Drożdżowe ślimaczki z cynamonowym pachnącym nadzieniem.Polecam! składniki: 450 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 200 ml mleka 2 jaja 50 g masła ( roztopione) 100 g cukru szczypta soli do nadzienia: 100 g masła ( roztopione) 100 g cukru trzcinowego cynamon dodatkowo 1 jajko do smarowania Drożdże rozmieszać z 100 ml ciepłego mleka i 1 łyżeczką cukru, odstawić do wyrośnięcia(...)Jaja roztrzepać z cukrem, dodać mąkę i resztę składników, na końcu dodać tłuszcz. Wyrobić dokładnie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość ciasto rozwałkować , posmarować rozpuszczonym masłem , posypać cukrem i cynamonem. Zrolować dłuższym brzegiem, pokroić na 1/5 cm plastry , układać na blaszce krojeniem do góry. Posmarować rozmąconym jajkiem ,odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Piec
Z MarcepanemDrożdżowe ślimaczki z cynamonowym pachnącym nadzieniem.Polecam! składniki: 450 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 200 ml mleka 2 jaja 50 g masła ( roztopione) 100 g cukru szczypta soli do nadzienia: 100 g masła ( roztopione) 100 g cukru trzcinowego cynamon dodatkowo 1 jajko do smarowania Drożdże rozmieszać z 100 ml ciepłego mleka i 1 łyżeczką cukru, odstawić do wyrośnięcia(...)Jaja roztrzepać z cukrem, dodać mąkę i resztę składników, na końcu dodać tłuszcz. Wyrobić dokładnie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość ciasto rozwałkować , posmarować rozpuszczonym masłem , posypać cukrem i cynamonem. Zrolować dłuższym brzegiem, pokroić na 1/5 cm plastry , układać na blaszce krojeniem do góry. Posmarować rozmąconym jajkiem ,odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Piec
Z Marcepanemcukru nie tkne do 1 lipca no i się tego trzymam. No ale co zrobić jak chodzi i chodzi.. Truje, męczy i dołuje. Jest jedno rozwiązanie. Jakie? Zrobiłam ciasto drożdżowe pełnoziarniste, bez grama cukru! "Ale jak.. a rozczyn, a kruszonka?" Rozczyn też bez cukru.. za to z ksylitolem. Podobnie jak kruszonka. Jedyny "zakazany" produkt to masło(...)Czasem można pozwolić sobie na takie szaleństwo :)) Składniki na tortownice 23cm: Rozczyn: 50g drożdży świeżych 1/2 szkl. mleka bez laktozy 70g mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej 1 łyżeczka ksylitolu Ciasto: 370g mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej 2 jajka 50g masła 20g ksylitolu 10g stewii lub 40g ksylitolu 1/2 szkl. mleka bez laktozy 1/2 szkl. wody Kruszonka: 10g masła 30g płatków owsianych górskich
CzarnawisienkaDrożdżowe bułeczki z mąki pszennej z dodatkiem otrębów owsianych - pyszne i mięciutkie, idealne zarówno na słodko jak i słono. Składniki: 300 g mąki pszennej 50 g otrębów owsianych 190 ml wody 1 łyżeczka drożdży suszonych 2 łyżki oleju 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Do miski(...)przesiać mąkę i otręby owsiane. Dodać drożdże, cukier i sól. Wymieszać suche składniki, następnie wlać letnią wodę i olej. Wyrabiać całość kilka minut ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych aż powstanie gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, posmarować olejem i włożyć do miski. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie wyłożyć ciasto
wyzwania kuchennetrzeba zadbać tylko o ciepłe miejsce dla wyrastającego ciasta. Jeżeli w domu jest zimno, można rozgrzać piekarnik do ponad 30 stopni, wyłączyć go i tam zostawić ciasto do wyrośnięcia. Składniki na drożdżowe bułeczki 500 g mąki pszennej 1 opakowanie drożdży instant (8g) 70 g cukru 1 płaska łyżeczka soli 3 żółtka 250 ml mleka 100 g masła odrobina oleju dodatkowa(...)mąką. Do nowej, czystej miski nalać odrobinę oleju, rozprowadzić go po dnie i ściankach, włożyć ciasto, je także lekko posmarować. Przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto wyłożyć na lekko posypany mąką blat, spłaszczyć je dłonią w prostokąt lub kwadrat i podzielić na 12 części, z każdej uformować kulkę, rozłożyć je równomiernie w natłuszczonej średniej wielkości formie
niecodziennikparydrożdżówek: ZACZYN: 50g masła – stopionego 180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 1 mały słoiczek domowej konfitury z kiwi [ok 200ml] 1 garść kolorowej(...)pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia ;) Do miski przesiać mąkę - aby ją napowietrzyć, wtedy ciasto lepiej wyrasta podczas pieczenia - dodać sól, jajo+żółtko, oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. Miskę, w której
Grunt to przepis!sezonie propozycja na tłusty czwartek. Ciasto na te pączuszki powstaje z połączenia bananów w formie purée oraz składników typowych dla wypieków drożdżowych. Przygotowuje się je tak samo, jak klasyczne ciasto drożdżowe. Wymaga ono wyrośnięcia, a także napuszenia po uformowaniu pączuszków. Dzięki temu zabiegowi są one lekkie i puszyste, a także nie chłoną za bardzo tłuszczu. Ciasto na pączki nie zawiera
Smakołyki Berenikibiałą czekoladą i limonką, sernik z czarnym sezamem, sernik gryczany czy w końcu sernik z wiśniami pieczony w filiżankach! Kolejny rozdział przedstawia cudowne drożdżowe wypieki. Jak my uwielbiamy ciasta drożdżowe, a tu mamy już wybranych kilka perełek, które są na naszej liście koniecznie do zrobienia! Pięknie wyglądające brioszki, absolutnie cudowny chlebek maślany, chałka z marcepanem, drożdżówki z makiem, drożdżowe babeczki(...)przepisy są bardzo fajne - ciasto czekoladowe z fasoli, placek migdałowo-jaglany z pomarańczą i lawendą, pięknie zielony "sernik" z awokado czy kokosowy "sernik" na zimno zrobiony na bazie mleczka kokosowego! Ostatni rozdział przedstawia przepisy na specjalne okazje i święta! Tu również znajdziemy kilka wyjątkowych przepisów - sernik na spodzie bezowym z sosem malinowym, drożdżowy kranz z kruszonką i masą makową, wielkanocna
Plate of JoyWitajcie. Dziś z samego rana zaproponuję Wam warstwowe ciasto drożdżowe, które upiekłam w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie . Ciasto jest proste w przygotowaniu, choć wymaga trochę więcej zachodu niż zwykłe drożdżowe. Przepis warto wypróbować, choć trochę inaczej smakuje, ale powstałe warstwy bardzo łatwo odchodzą i ciasto przez to jest całkiem inne. Składniki: 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru szczypta
Ewusiowe Smakiostatnio hit w naszym domu. Siedzi człowiek (i małe człowieczki) w domu i szuka po kątach jedzenia 😀 a że praca z ciastem drożdżowym bardzo mnie relaksuje i uspokaja (a kiedyś się go bałam!), to działamy… Artykuł Rogaliki drożdżowe z konfiturą pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy Przepisownikostatnio hit w naszym domu. Siedzi człowiek (i małe człowieczki) w domu i szuka po kątach jedzenia 😀 a że praca z ciastem drożdżowym bardzo mnie relaksuje i uspokaja (a kiedyś się go bałam!), to działamy… Artykuł Rogaliki drożdżowe z konfiturą pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy Przepisownikpomyślał że drożdżowe rogaliki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków są takie pyszne. Byłam bardzo ciekawa ich smaku więc musiałam je upiec i wiecie co, są pyszne. Mięciutkie, wilgotne i rozpływają się w ustach. Składniki: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej EKO 500 Młyn Kopytowa 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 4 łyżki roztopionego masła 2 i 1/3 łyżeczki(...)zostawić na klika minut by zaczęły rosnąć i wlać do mąki. Wbić jajko, dodać przeciśnięte przez praskę zimne ziemniaki i letnie masło. Wszystko zmiksować w robocie z końcówką do ciast drożdżowych. Do momentu aż ciasto będzie zwarte, lekko lepkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 4 równe części
Ala piecze i gotujeWraz z każdym sezonem rabarbarowym (jak i truskawkowym) na stole stać musi ciasto drożdżowe- u mnie koniecznie ze szklanką kakao! :))) W smaku nie jest za słodkie, z przyjemną nutką wanilii, z ogromną ilością rabarbaru i posypane cynamonową kruszonką. Ciasto bez jajek oraz z jasnej mąki orkiszowej, do której pomalutku staram się przekonać męża, i ku mej uciesze w tym cieście
Kraina Miodem PłynącaJest sezon na porzeczki więc postanowiłam upiec z nich bułeczki drożdżowe. Mięciutkie, pachnące i kwaskowate w smaku...pyszne do kawki, u mnie zniknęły jeszcze ciepłe z blaszki :) Są bardzo łatwe w zrobieniu, polecam spróbować. Składniki na 16sztuk: -500g maki pszennej typ550 -200g cukru -50g świeżych drożdży -50g roztopionego masła -200ml mleka(...)50ml letniego mleka i łyżką cukru, mieszamy, wlewamy do miski z mąką, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, jak rozczyn urośnie mieszamy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie, posypujemy lekko mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1.5h do wyrośnięcia. Ser mieszamy z jajkiem, budyniem i cukrem. Po tym czasie wyrabiamy i dzielimy ciasto
Wypieki Renechociaż zrobiłam je z mąki orkiszowej - 630. Tajemnica tkwi w utarciu jajek z dodatkiem cukru na puchaty kogel-mogel. Nawet nie musisz ich formować, bez obawy - nie oblepisz się ciastem drożdżowym. Po prostu wyrośnięte ciasto rozwałkowujesz i wykrawasz foremką pączki. Ot i wszystko! Składniki na około 13 pączków: 275 g mąki orkiszowej 630 25 g drożdży 1/2 szklanki mleka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit![Głosów:1 Średnia:5/5] składniki: 450 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 jajka 100 ml letniego mleka 60 ml letniej wody 18 g drożdży
Domowy Smak Jedzenia[Głosów:1 Średnia:5/5] składniki: 450 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 jajka 80 ml letniego mleka 60 ml letniej wody 18 g drożdży
Domowy Smak Jedzenia