ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:299/1038)

Śląski kołocz z serem 228

drożdży". Więcej przeczytasz tutaj .   Ciasto: Po tym czasie do rozczynu dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto mąką.   Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny do wyrastania

Nastoletnie Wypiekanie
Mini calzone pikantne i lekkie – z salami i z tuńczykiem 233

zrobienia dwóch dużych pizzowych pierogów – wywałkujcie wtedy ciasto w okrąg i złóżcie z nadzieniem na pół, pamiętając o porządnym zamknięciu brzegów ciasta. SKŁADNIKI - DO WSZYSTKICH CALZONE 2 opakowania gotowego ciasta drożdżowego po 400g („spód do pizzy”) lub ciasto z TEGO PRZEPISU (na tą ilość nadzienia potrzebujecie 1,5 porcji) 1 kulka sera mozarella 125g 150g mozzarelli twardej, tartej lub krojonej

Karo in the Kitchen
Maślana bułka Brioche 223

minut do „ruszenia” drożdży. Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać resztę mleka i cukru, mąkę, sól oraz jajka. Wszystko dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie) do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Na koniec dodać pokrojone w kostkę miękkie masło i ponownie wyrobić. Z ciasta uformować kulę, umieścić w misce oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić

Nastoletnie Wypiekanie
Kajzerki 113

szkl wody 1 jajko 2 łyżki oliwy     Przygotowanie:   Mąkę wymieszać z drożdżami, solą oraz cukrem. Dodać pozostałe składniki i wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, sprężystego i gładkiego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.     Po tym czasie

Nastoletnie Wypiekanie
Maślane rogaliki 174

być, nie należy zbytnio podsypywać mąką, bo wyjdzie zbyt twarde i suche, ja podczas wyrabiania podsypałam 50 g. Ja ciasto wyrabiam w robocie planetarnym hakiem do drożdżowego. Ciasto odstawić do podwojenia objętości, przykryte folią spożywczą, może to zająć od 1 godziny do 2,5 godziny. Gdy ciasto podwoi objętość, wyłożyć na blat wysypany mąką. podzielić na dwie części. Z każdej

moj przepis na
Precle 177

Ciasto: Mąkę, suche drożdże oraz sól wymieszać w misce (ze świeżymi drożdżami najpierw zrobić rozczyn!). Dodać wodę, miód, żółtko i piwo. Wszystko wyrabiać rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, dodając pod koniec miękkie masło. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne, nieklejące.   Dopiero wtedy można umieścić je w misce oprószonej mąką i o dstawić w ciepłe miejsce do podwojenia

Nastoletnie Wypiekanie
Jak sprawdzić, czy tłuszcz do smażenia (np.pączków, faworków) jest już rozgrzany. 703

Sposób 2    G dy nie mamy pod ręką kawałka ziemniaka, możemy wrzucić do tłuszczu kawałek ( małą kuleczkę ) surowego ciasta drożdżowego lub kruchego. Jeśli zaraz po wrzuceniu ciasto zaczyna się smażyć, pojawiają się obok ciasta bąbelki, a ciasto wypływa na powierzchnię to znak, że tłuszcz jest już wystarczająco rozgrzany. Jeśli po wrzuceniu ciasta nic się nie dzieje, a ciasto

Przepisy i porady kulinarne
Drożdżowe ślimaczki z serem i cynamonem 168

utrzeć go na gładko widelcem, dodać żółtko, jajko, cukier waniliowy i cukier puder, wymieszać. Na sam koniec dodać śmietanę- wszystko razem wymieszać na gładką masę.  Wykonanie drożdżówek: Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt. Na 3/4 części ciasta wyłożyć masę serową i ją rozsmarować. Ciasto złożyć na pół (tak aby przykryć ser) i zrolować. W między czasie przygotować blaszkę. Za pomocą

Krakowskie smaki Ani
Domowa Pizza z Salami i Serem w Brzegach (Rantach) 267

ściereczką i odkładamy znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny). Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki, ponieważ ciasto straci puszystość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) okrągłe spody na pizze.  Ser żółty

Słodka Strona
Bagietki czosnkowe 133

pietruszki Przygotowanie: 1. Ciasto: Drożdże wymieszać z mąką, solą oraz cukrem (ze świeżymi najpierw zrobić   rozczyn ). Dodać do nich mokre składniki i wszystko wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, do uzyskania jednolitego, sprężystego i gładkiego ciasta. Uformować w kulę, umieścić w oprószonej mąką misce i i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości

Nastoletnie Wypiekanie
Tradycyjne bułki pszenne 874

miękkiego masła Przygotowanie:  1. Suche drożdże wymieszać z mąką, solą oraz cukrem (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn !). Dodać pozostałe składniki i wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, sprężystego i gładkiego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia. 2. Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą

Nastoletnie Wypiekanie
Bułki śniadaniowe. Orkiszowo - żytnie z otrębami. Rewelacyjnie pyszne i szybkie. 139

suche drożdże, łyżeczkę soli morskiej. Ciepłe mleko mieszamy z rozpuszczonym i ostudzonym masłem oraz miodem. Całość wlewamy do miski z pozostałymi składnikami. Wszystkie składniki mieszamy mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego przez kilka minut lub wyrabiamy ręcznie. Ciasto ma być miękkie i sprężyste oraz nie powinno kleić się do rąk. Z ciasta formujemy kulę i dzielimy ją na 8 równych

Naturalna Kuchnia
Drożdżowa gwiazda z nadzieniem jak do Rogali Marcińskich 155

znajdziecie na blogu. Jest właściwie taki sam. Tak naprawdę z ilości ciasta które miałyśmy można zrobić dwie strucle, lub dwie gwiazdy, lub struclę i gwiazdę.   Przepis na ciasto drożdżowe pochodzi z bloga Margarytki.   Składniki na ciasto : 3/4 szklanki ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 4 żółtka 500 g mąki pszennej

Lili w kuchni
Strucla makowa z nadzieniem jak w Rogalach Marcińskich 163

Narodzenie i zamroziła ją. Z ilości ciasta które miałyśmy można zrobić dwie strucle, lub dwie gwiazdy, lub struclę i gwiazdę.  Przepis na GWIAZDA  . Przepis na ciasto drożdżowe pochodzi z bloga Margarytki.   Składniki na ciasto : 3/4 szklanki ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 4 żółtka 500 g mąki pszennej

Lili w kuchni
Rogale drożdżowe z nadzieniem o smaku pina colada. 179

Kolejny przepis na rogaliki drożdżowe, tym razem z nieco egzotycznym nadzieniem. Ciasto jest puszyste, mięciutkie, idealnie łączy się z nieco kwaskowym, kokosowym nadzieniem. Polecam!!! Składniki na rogale z nadzieniem o smaku pina colada ROZCZYN: 100 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 700 g mąki pszennej RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 jajka 200 ml ciepłego mleka 200 ml oleju(...)rogaliki jeszcze urosną, odstawiamy na około 30 minut. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 15 minut, aż będą złote. Jeśli masz kłopoty ze zrobieniem idealnego ciasta drożdżowego może w tej notce  znajdziesz pomocne informacje.        Po wystudzeniu dekorujemy rogaliki strużkami czekolady i posypujemy wiórkami kokosowymi

Rozpustne gotowanie