ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:313/1038)

Drożdżówki z budyniem i czekoladą 107

wsypać proszek budyniowy i dobrze wymieszać. Pozostałe mleko zagotować w garnku, wlać mleko z proszkiem budyniowym i czekoladą, po czym mieszając podgrzewać, aż odpowiednio zgęstnieje. Zostawić do ostudzenia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Ciasto krótko zagnieść i podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na duży prostokąt. Prostokąt podzielić na 4 równe

Passions hobbies life
Domowe bagietki do zapiekanek 114

rozpuszczenia, odstawiamy do przestudzenia. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie mleka. Do misy miksera przelewamy mleko, dodajemy drożdże, sól oraz partiami wsypujemy mąkę. Mieszamy na średnich obrotach mikserem z hakiem do ciast drożdżowych. Gdy wszystkie składniki nam się połączą, wyłączamy mikser. Ciasto będzie dość lepie, ale powinno ładnie odchodzić od rąk. Gdy tak nie jest możemy je delikatnie podsypać mąką. Formujemy kulę

VioletoweKucharzenie
Uszka z kapustą i grzybami 141

lepiące się do dłoni. Ciasto należy chwilę wyrabiać, aż będzie mięciutkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę i przechowujemy je pod przykryciem (ja używam miski z pokrywką do ciast drożdżowych, ale może być zwykła miska i ściereczka). Skrawki ciasta również wkładamy do miski i wyrabiamy z pozostałym. Odrywamy kawałki ciasta i rozwałkowujemy je cieniutko na lekko podsypaną mąką macie/blacie. Przy

Słodkie okruszki
Placek drożdżowy z duszonymi pieczarkami i mozzarellą - bez wyrastania ciasta 172

wiedziałam jak nazwać ten wypiek, bo pizzą zdecydowanie nie jest, ciasto kojarzy nam się ze słodkim, placek wydał mi się najwłaściwszym określeniem:). Ciasto drożdżowe i duszone na maśle pieczarki - musiało wyjść pysznie:).  Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka letniej wody 40g świeżych drożdży 3 łyżki oleju  1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 500g pieczarek 2 duże cebule

Szefowa kuchni
Kruche ciasto z owocami i serem 143

gruszkami, to i gruszki udało mi się przemycić do tego wypieku. Do owoców najbardziej pasuje mi właśnie  kruche ciasto . No.. ale do owoców pasuje przecież równie dobrze ciasto drożdżowe, jednak ja tym razem postawiłam na pyszne kruche ciasto z kruszonką. Kruche ciasto z owocami i serem to pyszne kremowe ciasto z owocowym akcentem i chrupiącą kruszonką. Inna przepisy

MamaOskarka
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami (przepis na pyszne ciasto) 440

lepiące się do dłoni. Ciasto należy chwilę wyrabiać, aż będzie mięciutkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę i przechowujemy je pod przykryciem (ja używam miski z pokrywką do ciast drożdżowych, ale może być zwykła miska i ściereczka). Skrawki ciasta również wkładamy do miski i wyrabiamy z pozostałym. Odrywamy kawałki ciasta i rozwałkowujemy je cieniutko na lekko podsypaną mąką macie/blacie. Przy

Słodkie okruszki
Odrywane bułeczki z dipem z fetą i pomidorami 162

minut, do miski z mąką i solą, wlać zaczyn z drożdży i mleka, dodać 2 łyżki oleju i zacząć wyrabiać ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego), dosypując partiami (po 1/4 szklanki) pozostałą część mąki. Ciasto wyrabiać przez około 15 minut (w przypadku wyrabiania ręcznego) lub przez 7 minut (w przypadku korzystania z miksera), aż stanie się

Gospodyni Miejska
OPONKI SEROWE – najlepsze! 180

naszych domach lub też stoimy w gigantycznych kolejkach do ulubionych cukierni. Dziś mam dla Was przepis na takie oponki / donaty , ale w troszkę innej wersji. Nie z ciasta drożdżowego , które nieśmiało wyrasta nam pod ściereczką , a z ciasta , z dodatkiem serka homogenizowanego , które po upieczeniu sprawia , że Donaty są niesamowicie kruche i delikatne. Są obłędne! Koniecznie spróbujcie! Uzależnicie się! SKŁADNIKI

Ostra na Słodko
20 ciast idealnych na Boże Narodzenie 310

MAKOWCE 5. Makowiec japoński  – ciasto z dodatkiem masy makowej, startego jabłka polane roztopioną czekoladą 6. Makowa choinka  – ciasto francuskie nadziane masą makową  7. Rolada makowa  – ciasto drożdżowe nadziane dużą ilością masy makowej 8. Seromakowiec  – kruche ciasto, masa makowa i serowa  SERNIKI 9. Sernik z toblerone  – ciasto na zimno przygotowane na bazie czekolady toblerone

Ugotować
Mini pizze z krewetkami, pomidorkami, papryką i pikantną pastą pomidorową z awokado 174

papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić ją w średniej wielkości kostkę. Pomidorki przekroić na pół. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 ° C. Krewetki odsączyć z soku cytrynowego na sitku. Wyrośnięte ciasto drożdżowe mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Ciasto ponownie krótko zagnieść, po czym rozwałkować na podsypanym mąką blacie kuchennym. Z ciasta wykrawać szklanką koła. Każde posmarować pastą pomidorową

Passions hobbies life
Bułki z serem żóltym + konkurs 167

kremówkę podgrzać, by była ciepła, ale nie gorąca. Do wyrośniętego rozczynu dodać wszystkie pozostałe składniki (mąkę, sól, ciepłą śmietankę) i dobrze wszystko wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W razie potrzeby lekko podsypując mąką. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest gładkie i elastyczne. Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce

Nastoletnie Wypiekanie
Drożdżowe ciasto z jagodami 139

reszta towarzystwa raczy się zwlec.  Nie doszłam jeszcze jednak do tego, żeby w niedzielę wstać i na śniadanie upiec świeże drożdżowe :) Ale to właśnie drożdżowe jest dobre i na drugi dzień, bo do ciasta dałam same żółtka (zostały mi po bezach). I jeśli chcielibyście spróbować, to zachęcam. Bo ja zawsze mam dylemat kiedy w przepisie są albo same białka

bistro mama
Zawijaki wygnanowskie czyli drożdżowe bułeczki z owocami Niedzielne Śniadanie odc.104 156

zdecydowanie się wydłuża!!! ja nie wpadłam na to by wykonać test patyczka, bułki pięknie urosły i się zrumieniły a środek był nie upieczony.  Na szczęście to ciasto drożdżowe i kolejne 20 minut w piekarniku pozwoliła się ciastu dopiec... ale wierzcie mi nie lichym zaskoczeniem było obserwowanie teoretycznie już upieczonych strucli, które w czasie stygnięcia pękały z wierzchu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Placek drożdżowy z rabarbarem 157

czuję się królową tej mojej małej przestrzeni, kiedy w piekarniku piecze się ciasto lub chleb, a jego zapach błąka się po całym mieszkaniu. Najbardziej hipnotyzujący jest zapach ciasta drożdżowego. W zależności od pory roku i sezonowości smak ciasta dopełniają różne owoce lub jak w tym przypadku- rabarbar, który choć owocem nie jest, to jego delikatnie kwaśny smak idealnie komponuje się

Smakowity Blog Kulinarny
Kulicz, babka wielkanocna. 115

Kulicz, to tradycyjny świąteczny wypiek z ciasta drożdżowego. Wypiekany jest w wąskich, wysokich naczyniach, dzięki temu ciasto wyrasta na kształt bardzo dekoracyjnych kopuł.  Jak na ciasto wypiekane z okazji Świąt, kulicz jest pełen smakowitych bakalii. Te babki wielkanocne pochodzą z kuchni naszych wschodnich sąsiadów. Kulicz , to rosyjska nazwa tego ciasta, a na Ukrainie mówi się na nie paska

Codziennik Kuchenny