zrobienia pączki z ziemniakami, które długo zachowują świeżość. Pączki są oszczędne i nie wymagają długiego wyrabiania ani czekania na wyrośnięcie. Robienie pączków drożdżowych zazwyczaj wiąże się z długim wyrabianiem i czekaniem, aż ciasto wyrośnie. Pączki z gotowanymi ziemniakami nie wymagają czekania, gdyż zarówno(...)ciasto, jak i zrobione pączki rosną w trakcie i od razu można smażyć wcześniej zrobione. Wykonanie takich pączków jest łatwe i zrobi je nawet osoba niezbyt doświadczona w wypiekaniu. Ciasto drożdżowe nie wymaga rozpuszczania drożdży, należy je tylko rozgnieć z ciepłymi ziemniakami i masłem. Do pączków najlepsza jest gęsta marmolada, którą łatwiej jest zlepić w pączku. Ilość oleju w garnku
Kuchcik gotujeIdealny sposób na szybkie odrywane bułeczki.Ciasto jest puszyste a bułeczki długo utrzymują świeżość.Polecam wypróbować. Środek bułeczek można modyfikować wedle uznania,sposobów jest ogrom. Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 40 g drożdży 1/4 l letniego mleka 80 g cukru 100 g płynnej margaryny szczypta soli Mąkę przesiać do miski.W zagłębienie w mące w kruszyć drożdże,wlać mleko,dodać(...)mąką zagnieść ciasto.Zagniatać je dotąd ,aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.W tym czasie przygotować nadzienie rolady. Kiedy ciasto wyrośnie przełożyć je na stolnicę.Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x80 cm i 1 cm grubości.Ciasto posmarować wystudzonym masłem,wierzch posypać mieszanką przygotowaną z cukrów i cynamonu,zwinąć
Anielskie wypiekiPszenno-razowe bułeczki drożdżowe ze sporą ilością siemienia lnianego w środku i na zewnątrz. Bardzo dobrze spiszą się na śniadanie. Kto wie, może i Wasze dzieci polubią nasiona lnu, którym właściwości zdrowotnych nie brakuje! Składniki: (na ok. 10 małych bułeczek) Ciasto: 25 g świeżych drożdży 250 g mąki pszennej 150 g mąki żytniej razowej(...)ruszenia drożdży". Mąkę żytnią razową, resztę mąki pszennej, sól i siemię lniane wymieszać. Dodać pozostałe mleko, wodę, wyrośnięte drożdże i olej. Wszystko dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie). W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę mąki lub mleka. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych
Nastoletnie Wypiekaniewilgotny a ja dodatkowo od siebie dodałam powidła śliwkowe i dzięki nim nabrał jeszcze bardziej świątecznego charakteru. Przepis pochodzi stąd [ klik ] . Zapraszam serdecznie na ciasto które pysznić się będzie na Waszych świątecznych stołach. Świąteczny wieniec drożdżowy trójkolorowy z powidłami śliwkowymi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieUwielbiam ciasto drożdżowe ,wszystko jedno czy na słodko czy na słono :) kiedyś robiłam takie ślimaczki i domownicy zażyczyli sobie powtórki :) Więc nie było wyjścia i zamiast pizzy w ten weekend na słodko :) ale za to pachnąco cynamonem i wanilią .... U mnie porcja 51 sztuk ale jak ktoś chce mniej to proszę podzielić proporcjonalnie składniki Składniki : Ciasto : - 600 g mąki
Wypieki ReneBabka to ciasto, które nieodmiennie kojarzy się z Wielkanocą. Właściwie tylko wtedy używam foremki w kształcie babki, chociaż przyznam, że chyba muszę to zmienić. Nie przepadam za babami drożdżowymi(...)Jeśli dobrze jej nie zrobisz, to będzie sucha. A mało kto, potrafi zrobić dobrą babkę wielkanocną, która mi zasmakuje Jeśli więc masz podobne gusta do moich, albo boisz się ciasta drożdżowego, to ten przepis jest dla Ciebie. Babka majonezowa jest bardzo prosta do wykonania, więc każdy podoła temu zadaniu. Może to będą pierwsze Twoje Święta z własną babką? Ja dość
Mieszam w Garnkuzdecydować się na świąteczne wypieki. Dzisiaj prezentujemy Wam ulubione (kolejne z rzędu. A jak!) ciasto mojego Małżonka. Stollen, bo o nim mowa, to północno-niemiecki wypiek w kształcie chleba. Drożdżowe ciasto doprawione odrobiną przypraw korzennych, orzechów owoców suszonych lub kandyzowanych w okresie świątecznym robi zawrotną karierę. Pieczony z marcepanem jest świetną propozycją na Święta. Oczywiście można go zakupić w każdym(...)skoro można upiec samemu. To co, pieczemy?! Do przygotowania ciasta potrzebujemy: 300 g mąki orkiszowej 1/2 kostki drożdży (moja kostka drożdzy to 42 g więc biorę ok 20 g) 100 – 150 ml mleka roślinnego (kokosowe z alpro) i jeszcze trochę do rozczynu drożdżowego 2 garście mieszanki rodzynek i żurawiny namoczonej w rumie lub whisky 1 żółtko 6 łyżek masła
Szybko Tanio SmacznieUwielbiam bułeczki drożdżowe! Jak zresztą cała moja rodzinka, toteż często u nas bywają :-). Tym razem zamarzyły mi się puszyste, delikatne buchty, nadziane truskawką i dżemem, z wierzchu obsypane słodką kruszonką. Obłędne!!! Polecam! Składniki na buchty z truskawkami na tortownicę o średnicy 28 cm lub 2 tortownice o średnicy 20 cm. ROZCZYN: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży(...)pudrem, bądź dekorujemy lukrem. Gotowe! Polecam również przepis na buchty z rabarbarem , buchty-drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi lub innym dżemem i notkę na temat ciasta drożdżowego
Rozpustne gotowanieOstatnio miałyśmy straszną ochotę na drożdżowe ciasto. Ponadto zaczął się już sezon na śliwki. Postanowiłyśmy połączyć te dwie rzeczy w efekcie czego powstał przepyszny drożdżowy przekładaniec ze śliwkami. Mięciutki, wilgotny, rozpływający się ustach, po prostu kulinarne cudo!:) a przy tym całkiem prosty w przygotowaniu. Składniki: Na ciasto: 3/4 szklanki mleka 50g drożdży 2/3 szklanki cukru pudru 3 szklanki mąki
Kolizje Smakówkapustą i grzybami. Uwielbiamy je! Tak przygotowane pierogi możecie podać zarówno na Święta, jak i na każde przyjęcie – ja na pewno przygotuje je również na Sylwestra. Pyszne drożdżowe ciasto i szybki, dobrze doprawiony farsz, to podstawa tych pieczonych pierogów. Tym razem postawiłam na ekspresowe rozwiązanie i użyłam gotowego farszu grzybowego do pierogów Leśne Skarby . Coś cudownego! Idealne rozwiązanie(...)każdy znajdzie coś dla siebie. Miłego dnia moi drodzy i… nie zapomnijcie dać znać jak Wam smakowały drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami z mojego przepisu. Składniki: (na około 80-90 sztuk, w zależności od wielkości pierogów) Na ciasto: 1000 g mąki pszennej + do podsypania 50 g świeżych drożdży duża szczypta cukru szczypta soli 80 g masła lub margaryny
Słodkie okruszkiKringel to tradycyjny estoński wieniec cynamonowy z ciasta drożdżowego. Z całą pewnością podbije serca i podniebienia wielbicieli cinamon rolls, cinabons, bułeczek cynamonowych i innych tego rodzaju smakołyków. Zewnętrzne warstwy wieńca są chrupiące, a wewnętrzne miękkie i puszyste. Kringel najlepiej smakuje lekko ostudzony, kiedy w środku jest jeszcze ciepły. Już od dłuższego czasu planowałam zamieścić ten przepis na blogu, jednak(...)mlekiem i cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z solą. Do zaczynu drożdżowego dodajemy jajko i roztopione masło. Mieszamy i wlewamy do miski z mąką. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do miski wysmarowanej olejem. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce
Smakowity Blog Kulinarnysprawą sera, pachnąca sokiem z pomarańczy, słowem znakomita a pracy tyle, co nic. W ciągu niecałych 3 godzin, ciasto było gotowe i pachniało nim w całym mieszkaniu. Jak zauważyliście nie ma w nim masła. Możemy, ale nie musimy dodawać do ciasta drożdżowego. W tym przypadku ser odrobinę zastąpił masło. Tak na marginesie, jeśli kiedykolwiek zamiast masła chcecie dodać margarynę(...)lepiej zrezygnujcie w ogóle z dodawania tłuszczu. Jak na drożdżowe przystało, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zagapiłam się z jajkami, ale posiedziały chwilę w dobrze ciepłej wodzie. Ciasto jest słodkie, ale bez przesady, jeśli lubicie więcej cukru, możecie jego ilość zwiększyć. Babkę udekorowałam polewą zrobioną z cukru pudru i soku z kiszonych buraków. Super babka z sokiem pomarańczowym
Leśny ZakątekPewnie znacie moją miłość do wypieków drożdżowych? W sobotę znów dałam upust swojej miłości i przygotowałam cudownie mięciutką i puszystą drożdżówkę. Tym razem z sezonowymi owocami, czyli z truskawkami i jagodami ukrytymi pod chrupiącą kruszonką. Podałam je na drugie śniadanie urządzone w sobotnie przedpołudnie w ogrodzie, idealnie komponowało się z kubkiem zimnego mleka i zniknęło błyskawicznie. Na podwieczorek zostało tyle(...)się ładnie zarumieni, a wbity w ciasto patyczek wyjmiemy suchy. Studzimy w formie, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Gotowe! Więcej informacji o tym jak upiec puszyste ciasto drożdżowe znajdziecie tutaj
Rozpustne gotowanieSzukasz niezawodnego sprzętu, który ułatwi Ci przygotowywanie ciast, kremów czy domowych lodów? Do wyboru masz kilka typów urządzeń: mikser, robot planetarny i robot kuchenny bez problemu poradzą sobie z większością kuchennych wyzwań. Jak więc wybrać sprzęt odpowiedni do Twoich potrzeb? Podpowiadamy – robot planetarny czy mikser sprawdzi się najlepiej? Robot czy mikser? Stajesz przed dylematem robot planetarny czy mikser ? Doskonale(...)głównych zalet jest rozmiar. Ten kompaktowy sprzęt podczas przechowywania zajmuje niewiele miejsca, zatem będzie idealny do niewielkich kuchni. Ręczny mikser jest zazwyczaj wyposażony w dwa rodzaje przystawek – haki do ciast drożdżowych i trzepaczki do ubijania piany czy wyrabiania mniej zwartych ciast. Niewątpliwą zaletą miksera jest też jego cena . Jeśli jednak możesz sobie pozwolić na nieco większy wydatek, to rozważ zakup
Rozdomowiona