Ostatnio zamarzyło mi się calzone. Wybór padł na mocno serowe z dodatkiem szynki. Co prawda w nazwie mowa jest o trzech serach, a w składnikach wymienione są cztery rodzaje, a to dlatego, że rozbiłam sobie ser żółty na dwa moje ulubione sery – sokół i cheddar. Oczywiście jak dacie samą goudę to też będzie dobrze. Smakowało:) Ciasto: 500 g mąki pszennej (u mnie typ 00) 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli morskiej 4 łyżki oleju szczypta gałki muszkatołowej około 270 ml ciepłego mleka&nbs... czytaj dalej...
Nie ma nic lepszego na każdej domowej imprezie, jak szybkie przekąski. Minimum wysiłku, a maximum smaku, to główna ich zaleta.
Czytaj dalej...Pizza jest to potrawa z kuchni włoskiej, zwyczajowo używa się ciasta drożdżowego, smaruje sosem pomidorowym i sypie się tartą mozzarellą i ziołami, całość następnie piecze się w nagrzanym mocno piecu.
Czytaj dalej...