ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:314/1038)

Pizza – kurczak, pieczarki, papryka, cebula, kukurydza, mozzarella 191

mieszamy łyżką. Następnie dolewamy wodę (ważne by nie była ani za ciepła, ani za zimna). Zagniatamy około 10 minut. Ja wykorzystuję w tym celu mikser i końcówki do ciasta drożdżowego. Wówczas wystarczy nam połowa z tego czasu i ciasto jest gotowe. Należy jednak miksować na wolnych obrotach. Gotowe ciasto nie powinno lepić się do rąk. Gdy mamy już wyrobione ciasto

Smaki Na Talerzu
Chleb pszenny z siemieniem lnianym na drożdżach 470

minut w temperaturze pokojowej do "ruszenia drożdży". Więcej przeczytasz tutaj .   Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Ręcznie trwa to o wiele dłużej. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest sprężyste i jednolite. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać wody.   Przełożyć ciasto

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką 181

domowe drożdżowe ciasto, tym razem z brzoskwiniami i słodką kruszonką. Mięciutkie, pachnące ciasto do kubka herbaty lub kawy w domowym zaciszu albo jako słodka przekąska na wakacyjnym pikniku. W każdym przypadku na pewno się sprawdzi. Składniki na blachę o wym. 22x33 cm: (inspiracja  pochodzi z bloga " Kuchnia domowa Ani ")   40g świeżych drożdży ok. 2/3 szkl. cukru 1 szkl

Simply Food
Bułki z pestkami dyni 128

ściereczką i odstawić na 60 minut, aż zaczyn zwiększy swoją objętość.   Ciasto właściwe: Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki ciasta właściwego i dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę mąki pszennej. Ciasto na te bułeczki nie będzie tak sprężyste, jak w przypadku pieczywa pszennego, ale nie powinno zbytnio kleić się

Nastoletnie Wypiekanie
Thermomix wg Aleex (TM5) 156

jest ze mną? Kupiłam Thermomix, aby przede wszystkim ułatwić sobie pracę w kuchni. Dzięki niemu o wiele szybciej i łatwiej mogę przygotowywać różnorodne dania. Thermomix świetnie wyrabia ciasto drożdżowe. W jednym naczyniu przygotowuje się rozczyn i wyrabia ciasto, a wszystko trwa ok 8 minut. Niewiarygodne? A jednak. W Thermomixie można rozdrobnić warzywa na sałatkę, ugotować wszystkie dania na parze, ugotować

W mojej kuchni
Chleb marchewkowy z rodzynkami i orzechami włoskimi 210

ściereczką i odstawić na 60 minut, aż zaczyn zwiększy swoją objętość.   Ciasto właściwe: Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki ciasta właściwego i dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę mąki żytniej. Ciasto nie będzie tak sprężyste, jak w przypadku pieczywa pszennego, ale nie powinno zbytnio kleić się do rąk. Dlatego

Nastoletnie Wypiekanie
Szybka pizza z ziołowym kurczakiem 132

ilością). Z ciasta formujemy kulę i zostawiamy je w ciepłym pomieszczeniu na około 30-40 minut (powinno podrosnąć). Ja swoje zamykam w specjalnej misce z przykryciem do wyrobu ciast drożdżowych, ale można po prostu przykryć miskę ściereczką. Gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Pierś kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na patelnię i posypujemy obficie solą ziołową. Mieszamy

Słodkie okruszki
Bułki chlebowe z pieczarkami 163

przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. Ciasto właściwe: Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki ciasta właściwego i dobrze wszystko wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W razie potrzeby lekko podsypując mąką. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest gładkie i elastyczne. Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto drożdżowe z kruszonką (bez jajek i mleka) 160

Marzyło mi się od dawna ciasto drożdżowe jak u Babci, puszyste ze słodką kruszonką. Moje ciasto dało radę wspomnieniom, jest równie pyszne a zapach rozchodzący się podczas pieczenia jest niebiański :) Składniki (na większą blachę): - 0,5 kg mąki, - 1 opakowanie drożdży suszonych, - 1/2 szklanki cukru (można dać więcej jak ktoś lubi bardzo słodkie), - 1/2 szklanki oleju, - 1 szklanka letniego

Co na wege obiad?
Prosta pizza domowa z ziołowym kurczakiem. Przepis na pizzę. 188

ilością). Z ciasta formujemy kulę i zostawiamy je w ciepłym pomieszczeniu na około 30-40 minut (powinno podrosnąć). Ja swoje zamykam w specjalnej misce z przykryciem do wyrobu ciast drożdżowych, ale można po prostu przykryć miskę ściereczką. Gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Pierś kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na patelnię i posypujemy obficie solą ziołową. Mieszamy

Słodkie okruszki
Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem 213

robię w następujący sposób – do dzieży wsypuję przesiane i wymieszane suche produkty. Rozgarniam je na boki, w środek wlewam masło z miodem i cukrem. Wbijam jajko. Hakiem do zagniatania ciast drożdżowych, na najniższej możliwej prędkości miksera (bo to ciężkie ciasto) zagniatam ciasto piernikowe około 6-7 minut, następnie wyjmuję je z misy i zagniatam na stolnicy, ręcznie. Ręcznie, bez Kitchen

Karo in the Kitchen
Chleb pszenny na drożdżach 320

kuchni. Chlebek jest miękki, ładnie wyrośnięty, w zależności od piekarnika może mieć bardziej lub mniej chrupiącą skórkę, ale na pewno się udaje :) Ciasto na chleb przygotowujemy analogicznie do wszystkich ciast drożdżowych: najpierw przyrządzamy rozczyn, a po jego wyrośnięciu wyrabiamy ciasto, które musi dwukrotnie wyrosnąć: tuż po wyrobieniu oraz już uformowane w bochenek tuż przed pieczeniem. Z poniższego przepisu przygotujecie bochenek

Smakołyki Bereniki
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką 167

Dzisiaj zapraszam na ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką. Przepis na to ciasto znalazłam na stronie Cookuj - udane gotowanie. Cynamonową kruszonkę podpatrzyłam u teściowej :) Składniki na ciasto (na tortownicę o średnicy 22 cm): 125 ml mleka 25 g świeżych drożdży 250 g mąki 1/3 szklanki cukru łyżeczka cukru z wanilią 33 g masła 1 duże jajko

Smak mojego domu
Zakręcona drożdżówka z truskawkami i rabarbarem 123

minut do "ruszenia" drożdży.  3. Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i wymieszać. Dodać pozostałe składniki ciasta razem z rozczynem i dobrze zmiksować mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie (będzie to jednak bardziej pracochłonne) Wyrobione ciasto powinno być elastycznie, gładkie i nie powinno kleić się do rąk. Z takiego ciasta uformować kulę, umieścić ją w oprószonej mąką

Nastoletnie Wypiekanie

Proponowane wyszukiwania