ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:280/1038)

Pierogi z pokrzywą, serem i kaszą. Na cieście orkiszowo - żytnim. Najsmaczniejsza kopalnia zdrowia. Wegetariańskie. 177

orkiszowej typ 620 200 g mąki żytniej 3 łyżki roztopionego masła klarowanego 300 ml wrzącej wody Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zagnieść (ja robiłam to w mikserze z hakiem do ciasta drożdżowego) na gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać trochę mąki lub dolać wody. Odstawić do odpoczęcia przykryte folią spożywczą. Składniki na farsz: 250 g białego sera półtłustego

Naturalna Kuchnia
Crumpets, drożdżowe racuchy 109

Jeśli mamy chwilę z rana, by poczekać na wyrośnięcie drożdżowego ciasta, to możemy przygotować rewelacyjne drożdżowe racuchy. Crumpets sprawdzą się i na słodko i na słono. Cudownie smakują z jajkiem i kawałkiem chudego boczku, ale niczego nie brakuje im, gdy podamy z dżemem lub powidłami. Crumpets, drożdżowe racuchy Danie Śniadaniowo Porcje 6-7 racuchów Porcje 6-7 racuchów Składniki

Kucharzyca
Pierogi ruskie. Na orkiszowym cieście. Najlepsze, najdelikatniejsze, najsmaczniejsze. Niezawodne. 184

mąki orkiszowej typ 620 (o właściwościach orkiszu pisałam tutaj ) 270 ml wrzącej wody 2 łyżki stopionego masła Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zagnieść (ja zagniatałam mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego) na gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać trochę mąki. Odstawić do odpoczęcia przykryte folią spożywczą. Składniki na farsz: 500 g białego sera półtłustego 600 g ugotowanych ziemniaków

Naturalna Kuchnia
Chrupiące bułeczki z czarnuszką 136

wymieszać składniki ) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut, mąkę ,wyrośnięty rozczyn i resztę składników wrzucić do miski i wyrobić ciasto ,ręcznie lub mikserem -hakiem do ciast drożdżowych ok 8 minut, wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1.5 godziny. Po tym czasie krótko wyrobić ,uformować wałek ,spłaszczyć dłonią  i odcinać kawałki

Wypieki Rene
Maślany chlebek "Słonecznik" 165

minut do "ruszenia drożdży". Mąkę, sól i resztę cukru wsypać do miski. Dodać mleko, jajka i stopione masło. Ciasto dobrze wyrobić (ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego) do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Uformować w kulę i odstawić na 40-50 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 3 kulki: dużą

Nastoletnie Wypiekanie
Pierogi z dynią i jarmużem oraz kaszą jaglaną. Na doskonałym cieście orkiszowym. Zdrowo i smacznie. 163

właściwościach orkiszu pisałam tutaj ) 1 szklanka wrzącej wody 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zagnieść (ja robiłam to w mikserze z hakiem do ciasta drożdżowego) na gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać trochę mąki. Odstawić do odpoczęcia przykryte folią spożywczą. Składniki na farsz: 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki

Naturalna Kuchnia
Cynamonowa drożdżówka do odrywania 134

Dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do "ruszenia" drożdży. Po tym czasie dodać mąkę, cukier, sól, jajko, rozczyn oraz mleko. Wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta, pod koniec dodając stopione masło. Ciasto umieścić w misce oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w cieple na około 1,5 godziny do podwojenia

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb wiejski z sokiem warzywnym 107

wody 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Uformować z niego kulę, przykryć ściereczką i odstawić na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 2. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić rękami i uformować

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb słonecznikowy z gotowej mieszanki 165

drożdże najzwyczajniej na świecie giną. Jeśli dysponujecie maszyną do pieczenia chleba –zrobi wszystko za Was. Jeśli nie, ciasto zagniećcie i wyróbcie ręcznie lub w robocie planetarnym, hakiem do wyrabiania ciast drożdżowych, przez 8 minut. Gotowe ciasto chlebowe poddajemy procesowi wyrastania dwa razy . Po pierwszym zagnieceniu uformowałam je w kulę, włożyłam do misy i dałam mu wyrastać godzinę przy ciepłym kaloryferze

Karo in the Kitchen
Bułki czosnkowe 78

Przygotowanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać do niej cukier, sól i drożdże, wymieszać. Do suchych składników wlać mleko oraz masło, wyrobić za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Uformować z niego kulę i włożyć do oprószonej mąką czystej miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do podwojenia

Nastoletnie Wypiekanie
Jesienne ciasta 149

Oczywiście, to nie koniec wypieków o tematyce jesiennej. Jeszcze pojawi się ich sporo w najbliższym czasie :)   Ciasto marchewkowe z kremem     Chlebek dyniowy z czekoladą     Ciasto drożdżowe na miodzie z gruszkami     Ciasto czekoladowe z gruszkami i whisky       Cytrynowe ciasto ze śliwkami (bez miksera) - Wrześniowe Wyzwanie Blogerek     Kruche ciasto

My simple kitchen
Czekoladowo - czekoladowe profiterolki. 147

ciągle mieszając masę, aby osuszyć ciasto.  Przesuszone ciasto umieścić w misce i ostudzić. Następnie wbijać po jednym jajku , energicznie mieszając drewnianą łyżką lub przy pomocy miksera (hakiem do ciasta drożdżowego). Gdy składniki się połączą ciasto powinno być gęste, gładkie i błyszczące.  Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Plate of Joy
Drożdżowe racuszki z jabłkami siostry Anieli 113

jednolitą masę i pozostawiamy do wyrośnięcia.Jeśli ciasto jest bardzo gęste można do niego dolać kilka łyżek mleka lub wody. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do ciasta drożdżowego i jeszcze raz mieszamy. Ciasto kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz i pieczemy obustronnie na złoty kolor. Upieczone racuszki można posypać cukrem pudrem

Smakowy Raj
Chleb na jaglance 200

następnie dodać mleko. Przestudzić. Posypka: 1 łyżka czarnuszki 1 łyżka sezamu 1 łyżka płatków jaglanych Do przestudzonej jaglanki dodać mąkę z drożdżami i miksować ciasto z końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego ok. 15-20 minut. Ciasto jest klejące. Następnie przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto przełożyć do dwóch

Delicious Titbits