ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:301/1038)

Pierogi z jagodami 208

robię tak, że do znajdujących się w misce od robota żółtek ze śmietaną dodaję mąkę, gorącą wodę i sól i wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Jagody oczyścić i wymieszać z cukrem. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać szklanką koła, nakładać farsz (jagody z cukrem) i formułować palacami pierogi. Pierogi gotować partiami w osolonej, wrzącej

Gospodyni Miejska
Strucla jabłkowa 191

Rolada z ciasta drożdżowego z przepysznymi polskimi jabłkami. Wedle wyboru ciasto można zrobić bez mleka. Składniki: pół kg mąki  pół szklanki cukru 3 żółtka szklanka wody (lub pół na pół z mlekiem) pół szklanki oleju 30 g świeżych drożdży kilka startych jabłek lukier: sok z cytryny i cukier puder  Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę

prawdziwe jedzenie
Chlebki pita - historia i przepis 231

kuchniach wielu krajów. W regionie śródziemnomorskim są to kraje regionu wschodnio-śródziemnomorskiego (np. Grecja, Cypr, Turcja, Egipt) i Afryki północnej.  Chlebki pita przygotowuje się ze zwykłego ciasta drożdżowego, takiego jak na chleb czy focaccię. Ciasto składa się z mąki pszennej, wody, soli, cukru i drożdży. Różnica tkwi w ostatniej fazie, czyli pieczeniu. Zazwyczaj placki piecze się na rozgrzanej blasze

Chilli Czosnek i Oliwa
Pyszne ciasto jagodowe z kruszonką 349

stało się ......urlop się skończył i trzeba wrócic do obowiązków ;) na poprawienie humoru upiekłam ciasto drożdżowe z jagodami i pyszną chrupiącą kruszonką. Ciasto jest puszyste , idealne do kawy. Nie ma potrzeba długiego wyrabiania. Bardzo polecam do wypróbowania. Blaszka wymiary : 37 x 25 cm Czas pieczenia: ok. 55 minut Temp. pieczenia : 185 C Składniki: pół kg jagód 1 szkl. mleka

Słodkości i nie tylko
Wegańskie dyniowe zawijańce 124

drożdżowe może być wilgotne i smaczne nawet kolejnego dnia ;). Genialne zawijane bułeczki dyniowe z cynamonowo-dyniowym nadzieniem i słodkim lukrem na górze. Inspiracją były ostatnie wegańskie warsztaty, gdzie te zawijańce zrobiły wielką furorę! Przepis w ramach zakończenia sezonu dyniowego ;). Polecam! Składniki: Rozczyn: 3 łyżki ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 2 kopiaste łyżki mąki pszennej Ciasto(...)zaczną pracować. Ciasto: Do wyrośniętego rozczynu wmieszać puree z dyni , następnie wlać ciepłe mleko roślinne, dodać cukier, sól oraz wsypać obydwa rodzaje mąki. Ciasto wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Pod koniec wlać olej, dalej wyrabiać, aż ciasto będzie jednolite (będzie również nieco klejące). Ciasto wyjąć z miski na stolnicę oprószoną mąką (dłonie polecam wysmarować olejem). Wyrobić jeszcze przez

Nastoletnie Wypiekanie
JAGODZIANKI 104

Prawdziwe, purpurowe złoto otulone lekkim i puszystym ciastem... To muszą być JAGODZIANKI! Symbol lata i beztroski - spróbujcie już dziś! Artykuł JAGODZIANKI pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Bułeczki drożdżowe faszerowane 345

zagryzka. Bułeczki te smakują wyśmienicie na ciepło jak i na zimno. Polecam też przepisy na wytrawne drożdżowe muffiny faszerowane i roladki z szynką parmeńską i pizza rolls. Wytrawne Bułeczki drożdżowe faszerowane mieszanką meksykańską, to takie mini pizzerinki, które są smaczne i sycące, doskonale zastąpią kanapki. Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej + odrobina do podsypania 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli(...)pizzy 5 minut. Wstawiamy stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut aby ciasto podrosło, po tym czasie wyciągamy misę z ciastem drożdżowym i jeszcze chwilkę całość wyrabiamy. W czasie gdy ciasto wyrasta w piekarniku otwieramy puszkę z mieszanką meksykańską, której zawartość odsączamy na durszlaku. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na małe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Maślane jagodzianki z kruszonką 128

Najpyszniejsze bułeczki z jagodami! Puchate maślane ciasto drożdżowe, duża ilość jagód oraz chrupiąca kruszonka, koniecznie do upieczenia choć raz w jagodowym sezonie. Nie ma lata bez jagodzianek . Najlepszy przepis na  słodkie bułeczki, zawsze wychodzą cudowne.    Nie zamieniajcie masła na margarynę, bułeczki stracą cały smak, mają być prawdziwie maślane! Do pieczenia użyłam dwustronnie powlekanego silikonem   papiera(...)pergaminowego Stella  –świetnie się sprawdza do różnych wypieków. Składniki na 20 dużych bułeczek: Ciasto: 1 kg mąki pszennej typ 500 ½ litra mleka 2 torebki suszonych drożdży 20 dag cukru 20 dag masła 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka Duża szczypta soli Nadzienie: 1 litr jagód 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na każdą jagodziankę 1 łyżeczka cukru Do posmarowania: 1 małe

Wanilia i Kardamon
CHAŁKA PSZENNA – POSTNA 244

Uwielbiam chałkę! Zarówno taką w słodkiej wersji, typowo drożdżowej , jak i taką lekką, pszenną , o konsystencji pszennego chleba. U mnie mówi się na nią postna. Dziś mam dla Was właśnie na taką przepis-idealna na nadchodzące Święta Wielkanocne ( ale nie tylko! ). Jest też fantastycznym pomysłem np. na leniwe sobotnie, czy też niedzielne śniadanie. Nie jest słodka, więc śmiało można pokusić(...)sezam – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W ciepłej wodzie rozpuszczamy pokruszone drożdże i cukier. Dodajemy jedno jajko i wszystko razem mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto ( ma się kleić i ciągnąć ). Następnie dodajemy roztopione i przestudzone masło i jeszcze wyrabiamy, do momentu aż ciasto będzie gładkie, zwarte i przestanie się kleić do dłoni. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Ostra na Słodko
Odrywane bułeczki z makiem 171

Lubię ciasto drożdżowe, lecz jestem niecierpliwa, nie mogę doczekać się kiedy wyrośnie;). Ten przepis jest z cyklu tych bezproblemowych - ciasto rośnie tylko 20 minut i możemy przejść do kolejnego etapu pracy. Jak na wypiek drożdżowy są bardzo szybkie.  600g mąki  1 szklanka mleka 45g drożdży  4 łyżki cukru  2 jajka L 100 ml oleju 1 mała(...)letnim mleku, dodajemy cukier. Mieszamy, odstawiamy na 15 minut aż zaczyn zacznie się podnosić. Po tym czasie dodajemy mąkę, mleko, jajka i olej. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.  2. Z wyrośniętego ciasta odrywamy niewielkie kawałki. Wałkujemy je, na środek wykładamy łyżkę masy makowej, formujemy bułeczki. Układamy je w niewielkich

Szefowa kuchni
Drożdżówki z kruszonką na oleju rzepakowym 135

Sobota kojarzy mi się z wypiekami drożdżowymi. Zapach drożdży, który uwielbiam, a później piekące się ciasto. Mamy sezon na owoce, więc dodatki są tylko kwestią gustu. Dzieci zachwyciły się w sklepie brzoskwiniami oraz truskawkami i pomyślałam, że może być to idealne połączenie właśnie dla lekkich drożdżówek. Wyszło pysznie, a wszyscy zajadali się nimi z ogromnym apetytem. Dodatek oleju do ciasta(...)klejące, ale właśnie to gwarantuje, że drożdżówki są leciutkie i delikatne. Do samych drożdżówek nie dodajemy dużo cukru, ale brzoskwinie i truskawki wraz z kruszonką są idealnym uzupełnieniem całości. Drożdżowe ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem, uwielbiałam jak Mama je robiła i zawsze próbowałam je jeszcze gorące. Oczywiście i tym razem nie było inaczej, zarówno ja jak i dzieci wypatrywaliśmy

dom-agi.pl
Przyjęcie dla dzieci! Pomysły na smaczne i kolorowe dania oraz przekąski :) 256

McDonald – czyli uwielbiane przez dzieci mięsne kotleciki w chrupiącej panierce PRZEPIS TUTAJ   *** Muffinki-pizzerinki – przepyszne przekąski, nie tylko dla dzieci. Pulchne i mięciutki ciasto drożdżowe, wypełnione smacznym farszem i zapieczone z żółtym serem. Przekąski w smaku przypominają pizze a z wyglądu muffinki czyli małe babeczki PRZEPIS TUTAJ *** Mini burgery – urocze koreczki na jeden kęs, które doskonale(...)się wypieki typu babeczki, ciastka, rogaliki czyli przekąski, które łatwo wziąć w rękę. Oto kilka moich propozycji: *** Croissanty z czekoladą, czyli pyszne rogaliki z ciasta francuskiego PRZEPIS TUTAJ *** Batoniki musli PRZEPIS TUTAJ *** Szybkie rogaliki drożdżowe PRZEPIS TUTAJ *** Ciastka francuskie z musem jabłkowym PRZEPIS TUTAJ *** Mini szarlotki PRZEPIS TUTAJ *** Ciasteczka owsiane- zdrowe, pożywne i energetyczne- PRZEPIS TUTAJ *** Oczywiście na dziecięcym przyjęciu

Blog z Apetytem
Drożdżowa zebra z makiem 83

Klasyczne, domowe ciasto drożdżowe z masą makową, słodkim lukrem i cytrusową, orzeźwiającą skórką to moja propozycja tradycyjnego, świątecznego wypieku. Drożdżowiec smakuje zawsze i jest świetnym dodatkiem do małej czarnej. Składniki: 360g mąki pszennej 65g masła extra 36g świeżych drożdży 100g cukru 2 jajka 130ml mleka 850g masy makowej szczypta soli Lukier: 100g cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny(...)Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, cukier, szczyptę soli, resztę mleka i rozrobiony zaczyn drożdżowy. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść  i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto rozwałkować

Szalona Kuchnia Eweliny
Kartoflane pączki 1123

Pączki, które powstały z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziemniaków, zachwycają swoją pulchnością i łatwością w przygotowaniu. Nadziewane konfiturą różaną i posypane cukrem pudrem.  Czyli klasyka. Doskonały pomysł na tłusty czwartek! Składniki: 60 dag mąki pszennej 40 dag gotowanych ziemniaków ¾ szklanki ciepłego mleka 50 g drożdży świeżych 10 dag roztopionego masła 7 łyżek cukru 1 mała torebka cukru z prawdziwą(...)soli, wlewamy ciepłe mleko oraz zaczyn jajka ubijamy z cukrem i żółtkiem na puszysta pianę, wlewamy do miski, dodajemy rum oraz masę z ziemniakami i całość wyrabiamy dokładnie ręką-ciasto będzie dość kleiste ale nie podsypujemy więcej mąki!, wyrobione przykrywamy ściereczka odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto wykładamy na stolnicę, wałkujemy na grubość 1 cm, szklanką wykrawamy kółka, nadziewamy

Wanilia i Kardamon
DROŻDŻOWA STRUCLA Z SEREM 169

Dzisiejszy przepis to kolejna wariacja na użycie drożdżowego ciasta i masy serowej. W trakcie drugiego wyrastania ciasta, które powinno trwać tylko 20 minut, musiałam pilnie wyjść z domu, więc ciasto wyrastało ponad półtorej godziny - myślę, że właśnie dlatego w cieście zrobiły się dziury. Odejmuje to wypiekowi punktów za wygląd, ale smaku nie zepsuło...a to jest najważniejsze :). Jeżeli przygotowałaś

Przepisy Aleksandry

Proponowane wyszukiwania