ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:302/1038)

Wielkanocny koszyk z ciasta-jak zrobić 145

Przygotowanie takiego koszyka jest dość łatwe, wymaga jednak dokładności.  Dziś piekłam swój i chcę Wam "na gorąco" pokazać jak zrobić taki koszyk :) Zapraszam Do zrobienia koszyka potrzebujemy dowolnego ciasta drożdżowego.  Może być słodkie lub chlebowe. Ja robię z chlebowego. Czyli: do miski daję troszkę świeżych drożdży, łyżkę cukru i ok szklankę wody. Dodaję trochę maki mieszam i odstawiam

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tradycyjny makowiec zawijany vel strucla makowa 599

maku.Jest to także symbol dziewictwa i czystości. Nie jest trudno pielęgnować takie tradycje świąteczne,bo większość z nas lubi dodatek maku np.w ciastach. Moja strucla makowa jest wyśmienita,bo jest tu zachowana idealna proporcja maku do ciasta.Ciasto drożdżowe jest cudowne do współpracy,dlatego strucla jest bardzo łatwa do przygotowania.Ciasto nie wymaga podsypywania mąką.Piekłam mój makowiec zawinięty w papier(...)żdże rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłym mlekiem (bez masła !).Dodać 100 g mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić przy pomocy haka do ciasta drożdżowego,do uzyskania jednolitego sprężystego ciasta.Misę przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości. °Gdy ciasto rośnie, przygotować mak.Rodzynki w miseczce zalać gorącą woda.W drugiej miseczce zalać wrzątkiem migdały

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pizza z kurczakiem i kukurydzą 57

Domowa pizza na cienkim cieście z kurczakiem 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Pizza Kuchnia: Włoska Trudność: Łatwe Ilość 4 porcje Przygotowanie 20 min. Pieczenie 10 min. Kalorie 270 kcal Domowa pizza na cienkim cieście z przyjemnie chrupiącą obwódką. Pizza z kawałkami ziołowego kurczaka i słodkimi ziarnami kukurydzy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO NA PIZZĘ 250 g mąki(...)odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem ściereczki aż rozczyn drożdżowy zwiększy objętość. Mąkę pszenną przesiej do misy, dodaj sól i wymieszaj. Wlej olej, pozostałą część letniej wody i aktywny zaczyn drożdżowy. Wymieszaj początkowo łyżką, kiedy masa się złapie wyłóż ją na kuchenny blat. Dłońmi wyrób gładkie, elastyczne ciasto przez około 10 minut. Z ciasta uformuj kulkę, przełóż z powrotem

ProstePesto.pl
Wieniec drożdżowy z makiem i bakaliami 139

Klasyczne, domowe ciasto drożdżowe z masą makową, słodkim lukrem, orzeźwiającą cytrusową skórką i chrupiącymi orzechami to moja propozycja tradycyjnego, świątecznego wypieku. Drożdżowiec z makiem smakuje zawsze i jest świetnym dodatkiem do małej czarnej podczas świątecznych spotkań z najbliższymi. Składniki: 380g mąki pszennej 65g masła extra 40g świeżych drożdży 120g cukru 2 jajka 150ml mleka 550g domowej masy makowej szczypta soli(...)dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, cukier, szczyptę soli, resztę mleka i rozrobiony zaczyn drożdżowy. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić aż zacznie odchodzić od rąk, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta

Szalona Kuchnia Eweliny
Sernik na zimno z czerwonej porzeczki z nutką bazylii 134

każdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem,  sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest(...)liku ! dżem z czerwonej porzeczki biszkoptowe ciasto z porzeczkami ucierane ciasto z czerwoną porzeczką porzeczkowa tarta z białą czekoladą drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym i czerwoną porzeczką kompot porzeczkowy Sernik na zimno z czerwonej porzeczki z nutka bazylii Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm Czas przygotowania :  60 minut - czas chłodzenia Składniki Masa porzeczkowa: 300 g czerwonej porzeczki

Kulinarne przygody Gatity
Sernik na zimno z czerwoną porzeczką 133

każdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem,  sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest(...)liku ! dżem z czerwonej porzeczki biszkoptowe ciasto z porzeczkami ucierane ciasto z czerwoną porzeczką porzeczkowa tarta z białą czekoladą drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym i czerwoną porzeczką kompot porzeczkowy ------------------------------------------------------------- Sernik na zimno z czerwoną porzeczką Czas przygotowania: 60 minut - czas chłodzenia Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm Składniki Masa serowa: 500 g serka z wiaderka 300 g naturalnego jogurtu

Kulinarne przygody Gatity
Wieniec Drożdżowy z Pistacjami 146

lekko mąką i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, około 15 minut. Drożdże po tym czasie powinny zacząć się pienić. Wlewamy pozostałe ciepłe mleko, rozpuszczony tłuszcz, jajko i zagniatamy ciasto drożdżowe. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, pod przykryciem do podwojenia objętości, około 60 minut. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy. Dzielimy na pół. Do jednej części dajemy 3 łyżki zmielonych(...)blaszce wyłożonej papierem. Przykrywamy i odstawiamy do napuszenia. Następnie wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Ciepłe ciasto smarujemy konfiturą i posypujemy posiekanymi pistacjami. Źródło: magazyn kulinarny Lecker The post Wieniec Drożdżowy z Pistacjami appeared first on Made

Made By Mom And Son
Drożdżowa babka topiona 166

stół. Babka jest wilgotna i delikatna za sprawą moczenia jej w zimnej wodzie. Nie zrażajcie się, ani nie obawiajcie, to działa! :-) Babka jest dzięki temu całkiem inna niż tradycyjne ciasto drożdżowe. Przepis znajdziecie również w pierwszym numerze Magazynu Apetyt . Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Drożdżowe bułeczki z borówkami 138

pomysł na wykorzystanie borówek uważam za genialny :) Wczoraj nazbieraliśmy "troszkę" borówek (dziękuję D:*) i dzisiaj musiałam coś z nich zrobić. Zdecydowałam się na pyszne drożdżówki z borówkami.  Oczywiście, ciasto drożdżowe potrzebuje troszkę czasu na przygotowanie, ale warto :) SKŁADNIKI: Ciasto: 500 g mąki pszennej 10 g drożdży 1 mały jogurt naturalny 100 ml mleka 1 jajko 3 łyżki cukru

Serce zamknięte w formie pyszności
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 156

Puszyste, słodkie drożdżowe bułeczki ze świeżymi truskawkami i kruszonką. Polecam na śniadanie lub podwieczorek :) Składniki: 2,5 szkl. mąki pszennej 200 ml mleka 3 łyżki cukru 7 g drożdży suchych jajko 50 g masła szczypta soli 400 g truskawek dodatkowo: kilka łyżek bułki tartej                     roztrzepane jajko(...)łyżek cukru Masło roztopić, przestudzić. Truskawki pokroić na kawałki. Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Dodać mleko oraz jajko i wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych, pod koniec dodając masło.  Wyrobić na gładkie ciasto, z którego uformować kulę. Włożyć do miski, przykryć i odstawić na około godzinę, aż podwoi objętość. Po tym czasie podzielić ciasto

wyzwania kuchenne
Babka ponczowa 111

ciepło i na zimno. Można ją podawać z bitą śmietaną i owocami, albo polać porcję ciasta sosem wiśniowym. Francuska babka rumowa ma polskie korzenie, choć istnieje kilka historii dotyczących jej powstania, to wszystkie łączy postać polskiego króla Stanisława Leszczyńskiego. Ta wilgotna babka drożdżowa powinna kształtem przypominać duży pączek, ale nie mam takiej formy. Babka ponczowa proporcje na formę z kominem(...)wyrośnięcia. Jeśli używam drożdży suszonych to dodaję je do mąki. 2. Mąkę mieszam z solą i pozostałym cukrem. Dodaję rozbełtane jajka i rozczyn drożdżowy. Wyrabiam na niskich obrotach miksera przez około 10 minut. Ciasto będzie bardzo miękkie. 3. Dodaję pokrojone w małą kostkę miękkie masło i wyrabiam do chwili, aż ciasto wchłonie tłuszcz i będzie miało gładką, jednolitą konsystencję. Zajmie

Cztery Fajery
Strucla drożdżowa z orzechami 129

kilkanaście lat. A jaki będzie listopad? Oby nie ponury, bo wtedy energia ulatnia się ze mnie w okamgnieniu. Na chłodniejsze wieczory mam sposób - kubek rozgrzewającej herbaty albo kakao, kawałek drożdżowego ciasta - i życie od razu nabiera smaku. Strucla drożdżowa z orzechami wyjątkowo wpisuje się w jesienną aurę, a swoim smakiem osłodzi każdy listopad (a nawet i całą zimę:) Strucla drożdżowa(...)wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Jajko i żółtko (białko zostawić do posmarowania) roztrzepać z cukrem, wlać mleko i rozczyn, wsypać przesianą mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec wyrabiania dodając rozpuszczone masło. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość). Keksówkę 35cm wyłożyć

Obiad gotowy
Orkiszowe drożdżówki 124

Jakie one są dobre... serio :D  Pulchniutkie, słodkie (mimo, że prawie bez cukru) no i drożdżowe... Nie znam chyba nikogo kto nie lubi ciasta drożdżowego. W dodatku są banalnie proste do wykonania... Skusicie się? Składniki na ok. 2 blaszki bułek: 500 g mąki orkiszowej typ 450-550 50 g drożdży 50 g masła 2 żółtka 1/2 szkl. ksyilitolu(...)dodać pół szklanki ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. Mąkę przesiać, dodać ksylitol, wanilię, żółtka, szczyptę soli, resztę mleka. Pod koniec wlać masło, wyrobić dobrze ciasto aż będzie odchodziło od dłoni (można podsypywać odrobiną mąki). Gdy ciasto już ładnie odchodzi od dłoni, przykryć ściereczką i odłożyć w cieple miejsce na 45 min.  Po upłynięciu 45 minut

Czarnawisienka
Cynamonowe zawijasy 124

jestem drożdżową fanką, szybko podłapałam, że te cudne, aromatyczne ślimaczki, robi się błyskawicznie, więc teraz w przypływach cukrowych zachcianek robię właśnie te rozpustne "maleństwa"  Ta jesienna melancholia jest idealnym czasem na te cynamonowe aromaty, proste i wystarczająco słodkie aby wciskać się w boczki. I wcale, a wcale nie trzeba czekać miliona minut, żeby ciasto bardzo wyrastało, dojrzewała(...)długi prostokąt, jak najmniej  podsypując mąką.  Cukier wymieszajcie z cynamonem i rozprowadzicie na rozwałkowanym cieście. Ja robię to ręką, uwielbiam ten moment, wcieranie cynamonu w mięciutkie drożdżowe ciasto -  fajnie relaksuje. Następnie zrolujcie ciasto wzdłuż dłuższego brzegu i pokrójcie na roladki o grubości około 1cm. Ułóżcie je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczcie 20min w 180 stopniach

Farmażony
Cynamonowe zawijasy 188

jestem drożdżową fanką, szybko podłapałam, że te cudne, aromatyczne ślimaczki, robi się błyskawicznie, więc teraz w przypływach cukrowych zachcianek robię właśnie te rozpustne "maleństwa"  Ta jesienna melancholia jest idealnym czasem na te cynamonowe aromaty, proste i wystarczająco słodkie aby wciskać się w boczki. I wcale, a wcale nie trzeba czekać miliona minut, żeby ciasto bardzo wyrastało, dojrzewała(...)długi prostokąt, jak najmniej  podsypując mąką.  Cukier wymieszajcie z cynamonem i rozprowadzicie na rozwałkowanym cieście. Ja robię to ręką, uwielbiam ten moment, wcieranie cynamonu w mięciutkie drożdżowe ciasto -  fajnie relaksuje. Następnie zrolujcie ciasto wzdłuż dłuższego brzegu i pokrójcie na roladki o grubości około 1cm. Ułóżcie je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczcie 20min w 180 stopniach

Farmażony

Proponowane wyszukiwania