ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:255/1072)

Babka drożdżowa z pesto 106

mojprzepisna.pl | Drożdżowa babka z pesto Macie już dość drożdżowych wypieków w moim wykonaniu, obiecuje, że ten jest ostatni (przynajmniej na jakiś czas), i zabieram się już za nowe rzeczy. Ale póki co zapraszam na drożdżową babkę z pesto. Jest to propozycja podania ciasta drożdżowego na słono. Babka z pesto jest przepyszna, długo zachowuje świeżość, może być wykonana w wersji(...)babki z kominem wysmarować tłuszczem wysypać otrębami. Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, wymieszać, wyłożyć na stolnice posmarowaną olejem lub wysypaną mąką, zagnieść ciasto, zagniatać tak długo aż ciasto będzie się odklejać od rąk, ciasto ma być gładkie, bez grudek. Można też wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego, około 10 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem

moj przepis na
Babka drożdżowa z pesto 95

mojprzepisna.pl | Drożdżowa babka z pesto Macie już dość drożdżowych wypieków w moim wykonaniu, obiecuje, że ten jest ostatni (przynajmniej na jakiś czas), i zabieram się już za nowe rzeczy. Ale póki co zapraszam na drożdżową babkę z pesto. Jest to propozycja podania ciasta drożdżowego na słono. Babka z pesto jest przepyszna, długo zachowuje świeżość, może być wykonana w wersji(...)babki z kominem wysmarować tłuszczem wysypać otrębami. Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, wymieszać, wyłożyć na stolnice posmarowaną olejem lub wysypaną mąką, zagnieść ciasto, zagniatać tak długo aż ciasto będzie się odklejać od rąk, ciasto ma być gładkie, bez grudek. Można też wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego, około 10 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem

moj przepis na
Babka drożdżowa z pesto 135

obiecuje, że ten jest ostatni (przynajmniej na jakiś czas), i zabieram się już za nowe rzeczy. Ale póki co zapraszam na drożdżową babkę z pesto. Jest to propozycja podania ciasta drożdżowego na słono. Babka z pesto jest przepyszna, długo zachowuje świeżość, może być wykonana w wersji dla alergików, tj. bez mleka, bez jajek. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do wędlinki(...)mąką, zagnieść ciasto, zagniatać tak długo aż ciasto będzie się odklejać od rąk, ciasto ma być gładkie, bez grudek. Można też wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego, około 10 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia, potrwa to około godziny lub dłużej, ciasto ma podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto w dotyku jest miękkie

moj przepis na
Babka drożdżowa z pesto 173

obiecuje, że ten jest ostatni (przynajmniej na jakiś czas), i zabieram się już za nowe rzeczy. Ale póki co zapraszam na drożdżową babkę z pesto. Jest to propozycja podania ciasta drożdżowego na słono. Babka z pesto jest przepyszna, długo zachowuje świeżość, może być wykonana w wersji dla alergików, tj. bez mleka, bez jajek. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do wędlinki(...)mąką, zagnieść ciasto, zagniatać tak długo aż ciasto będzie się odklejać od rąk, ciasto ma być gładkie, bez grudek. Można też wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego, około 10 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia, potrwa to około godziny lub dłużej, ciasto ma podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto w dotyku jest miękkie

moj przepis na
CIASTA NA WIOSNĘ 183

TRUSKAWKAMi, krem budyniowym i bezą BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ! O ZAPACHU RUMU I WANILII, A SMAKU RABARBARU Z MORELĄ I TRUSKAWKĄ!  UCIERANE CIASTO CZEKOLADOWE Z OWOCAMI! DROŻDŻOWE CIASTO Z RABARBAREM! URODZINOWY PUCH TRUSKAWKOWY TRUSKAWKOWE CIASTO Z KOKOSEM! DIETETYCZNY TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO! DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

SMYKWKUCHNI
Trochę inny makowiec 116

Moja wersja krucho-drożdżowego makowca na kruchym cieście z lekkim kremem i owocami.    Ciasto kruche: mąka pszenna 500 g margaryna 250 g cukier 95 g 1 jajko śmietana 18 % 5 łyżek proszek do pieczenia 2 łyżeczki cukier waniliowy 1 łyżeczka szczypta soli + 50 g rodzynek Makowiec krucho-drożdżowy: mąka pszenna 400 g drożdże 50 g kwaśna śmietana

Smaczne moje
Placek drożdżowy ze śliwkami 162

Placek drożdżowy ze śliwkami z tego przepisu jest dość wysoki, puszysty, z obłędną chrupiącą kruszonką. Śliwki nie wpadają do środka, nie robi się zakalec, ciasto jest długo świeże – po prostu – idealny placek drożdżowy ze śliwkami prosto z kuchni dzieciństwa. Składniki: 5o g drożdży świeżych (jeśli używacie suchych – dajemy połowę) 600g mąki pszennej (ja używam mąki Basia(...)rozciągamy na całość blachy; na cieście układamy (skórką do dołu) śliwki, jedna obok drugiej i posypujemy kruszonką (można ją także zetrzeć na tarce na grubych oczkach). Zostawiamy jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut, do zrumienienia kruszonki i suchego patyczka. Placek drożdżowy ze śliwkami studzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach

Pociąg Do Kuchni
Jak przygotować kutię? 198

Jak co roku, 24 grudnia na polskich stołach pojawi się dwanaście wigilijnych potraw. Świąteczne menu w głównej mierze zależy od regionu, ale przyjęło się, że nie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drożdżowe trójkąty z powidłem, rodzynkami i cynamonem 120

Takie pyszne trójkąty drożdżowe dzisiaj mam. Uwielbiam ciasto drożdżowe, ale o tym już pisałam wiele razy i dodam, że zawsze mi wychodzi. Tym razem do ciasta dodałam cynamonu, znalazł się on również w nadzieniu i skorupce. A ta skorupka najlepsza. Jeśli takiej nie robiliście to polecam. Zobaczycie jak będzie pysznie. Trójkąty nadziałam domowym powidłem śliwkowym, jeszcze coś(...)wyszły mi obłędnie pyszne i ...słodkie. Pachniało w całym domu jak piekłam, ale ja tak lubię jak dom pachnie drożdżowym :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 1 szklanka ciepłego mleka 5 dag świeżych drożdży 2 łyżki mąki tortowej 2 łyżki cukru Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 4 łyżki oleju 2 jajka 6 łyżek cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 cukier waniliowy

Izabelawkuchni
Drożdżowe bułeczki z dżemem 99

Drożdżowe bułeczki z dżemem  Dziś zapraszam na pyszne drożdżowe bułeczki z dżemem lub konfiturą. Są puszyste, delikatne i mięciutkie, idealne na podwieczorek. Ciasto na drożdżowe ślimaczki z dżemem  bazuje na jogurcie naturalnym, który sprawia, że ciasto jest bardzo elastyczne i miękkie. Bardzo przyjemnie się z nim pracuje. Jeśli akurat nie macie jogurtu, możecie zastąpić go mlekiem. Możecie przygotować(...)upieczeniu warto posypać je cukrem pudrem albo oblać lukrem. Słodkie drożdżowe bułeczki z dżemem posmakują i małym, i dużym. Pasują do filiżanki kawy lub kubka mleka albo kakao. Bardzo polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na wypieki drożdżowe:) Polecam również pyszne bułeczki różyczki, które przygotujecie z tego samego ciasta: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Drożdżowe bułeczki

Lekcje w kuchni
Drożdżówka jaglana z dżemem 150

Pewnie pisałam to już nie raz, ale uwielbiam ciasto drożdżowe. To oczekiwanie i zerkanie jak rośnie, ten zapach jaki roznosi się w mieszkaniu i ten moment kiedy mogę spróbować takiego jeszcze lekko ciepłego, takie smakuje mi najbardziej. To dzisiejsze jest bardzo proste a smaczne pozostaje przez kilka dni. Mało cukru, dodatek mąki jaglanej nadaje mu niepowtarzalnego smaku.  Składniki(...)cukru i letnie mleko (pamiętajcie by nie było gorące) i odstawiamy na 10 minut. W misce lub na stolnicy umieszczamy obie mąki, jako, roztopione mleko, dodajemy rozczyn i zagniatamy ciasto do momentu aż będzie elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkowujemy je na  kształt prostokąta i smarujemy środek dżemem, pozostawiając

Cynamonowe szczęście
Ciasto z truskawkami drożdżowe klasyczne 119

Puszyste ciasto drożdżowe(...)pokryte dojrzałymi słodkimi truskawkami a po upieczeniu posypane cukrem pudrem. CIASTO Z TRUSKAWKAMI SKŁADNIKI 500 gramów mąki pszennej; 1 kilogram dojrzałych truskawek; 170 ml mleka; 14 gramów suchych drożdży; 125 gramów masła; 3 jajka; 150 gramów drobnego cukru; oliwa; przepis na ciasto z truskawkami Artykuł Ciasto z truskawkami drożdżowe klasyczne pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Parowańce z sosem truskawkowym i bitą śmietaną 68

kilka minut, aż drożdże zaczną pracować (pojawią się bąbelki). Przygotowanie ciasta: W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, jajka, rozczyn drożdżowy oraz rozpuszczone masło. Wyrób ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego, aż będzie gładkie i elastyczne przez około 10-15 minut. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie i klei się do miski lub ręki dodaj odrobine mąki

Księga-Smaku
Pizza na preclowym cieście 241

Składniki: CIASTO NA PIZZĘ: 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody; 1 łyżka suchych drożdży instant; 2 łyżki miodu; 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej; 1 łyżeczka soli. DODATKI NA PIZZĘ: 1 szklanka startej mozzarelli; 1 szklanka sosu do pizzy/pomidorowego sosu do spaghetti lub dobrej jakości ketchupu; 50 g salami pepperoni ( w cienkich plasterkach); 1 łyżeczka suszonego oregano; 1 łyżeczka suszonej(...)ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut. Po tym czasie, do misy z rozczynem drożdżowym, wsypać mąkę pszenną oraz sól i wymieszać mikserem (przy pomocy haka do ciasta drożdżowego), aż składniki ciasta się połączą i uformują w jedną masą, po czym dalej wyrabiać mikserem jeszcze przez 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przełożyć

Gospodyni Miejska
Naleśniki drożdżowe 239

Uwielbiam drożdżowe wypieki 😋Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania puszystych, miękkich naleśników przygotowanych na bazie ciasta drożdżowego. Poniższe naleśniki podałam z borówkami, wiśniami w cukrze, śmietaną i dżemem truskawkowym. Uwierzcie mi na słowo - całość była przepyszna w smaku!  Składniki na 5 naleśników: 1 szklanka mleka 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) 1 czubata szklanka mąki pszennej (200 g) 3 łyżki(...)miało dosyć gęstą konsystencję! Smażyć z obu stron, aż do napuszenia i zarumienienia. Usmażone naleśniki podawać, np. ze śmietaną, dżemem i sezonowymi owocami.  Przygotowywanie rozczynu i wyrabianie ciasta naleśnikowego Smażenie drożdżowych naleśników Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
Ciasto z truskawkami przypominające drożdżowe 318

Ciasto z truskawkami przypominające drożdżowe... Słodkie ciasto przypominające drożdżówkę. Jednak upieczone bez dodatku drożdży. Z owocami i krusznką, polane lukrem. Komu kawałek? Zapraszam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej; 1,5 szklanki białego cukru; 3 jaja; 1 szklanka oleju; 0,5 szklanki mleka; 1 łyżka octu jabłkowego; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 300 g truskawek

Gospodyni Miejska