ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:312/1038)

STRUCLE DROŻDŻOWE Z MAKIEM I ORZECHAMI + FILMIK 59

Pyszne ciasta drożdżowe - strucle o nadzieniu makowym i orzechowym. Smaczne belikatne ciasto i farsz, polecam przepis.  SKŁADNIKI :  700 g mąki pszennej tortowej 100 g masła 50 g świeżych drożdży  250 ml ciepłego mleka 2 jajka 1/2 szklanka cukru

Kulinarne Fantazje Marioli
Wilgotne ciasto ze śliwkami i kruszonką 747

wykładam drugą kulę ciasta . W miarę równo wylepiam całe dno i dodatkowo nakłuwam widelcem. Blachy z ciastem nie chowam do lodówki, gdyż zawiera proszek do pieczenia (półkruche ciasto). Gdybym nie dała proszku do pieczenia, to musiałabym schować blachę z ciastem do lodówki na 30 minut . Dzięki temu, że dodaję proszek do pieczenia, ciasto po upieczeniu jest delikatne i aksamitnie miękkie(...)Kawałki śliwek wykładam jedna przy drugiej na spodzie ciasta. Układam skórką do dołu, aby podczas pieczenia sok nie spływał zbytnio na ciasto . Z lodówki lub zamrażalki wyjmuję drugą część kruchego ciasta . Ścieram na grubych oczkach tarki i rozrzucam równomiernie po powierzchni śliwek. Krok 3. Piekę ciasto ze śliwkami i kruszonką Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką wstawiam do piekarnika nagrzanego

Ania gotuje
Pyszne ciasta z jabłkami 66

Ciasta z jabłkami to bardzo popularne wypieki, które chyba każdy z nas uwielbia. Należą do najprostszych i najczęściej przygotowywanych ciast. Nic dziwnego, ciasta z jabłkami smakują naprawdę rewelacyjnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepisów na domowe ciasta na z jabłkami jest naprawdę wiele. Od eleganckiej szarlotki po klasyczne ciasto drożdżowe z jabłkami. Jeśli macie ochotę na skosztowanie nowego ciasta jabłkowego, zapraszam

Damusia.pl
Szybkie paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami 97

Paszteciki w moim domu pojawiają się zawsze na Boże Narodzenie i Sylwestra, wtedy robię je w wersji z ciasta drożdżowego. Czasem jednak robię prostszą i szybszą wersję z ciasta francuskiego. Używam wtedy w nich pieczarek zamiast sporej ilości suszonych grzybów. Farsz kapuściano grzybowy przygotowuję wcześniej w większej ilości i mrożę w porcjach, by szybko móc przygotować przekąskę na wieczór. Szybkie

To Musisz Wiedzieć
Domowe chlebki pita z patelni – prosty przepis 87

delikatnej oliwy z oliwek większa szczypta soli Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże, olej i ciepłą wodę. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Miksę z ciastem przykrywamy ściereczką lub pokrywką (ja mam miskę do ciast drożdżowych) i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko podsypaną mąką matę lub blat. Ciasto chwilę wyrabiamy i dzielimy

Słodkie okruszki
,,Gwiazda drożdżowa z makiem’’ 57

Miękkie i puszyste, drożdżowe ciasto w kształcie gwiazdy nadziewane masą makową. Świetna alternatywa dla zawijanego makowca. Ciasto powstało dzięki uprzejmości marki Helio Składniki 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 50 g cukru 180 ml mleka 2 jajka 50 g masła Oraz 1 jajko do posmarowania ciasta 300 g gotowej masy makowej z puszki Helio lukier: 1 łyżka gorącego

Podróż w kulinaria
Knedle ze śliwkami 61

resztą? Ciasta ok, ale wiecie jak u mnie w domu wygląda sytuacja deserowa. Tola jest jak najbardziej otwarta na gluten z cukrem, ale to nadal dla mnie za mało. Nie będę jej piekła całej blachy ciasta, nawet nie będzie w stanie tego zjeść. No i oczywiście musiałabym jeszcze się wstrzelić z owocami. Ostatnio zrobiłam np. ciasto drożdżowe ze śliwkami. Moja

Kardamonovy
Ciasto z czereśniami i budyniem 77

ciasto, któremu nie sposób się oprzeć. Puszyste ciasto czekoladowe połączone z delikatnym budyniowym kremem z dodatkiem serka mascarpone. I oczywiście lekko cierpkie czereśnie podkreślające słodycz ciasta. To nasz ulubiony przepis na ciasto czereśniowe, który doskonale sprawdza się zarówno w sezonie jak i poza nim. Ciasto możesz przygotować również z czereśni z kompotu lub czereśni mrożonych. Do ciasta z czereśniami naszym(...)będziesz potrzebować nieco więcej cukru. Serek mascarpone, który dodaliśmy do budyniu, sprawia, że masa jest delikatna i bardzo kremowa. Ciasta z czereśniami przepisy, które często pojawiają się na naszych stołach, to kruche ciasto z czereśniami (także z kompotu) oraz ciasto drożdżowe z czereśniami. Coraz bardziej popularne są są też ciasta czereśniowe na zimno. Przepis na takie ciasto również niebawem ukaże

Kuchnia Na Wypasie
PSZENNO-ŻYTNIE BUŁKI Z ZIARNAMI 75

wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na około 15 minut, by zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie dodać do zaczynu letnią wodę, obie mąki i sól, ciasto dobrze wyrobić robotem z odpowiednimi hakami do ciasta drożdżowego lub dłonią. Następnie dodać wszystkie ziarna, ponownie wymieszać ciasto. Miskę zakryć ścierką, odstawić na około 1 godzinę.  Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyłożyć

Zrób to smacznie
Bułki z drożdżowe z twarogiem 96

Bułeczki z ciasta drożdżowego z dodatkiem twarogu. Użyłam twarogu sernikowego President.  Składniki ciasta: 35 dag twarogu 3,5 szklanki mąki typ 650 200 ml letniej wody 1 jajko 1 duża łyżka miękkiego smalcu po łyżeczce soli i cukru 1 opakowanie drożdży instant szczypta pieprzu mielonego Dodatkowo: słonecznik łuskany do posypania bułek           Wszystkie składniki umieścić

Praktyczna pl
Mołdawska placinta z serem 102

ziemniaków. W wersji na słodko świetnie smakuje placinta z jabłkami albo wiśniami. Przepis na mołdawskie placinta z nadzieniem serowym bazuje na cieście kefirowym przygotowanym wg. receptury z książki "Mamuszka" Olii Hercules. Placinta możesz też zrobić z ciasta drożdżowego. A jeśli totalnie brakuje Ci czasu wykorzystaj gotowe ciasto francuskie.  Prosty chlebek z patelni nadziewany serem. Mołdawska placinta z serem proporcje

Cztery Fajery
Drożdżówki z budyniem i czekoladą 115

wsypać proszek budyniowy i dobrze wymieszać. Pozostałe mleko zagotować w garnku, wlać mleko z proszkiem budyniowym i czekoladą, po czym mieszając podgrzewać, aż odpowiednio zgęstnieje. Zostawić do ostudzenia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Ciasto krótko zagnieść i podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na duży prostokąt. Prostokąt podzielić na 4 równe

Passions hobbies life
Domowe bagietki do zapiekanek 116

rozpuszczenia, odstawiamy do przestudzenia. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie mleka. Do misy miksera przelewamy mleko, dodajemy drożdże, sól oraz partiami wsypujemy mąkę. Mieszamy na średnich obrotach mikserem z hakiem do ciast drożdżowych. Gdy wszystkie składniki nam się połączą, wyłączamy mikser. Ciasto będzie dość lepie, ale powinno ładnie odchodzić od rąk. Gdy tak nie jest możemy je delikatnie podsypać mąką. Formujemy kulę

VioletoweKucharzenie
Uszka z kapustą i grzybami 157

lepiące się do dłoni. Ciasto należy chwilę wyrabiać, aż będzie mięciutkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę i przechowujemy je pod przykryciem (ja używam miski z pokrywką do ciast drożdżowych, ale może być zwykła miska i ściereczka). Skrawki ciasta również wkładamy do miski i wyrabiamy z pozostałym. Odrywamy kawałki ciasta i rozwałkowujemy je cieniutko na lekko podsypaną mąką macie/blacie. Przy

Słodkie okruszki
Placek drożdżowy z duszonymi pieczarkami i mozzarellą - bez wyrastania ciasta 180

wiedziałam jak nazwać ten wypiek, bo pizzą zdecydowanie nie jest, ciasto kojarzy nam się ze słodkim, placek wydał mi się najwłaściwszym określeniem:). Ciasto drożdżowe i duszone na maśle pieczarki - musiało wyjść pysznie:).  Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka letniej wody 40g świeżych drożdży 3 łyżki oleju  1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 500g pieczarek 2 duże cebule

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania