Bardzo jesienny wypiek - zawijane bułki z ciasta drożdżowego wypełnione konfiturą śliwkową i posypane orzechową kruszonką. Delikatne, miękkie, ładnie wyrośnięte. Idealne do kawy. Możecie zamiast powideł śliwkowych użyć tu innego dżemu albo przesmażonych jabłek z cynamonem. W środku po przekrojeniu wyglądają jak zebra. Zawijane bułki drożdżowe z konfiturą i orzechową kruszonką Składniki: CIASTO: 4 szklanki mąki 6 łyżek cukru szczypta soli
Smaczny zeszytSzybkie i proste ciasto drożdżowe, tym razem z jagodami, dużą ilością kruszonki i słodkim lukrem. Nie ma co się oszukiwać - takie ciasto najlepiej smakuje świeże, dopiero co wyjęte z piekarnika. Na drugi dzień to już nie to samo, zresztą - rzadko kiedy cokolwiek zostaje ;-) Polecam. składniki na ciasto: 2 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki letniego mleka 3 czubate
babka w formieMakowiec z Dobrzechowa - kuchnia podkarpacka Makowce, makowniki, zawijańce z makiem, rolady makowe, strucle, makowe drożdżówki… w różnych regionach Polski różnie nazywa się ciasto drożdżowe zawinięte w kształt rolady, z nadzieniem z maku i bakalii. Ale wszędzie jest ono tak samo kochane przez małych i dużych, przez tych, co pieką od zawsze i przez tych, co wiedzą, gdzie kupować, przez tych(...)tylko od święta i przez tych, co obowiązkowo do kawki. Drożdżowa strucla z makiem to tradycyjne polskie ciasto, którego nie może zabraknąć ani na Boże Narodzenie, ani na Wielkanoc. Obecnie piecze się je również bez większych okazji, choć ze względu na uciążliwość mielenia maku przyjęło się, że to ciasto świąteczne. Na Śląsku mak do zmielenia noszono do piekarni, gdzie
Trzeci talerzżadnego wspólnego zbieractwa z okresu dziecięcego. Zbieraliśmy za to jagody niedawno. Może nie jestem już najmłodsza, ale to i tak była dla mnie frajda. DROŻDŻOWE PEŁNOZIARNISTE ŚLIMACZKI Z JAGODAMI I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI Składniki na ciasto: - 450 g mąki z pełnego przemiału (można rozrobić pół na pół z ze zwykłą, to wyrosną większe) - 80 gram drobnego cukru - 1 łyżeczka soli(...)minut. Składniki na nadzienie: - 300 gram jagód - 180 gram waniliowego serka homogenizowanego - 2 łyżki miodu Przygotowanie nadzienia: Wszystkie składniki mieszamy razem. Część jagód lekko rozdrabniamy. Składniki do złożenia: - ciasto drożdżowe - nadzienie - garść uprażonych i rozdrobnionych migdałów Przygotowanie: Ciasto rozwałkowujemy do wielkości blachy. Całą jego powierzchnię pokrywamy nadzieniem. Zwijamy w rulon i kroimy na 12-15 kawałków. Ślimaczki układamy na blasze
Życie zamknięte w smakupowstało podczas słonecznych wakacyjnych dni... gdzieś jednak zdjęcia zawieruszyły się na moim dysku dlatego post dodaję dopiero dziś. Ciasto jest banalnie proste i można je przygotować z takimi owocami na jakie akurat mamy chęć a więc dziś zapraszam na drożdżowe - tzw, KLASYK! Składniki; 50 dag mąki pszennej 30 g drożdży 150 ml mleka 8 dag cukru 10 dag masła(...)oraz pokruszone drożdże. Oprószamy mąką i odstawiamy na kilka minut aby podrosło. Masło roztapiamy i dodajemy je do miski, dodajemy tez drugą część cukru, jajka, cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na około pół godziny aby wyrosło. W tym czasie foremkę 25x35 wykładamy papierem do pieczenia. Owoce myjemy , następnie odsączamy z wody. Rabarbar kroimy w kostkę a truskawki jeśli
Radość kipiąca uśmiechem.hiszpanii mówią na takie ciasto „Trenza de almudevar” czyli pachnące kwiatami pomarańczy ciasto drożdżowe z pysznym kremem i orzechami. Składniki/2 warkocze : Ciasto – 500 g mąki pszennej + 1 łyżka na rozczyn – 1 jajko + 1 jajko do posmarowania wierzchu – 160 ml mleka – 80 g cukru – 25 g świeżych drożdży – 30 ml wody pomarańczowej(...)skórkę pomarańczową. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę aby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyciągamy na mocno oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt mniej więcej 50 x 60 cm. Po prawej stronie na szerokości 1/3 ciasta (czyli 50×20 cm)smarujemy ciasto masłem i składamy. I tak jeszcze
I LOVE LIFEnieco ochota na ciężkie ciasta, z czekoladą czymś coś w tym stylu. W okresie letnim w moim piekarniku w 99% lądują ciasta z owocami, wszelakie - biszkopty, jogurtowe, maślankowe, ucierane, drożdżowe... Ciasto, ktore przedstawiam dzisiaj jest jedynym z tych, które najbardziej kojarzą mi się z latem i wakacjami, zaraz po drożdżowym. Nie wymaga dużo pracy, jest banalne w wykonaniu. W dodatku
chili & sugarBabę drożdżową upiekłam jeszcze w styczniu, bo takie było życzenie drugiej połowy. Czekała na swą kolej, żeby mogła się pokazać na blogu, aż minął luty, marzec i za rogiem widać już święta (choć aura na to nie wskazuje zupełnie). Nie ma więc lepszego czasu na zamieszczenie przepisu na taką babkę, jak tylko tu i teraz. Na kilka dni przed Wielkanocą(...)środku. W tym roku mam zamiar przygotować sernik na ciemnym cieście - taki klasyczny smak dzieciństwa i makowiec japoński, bo za każdym razem kiedy oglądam zdjęcia tego ciasta, dostaję ślinotoku. I babkę drożdżową, bo taka babka, mniej słodka i do palsterka szynki z ćwikłą pasuje na wielkanocne śniadanie. Póbowaliście kiedyś? składniki: 600 g mąki 125 g cukru 2 łyżki masła
bistro mamaDrożdżówki z owocami Drożdżowe małe co nieco 🙂 Składniki zaczyn: 4 dkg drożdży 1/3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 4 łyżek mąki ciasto: 50 dkg mąki 2 jaja 1/2 szklanki … Czytaj dalej Drożdżówki z owocami
czarrna od kuchniRogaliki krucho-drożdżowe Proste i pyszne rogaliki, które wprost rozpływają się w ustach. Robi się je bardzo szybko, wystarczy zagnieść ciasto, nadziać dżemem, zawinąć i upiec – bez wyrastania! Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 40g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 200g masła 2 jajka szczypta soli pół szklanki kwaśnej śmietany 18% dżem, powidła lub czekolada – do nadziania(...)łyżki), dodajemy tyle wody aby uzyskać odpowiednią konsystencję, gęstą ale lejącą. Rogaliki polewamy lukrem i czekamy kilka minut, aż zastygnie *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: KRUCHE ROGALIKI (CIASTO SEROWE) PRZEPIS TUTAJ SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI
Blog z ApetytemMiało być drożdżowe ciasto ze śliwkami, ale z braku czasu zdecydowałam się na to wyjątkowo szybkie ciasto. Na przepis natrafiłam tutaj . Od razu przypadło mi do gustu, ponieważ bardzo często piekę ciasta późno wieczorem, kiedy już położę dzieci spać. Do zrobienia tego ciasta nie potrzeba miksera, więc nie musiałam się obawiać, że obudzę dzieci :) To ciasto jest świetną alternatywą
kuchnia doskiCiasto drożdżowe nie ma sobie równych. W moim prywatnym rankingu, oczywiście. Kojarzy mi się z wszystkim co najlepsze. Z dzieciństwem, z ciepłem, z rodziną, z bezpieczeństwem. W domu rodzinnym moja mama piekła drożdżowe chleby (takie półsłodkie, dziś dla mnie nie do odtworzenia) dwa razy w roku. Na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Czytaj więcej
bistro mamamąki, dodaję sól, roztopione zimne masło, resztę mleka letniego, żółtka i wyrabiam mikserem ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na półtorej godziny aż podwoi objętość. Nadzienie: Do miski przekładam masło dodaję żółtko, cukier i ucieram blenderem. Na końcu dodaję ser i dalej ucieram. Ciasto drożdżowe przekładam na stolnice podsypaną mąką formuję wałeczek który kroję na kawałki i formuję(...)wysmarowanej do wyrośnięcia. Szklanką robię wgłębienia w kulach. Dociskam dno szklanki prawie do samej blaszki. W każdym wgłębieniu układam ser i dodaję kawałki truskawek. Smaruję drożdżówki brzegi ciasta jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Drożdżowi wkładam do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni góra dół na 25 minut aż się zrumienią
wesoła kuchniaprzekroju owalne, z licznymi dziurkami Rozmiar: Zależna od wielkości łyżki, długość 6-9 cm, grubość ok. 3 cm Barwa: Barwa brunatnozłocista, na przekroju kremowożółta Konsystencja: Ciasto elastyczne, pulchne, porowate Dołki – racuchy drożdżowe Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-03-26 kategoria Wyroby piekarnicze i cukiernicze województwo woj. śląskie Ta potrawa jak i poprzednie(...)więcej niż skromne w porównaniu z ciężka pracą, jakiej się oddaje. Z czasem część mąki zastępowano ziemniakami, a brak drożdży zsiadłym mlekiem i sodą oczyszczaną. Małe racuchy z ciasta drożdżowego były często zakąską na sylwestra lub ostatki, czasem też stanowiły proste dania obiadowe. Posypywane pudrem lub podawane z powidłami." Tyle mówi historia. Ten jak i poprzednie przepisy regionalne
Dieta moja pasjaWianuszki z ciasta drożdżowego przygotowałam do którego dużą ilość koperku dodałam. Farsz z cebuli dymki, kapusty kiszonej zrobiłam w którym grzyby KURKI ukryłam. W cieście farsz w małe wianki pozawijałam, i na ciepło z żurkiem podałam. Składniki na 8 szt.: farsz: 2 cebule dymki, 250 rozdrobnionych kurek (poza sezonem mrożone), 300 g delikatnie odciśniętej kiszonej kapusty, 2 łyżki(...)oleju rzepakowego, 1 duża łyżka masła, pieprz czarny mielony do smaku, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka mielonego kminku, sok z cytryny do skropienia (1/2 łyżeczki), ciasto: ok. 450 g mąki pszennej do drożdżowych wypieków typ 550, 20 g świeżych drożdży, 1/2 płaska łyżeczka cukru, 2 jaja, 1 kopiasta łyżka miękkiego masła, 1 mała łyżeczka soli, 150 ml ciepłej wody
Moniki Smakołyki