ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:261/1038)

PRZEPIS NA JAGODZIANKI! 127

kubka jagód rozdziela dla Nas, miesza ze śmietaną i cukrem. Ale to był szał! Ale to był smak... A wszytko wraca, jak żywe, a minęło ponad 25 lat!  DROŻDŻOWE JAGODZIANKI: składniki: - 500 g mąki pszennej tortowej - 1/2 opakowania drożdży świeżych - 180 ml mleka 3.2% - 2 jajka wiejskie - 1 żółtko - 125 g masła stopionego w rondelku - 1/2 szklanki cukru(...)być miękkie i elastyczne. Pamiętaj jajko, jajkowi nie równe, więc jeśli Twoje ciasto jest zbyt rzadkie dodaj 2 łyżki mąki, jeśli zbyt tępe- dodaj 2-3 łyżki mleka.  Ciasto drożdżowe musi być dobrze wyrobione. Jeśli wyrabiasz ciasto tak, jak ja, ręcznie, powinnaś wyrabiać je minimum 20 minut. Jedyny plus jest taki, że spalisz przy tym dużo kalorii, więc będzie

SMYKWKUCHNI
Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą 188

macie możecie dodać inne owoce suszone, wszystkie będą tu doskonale pasować. Przepis zamieszczam na listopadowej liście  Na zakwasie i na drożdżach . Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki 15 g drożdży 3/4 szklanki   pieczonej dyni 2 łyżki brązowego cukru 1/2 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka esencji pomarańczowej 1 jajko

Kulinarne przygody Gatity
Makowiec zawijany 70

Dzisiaj przepis na drożdżowy makowiec zawijany, który mi nieodmiennie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Jest pyszny, wilgotny i pełen pachnących bakalii. Czas przygotowania: 90 min Czas oczekiwania: 60-90 min Czas pieczenia: 35 min   Składniki: Ciasto: 150 g mąki (niecała 1 szklanka) 30 g cukru (2 łyżki) 1 łyżeczka cukru z wanilią szczypta soli 7 g drożdży suszonych(...)skórki z pomarańczy (może być kandyzowana) garść posiekanych orzechów włoskich (ok. 20 g) 2 białka szczypta soli Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru ok. 2-3 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Wszystkie składniki poza masłem zagnieć na jednolite ciasto ok. 10 min Pod koniec dodaj miękkie masło i wyrabiaj jeszcze 5-10 min Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i odstaw

Słodki Blog
Tarta ze szparagami 118

Tarta ze szparagami , z ciasta krucho - drożdżowego, może być ze szparagami białymi, zielonymi lub jednymi i drugimi. Tarty przygotowałam z ciasta krucho drożdżowego, ale można użyć ciasto kruche . ciasto: 250 g mąki pszennej*, 10 g drożdży, 100 g masła, 2 żółtka, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżka gestej 18% śmietany, 1 łyżka mleka, nadzienie: 500 g szparagów**, beszamel: 40 g masła

królestwo garów
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i kapustą. Przepis krok po kroku. 220

kapusty i pieczarek, która może być również niezależną potrawą podaną np. z czerwonym barszczem. Moje najmłodsze dziewczyny właśnie zacierają rączki na wspólne wyrabiane ciasta drożdżowego. Jest to ich ulubione zajęcie w kuchni, gniecenie, wałkowanie jednym słowem „maltretowanie” wszelkiego rodzaju ciast. A zniecierpliwiona, wygłodniała Bogusia nakrywa do stołu, na którym(...)razem nie zabraknie butelki Coca-Coli.   Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i kapustą     Składniki: Ciasto : 500 g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 jajka 50g masła 200g mleka   Farsz: 400g pieczarek 200g kapusty kiszonej 1 cebula 1 łyżka masła sól, pieprz   Mąkę przesiej do miski

kuron.com.pl
Babka odrywana, z jabłkami 151

Lubimy ciasta drożdżowe. Tym razem będzie to babka złożona z porcji ciasta, wypełnionych jabłkami i dżemikiem. Takie porcje można sobie odrywać bez użycia noża.    Składniki na ciasto: -ok. 5 szklanek mąki -5 dkg drożdży -300 ml ciepłego mleka -4 łyżki cukru -3 żółtka, 1 jajko oraz jajko do smarowania -10 dkg masła lub margaryny -aromat -szczypta soli(...)Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy połowę mleka i szklankę mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.    Resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, aromat, mleko, rozczyn drożdżowy, żółtka i jajko. Zagniatamy ciasto. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.    Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy wyrośnięte ciasto i rozwałkowujemy.     Tniemy na prostokąty.     Smarujemy roztrzepanym

Maminek kulinarny
Drożdżówki z rabarbarem 190

ilości ciasta najlepiej upiec w dwóch turach i jak zwykle ta druga zostawiona na blacie w kuchni będzie ładniejsza i lepiej wyrośnięta – drożdżowe po prostu nie lubi pośpiechu, warto o tym pamiętać! Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 50 g drożdży 50 ml mleka 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 0,5 kostki masła(...)Przez ok. 40 min – 1 godzinę powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie możemy przygotować kruszonkę. Masło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Z wyrośniętego ciasta drożdżowego formujemy małe bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej drożdżówce robimy wgłębienie dnem kubka (żeby nie przyklejał się do ciasta można zanurzyć go w mące

Ciastkozercy
Wałeczek krucho - drożdżowy 186

potwierdzone przez rodowitego Bułgara - kolegę z pracy, którego babcia również mu takie ciasto piekła :) Zatem… do dzieła kochani :) SKŁADNIKI: Na blachę o wymiarach 33 x 10 cm. Ciasto krucho drożdżowe: 500 g mąki pszennej 200 g masła 3 jajka 3 łyżki cukru 100 g drożdży 3 łyżki gęstej śmietany (18% tłuszczu) Masa kakaowa: 100 ml śmietany (18% tłuszczu(...)łyżka masła 5 łyżek cukru 5 - 6 łyżek gorzkiego kakao SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto krucho drożdżowe: W dużej misce umieszczamy mąkę, cukier, miękkie masło, jajka, śmietanę i pokruszone na mniejsze kawałki drożdże. Rękami wyrabiamy gładkie ciasto, do czasu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o krótszym boku równym długości blaszki. Smarujemy ciasto masą kakaową, zawijamy

W kuchni Katie
Wieniec drożdżowy- strucla z nadzieniem orzechowym, Potica orzechowa 163

orzechów włoskich. To, czy zrobimy struclę, czy wianuszek a może jak w oryginale strucę pieczoną w formię od baby, zależy od naszej fantazji. Ciasto jest przepyszne, jedno z lepszych ciasto drożdżowych jakie robiłam. Wilgotne, nie suche nawet kolejnego dnia. A farsz…kto nie lubi orzechowego farszu? Mało komu udaje się poprzestać tylko na jednym kawałku tego ciasta. Wierzch możecie(...)strucla. Potica to klasyczne ciasto jakie na Słoweni piecze się właśnie na Wigilię. Przepis zaczerpnięty z dodatku na Święta, jaki niegdyś wypuściła Gazeta Wyborcza. Drukuj Wieniec drożdżowy- strucla z nadzieniem orzechowym Składniki Ciasto 600 g mąki pszennej (trzymanej w ciepłym miejscu) 60 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 100 g miękkiego masła 3 żółtka 100 cukru 2 łyżki rumu

Mieszam w Garnku
Idealne puszyste drożdżowe ciasto 103

dzisiaj dla Was przepis na idealne i puszyste drożdżowe ciasto, nie trzeba żadnych dodatków. Można je jeść bez niczego, albo z domowym dżemem. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Idealne puszyste drożdżowe ciasto 103

dzisiaj dla Was przepis na idealne i puszyste drożdżowe ciasto, nie trzeba żadnych dodatków. Można je jeść bez niczego, albo z domowym dżemem. Czytaj więcej

Ana Mari's world
ciasto drożdżowe z gruszkami 115

ciasto z gruszkami Soczysty i słodki smak dojrzałych gruszek, idealnie komponuje się z aromatem pieczonego drożdżowego ciasta. Nic tylko siadać i zajadać. składniki 0,5 kg mąki 3-4 gruszki 3 jajka 25 g drożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju dodatkowo cukier puder do posypania ciasta sposób przygotowania Do miski wlewamy letnie mleko, wsypujemy pokruszone drożdże

Miód i pieprz
Placek drożdżowy z czarną porzeczką i kruszonką 147

Ciąg dalszy pozbywania się mrożonych owoców z zeszłego roku. Tym razem upiekłam ciasto drożdżowe z mrożoną czarną porzeczką. Przepis wzięłam z tej strony , dodałam dodatkowo kruszonkę. Wspaniałe puszyste ciasto z kruszonką na wierzchu, polecam :-) Składniki na dużą blachę ciasta: 500g mąki pszennej 50 g drożdży świeżych lub 21 g drożdży suszonych 1 szklanka mleka 100 g masła lub margaryny

Na słodko lub wytrawnie
Ślimaki cynamonowe z powidłami 62

Zrobić drożdżówki z cynamonem czy z powidłami? – nie mogłam się zdecydować, więc powstały ślimaki cynamonowe z powidłami. Dodałam do nadzienia jeszcze kakao i taka kompozycja doskonale się sprawdziła. Ciasto drożdżowe jest delikatne i miękkie, pozostaje świeże i jest naprawdę łatwe. Składniki na około 16 ślimaków: 2 ¼ szklanki mąki 3 żółtka ½ szklanki mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Składniki mieszam i kiedy lekko się połączą, dodaję rozpuszczone masło. Ciasto zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na prostokąt o szerokości ok. 20 cm i grubości 1 cm (długość wyjdzie sama). Rozwałkowane

Słodki sentyment