Bardzo smaczna babka drożdżowa z dodatkiem kisielu cytrynowego. Miękka, puszysta, żółciutka, rozpływająca się w ustach. Jeszcze lukier nie zdążył zastygnąć, a połowy babki już nie było. Bez mleka i masła. Z delikatną cytrynową nutką. Polecam nie tylko na święta :) 50 g. drożdży 6 łyżek cukru 2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 1 kisiel cytrynowy bez cukru 2/3 szklanki ciepłej(...)minut. Ciasto: żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru na puszystą masę. Mąkę i kisiel przesiać, wsypać do żółtek, wlać również zaczyn i wyrabiać ciasto końcówką do ubijania ciasta drożdżowego. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczoną i ciepłą margarynę bezmleczną. Wyrabiać jeszcze chwilę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Foremkę na babkę wysmarować dokładnie tłuszczem, wyrośnięte ciasto
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDobra przekąska na piątkowy wieczór. Idealna do sałatki albo do zjedzenia solo :) Szczególnie polecam wszystkim tym, którzy lubią mocny smak czosnku połączony z pietruszką i ciastem drożdżowym ;) Bułeczki czosnkowe Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 20 g cukru 1 łyżeczka soli 15 g drożdży 260 ml letniego mleka 30 g roztopionego masła Nadzienie: 100 g masła
Lawendowe Niebośledzi mojego bloga doskonale wie, że uwielbiam ciasto drożdżowe. I to w każdej postaci i z każdym dodatkiem. Ale chyba najbardziej lubię cały ten proces przygotowywana ciasta, zapach drożdży podczas fermentacji i później podczas pieczenia. Moim zdaniem tak właśnie pachnie prawdziwy dom! Dziś mam dla Was pyszne puchate drożdżowe bułeczki z budyniem udekorowane kawałkami truskawek i polane cytrynowym lukrem. Nikt(...)odrywania Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem Drożdżówki z owocami i kruszonką Drożdżowe bułeczki z budyniem Drożdżowe bułeczki z budyniem Czas przygotowania: około 120 minut Składniki Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko 65 g roztopionego masła 65 g cukru 20 g świeżych drożdży jajko
Kulinarne przygody Gatitypieczenia może się skrócić - należy pilnować, by nie wysuszyć ciasta (ta pizza piecze się bardzo szybko; jeśli przetrzymacie ją w piekarniku, może wyjść twarda). Ja lubię cieniutką drożdżową pizzę, ale moim zdaniem ciasto na pizzę w 3 minuty smakuje lepiej troszkę grubsze - spód jest wtedy miękki i delikatnie puszysty. Nasze ciasto na pizzę w 3 minuty smarujemy sosem do pizzy(...)Nasza pizza bez wyrastania piecze się około 15 minut - w tak krótkim czasie możemy cieszyć się pyszną, domową pizzą. Oczywiście wiadomo, że nic nie dorówna prawdziwej, włoskiej pizzy na drożdżowym cieście, ale jeśli akurat nie macie w domu drożdży, a macie wielką ochotę na ten przysmak, to taka ekspresowa pizza bez wyrastania może być jej ciekawym substytutem. To świetny, kryzysowy
Lekcje w kuchniSezon na rabarbar w pełni. Teraz smakuje najlepiej, zatem warto wykorzystać go do przygotowania pysznych wypieków. Placek rabarbarowy wiosną to najsmaczniejsze z ciast. Dziś zapraszam na wyjątkowy placek - ciasto drożdżowe przygotowałam na oleju zamiast masła. Ciasto jest nie tylko zdrowsze, ale dużo delikatniejsze. Bardzo puchate i mięciutkie. Dłużej także zachowuje świeżość. Kruszonka jest równiez podrasowana, a okruszki przez dodatek mączki(...)ziemniaczanej wyjątkowo chrupiące. Drożdżowe najlepiej upiec na dużej blaszce, nadmiary świetne nadają się do zamrażania. Składniki na ciasto ( blaszka 36x45cm): 440 g mąki orkiszowej jasnej - 630 200 ml mleka 80 g cukru 80 ml oleju 1 jajko szczypta soli 1 saszetka drożdży instant Składniki na kruszonkę: 150 g mąki orkiszowej 630 50 g mączki ziemniaczanej 100 g masła
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nawet na patelni. Doskonale tez smakują same. Farsz w wersji minimalistycznej, to podsmażone grzyby z cebulką. W przepisie podaję wariant bardziej rozbudowany z kapustą. Zawijańce są odcinane z rulonu ciasta drożdżowego, nadzianego grzybowym farszem. Możecie zamiast w plastry – jak roladę, pociąć ciasto w dłuższe kawałki i pozlepiać końce. Tym sposobem otrzymacie klasyczne paszteciki. Oczywiście, wierzch możecie posypać czarnuszką , kminkiem(...)jajkiem. Odstawiamy na kolejne 15-20 min. Opcjonalnie posypujemy przyprawami. Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/drozdzowe-zawijance-kapusta-pieczarkami/ BosowKuchni Artykuł Drożdżowe zawijańce z kapustą i pieczarkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuciasto przełożyć do miski dokładnie wysmarowanej oliwą/olejem, ciasto posmarować oliwą/olejem, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aż do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść (ale bardzo krótko), podzielić na 3 części: 2 duże, w miarę równe i 1 bardzo małą (dokładnie takiej wielkości, aby po podzieleniu jej na pół uformułować dwie małe(...)około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 2 duże miseczki chlebowe. Ja wyrabiam ciato drożdżowe robotem z hakiem do ciasta drożdżowego. Środek chlebków należy bardzo delikatnie wydrążać, aby nie porobić dziur. Podczas formułowania chlebków z ciasta należy sprawić aby ciasto stanowiło jak najgładszą i spójną kulę. Wszelkie niedociągnięcia mogą podczas
Gospodyni Miejskawersji niż tradycyjnie. Warto wypróbować! Ciasto jogurtowe z masą makową Przepis tutaj (KLIK) Niesamowicie smaczne, ekspresowe i bardzo proste w wykonaniu, a do tego długo świeże. Jak dla mnie to ciasto posiada same plusy. Pyszne połączenie wilgotnego i delikatnego ciasta jogurtowego z aromatyczną masą makową. Makowiec wielkanocny Przepis tutaj (KLIK) Mięciutkie, maślane ciasto drożdżowe, zwinięte i upieczone z pyszną masą(...)Kremowe ciasto z owocami Krówka z bananami – ciasto bez pieczenia Przepis tutaj (KLIK) Proste, szybkie i niebiańsko pyszne ciasto, do przygotowania którego wcale nie potrzebujemy piekarnika. Kruche herbatniki i krakersy połączone z pyszną masą budyniową, kajmakiem, bananami i kremem śmietankowym. Niebo w ustach! Malinowa księżniczka Przepis tutaj (KLIK) Obłędnie pyszne i bardzo efektowne ciasto, które z pewnością zasmakuje wszystkim
Blog z Apetytempowitać nowy, z nadzieją, że będzie równie udany i będzie obfitował w korzystne i przyjazne sytuacje:) Tego i sobie i wszystkim Wam życzę! Skorzystałam z tego samego co wczoraj ciasta drożdżowego. Do posypania użyłam cukru perlistego, jest o tyle fajny, że nie wygląda identycznie przed włożeniem do piekarnika i po wyjęciu. Jeśli nie macie takiego wystarczy rogale po upieczeniu posypać(...)Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać mąkę i mleko, wymieszać do jednolitej konsystencji, odstawić na ok 15 minut. Mąkę przesiać, dodać sól, jajka, mleko, masło i drożdżowy zaczyn, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, przykryte lnianą ściereczką, na ok godzinę. Jajka utrzeć z cukrem, dodać pokruszony ser i masło
6nieboczasami zmieniam tylko nadzienie na truskawki, porzeczki czy maliny, z kubkiem zimnego mleka czy kakao smakuje obłędnie….wracają wspomnienia! Nie ma chyba bardziej prostszego ciasta…. Składniki: Blacha 42/29 cm Ciasto drożdżowe: ½ kg mąki pszennej typ 500 10 g suchych drożdży 2 jajka 300 ml ciepłego mleka 80 g stopionego masła 100 g cukru Szczypta soli ½ kg rabarbaru 50 g płatków
Wanilia i KardamonBabka jest wyjątkowo delikatna, ciasto wilgotne i długo zachowuje świeżość. Nadzienie orzechowe w połączeniu z białą czekoladą i migdałami tworzy połączenie doskonałe. Babka będzie niewątpliwą ozdobą wielkanocnego stołu. Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 7 g drożdży instant kilka kropel aromatu waniliowego 250 ml ciepłego mleka 5 łyżek cukru jajko 60 g miękkiego masła szczypta soli Nadzienie: 260g zmielonych orzechów
Smakołyki AsiPora na sezonowe ciasta. W tym roku sezon zaczął się zdecydowanie wcześniej i już są pyszne i słoneczne truskaweczki. Z czereśniami też będzie nader zacnie, choć osobiście zawsze czereśnie łączą mi się z crumble pie, albo takim typowym kruchym. Wracając do truskawek. Poza pysznymi koktajlami, które wypijam chyba hektolitrami, szczególnie jak temperatura otocznia wzrasta powyżej mojej strefy komfortu opiewającej(...)suchy. Jeśli dalej jest surowe, to dopiekamy z 5-10 minut, uważnie patrząc czy się nam zbytnio nie przypiecze. Powinno być lekko wilgotne w środku. Chyba, że lubicie suche ciasta drożdżowe, to pod koniec zmniejszcie jeszcze temperaturę i przedłużcie czas pieczenia
Karczma HonoriettyDrożdżowy wieniec makowy doskonale będzie wyglądał na świątecznym stole. Jeżeli co roku na naszym stole pojawia się rolada makowa, to takie zaplecione ciasto będzie ciekawą odmianą
Przepisy Kulinarnenajprawdziwsze ciasto na pączki . Z innych modyfikacji, dodałam drożdże i zamieniłam wodę na mleko kokosowe . Drożdże były u mnie jakieś nadreaktywne, bo ciasto wyrosło jak szalone. Moja foremka do mini pączków ledwo dała radę… Ciasto wyszło ponad wyznaczone granice i zamiast pączków wyszły jakieś statki ufo… Ale na szczęście udało się je uratować. Keto pączki drożdżowe Keto pączki(...)dodać do ciasta. Ciasto parzone Suche składniki oprócz cream of tartar wymieszać. 200 ml mleka kokosowego zagotować z olejem kokosowym i erytrytolem, po czym powoli je wsypywać dalej mieszając. Energicznie mieszać ciasto na ogniu aż zbije się w kulę. Zestawić z ognia, przełożyć do miski i dać mu odpocząć 5 -7 minut. Jeszcze ciepłe ciasto zmiksować, dodać jajko oraz żółtka
Modern Cave Girl