budyniową,pokryte pyszną skarmelizowaną polewą migdałową.Skradnie serce i kubki smakowe każdego kto je raz skosztuje.Połączenie smacznego ciasta,chrupiącego wierzchu i gładkiego kremu daje wyjątkowy efekt.Spód drożdżowy jest to ciasto bardzo maślane typu brioszka,a krem budyniowy najczęściej można spotkać z dodatkiem bitej śmietany.Znalazłam wersję typowo jesienną,bo z dodatkiem jabłek i uboższą w kalorie,ponieważ dodatkiem(...)mąki ziemniaczanej 50 ml wody Składniki na polewę miodowo-migdałową : 75 g masła 30 ml mleka 70 g cukru 2 łyżki miodu 130 g płatków migdałowych Wykonanie: składniki na ciasto drożdżowe umieścić w misie miksera i zagnieść do połączenia składników.Masło pokroić na małe kawałki i przy cały czas pracującym robocie dodawać po kawałeczku masła,bez przerwy.W pewnym momencie może
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!końcu znalazłam ciasto, które jest smaczne i puszyste. Zmieniamy sobie tylko dodatki. Tym razem indyk, ser feta, brokuły, ogórek kiszony i obowiązkowo oliwki czarne ulubione przez moją córkę :-) Jak zauważycie na filmiku do przygotowania ciasta użyłam miksera planetarnego Ariete 1588/07 Classica marki Ariete , który pracuje samodzielnie. Nie muszę męczyć się z ręcznym wyrabianiem ciasta drożdżowego, które wymaga(...)pojemność 5,5 l i do wyboru mamy trzy końcówki do wyrabiania ciasta, które sprawią, że sprawnie przygotujemy dość dużą porcję za jednym razem. Urządzenie ma też dużą moc bo aż 2400W. Specjalny hak do zagniatania gęstych ciast takich jak drożdżowe właśnie plus wysoka, maksymalna moc silnika sprawiają, że przygotowanie ciasta jest przyjemne i lekkie. Robot ma funkcję
kruche babeczkiDrożdżówka z serem i lukrem waniliowym należy do klasyków wypieków drożdżowych. Lekkie i puszyste ciasto drożdżowe, z dużą ilością lukru upiekłam oczywiście z ciasta „ Crazy Dough ”, które jest wykorzystywane kilka razy w tygodniu, piekę zarówno wypieki wytrawne rogale z makiem , czy bułki , czy na słodko np. drożdżówki z serem i jagodami. O tym uniwersalnym cieście napisałam już wszystko tutaj- domowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękażde Święta w moim rodzinnym domu musi pojawić się drożdżowe ciasto z makiem. W tym roku postawiłam na drożdżowy warkocz makowy. Jest podobny do strucli i do drożdżowej chałki. Jednym słowem wypiek idealny. Zapraszam Was również do przeglądu innych bożonarodzeniowych wypieków ;* Drożdżowy warkocz makowy Składniki: Ciasto: 350 g mąki 250 ml ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży 25 g roztopionego(...)masło zagniatamy z cukrem i mąką do uzyskania kruszonki, którą później posypujemy warkocz. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 150°C z termoobiegiem około 40-45 minut, aż ładnie się zarumieni. Smacznego Artykuł Drożdżowy warkocz makowy pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujetego długo świeże. Jak dla mnie to ciasto posiada same plusy. Pyszne połączenie wilgotnego i delikatnego ciasta jogurtowego z aromatyczną masą makową. Świetne ciasto nie tylko na święta ale i do codziennej kawki. Malinowa księżniczka Przepis tutaj (KLIK) To jedno z moich najulubieńszych i zarazem popisowych ciast. Smakuje obłędnie i pięknie prezentuje się na stole! Sernik z musem(...)rozpływającą się w ustach pianką o smaku mlecznej czekolady i pierniczków. Całość dodatkowo subtelnie przełamana kwaskowatymi powidłami śliwkowymi. Przepyszne i bardzo efektowne ciasto, idealne na świąteczny stół! Makowa gwiazda świąteczna Przepis tutaj (KLIK) Pyszne połączenie ciasta drożdżowego i masy makowej. Ciasto jest proste w wykonaniu i bardzo efektowne, a w smaku…rewelacyjne! Miodownik z orzechami i masą grysikową
Blog z Apetytem(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz
Przepisy Babciłyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę,cukier,cukier waniliowy i szczyptę soli. Wbić jajko +żółtka,przemieszać,wlać rozczyn drożdżowy,olej i jogurt. Wyrobić ciasto,miskę nakryć ściereczką i odstawić na godzinę by ciasto urosło. Rabarbar(...)umyć,pokroić w 1 cm kawałki i posypać cukrem waniliowym. Z mąki,masła,cukru i wiórków zrobić kruszonkę. Blaszkę o wym 24/29 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto drożdżowe przełożyć na blaszkę,równo rozciągnąć,rabarbar rozsypać po całości lekko wgniatając go. Wierzch posypać kruszonką. Drożdżówkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C i piec 50 minut. Upieczoną
Kolorowa kuchnia ElkiCiasto drożdżowe jest to jedno z tych wypieków, które przypominają mi dzieciństwo. Uwielbiam je zjadać zaraz po wyjęciu z piekarnika, takie cieplutkie. Drożdżówkę w misce robi się bez wyrabiania, na oleju i bez masła jest według mnie delikatniejsze niż tradycyjna drożdżówka. Ciasto jest wilgotniejsze i bardziej zbite, przypomina trochę połączenie ciasta ucieranego z drożdżowym. Drożdżówka
Kubki smakujeszcze dużo niewykorzystanej masy makowej . Postanowiłam spożytkować ją w bułeczkach solidnie makiem nadzianych - jeszcze mi się ta makowa przyjemność jakoś nie przejadła :) Bazą jest tu moja ulubiona receptura na ciasto drożdżowe - jeszcze mnie do tej pory nie zawiodła! Ciasto z tego przepisu zawsze pięknie wyrasta, jest puszyste, wilgotne, no i oczywiście przesmaczne. Wybaczcie brak stosownych fotek z przekroju bułek(...)dużej miski przesiać przez sitko mąkę – w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, cukier i całe jajko oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Można tu z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków . W końcowej fazie można ewentualnie
Grunt to przepis!Maślany, zażółcony dynią, osłodzony powidłami, pyszny place k drożdżowy Tym razem w ramach akcji Ciasto na niedzielę , dajemy popis naszym kulinarnym wenom twórczym, przygotowując różnorodne Dyniowe słodkie wypieki . Nie posiłkujemy się jednym przepisem, każdy piecze dowolną słodkość, warunkiem jest zawartość dyni, jako głównego składnika . Wyśmienicie się złożyło, gdyż już od dawna chciałam wypróbować przepis podpatrzony na stronie Moje Wypieki(...)mojej zamrażarce zawsze znajdzie się kilka opakowań puree dyniowego - wtedy dynia króluje w mojej kuchni niemalże do samego lata. Ciasto po wyrośnięciu, tuż przed porcjowaniem Faszerowanie placuszków drożdżowych Przygotowanie ciasta Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu, dolać mleko i lekko podgrzać. Drożdże rozmieszać w dobrze ciepłym roztworze z dodatkiem 1 łyżeczki mąki i 1 łyżeczki cukru. Odstawić
Grunt to przepis!wypieków, nie trzeba robić zaczynu ani wyrastać ciasta. Rogaliki też nie czerstwieją na drugi dzień jak każdy drożdżowy wypiek, z każdym dniem jakby nabierały szlachetności. To jest zupełnie wyjątkowe ciasto drożdżowe. Do tych rogalików polecam szczególnie margarynę palmę (z murzynkiem), co może wiele osób zaskoczyć, ale ten przepis najlepiej wychodzi na margarynie, chociaż masła też można użyć. Ja wybieram margarynę(...)żółtko, dodajemy 3 łyżki śmietany i na to wszystko drożdże przecieramy przez sito lub na tarce o drobnych oczkach. A następnie wszystko siekamy nożem do połączenia składników i zagniatamy ciasto, podsypując mąką, gdyby za bardzo się kleiło. 2. Wyrobione ciasto wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki na 2 godziny. 3. Po dwóch godzinach wyciągamy ciasto z lodówki
Kawa z mlekiemWioleta Perkowska za przepis na Drożdżowe pierożki z wiśniami pani Magdalena Pietera za przepis na Muffiny z Oreo pani Ewelina Skiba -Szyszczyńska za przepis na Kabanosy w cieście A oto zwycięskie przepisy: DROŻDŻOWE PIEROŻKI Z WIŚNIAMI (p. Wioleta Perkowska) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 5 dag drożdży 150 g twarogu po 1/4 szklanki mleka, oleju i cukru jajko szczypta soli(...)wiśniowego lukru (cukir puder z sokiem wiśniowym) i polewy czekoladowej biedroneczki, a z czekolady i posypek - motylki. KABANOSY W CIEŚCIE Ciekawa propozycja na wytrawnie - kabanosy otulone są cienką warstwą drożdżowego ciasta, które w smaku nie przypomina typowej drożdżówki - bardziej smakuje jak bułka. Wyrabia się go bardzo szybko i nie trzeba czekać aż wyrośnie - przygotowanie zajęło mi 10 minut
Kto ugości moich gości?Nasz ulubiony typ ciasta. Drożdżowe? Zjadamy w każdej ilości. Nie dla nas torty, ciasta z kremem, ptysie. Proste, maślane, drożdżowe powala nas na kolana. I do tego kruszonka! Smacznego :) Składniki 55 g świeżych drożdży 100 ml mleka 80 g + łyżeczka cukru 390 g + 1 łyżka+ ewentualnie do podsypania dobrej mąki (u mnie typ 550) 4 jaja 180 g miękkiego(...)wymieszajcie i odstawcie na kilkanaście minut. Mąkę przesiejcie, wymieszajcie z solą. Dodajcie rozczyn drożdży i jaja i zacznijcie zagniatanie- kiedy składniki połączą się, dodajcie kawałki miękkiego masła i wyrabiajcie ciasto dalej (ja pomagam sobie mikserem z hakiem)- około 10 minut- aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od ręki. Jeśli zajdzie taka potrzeba podsypcie ciasto delikatnie mąką, pamiętajcie jednak
OliveandThymemini babeczek Wałek do ciasta Ciasto na pierogi, ciasto francuskie, ciasteczka wycinane, kruche ciasto do tarty – wałek do ciasta wykorzystuję w kuchni prawie non stop. A wiadomo, że dobrze rozwałkowane ciasto to podstawa udanych wypieków. Dzięki niemu unikamy nierównomiernego pieczenia, które może się skończyć koszmarem każdego cukiernika – spalonym ciastem z jednej strony i surowym z drugiej(...)noża do ciasta . Nic tak zgrabnie, szybko i dokładnie nie zbiera i nie porcjuje ciasta z deski czy stolnicy jak właśnie nóż do ciasta. Przez wiele lat do takich zadań wykorzystywałam zwykły kuchenny nóż, ale nigdy nie zbierał ciasta wystarczająco dokładnie. Nóż do ciasta zdecydowanie ułatwia i przyspiesza pracę z drożdżowymi wypiekami , chlebami i bułkami. Nóż do ciasta
Na-talerzu.pl