia. Ręcznie, na blacie, lub w misie robota planetarnego, hakiem do ciast drożdżowych, wyrabiamy ciasto przez „magiczne drożdżowe 8 minut”. Jeśli dalej mocno się lepi, możecie podsypać je jeszcze łyżką mąki. Kiedy po naciśnięciu palcem ciasto wróci na miejsce, jest wstępnie wyrobione. Miskę
Karo in the KitchenBlueberry Corner by "jagodzianka" Drożdżowe ciasto to wdzięczny produkt. Dokarmione węglowodanami (cukrem i mąką) w odpowiednich warunkach rośnie „jak na drożdżach”, ale nie może … Przeczytaj cały artykuł Post Drożdżowe zawijańce pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornermajówkowych imprez to zazwyczaj dania typowo grillowe oraz przekąski na imprezę . Grissini to jedna z przystawek jakie możecie wykonać. Jest bardzo prosta, szybka i smaczna. Grissini to paluchy z ciasta drożdżowego, zazwyczaj bardzo cienkie, ale ja zapragnęłam owinąć je w doskonałą wędlinę dojrzewającą jaką jest szynka dojrzewająca, dlatego zrobiłam je nieco grubsze, nie ujęło im to smaku, a wręcz przeciwnie(...)Grissini i szynka dojrzewająca pasuję do siebie świetnie! Szybkie przekąski: Krucho drożdżowe roladki Drożdżówki na słono Panierowane pierogi z ciasta parzonego Oponki z ciasta francuskiego Chrupiące młode ziemniaczki Szynka Mistrza Jacka Bastion Smaku to wspaniała szynka dojrzewająca, wędzona, opatulona specjalnym zestawem przypraw, które nadają jej nieprzeciętny smak i aromat. Najlepiej jest kroić ją w bardzo cienkie plasterki, niemalże prześwitujące
MamaOskarkaŚwięta się zbliżają, więc w ramach oszczędzania naszych żołądków piekę obecnie lżejsze ciasta, takie akuratne do herbatki. Dzisiejsze ciasto pochodzi z Mediolanu, i jest to rodzaj drożdżowej babki, którą zresztą piecze się w okolicach zbliżających się świąt. Jadłam raz w życiu oryginalną i przepadłam, potem kilka razy udało mi się kupić w lokalnej piekarni, ale od 2 lat, czyli odkąd(...)musisz ich mocno odsączać z soku/wina i skórkę pomarańczową dodaj pod sam konie wyrabiania ciasta, bo będzie Ci łatwiej. Ciasto jest ciut luźniejsze i bardziej klejące od tradycyjnego ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto (pomęcz się z 10 minut w sumie) odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (1-2 godzin). Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i podziel na pół. Przełóż
greenscarfKlasyczne ciasto drożdżowe, lekko kwaśny rabarbar, słodka żurawina, chrupiące płatki migdałów i pachnąca masłem kruszonka ... cóż chcieć więcej? Składniki wspaniale się komponują i dają nam ciasto o niebiańskim wprost smaku ... W sezonie na rabarbar piekę je często, bo ... niestety sezon nie trwa wiecznie ... :)) Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży
Walijskie PichcenieCiasto drożdżowe przeplatane w formie efektownego warkocza nadziane Nutellą oraz posiekanymi orzechami laskowymi- puszyste, mięciutkie, pięknie pachnące czekoladą. Samo wykonanie warkocza jest bardzo proste: posmarowane Nutellą ciasto (z dodatkiem orzechów lub bez) należy zwinąć w rulon, przeciąć na pół i powstałe dwa kawałki przepleść ze sobą na zmianę, najlepiej cięciem do góry, wtedy podczas pieczenia utworzą się ładne warstwy
Kraina Miodem PłynącaZastanawiałam się jakim przepisem zakończyć rok 2018 i najbardziej spodobały mi się weselne ciastka z Węgier. Kucha, delikatna beza i solidne ciasto drożdżowe to genialne połączenie. Węgierskie ciasteczka są przepyszne, ale wymagają pewnych zdolności manualnych. Przyznam, że ich zrobienie to czynność ,, bardzo klejąca się“. Ciasto z dodatkiem drożdży leżakujemy w lodówce, następnie
dolcevitainmykitchenKolejny przepis z wykorzystaniem jabłek, tym razem ciasto drożdżowe w trochę innym wykonaniu. Ciasto: 20 dag drożdży 3/4 szklanki cukru cukru ok 750 g mąki 2 jajka 125 g margaryny 250 ml mleka szczypta soli Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i pół szklanki letniego mleka wyrabiamy rozczyn - odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy
Słodka Kraina WypiekówCiasto drożdżowe zawsze wydawało mi się ciastem trudnym. Trudnym może nie jest za to uczy cierpliwości i dokładności, gdyż jest ciastem wymagającym. Lecz jeśli potraktujemy je z miłością odwdzięczy nam się pięknymi, pulchnymi i pachnącymi drożdżówkami :) Warto nad nim popracować, bo efekt końcowy nam to wynagrodzi Składniki: 2 szklanki ciepłego mleka 100 gram drożdży 1/2 szklanki cukru
Ciasteczkowy Potwórciasto. Masę dobrze wyrobić dłonią lub robotem z odpowiednimi hakami. Ponownie zakryć ścierką i odstawić ciasto na godzinę (musi podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, delikatnie wyrobić, następnie podzielić na 8-9 równych części. Z każdego kawałka uformować kulę i dość mocna ją spłaszczyć. Przy pomocy dna szklanki zrobić wgłębienie na środku każdego drożdżowego placka. Pozostawić(...)ciasto pod przykryciem na około 15 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę. Masło (w temperaturze pokojowej) połączyć z cukrem i stopniowo dodawać mąkę. Rozcierać masę w dłoniach tak, by powstawały grudki (mniejsze i większe). Wyrośnięte drożdżówki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do każdego wgłębienia w cieście drożdżowym włożyć po kilka malin, wierzch posypać przygotowaną kruszonką. Piekarnik nagrzać
Zrób to smacznieSkładniki na ciasto drożdżowe. - 40 g świeżych drożdży - 4 łyżki ciepłego mleka - 1 łyżeczka cukru Z tych składników robimy zaczyn. Rozkruszy drożdże do miseczki, dodać mleko i cukier. Wymieszać i odstawić na chwilę. - 500 g mąki - 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie) - łyżeczkę soli - 4 łyżki śmietany - 2 łyżki oleju - niepełna szklanka ciepłego mleka - około 10 parówek(...)Wykonanie: Mąkę umieść w dużej misce. Dodaj rozczyn drożdżowy, śmietanę, żółtka, sól olej i wyrabiaj ciasto, stopniowo dodawaj mleko wg potrzeby. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm. Placek pokrój na paski o szerokości około 2 cm. Parówki podziel na dwie połówki. Każdą z nich owiń paskiem ciasta zaczynając oklejanie od części przeciętej. Zostawiamy kawałek ciasta
Malinowe PocałunkiJutro w kościele katolickim obchodzone jest Objawienie Pańskie popularnie zwane świętem Trzech Króli. U mnie oznacza to podanie na stół Roscón de Reyes, ciasta drożdżowego z dużą ilością bakalii pieczonego w formie wieńca. To tradycja, która przywędrowała do nas z Hiszpanii. W tym roku przygotowałam wieniec orkiszowy z masą makową domowej roboty. Składniki : Masa makowa 200 g niebieskiego maku(...)Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciasto posmarować odrobiną piany z białek. Resztę piany dodać do maku. Dokładnie wymieszać. Masę makową rozłożyć równomiernie przy brzegu drożdżowego koła. Środkową część ciasta pociąć promieniści na 16 części (patrz zdjęcie obok). Każdy z "promieni" zawinąć nad makiem, końcówkę przyklejając od spodu wieńca. Żółtko rozbełtać z mlekiem i posmarować nim ciasto. Nastawić
Weekendy w domu i ogrodzieprzepis i zazwyczaj piekę te rogaliki z podwójnej porcji. Najbardziej lubię, kiedy rogaliki są niewielkie (trzeba podzielić ciasto na więcej części) ale nie zawsze mam tyle czasu aby się pobawić i wtedy robię je takie większe ja te na zdjęciach. Zachęcam Rogaliki drożdżowe 0,5 kg mąki 2 jajka 2 łyżki cukru 10 dkg drożdży 1 palma 6 łyżek mleka(...)wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 4 części. Rozwałkować w kółko dość cienko, pokroić na 8 części i poukładać na nich dżem. Zawinąć ciasno, poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Piec przez 15-20 minut do lekkiego zarumienienia w 180 st. Artykuł Rogaliki drożdżowe pochodzi z serwisu Każdy
Pieguskowa Kuchniaposiadaczką dość dużej ilości drożdży w lodówce i z tego powodu stwierdziłam, że chleb chlebem, ale trzeba przygotować coś na słodko - drożdże się nie zmarnują, a nas ucieszy smak drożdżowego ciasta. Padło na rogaliki drożdżowe z czekoladą. Proste nadzienie, a dla fanów czekolady, do których należę i ja, to smakołyk, któremu trudno się oprzeć. Rogaliki drożdżowe z czekoladą Składniki: 250g(...)wyrośnięcia - żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę - margarynę stopić i ostudzić - do utartych żółtek dodać przesianą mąkę, wyrośnięty rozczyn i letnie mleko, wyrobić ciasto, w trakcie wyrabiania wlać margarynę i wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od ręki - wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na godzinę do wyrośnięcia - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence
Smakołyki Bereniki