ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:305/1072)

LUKSUSOWE BUŁECZKI IMPREZOWE 671

Mini bułeczki drożdżowe - miękkie, puszyste i lekkie.  Bogate w smaku, bo przygotowane z ciasta z dodatkiem masła i jajek. Po uformowaniu i napuszeniu, dodatkowo posypane nasionami chia (lub makiem).   Są dosyć małe, dzięki czemu nadają się na imprezy i przyjęcia. Zawsze jako pierwsze znikają z talerza.  Oczywiście, można też uformować i upiec większe bułki, które będą świetne(...)wyrośnięcia. Do dzieży miksera przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy sól, 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania bułeczek), dolewamy wyrośnięty rozczyn i pozostałe mleko lub wodę. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka, przez około 10 minut.  Podczas miksowania, dodajemy po kawałku miękkie masło, kolejną porcję dorzucając, gdy poprzednia dokładnie połączy się z ciastem. Na koniec ciasto powinno odchodzić

cool and minty
Drożdżowe pierogi z kiełbasą i pieczarkami 118

Drożdżowe pierogi z kiełbasą i pieczarkami Lubicie pierogi? A próbowaliście kiedyś drożdżowych pierogów? Polecam Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Drożdżowe pierogi idealnie sprawdzą się na obiad, jak i przyjęcia. Można nadziać je dowolnym farszem. Ja dziś polecam wam drożdżowe pierogi z kiełbasą i pieczarkami. Do tego odrobina przypraw i oczywiście cebula do smaku. Wyszło przepysznie.  W tym przepisie(...)masło (lub margarynę) i sól. Wstępnie mieszamy składniki łyżką, a następnie wyrabiamy dłonią tak długo aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Podczas wyrabiania dłoń podsypujemy mąką, tak by ciasto przestało się kleić. Mąki nie dodajemy zbyt dużo, by ciasto nie było za twarde. Ciasto odstawiamy na bok pod przykryciem na czas przygotowania farszu i rozgrzania piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy

Słodkie okruszki
Tradycyjne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 170

przepisie nie ma nic odchudzonego, ani nowego, ale uwielbiam ciasta drożdżowe ze śliwkami w klasycznej postaci. Nie mam jeszcze odwagi mocno eksperymentować z tym przepisem, ciężko będzie stworzyć coś lepszego ;). Przepis (lekko zmieniony przeze mnie) pochodzi ze starej książki mojej mamy, z której kartki już wypadają, ale przepisy są świetne: "Domowe ciasta i ciasteczka" Ilona Dąbrowa,Kinga Ośmycka. Składniki(...)Odstaw w ciepłe miejsce na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować (zrobią się bąbelki). Jajka utrzyj z cukrem. Do miski wsyp mąkę i rozczyn drożdżowy, i resztę mleka, wymieszaj drewnianą łyżką, a potem wyrabiaj ciasto ręką, aż zacznie odchodzić od ręki (podsypując mąką). Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (aż co najmniej podwoi swoją objętość) w ciepłe miejsce

Corner With Recipes
DROŻDŻOWE, ZIOŁOWE BUŁECZKI ZAPIEKANE Z CAMEMBERTEM – najlepsze! 176

Najlepsze oczywiście na gorąco, kiedy to ser jest jeszcze gorący i przyjemnie rozpuszcza się w ustach! Prawdziwe niebo w gębie. Rodzina jednogłośnie okrzyknęła, że były to najlepsze słone bułeczki drożdżowe, jakie do tej pory upiekłam. A jak wiecie – upiekłam sporo. Spróbujcie! SKŁADNIKI : ( ok. 10-13 szt ) * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 40 g * masło(...)łyżeczka DODATKOWO: * camembert – 2 op * świeża pietruszka – 1 duży pęczek * świeży czosnek – 3 ząbki * olej chili * jajko do posmarowania * sezam do posypania + suszona cebulka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy z solą. Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy

Ostra na Słodko
Chleb z płatkami owsianymi, sezamem i słonecznikiem 149

Domowy chleb jest najlepszy, chrupiący i pachnący. Uwielbiam zapach piekącego się chleba. Uwielbiam wyrabiać ciasto drożdżowe. Wiele osób robi to robotami, ale ja uważam, że ciastu trzeba dać ciepła naszych rąk i serca. A chlebek się nam potem odwdzięczy i wyrośnie i upiecze się idealnie. Moja propozycja chleba na śniadanie i kolację to taki z dużą ilością płatków owsianych

Izabelawkuchni
Odrywane bułki drożdżowe z serem i kruszonką 106

Niewielkie bułki drożdżowe do zjedzenia na kilka kęsów wypełniłam masą serową i posypałam kruszonką. Przed pieczeniem wystarczy je ponacinać, żeby można je było później jedynie odrywać

Przepisy Kulinarne
Odrywane bułki drożdżowe z serem i kruszonką 289

Niewielkie bułki drożdżowe do zjedzenia na kilka kęsów wypełniłam masą serową i posypałam kruszonką. Przed pieczeniem wystarczy je ponacinać, żeby można je było później jedynie odrywać

Przepisy Kulinarne
Ciasto drożdżowe z czekoladą i kruszonką 252

Przepyszne, mięciutkie ciasto drożdżowe z dodatkiem czekolady i chrupiącej kruszonki. Zostało zjedzone zanim na dobre ostygło... To ciasto robiłam na wodzie zamiast mleka, nie dodawałam całego jajka tylko dwa żółtka, dodałam masło roślinne zamiast zwykłego masła. A to wszystko z powodu alergii pokarmowej dziecka. Ciasto wyszło pyszne i miękkie. Dodałam też czekoladę gorzką, bo tylko taką mój alergik może jeść

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Rosną, rosną, jak na drożdżach. Dzieci oraz baba BY MY BELOVED HUSBAND 182

tradycji Wielkanocnych. Dlatego pomyślałam, że dobrą ilustracją moich wynurzeń o wzrastających dzieciach, będą tradycyjne baby drożdżowe pojawiające się zawsze na Wielkanocnym stole. Dzisiejszy przepis to podstawowa receptura na ciasto drożdżowe, które mój Mąż przygotowuje zgodnie ze wskazówkami swej mamy, choć może coś tam lekko pozmieniał, bo od lat mówimy, że uczeń przerósł mistrza. Baba By My Beloved Husband jest(...)przez około 1,5 godziny. Po tym czasie powinno mniej więcej podwoić objętość. Kiedy ciasto rośnie smaruję formy. Na tę babę potrzebujecie jednej naaaprawdę dużej lub dwóch form, tradycyjnej i takiej gdzieś o 1/3 mniejszej. Chyba z tego wiecznego zakochania w Mężu zapomniałam, że do drożdżowego nie sypie się blach bułką, wystarczy tylko wysmarowanie masłem. Przez ten prosty błąd miałam

I tu będę miała takie te
Kubdari - gruziński placek z mięsem i kolendrą 252

kocham ich dania. Kolendra świetnie podkręca smak potraw, nadaje nieziemski aromat nie tylko potrawie ale i wszystkim zapachom podczas gotowania. Typowo gruzińskie kubdari jest bardzo cienkie, ciasto drożdżowe ledwo otacza mięsne nadzienie.  Składniki na 5 placków: Ciasto 2 szklanki mąki pół szklanki letniego mleka pół szklanki jogurtu naturalnego (gęstego) 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli 8g drożdży suchych

Gotowanie i blogowanie
Drożdżówki ze śliwkami 57

jest możliwe, by kiedyś znudziło mi się drożdżowe? Nie, nie ma takiej możliwości :D Uwielbiam piec drożdżowe wypieki, uwielbiam je jeść...Ech, nie ma nic lepszego niż świeżutkie drożdżowe ciasto. Dlatego mam dla Was przepis na kolejny drożdżowy rarytas, tym razem są to przepyszne drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką. Och jakie one są wspaniałe! Wręcz uzależniające ;) Nie dajcie się(...)letniego mleka i dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA : Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. W przypadku drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym oraz solą. Dodać żółtko, jajko, wyrośnięty

Opowieści z piekarnika
Baba szafranowa 166

się te oszczędne z małą ilością jaj i masła, ale one bardziej nadają się do niedzielnej kawy niż na wielkanocny stół. Jeżeli zatem złapaliśmy już trochę wprawy w pieczeniu ciast drożdżowych warto pokusić się o upieczenie na święta bardziej wyrafinowanego ciasta. Ja w tym roku postanowiłam zmierzyć się ze starym przepisem na babę szafranową. Ciasto na nią jest dość ciężkie

Wiem co jem
Ciasto drożdżowe z borówkami 147

Ciasto drożdżowe z borówką amerykańską, posypane dużą ilością kruszonki, macie ochotę na kawałek? :) Mnie już można skusić samą kruszonką. Uwielbiam wszystkie wypieki, które są nią z góry sowicie posypane, wtedy pierwsze co robię oskubuję ciasto z kruszonki. Pamiętam jak nie raz mama kupowała bułki drożdżowe z kruszonką, wyjadałam z każdej gdzie się dało

Pink Envelope
Bułki pszenno żytnie razowe z suszonymi pomidorami 190

Delikatne i uniwersalne bułki pszenno żytnie razowe z suszonymi pomidorami. Do przygotowania bułeczek z tego przepisu zalecam użycie miksera z hakiem (wiem, ostatnio mówiłam, że zagniatanie ciasta drożdżowego to taka frajda, ale nie w tym przypadku), ponieważ ciasto przez cały czas jest bardzo luźne i po prostu byłoby niemożliwe dodanie tylko takiej ilości mąki, jaka jest w przepisie, zbyt mocno(...)nawet jako bułki do burgerów i sprawdziły się genialnie. Ważne jest, aby ciasto zagniatać bardzo długo, ja robiłam przez ok. 20 minut – właściwie to robotę odwalił za mnie mikser, ale jest niezastąpiony w tego rodzaju wypiekach. Więcej bułeczek znajdziecie tutaj: Słodkie bułki pszenne z ziemniakami Bułeczki drożdżowe z wiśniami i czekoladą Bułeczki pszenno-żytnie Calzone z mięsem mielonym

Słodkie Gotowanie
Kapuśniaczki 87

razem postanowiłam coś zmienić i kapuśniaczki zrobiłam z ciasta z dodatkiem piwa. Ciasto to jest bardzo proste, a do jego zrobienia potrzebujemy tylko 4 składników. Kapuśniaczki upieczone z ciasta piwnego są kruche i delikatne. To ciasto przypomina swoją konsystencją ciasto francuskie. Właśnie dodatek piwa nadaje kapuśniaczkom kruchości. W przepisie należy ciasto po wyrobieniu włożyć na godzinę do lodówki(...)powinien być gęsty i pikantny). Garnek zdjąć z ognia, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Ciasto wyjąć z lodówki, zrobić wałek, podzielić na 3 równe części. Każdą część ciasta rozwałkować bardzo cienko na kształt prostokąta na blacie podsypanym mąką pszenną. Na każdym prostokącie rozsmarować 1/3 farszu i ciasto zwinąć w roladę. Pokroić ukośnie lub prosto na paszteciki o długości około

Danka Pichci