Kuleczki dyniowe z żurawiną 156minut, plus chwilka w lodówce na schłodzenie ciasta i gotowe :) Ciasto, które miałam upieczone znajdziecie tu –>KLIK . Takim sposobem możecie uratować także zwykły biszkopt, babkę czy ciasto drożdżowe. 2 łyżki naturalnego, kremowego twarożku (lub mascarpone) na 200 g ciasta żurawina suszona czekolada gorzka Ciasto rozdrabniamy w malakserze na drobną kruszonkę. Dodajemy twarożek i zagniatamy na gładką, masę. Formujemy
Mienta blog
Calzone z papryką i salami 216zgęstnieją na sos. Ściągamy i studzimy. Po upływie godziny możemy zacząć lepić calzone. Nastawiamy piekarnik na 200°. Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na podsypany mąką blat i wyrabiamy krótko rękami. Dzielimy ciasto na 6 równych kawałków, każdy formujemy w kulkę po czym rozwałkowujemy na okrągły, cienki placek – maksymalnie powinnien mieć
Smaczna Strona
Pizza alpejska (na puszystym cieście) 285odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wlać olej (2 łyżki) i ponownie wymieszać. Dodać mąkę pszenną (3 i 1/2 szklanki) i wyrabiać mikserem, przy pomocy haka/haków do ciasta drożdżowego przez 10 minut (lub ręcznie przez około 20 minut), aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Blachę na pizzę wysmarować olejem. Wyrobione ciasto przełożyć na delikatnie oprószoną mąką stolnicę
Gospodyni Miejska
Paszteciki wagonikowe 221Dodawać stopniowo żółtka cały czas mieszając lub miksując aż ciasto będzie już gładkie i bez grudek. Wyrabiać je jeszcze przez około 3 - 5 minut (ręką lub hakiem miksera do ciasta drożdżowego). Następnie stopniowo dodawać miękkie masło cały czas miksując lub zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut, do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło
Świat Domowej Kuchni
śmietanowy zawijaniec z masą orzechowo-kakaową 213Witam Kochani dziś coś szybkiego, łatwego i idealnego do kawki Zawijane ciasto drożdżowe na bazie śmietany w masą kakaowo-orzechową :-) Polecam SKŁADNIKI CIASTO -50g drożdży świeżych -3/4 szkl cukru (szklanka 250ml) -3 szklanki mąki pszennej -250 ml śmietany 18% -łyżka cukru waniliowego -50g masła -2 jajka MASA -100g zmielonych orzechów włoskich -2 czubate łyżki kakao
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
DROŻDŻOWE BUŁKI Z PARÓWKAMI 204Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na prostokąt, który dzielimy na 10 równych części (każda część na szerokość parówki którą będziemy nadziewać ciasto.) Kawałek ciasta drożdżowego smarujemy ketchupem układamy warstwę pieczarek, parówkę i ser, drugi koniec ciasta nacinamy, zawijamy. Robimy tak do wyczerpania składników, Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, następnie smarujemy jajkiem. Pieczemy
słodki bratek
Oponki z likierem waniliowym 156przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 min. Ciasto: Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę, sól, cukier i żółtka. Wlewamy zaczyn i miksujemy przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Na końcu wlewamy przestudzoną margarynę lub masło oraz likier waniliowy. Ciasto mieszamy do momentu aż będzie odklejać się od boków. Formujemy kulę, delikatnie podsypujemy mąką (w razie potrzeby). Zostawiamy
VioletoweKucharzenie
Oponki jogurtowe 20501mikserem. Dodaję co ciasta i wyrabiam mikserem. Masło roztapiam i dodaję wystudzone do ciasta i dalej mikserem wyrabiam. Ciasto ma być elastyczne, nie za rzadkie, luźniejsze niż na ciasto drożdżowe. Odstawiam przykryte do wyrośnięcia na półtorej godziny w ciepłe miejsce. Ciasto przekładam na stolnicę podsypaną delikatnie mąką, i wałkuję na grubość 1 cm.Jeżeli ciasto się klei za bardzo
wesoła kuchnia
PIZZA ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 258minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą, wlewamy rozczyn z drożdży oraz pozostałą wodę i oliwę. Wyrabiamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka lub ręcznie, do otrzymania gładkiego, miękkiego i elastycznego ciasta. Oprószonymi mąką dłońmi delikatnie zagarniamy ciasto pod spód formując kulę. Jeśli ciasto bardzo się klei, można podsypać
cool and minty
Ciasto rabarbarowe z powidłami i kruszonką 226Powoli rozpoczyna się sezon rabarbarowy. Rabarbar możemy wykorzystać do przygotowania wielu pysznych ciast i deserów. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne krucho- drożdżowe ciasto z rabarbarem. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 250g mąki, 100g margaryny, 3 żółtka, 3 łyżki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżki śmietany 18%, 20g drożdży, Kruszonka
Tradycyjna kuchnia Kasi
Pączki 216Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, wyrośnięte drożdże, letnie mleko, spirytus i wyrabiamy ciasto. Można je wyrobić za pomocą drewnianej łyżki lub wspomóc się mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Następnie dodajemy roztopione ale przestudzone masło. I znowu dokładnie wyrabiamy ciasto, tak aby powstała puszysta masa. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 min do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić
Passion of Cooking
Precle i ślimaczki z żółtym serem i salami. 237salami, przyszedł i mówi zrobisz mamo :) no i bądź tu człowieku mądry z jakiego to ciasta bo nie pisało no to rad nie rad zarobiłam ciasto drożdżowe i wyszły mi takie buły :) w smaku bardzo pyszne :) Do ciasta użyłam Mąki tradycyjnej z Młyna Zbożowego w Szadku . Bułeczki podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda platin. Składniki
Sama słodycz i szczypta chili
Drożdżowe kieszonki z salami i serem 205Pyszna przekąska z ciasta drożdżowego z salami, żółtym serem i sosem pomidorowym w środku. Składniki: Ciasto 2,5 szklanki mąki pszennej szklanka ciepłej wody 1/2 łyżeczka soli zioła prowansalskie łyżeczka cukru 30 g drożdży świeżych 2 łyżki oliwy Farsz salami ser żółty sos – duży pomidor, ząbek czosnku, zioła, sól, pieprz Dodatkowo jajko do posmarowania Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy
e-PrzepisyKulinarne
Biszkopt z ananasem. 239kolejna moja propozycja na urozmaicenie ciasta biszkoptowego. Piekę je dość często, bo obok mięciutkich ciast drożdżowych i puszystych babek, mój synek upodobał sobie właśnie ten rodzaj ciast. Gotowe ciasto można polukrować, lub posypać cukrem pudrem, ale i bez dodatków jest pyszne. Szybko się je robi, szybko piecze, więc jest idealną propozycją na podwieczorek w środku tygodnia, a jeśli coś
Rozpustne gotowanie
Kruche paszteciki z grzybami 216Tradycyjny przysmak, zawijaniec z dowolnym nadzieniem. Ja dziś ciasto drożdżowe zastąpiłam kruchym, a nadzienie wykonałam z tegorocznych grzybków. Składniki na ciasto: 30 dag mąki 4 łyżki masła lub margaryny 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka smalcu 3 łyżki śmietany 1 jajko Sól do smaku Z podanych składników zagnieść kruche ciasto na stolnicy i cienko rozwałkować na prostokąt. Składniki nadzienia
Tradycyjna Kuchnia