Jeśli szukacie pomysłu na coś dobrego na podwieczorek czy drugie śniadanie mam dla Was puszyste aromatyczne bułeczki cynamonowe. Ciasto drożdżowe wymaga nieco cierpliwości, ale naprawdę opłaca się z nim nie śpieszyć, jeśli dacie mu dużo czasu na wyrośnięcie w ciepłym miejscu na pewno wyjdzie wspaniale :) Moje drożdżowe wyrastało dwa razy: raz, po wyrobieniu ciasta i drugi raz już w foremce
Ciastkozercybardzo apetyczny przepis z użyciem dyni. Tak się złożyło, że akurat miałam jeszcze kawałek napoczętej dyni i żadnego pomysłu na nią;) Długo się nie zastanawiając upiekłam bardzo smaczne "odrywane" ciasto drożdżowe z dynią i cynamonem. Dynia nadała ciastu bardzo piękny, żółty kolor... Inspiracja Ciasto: 500g mąki pszennej, 350g miąższu z dyni, 100g cukru, 30g świeżych drożdży, 80ml
Z miłości do słodkościPachniało w całym domu gdy się piekł, że nie mogłam się doczekać kiedy będę mogła go spróbować. Z resztą nie tylko ja. Domownicy stwierdzili, że to jest najlepsze ciasto drożdżowe, jakie kiedykolwiek jedli.. Polecam, naprawdę ciasto jest przepyszne :-) Przepis znalazłam na tej stronie . Składniki: 570 g mąki (ok. 3 i 3/4 szklanki) 2,5 łyżeczki suszonych drożdży
Na słodko lub wytrawnieskładniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 jajka 25 g drożdży 60 ml mleka, letniego 150 g masła 2 łyżki cukru 125 ml zsiadłego mleka (kefiru naturalnego) lub jogurtu dodatkowo: 1 białko do smarowania rogalików wykonanie: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. W miseczce dokładnie mieszamy drożdże z mlekiem, 1 łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki(...)odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostały cukier, jajka, kefir lub jogurt, pozostały cukier oraz przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka foliowego i umieszczamy w misce z zimną wodą. Pozostawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z foli i dzielimy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 jajka 25 g drożdży 60 ml mleka, letniego 150 g masła 2 łyżki cukru 125 ml zsiadłego mleka (kefiru naturalnego) lub jogurtu dodatkowo: 1 białko do smarowania rogalików wykonanie: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. W miseczce dokładnie mieszamy drożdże z mlekiem, 1 łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki(...)odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostały cukier, jajka, kefir lub jogurt, pozostały cukier oraz przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka foliowego i umieszczamy w misce z zimną wodą. Pozostawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z foli i dzielimy
Domowy Smak JedzeniaCynamonki Dziś zapraszam na pyszne cynamonki - mięciutkie i pachnące bułeczki mleczne z dużą ilością cynamonu, idealne na jesień. Ciasto na drożdżowe ślimaczki z cynamonem bazuje na jogurcie naturalnym, który sprawia, że ciasto jest bardzo elastyczne i miękkie. Bardzo przyjemnie się z nim pracuje. Jeśli akurat nie macie jogurtu, możecie zastąpić go mlekiem. Możecie przygotować drożdżówki na suchych lub świeżych(...)drożdżach - zawsze się udają. Drożdżowe zawijane cynamonki wspaniale smakują z kubkiem kakao lub mleka, pasują też do herbaty lub filiżanki kawy. Bardzo polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszne bułeczki :) Zobaczcie również przepis na najlepsze bułeczki z nutellą : Cynamonki, składniki: na 12 większych bułeczek lub 16 mniejszych: 3 i 1/2 szklanki mąki (do odmierzania używamy szklanki o pojemności
Lekcje w kuchniszybkiego pomysłu na coś dobrego na imprezę Wystarczy przygotować ciasto, nadziać całość pysznym pasztetem z kurkami, upiec i podawać Tak przygotowane paszteciki smakują idealnie same lub w towarzystwie domowych sosów, a nawet ketchupu. Idealne na przyjęcie, sylwestra lub spotkanie z przyjaciółmi. Można je też podać na obiad Spróbujcie. Składniki: Ciasto na paszteciki: 500 g mąki pszennej 8 g suszonych drożdży(...)wbijamy jajko. Całość wyrabiamy tak długo aż będzie miękkie i elastyczne. W razie potrzeby rękę podsypujemy odrobiną mąki (nie dodajemy mąki bezpośrednio do ciasta). Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem (ja używam miski do ciast drożdżowych z pokrywką, ale Wy możecie przykryć ciasto ściereczką). Czas wyrastania może być różny, w zależności od warunków (około 1 godziny). Piekarnik rozgrzewamy
Słodkie okruszkiNastępnie każdy z pasków potnij na mniejsze kawałki – płatki drożdżowych różyczek. Na każdym „płatku” połóż plasterek kiełbasy tak, aby trochę wystawały ponad ciasto. Postępuj tak do wyczerpania ciasta. Kawałki ciasta drożdżowego z kawałkami kiełbasy sklejaj w ten sposób, aby powstały różyczki. Tak przygotowane bułeczki przełóż do foremek lub blachy na muffinki (nie trzeba ich dodatkowo natłuszczać, ponieważ ciasto ma wystarczającą
blog.moje-pasje.infoBabka drożdżowa z rodzynkami to pomysł nie tylko na Wielkanoc. Takie ciasto sprawdzi się również na co dzień, na deser, na śniadanie, do lunchboxu. Bardzo polecam Wam akurat ten przepis, bo babka jest prosta do przygotowania a wychodzi naprawdę pyszna. Oczywiście jeśli nie jesteście fanami rodzynek, możecie je pominąć w przygotowaniu ciasta lub zastąpić innymi bakaliami: suszoną żurawiną, skórką pomarańczową(...)ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę. Ciasto wykładamy do foremki na babkę posmarowanej masłem. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Pieczemy ok 30min w 180st. Ostudzoną babkę dekorujemy lukrem i kolorowymi drażami. Artykuł Babka drożdżowa z rodzynkami pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeKulicz to rosyjska babka, która obowiązkowo musi się znaleźć w koszyczku do święcenia. Tradycyjne kulicze piecze się z ciasta drożdżowego, bogatego w żółtka, masło, dzięki długiemu wyrabianiu ciasto jest niezwykle lekkie, piórkowe, koniecznie z bakaliami. Do upieczenia kuliczy potrzebne są wysokie formy. Ja nie miałam specjalnej formy, a do pieczenia wykorzystałam metalowe puszki po brzoskwiniach. Po upieczeniu kulicze dekorowane
Obiad gotowyBabka drożdżowa bananowa to moja propozycja na ciasto, które ogranicza cukier dodany. Banany to owoce, które zawsze musimy mieć na stanie bo dzieci bardzo je lubią na przekąski, chociażby w ciągu dnia kiedy poczują głód. Wiadomo jednak, że czasem apetyt większy, czasem mniejszy i czasem zostawały nam dojrzałe banany z plamkami na które szukałam pomysłu, tak by je wykorzystać(...)zaczyn, roztopione masło, wszystkie pozostałe składniki. Następnie mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem (ok 15 min). Potem miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę. Następnie ciasto przekładamy do formy wcześniej natłuszczonej. Babkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia
Dorota Smakujeczyli szybkie bułeczki drożdżowe z cynamonem. Są oczywiście bardzo proste w wykonaniu. Smakują zarówno dzieciom, jaki i dorosłym. Efektownie wyglądają po upieczeniu i pachną nieziemsko. Długo zachowują świeżość, ale zapewniam że bardzo szybko znikają z talerza. Bułeczki z cynamonem dosłownie rozpływają się w ustach. Zobacz jak krok po kroku upiec te pyszne bułeczki. Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki(...)Wlewam pozostałe mleko, a więc 200 ml. Całość wyrabiam rękami lub za pomocą miksera i końcówek do ciasta. Uzyskuję elastyczne i jednolite ciasto. Gładkie ciasto wkładam do miski i przykrywam ściereczką. Odtsawiam do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W tym czasie ciasto drożdżowe potraja swoją wielkość. Krok 3. Posypka cynamonowa. Pod koniec 1,5 godzinnego wyrastania ciasta, szykuję posypkę cynamonową
Ania gotujekształcie gołębicy – symbolu pokoju. Sprint” oznacza, że jest to szybsza, uproszczona wersja włoskiej colomby, zwykle wymagającej długiego wyrastania i kilkukrotnego zagniatania (w oryginale drożdżowego). Tutaj kluczową rolę pełni proszek do pieczenia. Ciasto jest miękkie, wilgotne i delikatne, z subtelną słodyczą, podkreśloną przez aromat amaretto lub innego likieru. Wewnątrz kryją się kandyzowane owoce, które dodają mu świątecznego charakteru
Zakamarki mojej kuchniPrezentowane dzisiaj ciasto to idealna alternatywa dla ciasta drożdżowego. Drożdże to dzisiaj towar deficytowy i nie wiadomo kiedy sytuacja wróci do normy dlatego myślę, że prezentowany przepis jest jak najbardziej na czasie. To ciasto uniwersalne, z dodatkiem cukru nadaje się do słodkich wypieków, z odrobiną soli stanowi podstawę do wypieku pizzy i innych wytrawnych wspaniałości. Smakiem nie ustępuje drożdżowemu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!świąt jeszcze ponad miesiąc ale zapobiegliwi już powoli przygotowują menu, testują nowe przepisy. Dlatego proponuję już dzisiaj wypróbować pyszne drożdżowe ciasto z makowym nadzieniem. Nie wyobrażam sobie świąt bez … Czytaj dalej Idealna strucla makowa
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatywidać zaczynam przygotowania do Wielkiej Nocy. W tym roku, ku uciesze najmłodszego członka naszej rodziny, upiekłam zajączki z maślanego ciasta drożdżowego. Synek był zachwycony, my z resztą też! Ciasto jest miękkie, puszyste, pachnące i bardzo smaczne. A zajączki wyglądają uroczo! W tym roku zamiast chlebka do koszyczka poświęcimy maślanego zajączka, niech będzie raz inaczej ;). Ja przygotowałam ciasto
Rozpustne gotowanie